Ten Post

De Nije Buurt in 3D

Waar kijk u naar? U kijkt naar een digitaal beeld van de werkelijkheid. Dit model geeft een inkijk in hoe de openbare ruimte van de Nije Buurt er in de toekomst uit kan zien. De basis voor dit model is het nieuwe stedenbouwkundig ontwerp. De gemeenteraad heeft dit ontwerp goedgekeurd. Voor de openbare ruimte is nog niet alles ingetekend. In het model ziet u de al gebouwde woningen en de woningen waar een vergunning voor is verleend (situatie 3 december 2024). Het model is een ‘levend’ document. Het is nog niet het definitieve eindbeeld. Er kunnen dus nog dingen veranderen. Het model geeft bewoners inzicht in hoe het eruit kan gaan zien. Ook ondersteunt het de ontwerpers bij het maken van keuzes.

Wat is de status?

Aan dit model / deze tekeningen kunnen geen rechten ontleend worden. De maatvoering is een zo goed mogelijke benadering van de werkelijkheid maar kan daarvan afwijken. Het model mag niet voor commerciële doeleinden gebruikt worden.

Dit is een 3D werkmodel. Het is gemaakt door de gemeente Groningen met input van de betrokken architecten en Laos Landschapsarchitectuur. Het model geeft een indruk van hoe de openbare ruimte van de Nije Buurt er in de nabije toekomst uitziet. Het model is gemaakt op basis van de plannen zoals die er nu liggen. Het model is mede gemaakt op basis van opmerkingen van bewoners op schetsontwerpen. Nog niet alle plannen voor het openbaar gebied zijn ingevuld. Dat doen we samen met inwoners.

Navigeren in het 3D model Met de muis kunt u navigeren door het 3D model. Dit kan met behulp van de navigatieknoppen aan de rechterkant. De functie van de knoppen wordt uitgelegd als u met de muis over de knop zweeft. U kunt het 3D model op volledig scherm bekijken door rechts bovenin op de knop met de twee pijltjes te klikken.

Weg en profielen

De straten krijgen een rijgedeelte van 4 meter breed. De randen bieden ruimte voor extra groen, wandelen en/of parkeren. De randen hebben verschillende breedtes. De verharding van rijgedeelte en de randen bestaat uit gebakken klinkers. Kleur en formaat van de straatklinkers geven het verschil aan. Via de Tuwingastraat vanaf de Eestumerweg kom je de Nije Buurt binnen. Asfalt maakt hier plaats voor klinkers. De paden in het park worden halfverhard met KoMex. Deze verharding heeft een naturel uiterlijk, is zeer stabiel, milieuvriendelijk, waterdoorlatend en smeert niet bij regen.

Straatprofiel Johan Rengersstraat

Waterafvoer richting waterberging

Om water op te vangen en natte voeten elders in de Nije Buurt te voorkomen, komt er een waterberging  op het huidige terrein van CBS de Wieken.

Voorbeeld waterberging

Parkeren Stoepranden verdwijnen, de Nije Buurt krijgt één vloerniveau. Parkeren kan op je eigen erf of op stroken langs het rijgedeelte. Op drie plekken komen parkeerpleintjes, aangegeven door witte klinkers: aan de Tammingastraat, Tuwingastraat en Jan Zijlstraat.

Parkeren langs de weg in de Jan Zijlstraat, nieuwe situatie (2024)

Verkeersremmende maatregelen Smallere wegen zorgen ervoor dat automobilisten niet zo snel rijden. Waar de weg te lang is om dit te doen, komen er subtiel vormgegeven drempels.

Voorbeeld verkeersdrempel

Toegankelijkheid De hele Nije Buurt krijgt één vloerniveau. Daardoor is de hele straat flexibel te gebruiken. Er is genoeg ruimte om elkaar te passeren of even op elkaar te wachten. Aan de rand van de verharding komen nieuwe lantaarnpalen.

Groen - hagen

De hagen rondom het parkeren en bij de speelplaatsen zijn winterlindes. De bloeitijd is juni/juli. De winterlindes hebben kleine, rechtopstaande geel tot crèmekleurige sterk geurende bloemen. De winterlinde is een belangrijke drachtplant voor bijen. In de herfst verkleurt het blad geel. Op het gazon tussen de N361 en de Tuwingastraat komen hagen met eetbare vruchten. Hierdoor wordt de entree van de Nije Buurt vriendelijker. Een enkele hazelnoot (lage meerstammige heester) doorbreekt de ruimte.

Tilia Cordata in haagvorm

Groen - bomen

De Nije Buurt heeft veel grote, groene ruimtes. Bestaande bomen blijven zoveel mogelijk staan. Als we bomen kappen, komen er nieuwe voor in de plaats. De bomen die we hiervoor kiezen, passen bij het groen in de Nije Buurt.

Tuwingastraat – Zuileikenboom -  Quercus robur ‘Fastigiata Koster‘ Johan Rengersstraat – Sierpeer - Pyrus calleryana ‘Chanticleer’ Oldenhuissstraat – Hartbladerige Els - Alnus cordata Jan Zijlstraat – Haagbeuk - Carpinus betulus ‘Lucas’ Hendrik Veldmanstraat – Haagbeuk - Carpinus betulus ‘Fastigiata’ Entree Tuwingastraat – Hazelaar - meerstammige Corylus avellana Tammingastraat – opgeknipte Perzisch IJzerhout - meerstammige Parrotia persica en Zwarte tupeloboom - Nyssa sylvatica

Groen - bermen De Nije Buurt krijgt grasbermen en bloembermen. Grasbermen vergroten het groene karakter van de buurt. -> Oldenhuisstraat, Tammingastraat en Jan Zijlstraat

Waterhuishouding De grondwaterstanden in de Nije Buurt zijn hoog. Om overlast te voorkomen, nemen we maatregelen:

  • In de Nije Buurt komt meer ruimte voor groen. Dat vangt een deel van het regenwater op.
  • Het water van de verharding wordt via de kolken in de banden afgevoerd naar de bestaande hemelwaterafvoer.
  • Op de speelplekken en -velden komt drainage.
  • Op de hoek van de Hendrik Veldmanstraat en Oldenhuisstraat komt een waterberging.

Spelen en ontmoeten De speel- en ontmoetingsplekken zijn altijd bij of in de groene ruimtes van de Nije Buurt. We combineren gebruiksfuncties. Bij speeltoestellen is bijvoorbeeld altijd een bankje om op te zitten. Zo kunnen jong en oud elkaar ontmoeten in de openbare ruimte. We werken dit samen met de buurt uit.

Verlichtingsplan De Nije Buurt wordt verlicht met moderne en vriendelijk ogende lichtmasten van 4 meter hoog. Ze worden aan één kant aan de rand van de weg of in beplantingsstrook geplaatst. De masten staan 18 tot 25 meter uit elkaar.

Locatie De Wieken

  • Door de lage ligging is deze hoek geschikt voor een waterberging.
  • Samen met bewoners bepalen we wat uiteindelijk op deze plek komt.

Locatie De Lessenaar

  • De 5 huidige woningen van Wierden en Borgen langs de Tuwingastraat maken plaats voor een rij van 3 woningen. Hier komt ook een parkeerpleintje.
  • De jeu de boules-baan blijft op de huidige plek behouden.
  • De Lessenaar staat te koop en krijgt een nieuwe invulling, bijvoorbeeld wonen.

Locatie hoek J. Rengersstraat en H.Veldmanstraat

  • Hier komt de mogelijkheid voor een doorsteek naar de plek van de ijsbaan.
  • De bestaande woning aan de Johan Rengerstraat 9 ‘verhuist’ naar het westen. Zo komt hier ruimte voor een buurtparkje met speelobjecten.
  • Enkele nieuwe bomen zorgen voor schaduw. De precieze invulling gebeurt samen met de buurt.

Heeft u vragen? Neem contact op via  versterkenenvernieuwen@groningen.nl .

Parkeren langs de weg in de Jan Zijlstraat, nieuwe situatie (2024)

Voorbeeld verkeersdrempel

Straatprofiel Johan Rengersstraat

Voorbeeld waterberging

Tilia Cordata in haagvorm