
Dugnad
Kartlegg Vikingenes Varslingssystem
Fra vikingtiden og fram til 1814 ble varselsbål på fjelltopper og åser tent når fiender ble observert.
Stedsnavn og historiske dokumenter viser hvor viktig veter var for varsling og kommunikasjon mellom steder.
Til tross for dette er få veter kartlagt, datert og studert – vi vet i liten grad hvor vetene var og hvilke spor som finnes igjen av dem i dag.
I Norge finnes om lag 700 mulige veter eller varder som er kartlagt ved hjelp av stedsnavn og historiske kilder.
Noe avhengig av hvor i landet vi befinner oss, har høyder, åser og fjell ofte navn som inneholder «vete», «vakt», «varde» eller «våttå» - og disse kan vise til eldre varselsbålplasser.
Spor av varslingssystemene i form av steinringer (vetefundament) og fundamenter etter vakthus (tufter) kan fremdeles væres synlig i terrenget.
Vi har ikke mulighet til å besøke alle stedene og trenger derfor din hjelp. I databasen vår finnes en oversikt over vetene og med de sporene som foreløpig er registret. Vi vil gjerne høre fra deg: Er det spor på plassen? Kan du se neste vete? Registrer funnene, fyll ut skjemaet og last opp bilder.
Restene etter en vete (på trøndersk kalt våttå) fra vikingtida på Tiller (Trondheim). Bilde: Ohlen public domain (PD)
Veter og forsvar i vikingtid og middelalder
Veter eller varselsbål på fjelltopper og åser ble tent ved angrep på landet i vikingtiden og middelalder. Det var et signalsystem som skulle varsle om angrep og krig og mobilisere våpenføre menn til forsvar. Vetene var del av leidangen (sjøforsvaret), der folk i distriktene hadde plikt til å stille med krigsskip, mannskap og utstyr til forsvaret av landet.
Vetevaktene skulle tenne vetene ved observasjon av fem krigsskip. Ifølge den noe senere Landsloven av 1274 tre skip, men da var også krigsskipene større. Det var strenge straffer for ikke å tenne vetene og å sovne på vakt. Vetevaktene og leidangen var ikke stående hærstyrker, men menn kalt ut ved krisetider og besto hovedsakelig av bønder.
Når vetene var tent, ble budstikker sendt ut fra gård til gård. Disse stikkene ble på norrønt kalt herør eller hærrør, det vil si «hærpil». Det var strenge straffer for ikke å sende budstikkene videre.
Budstikke i tre. Sylinderforma beholder i to deler med rom for skriftlige beskjeder og offentlige kunngjøringer. Jernpigg for feste i tre. Utstilt i Justismuseet i Trondheim Bilde: Wolfmann • CC BY-SA 4.0
Veter kjennes fra hele verden fra antikken og langt inn i moderne tid. I tusener av år var dette den raskeste måten å sende signaler over lengre avstander på. Kong Håkon den gode (934 til 961) er i sagaene gitt æren for veteordningen. Angrep på landet kom på denne tiden alltid fra sjøsiden. Ordningen med veter omfattet derfor bare kystområdene, fra Båhuslen og nordover til Hålogaland.
Gulatingslova krevde at frie, fullmyndige menn hadde et fast våpensett til forsvaret, bestående av enten sverd eller breiøks og spyd og skjold. Bue og piler ble lagt til som skipsutstyr. At bøndenes våpen var i orden, skulle kontrolleres på tingmøter av kongens ombudsmann en gang i året.
Vikingtids våpensett: øks, sverd, spyd og skjoldbule. Funnet i en gravhaug på Kirkhus, Hjelmeland k. (Rogaland). Bilde: Arkeologisk Museum Universitetet i Stavanger
Veter var i bruk i Norge og Europa fram til Napoleonskrigene. Man vet derimot lite om hva som skjedde med vetene i perioden etter Svartedauden. Fra 1600-tallet ble vetene igjen viktige og trusselen fra Sverige avgjør plassering av vetene – mange nye veter anlegges langs svenskegrensen og oppover dalførene på Østlandet. Vaktholdet på vetene ble senere innskjerpet flere ganger, som ved utbruddet av Gyldenløvefeiden i 1675, den store nordiske krigen mellom 1700-1721 og Napoleonskrigene 1807-1814. I Norge ble vetene brukt side om side med den Optiske Telegrafen fra 1808 til 1814.
Vete eller varde?
Noen kaller en vete for en varde. Hva er riktig?
Det gammelnorske stedsnavnet for veter er viti – så den eldste og opprinnelige betegnelsen er veter.
Misforståelsen mellom vete og varde oppsto tidlig på 1600-tallet. Kong Christian IVs danske skrivere oversatte gammelnorske «vita vörðr» (vetevakt) med vedvarder i kongens lov fra 1604.
En varde avledet av varð, betydde opprinnelig «oppstablede steiner» og ble brukt for å vise vei i fjellet eller som seilingsmerker langs kysten. Enkelte navn, som f.eks. kan referere til røyk, signal og utkikk, kan også viser til veter.
Etter 1600-tallet kalles altså veter for varder, og mange nye veter ble også opprettet, særlig inne i landet og langs svenskegrensen. Noen varde-navn kan ha erstattet eldre vete-navn, men hovedsakelig er vete-navn fra vikingtid eller middelalder.
Spor som er mulig å finne etter vetene i dag
Spor etter veter
Vetene besto av massive tømmerstokker satt konisk rundt en midtstolpe med 3-5 lag med stokker rundt. Diameteren kan ha vært opp mot 15 m. Det var trolig en åpning i veten på den ene siden for å kunne putte inn lett antennelig materiale, som tørr opptenningsved, lyng, kvist og einer.
Vaktbakken, Haramsøy. Bilde: Arve Nytun
Vetene kan ha vært satt på steinringer eller steinrøyser slik at de nederste stokkene ikke råtnet. På værutsatte steder kan steiner ha «fortøyd» vetene i ytterkant av stokkene. Mindre steinringer kan ha fungert som underlag for veden inne i vetene. Steinringer av ulik størrelse kan derfor være spor etter veter. Gravrøyser kan ha vært gjenbrukt som fundamenter for vetene.
Hovdeåsen. Bilde: Arve Nytun
I dag er enkelte veter rekonstruert. På Evenstad i Østerdalen står fortsatt en vete, som sist ble tent i 1812, men bygd opp igjen og deretter vedlikeholdt.
Spor etter vakthus
Vakthus for vetevaktene nevnes i lovene. Vakthusene var små og skulle ha vinduer eller dører slik at man kunne se i alle retninger. Vanligvis var husene bygd av tømmer, men i treløse områder kunne stein brukes. Spor i dag kan være rektangulære fundamenter eller tufter i stein.
Våttåsteinpå Losvåttån (Id 273). Bilde: Ragnar Waalen
På Ulvedal i Nordfjord er det bevart et vetehus i dag. Det er firkantet med lengde og bredde på 2,7 m og er 1,8 m høyt. Huset har en dør og tre vinduer. Året 1564 er innrisset, som viser at veten var bevoktet under Den nordiske syvårskrigen.
Register og funn
Få veteplasser er registrert i Riksantikvarens kulturminnesøk. Faktisk er bare 253 av våre 692 mulig vetesteder registrert der. I tillegg er det mange tilfeller av at sporene etter vetene er misforstått og tolket som andre fortidsspor, som (utkastete) gravrøyser eller stølstufter. Vi trenger derfor din hjelp til å kartlegge hva som kan finnes bevart av fortidens forsvar og krig.
I databasen vår finnes en oversikt over vetene og med de sporene som foreløpig er registret. Vi vil gjerne høre fra deg: Er det spor i bakken? Kan du se neste vete? Registrer funnene, fyll ut skjemaet og last opp bilder.
Du kan utforske BCON-databasen ved å bruke appen nedenfor. Klikk på kartet for å utforske vetesteder. Her kan du filtrere etter ulike typer informasjon knyttet til et bestemt område eller punkter av interesse. Du kan også søke på kartet etter et bestemt område av interesse.
Vetedatabase
Hvis du er interessert til å hjelpe oss, du kan gjerne bruke følgende skjema for å oppdatere eller legge inn nye veter i databasen.
Vil du vite mer?
Kartlegging av veter er del av forskningsprosjektet «Vikingenes faresignaler – militarisme i Nord-Europa», støttet av Forskningsrådet (prosjektnr. 324454). Les mer om prosjektet her .
Vil du vite mer: Til våpen! Veter og leidangens rolle i statsdannelsen i Norge
Se videoen ( Veter, et varslingssystem i vikingtiden )
Bli en folkeforsker
Folkeforskning har som mål å aktivere og inkludere publikum i forskning, og hvor sluttresultatet er ny kunnskap eller innsikt. Folkeforskning er en vitenskapelig metode for å samle inn data i store kvanta, men også en måte å sette innbyggere i stand til å bruke innsamlede data for å påvirke lovgivning og lokal og regional beslutningstaking.
Les mer om folkeforskning på Forskningsrådets sider https://www.forskningsradet.no/forskningspolitikk-strategi/nasjonalt-nettverk-folkeforskning/
Videre lesing:
Bull, E. 1920. Leding. Militar- og Finansforfatning i Norge i aldre tid . Steenske Forlag, Kristiania og København.
Helle, Knut 2001. Gulatinget og Gulatingslova. Skald, Leikanger.
Ersland G.A. og Holm, T.H. 2000. Krigsmakt og Kongemakt 900–1814. Norsk Forsvarshistorie , bind 1. Bergen: Eide Forlag
Olafsen, O., 1920, Viter paa Sørlandet og Vestlandet i eldre tider . Kristiania.
Scheen, R. 1951. Norges viter. I: Den norske leidangen. Oslo: Sjøforsvarets overkommando
Ødegaard, M. 2021. Rettens landskap. Tingsteder og rettskretser i Viken i jernalder og middelalder. Cappelen Damm Akademisk, Oslo.
Ødegaard, Marie. Til våpen! Veter og leidangens rolle i statsdannelsen i Norge . frá haug ok heiðni 2022