Header foto van groente en bladen in een moestuin

Buurtinitiatieven in Arnhem

Benieuwd naar de groene initiatieven bij u in de buurt? Zie hier welke initiatieven er te vinden zijn en laat u inspireren!

Wat gebeurt er bij u in de wijk?

Jomar Post - Hommelveldje in Sint Marten

Jomar Post - Hommelveldje in Sint Marten. Klik om uit te vouwen.

Ooit was hier een saaie parkeerplaats. Inmiddels is het een plek met 10 grote moestuinbedden, 6 fruitbomen en speeltoestellen voor kinderen: 'Het Hommelveldje' genaamd.

Lianne Konings - Bijenveldjes in Alteveer-Cranevelt

Lianne Konings - Bijenveldjes in Alteveer-Cranevelt. Klik om uit te vouwen.

Lianne Konings namens werkgroep Altegroen en Stichting Arnhem Zoemt: ''Ongeveer 8 jaar terug zijn we met een groep enthousiastelingen in deze wijk begonnen met het aanleggen van 4 bijenveldjes. De reden was dat we de wijk groener, mooier en meer biodivers wilde maken. Nu hoor je er steeds meer over de biodiversiteit en wordt er door de gemeente bewust minder gemaaid. Maar toen wij 8 jaar geleden begonnen, hoorde je daar nog niet zo veel over. Met de stichting Arnhem Zoemt proberen we nu heel Arnhem bloemrijker te maken voor bijen en insecten.

Antoinette & Wil - Arnhems Labyrint in Heijenoord

Antoinette & Wil - Arnhems Labyrint in Heijenoord. Klik om uit te vouwen.

Antoinette Kuhlmann: ''Veel mensen verwarren een labyrint met een doolhof, maar een labyrint kent 1 pad en je wordt begeleid naar het eindpunt in het midden. Het pad in zijn geheel belopen - heen en terug - zorgt voor rust en inkeer. In het verleden heb ik veel gehad aan het lopen van een labyrint. Tijdens mijn dagelijkse wandelingen met de hond ontstond het idee om op deze plek zelf een labyrint met allerlei vaste planten en kruiden aan te leggen. Uiteindelijk is het gelukt met veel vrijwilligers en het bestaat nu 6 jaar. Momenteel onderhouden we het met 4 man sterk. Maar meer vrijwilligers zijn zeker welkom. Elke zondag beginnen we om 11 uur en zijn we een aantal uren hard aan het werk.''

Mieke & Cato - Van stenen naar stokroos in Klarendal

Mieke & Cato - Van stenen naar stokroos in Klarendal. Klik om uit te vouwen.

Mieke Lamar: ''Sinds eind jaren 80  woon ik op deze plek aan de Hommelseweg. In die tijd heb ik de buurt zien veranderen en ontwikkelen van een straat met behoorlijk wat vervallen huizen naar een straat met een veel aantrekkelijkere uitstraling door onder andere nieuwbouw, het bijzondere project met de klushuizen en het Modekwartier om de hoek. 

Emmy Chau - Staringpleintuin

Emmy Chau - Staringpleintuin. Klik om uit te vouwen.

Emmy Chau: ''De Staringpleintuin wordt al vele jaren door mij en mijn man Sjoerd onderhouden. In de tuin is altijd veel te zien. Er bloeit en groeit van alles. We krijgen veel positieve reacties van de buurt. Ook beheren we een paar aangrenzende boomspiegels.''

Gerie en Hans - Buurttuin Oosthof in Presikhaaf

Gerie en Hans - Buurttuin Oosthof in Presikhaaf. Klik om uit te vouwen.

Rondom buurthuis Oosthof in Presikhaaf maakten stoeptegels en gras een aantal jaren terug plaats voor een gevarieerde buurtmoestuin met groente en kruiden, een paddenpoel en bloemenweide. Vrijwilligers Hans en Gerie houden bij wat er allemaal in en rondom het buurthuis Oosthof gebeurt.

Dorothé Vriezen - Bijenveldjes in Monnikenhuizen

Dorothé Vriezen - Bijenveldjes in Monnikenhuizen. Klik om uit te vouwen.

Dorothé: ''Als net geslaagde imker wilde ik in 2018 het leefklimaat voor bijen verbeteren. In onze wijk zijn veel groenstroken die bestonden uit kort gemaaid gras. Ik kreeg het idee om van dat gras kruidenrijke tuintjes te maken die de overlevingskans van wilde bijen en honingbijen vergroten. Om daar draagvlak voor te vinden ben ik alle huizen in de wijk langsgegaan, en met succes! Veel buurtbewoners werden enthousiast. We kregen subsidie voor zaden en de gemeente heeft toen het gras machinaal voorbewerkt. Dit zorgde ervoor dat we tijdens 'NLdoet' met alle buurtbewoners de zaden handmatig konden zaaien.

Bloemrijke binnentuin in Park Angerenstein

Bloemrijke binnentuin in Park Angerenstein . Klik om uit te vouwen.

Zo'n 3 jaar geleden ontdekte parkbeheerder Jan Floor een oude lijnenstructuur in de kale binnentuin van Park Angerenstein. Het bleek dat het gedeelte ooit had bestaan uit een tuin met symmetrische lanen en plantborders. De gemeente Arnhem had de wens en middelen om de historische indeling in ere te herstellen, maar niet de mogelijkheid dit op hoog niveau te onderhouden. Hierdoor ontstond een vruchtbare samenwerking  tussen de gemeente en actieve buurtbewoners: Groenmedewerker Rudie Gies en toezichthouder Ruud Krabbenborg maakte een kleurrijk beplantingsplan, en voor het onderhoud werd een actieve buurtgedragen groengroep opgericht. Deze groep zet zich tot de dag van vandaag met behulp van de gemeente in voor het onderhoud van de kleurrijke binnentuin (Woordvoerder groengroep buurtbewoner Dick van Dijk). Wie er nu wandelt en spontaan in de weelderig bloeiende tuin terecht komt, kijkt zijn ogen uit.

Marjol en Ellen - 'Jacqueline en Hermien - tuintjes' in Paasberg

Marjol en Ellen - 'Jacqueline en Hermien - tuintjes' in Paasberg. Klik om uit te vouwen.

Marjol Rooze: ''Al jaren had ik een idee van een kruidentuintje in de buurt. Samen met overbuurvrouw Ellen Vogel bedachten we er een plan voor. Stadsdeelmanager Jiska Brouwer kwam langs om de schetsen door te spreken en toen is het uiteindelijk uitgevoerd. Wij verzorgen het onderhoud van de tuintjes en alle buurtbewoners mogen ervan plukken. Veel mensen uit de buurt hebben er aan bijgedragen: een buurman maakte de bakken, een andere buurman heeft meegedacht met de inrichting van de planten en buurman Paul schreef een mooi passend gedicht voor in de tuin.'' 

Bianca Klijn - Vergroenen in Plattenburg

Bianca Klijn - Vergroenen in Plattenburg. Klik om uit te vouwen.

Plattenburg is de afgelopen jaren door actieve buurtbewoners een stuk groener geworden. Een bloemrijke buurttuin, geveltuinen en boomtuintjes aan de Plattenburgerweg zijn hier voorbeelden van. Hiervoor leverde Stichting Arnhem Zoemt een aantal biologische planten en zij vroegen de wijk of ze een bedreigde bij wilde 'adopteren'. Dit werden de klokjesbij en de slangenkruidbij. De wijk plant nu vooral planten en kruiden die voedsel vormen voor deze bijen.

Karim Sempel - Bijen- en vlindertuin in Het Broek

Karim Sempel - Bijen- en vlindertuin in Het Broek. Klik om uit te vouwen.

Karim Sempel: ''Samen met mijn zus zet ik me graag in voor een groenere wijk hier in Het Broek. Het eerste idee was om op deze plek een mini voedselbosje creëren. Maar dat bleek door vervuilde grond niet mogelijk. Maar daarna ontstond het idee voor een voedselbosje voor vogels. We zijn begonnen met het inzaaien van kruiden volgens een 'hugelkultur', dat ervoor zorgt dat de grond lang vochtig blijft. Uiteindelijk komen hier kleine vruchten en notenboompjes die als voedselbron kunnen dienen voor kleine dieren in de wijk.''

Rappardstraat

Rappardstraat. Klik om uit te vouwen.

Klaas Katerplein

Klaas Katerplein. Klik om uit te vouwen.

Garnizoenstraat

Garnizoenstraat. Klik om uit te vouwen.

Frank & Sara - Vergroenen in Oost-peterstraat

Frank & Sara - Vergroenen in Oost-peterstraat. Klik om uit te vouwen.

Erik - Planstoenonderhoud in het Centrum

Erik - Planstoenonderhoud in het Centrum. Klik om uit te vouwen.

Erik Wiessenberg: ''Ooit begon een grote groep van 15 vrijwilligers aan het onderhoud van plantsoenen aan de Rodenburgstraat. Daarvan ben ik uiteindelijk als enige overgebleven. Het leuke daarvan is dat ik alle plannen kan bedenken. Door mijn groenachtergrond en ben ik bekend met het aanleggen van een tuin en het onderhoud. Ik probeer veel rekening te houden met kleine dieren die hier leven. Zo staat er een vogelbad en insectenhotel, er hangen vogelhuisjes en een vleermuizenkast. Veel materialen die ik heb gebruikt in de tuin komen uit de stad en hebben hier een herbestemming gekregen.

Jolanda (Buurtgroenbedrijf) en Annemarie (inwoner) - Boomspiegels in Spoorhoek

Jolanda (Buurtgroenbedrijf) en Annemarie (inwoner) - Boomspiegels in Spoorhoek. Klik om uit te vouwen.

Annemarie (rechts): ''Ik en nog een bewoner uit deze straat onderhouden de boomspiegels die al een tijdje terug groter zijn gemaakt. We hebben geen vaste onderhoudsmomenten, maar werken eraan als het nodig is. Zaden verzamel ik vaak gewoon uit Sonsbeek en zaai ik hier in. Afgelopen burendag hebben we ook de geveltuinen hier aangepakt. We hebben er planten in gezet die we kregen van het Buurtgroenbedrijf. Het werd een gezellig moment met soep, brood en appeltaart. Veel mensen zijn enthousiast over wat wij hier doen met het groen. Toen de boomtuinen net af waren kreeg ik zelfs een bos bloemen van een buurtbewoner als bedankje!''

Vincent 't Hart - Moestuin 'Hof van West' in Malburgen

Vincent 't Hart - Moestuin 'Hof van West' in Malburgen. Klik om uit te vouwen.

Vincent 't Hart: ''Samen met nog wat andere bewoners ben ik wel een paar jaar bezig geweest om deze openbare buurtmoestuin te realiseren. In eerste instantie wilden we de moestuin op een andere plek in de wijk, maar dat bleek op het laatste moment toch niet door te kunnen gaan. Maar we bleven er niet bij zitten hebben doorgezet: We hebben 'Hof van west' is gerealiseerd naast multifunctioneel centrum (MFC) 'De Spil'. De Spil is een centrum voor ontmoeting en activiteiten in Malburgen West.

Theo Heijmans - Perenlaantje in Elden

Theo Heijmans - Perenlaantje in Elden. Klik om uit te vouwen.

Theo Heijmans: ''Met 'Stichting Het Eldens Landschap' proberen we de historie van Elden levend te houden. Een van onze projecten is bijvoorbeeld dit karakteristieke oude Perenlaantje, dat typisch past binnen het Betuws landschap. Het is ooit aangelegd door de Baron van de Villa van Westerveld. Alleen de Perenlaan heeft de tijd overleefd en bevat wel 60 verschillende soorten perenbomen! Het onderhoud betekent dat we één keer per jaar met zijn allen de fruitbomen snoeien en de bomen water geven als dat nodig is. De gemeente springt snel bij als er bijvoorbeeld een keer een boom vervangen moet worden. Elden is 'een dorp in de stad' en veel vrijwilligers kennen elkaar nog van vroeger. Maar er zijn ook mensen aangesloten uit de naastgelegen nieuwbouwwijk. Dat maakt het vrijwilligerswerk leuk: het sociale contact!''

Ferry Euverman- Voedselbosje en moestuin in De Laar West

Ferry Euverman- Voedselbosje en moestuin in De Laar West. Klik om uit te vouwen.

Ferry: ''Ongeveer 3 jaar geleden is als eerste de moestuin aangelegd, daarna het voedselbosje. Buurvrouw Wjera Goedkoop-Van Leer liep al langer met een dergelijk idee rond wat we op een gegeven concreet hebben opgepakt omdat er breed enthousiasme voor was onder de buurtgenoten."

Theo en Henk - Vergroenen in Vredenbrug

Theo en Henk - Vergroenen in Vredenbrug. Klik om uit te vouwen.

Toen Theo Slagboom in de wijk kwam wonen, een aantal jaren terug, ontstond samen met overbuurman Henk Afman het plan om het grasveld met wat bomen voor hun huis een opknapbeurt te geven.

Hendrik Pieter Marchantstraat

Hendrik Pieter Marchantstraat. Klik om uit te vouwen.

Karin en Berry - Vergroenen in Rijkerswoerd

Karin en Berry - Vergroenen in Rijkerswoerd. Klik om uit te vouwen.

Karin en Berry Onck vonden een aantal jaar terug dat het plantsoen voor hun huis wel wat vrolijker kon. Inmiddels is het met hulp van allerlei verschillende kanten deze fraaie tuin geworden.

Els - Geveltuinen in Rijkerswoerd

Els - Geveltuinen in Rijkerswoerd. Klik om uit te vouwen.

Bewoonster Els: ''Ik woonde voorheen in de wijk Vredenburg en was daar erg actief bij de buurtmoestuin die vanuit een buurtinitiatief is ontstaan. Daardoor wist ik de weg naar de gemeente te vinden. Ik heb deze geveltuin uiteindelijk via de Fixi website aangevraagd. Veel buurtbewoners vonden het leuk om aan te sluiten. We konden voor de aanleg subsidie krijgen van het Oranje Fonds. Tijdens Burendag was het zover: we hadden gelukkig goed weer en het was een gezellige dag. De straat ziet er nu veel vrolijker uit. Ieder onderhoudt zijn eigen voortuintje.

Henriette - Vlindertuintje in de Glenn Millerstraat

Henriette - Vlindertuintje in de Glenn Millerstraat. Klik om uit te vouwen.

Buurtbewoner Henriette: ''Hallo! Je staat nu voor het Glenn Millerstraat vlinderperkje dat we VLINDERPLEIN hebben genoemd. Dit hebben we met de buurt aangelegd om de vlinders en andere nectar zoekende beestjes een beetje te helpen en wij zijn ook blij met het aanzicht. Dit was een saai grasveldje met madeliefjes en paardenbloemen maar nu groeien er ook:

Renée - Vaste plantenstrook Glenn Millerstraat

Renée - Vaste plantenstrook Glenn Millerstraat. Klik om uit te vouwen.

Renée de Ruiter: ''In het najaar 2022 werd door de gemeente Arnhem in Rijkerswoerd de vraag gesteld: Wat zijn jouw tips en ideeën om je huis, tuin of straat groener en aangenamer te maken? 

Jomar Post - Hommelveldje in Sint Marten

Ooit was hier een saaie parkeerplaats. Inmiddels is het een plek met 10 grote moestuinbedden, 6 fruitbomen en speeltoestellen voor kinderen: 'Het Hommelveldje' genaamd.

Jomar Post, Beheerder buurthuis de Nieuwe Hommel: ''De moestuin wordt onderhouden door een fanatieke groep van ongeveer 15 vrijwilligers van Stichting De Groene Vos, onder leiding van ecoloog Jan Schreur. De vrijwilligers mogen de groenten en kruiden zelf oogsten en gebruiken. De gemeente houdt de zijkanten van het terrein bij, en ik zelf maai regelmatig het gras. Het is een samenwerking van verschillende partijen: we dragen allemaal een steentje bij.

We hebben mooie plannen voor de toekomst. Zo willen we de oogst van de moestuin gaan gebruiken voor de keuken van het buurthuis, en de speelplek wordt binnenkort helemaal opgeknapt. De houten boot en potloden zijn nu afgekeurd maar worden hergebruikt en omgetoverd tot een nieuwe speelplek. Er zijn zelfs plannen voor een waterpartij!''

Lianne Konings - Bijenveldjes in Alteveer-Cranevelt

Lianne Konings namens werkgroep Altegroen en Stichting Arnhem Zoemt: ''Ongeveer 8 jaar terug zijn we met een groep enthousiastelingen in deze wijk begonnen met het aanleggen van 4 bijenveldjes. De reden was dat we de wijk groener, mooier en meer biodivers wilde maken. Nu hoor je er steeds meer over de biodiversiteit en wordt er door de gemeente bewust minder gemaaid. Maar toen wij 8 jaar geleden begonnen, hoorde je daar nog niet zo veel over. Met de stichting Arnhem Zoemt proberen we nu heel Arnhem bloemrijker te maken voor bijen en insecten.

We veel zaaien in, en soms verplanten we plantjes van de ene plek naar de andere. Het onderhouden betekent dat we een paar keer per jaar onze handen uit de mouwen steken. Het is best ingewikkeld om genoeg vrijwilligers te vinden. We begonnen met een grote groep maar inmiddels is die wel wat kleiner geworden. We zijn altijd op zoek naar mensen die het leuk vinden om aan te sluiten!''

Antoinette & Wil - Arnhems Labyrint in Heijenoord

Antoinette Kuhlmann: ''Veel mensen verwarren een labyrint met een doolhof, maar een labyrint kent 1 pad en je wordt begeleid naar het eindpunt in het midden. Het pad in zijn geheel belopen - heen en terug - zorgt voor rust en inkeer. In het verleden heb ik veel gehad aan het lopen van een labyrint. Tijdens mijn dagelijkse wandelingen met de hond ontstond het idee om op deze plek zelf een labyrint met allerlei vaste planten en kruiden aan te leggen. Uiteindelijk is het gelukt met veel vrijwilligers en het bestaat nu 6 jaar. Momenteel onderhouden we het met 4 man sterk. Maar meer vrijwilligers zijn zeker welkom. Elke zondag beginnen we om 11 uur en zijn we een aantal uren hard aan het werk.''

Wil Groen: ''Draagvlak vanuit de wijk hebben we bereikt door presentaties te geven in het wijkgebouw. Uiteindelijk was er subsidie beschikbaar en kon het worden aangelegd. Dat was een gigantisch werk, met piketpaaltjes en een laser om het gewenste patroon te realiseren. De vaste planten en kruiden zijn volgens een kleurenpatroon ingedeeld, en elk seizoen ziet de tuin er weer anders uit. Mensen uit heel Nederland komen hier inspiratie opdoen. Uit Amsterdam, de Achterhoek en Breda. Een labyrint met vaste planten is uniek en komt bijna niet voor.'' 

Mieke & Cato - Van stenen naar stokroos in Klarendal

Mieke Lamar: ''Sinds eind jaren 80  woon ik op deze plek aan de Hommelseweg. In die tijd heb ik de buurt zien veranderen en ontwikkelen van een straat met behoorlijk wat vervallen huizen naar een straat met een veel aantrekkelijkere uitstraling door onder andere nieuwbouw, het bijzondere project met de klushuizen en het Modekwartier om de hoek. 

Ik hou ervan om in mijn tuin bezig te zijn en zie graag groen om mij heen. Maar de voorkant van het rijtje huizen waar ik woon was een en al steen. Samen met Cato Donker, de andere initiatiefnemer, raakten we in gesprek over het vergroenen van de voorkant van onze huizen. Het levert een fleurige straat op en zorgt tegelijk voor een beter leefklimaat en prettig  leefomgeving. Van het een kwam het ander. Samen met Volkshuisvesting en AANjager Germa Heijbers van het AANjaagteam van de gemeente hebben we het project 'Van Stenen naar Stokroos' opgestart.

Op Nationale Burendag op 25 september zijn we begonnen met de aanleg van een aantal geveltuintjes de officieel werden geopend door Anne Luijten van het team 'Klimaatadaptief' van de gemeente. Bijzonder was dat die dag wel door 40 geïnteresseerden werd bezocht.

Waar ik tijdens dit project achter ben gekomen is dat draagvlak heel belangrijk is. En om dat draagvlak te behouden en uit te breiden moet je er steeds actief mee bezig zijn. Met andere woorden: om een initiatief van de grond te krijgen is communicatie heel belangrijk. Er is veel mogelijk maar er is ook een oerwoud aan verschillende platforms en groene initiatieven waarvan je in het begin niet weet wie waarvoor staat. Mede door de AANjager werd dat steeds duidelijker. Inmiddels weet ik waar ik moet zijn om dingen voor elkaar te krijgen en nu we zijn begonnen, willen we graag door en nog meer stenen inwisselen voor groen!'' 

Emmy Chau - Staringpleintuin

Emmy Chau: ''De Staringpleintuin wordt al vele jaren door mij en mijn man Sjoerd onderhouden. In de tuin is altijd veel te zien. Er bloeit en groeit van alles. We krijgen veel positieve reacties van de buurt. Ook beheren we een paar aangrenzende boomspiegels.''

Gerie en Hans - Buurttuin Oosthof in Presikhaaf

Rondom buurthuis Oosthof in Presikhaaf maakten stoeptegels en gras een aantal jaren terug plaats voor een gevarieerde buurtmoestuin met groente en kruiden, een paddenpoel en bloemenweide. Vrijwilligers Hans en Gerie houden bij wat er allemaal in en rondom het buurthuis Oosthof gebeurt.

Hans: ''Op dit moment onderhouden we met een aantal actieve mensen elke donderdagmiddag de moestuin. Daarnaast maaien we het gras eromheen, snoeien we struiken, knotten wilgen en houden de paden schoon. Het kan best lastig zijn om alle neuzen dezelfde kant op te laten wijzen.''

Gerie: ''We ontmoeten graag wat meer vrijwilligers die het zien zitten om mee te helpen in de tuin. Buurtbewoners werken soms een keertje mee, maar vaste krachten zijn moeilijk te vinden. De moestuin is momenteel nog onder onze hoede. De naastgelegen vlindertuin kan er rommelig uitzien, maar dat komt omdat het in delen wordt gemaaid. Door het ecologisch beheer zijn er veel kleine dieren te vinden zoals insecten, vogels en egels.''  

Dorothé Vriezen - Bijenveldjes in Monnikenhuizen

Dorothé: ''Als net geslaagde imker wilde ik in 2018 het leefklimaat voor bijen verbeteren. In onze wijk zijn veel groenstroken die bestonden uit kort gemaaid gras. Ik kreeg het idee om van dat gras kruidenrijke tuintjes te maken die de overlevingskans van wilde bijen en honingbijen vergroten. Om daar draagvlak voor te vinden ben ik alle huizen in de wijk langsgegaan, en met succes! Veel buurtbewoners werden enthousiast. We kregen subsidie voor zaden en de gemeente heeft toen het gras machinaal voorbewerkt. Dit zorgde ervoor dat we tijdens 'NLdoet' met alle buurtbewoners de zaden handmatig konden zaaien.

Door de slechte ondergrond is er inmiddels veel gras teruggekomen en hebben we onlangs grasvlakken opnieuw verwijderd en met kruiden ingezaaid. Het effect zal in de zomer van 2022 moeten blijken!'' 

Bloemrijke binnentuin in Park Angerenstein

Zo'n 3 jaar geleden ontdekte parkbeheerder Jan Floor een oude lijnenstructuur in de kale binnentuin van Park Angerenstein. Het bleek dat het gedeelte ooit had bestaan uit een tuin met symmetrische lanen en plantborders. De gemeente Arnhem had de wens en middelen om de historische indeling in ere te herstellen, maar niet de mogelijkheid dit op hoog niveau te onderhouden. Hierdoor ontstond een vruchtbare samenwerking  tussen de gemeente en actieve buurtbewoners: Groenmedewerker Rudie Gies en toezichthouder Ruud Krabbenborg maakte een kleurrijk beplantingsplan, en voor het onderhoud werd een actieve buurtgedragen groengroep opgericht. Deze groep zet zich tot de dag van vandaag met behulp van de gemeente in voor het onderhoud van de kleurrijke binnentuin (Woordvoerder groengroep buurtbewoner Dick van Dijk). Wie er nu wandelt en spontaan in de weelderig bloeiende tuin terecht komt, kijkt zijn ogen uit.

Vrijwilliger Jacqueline van Amerongen vertelt: ''Een groep van 15 vrijwilligers werkt hier tweewekelijks samen in de binnentuin met ondersteuning van groenmedewerkers Arie Slob en Rudie Gies, en stagiaires Camiel en Wietse. Zij werken mee, zorgen voor begeleiding en hebben de nodige kennis in huis die ze graag overdragen op de vrijwilligers. Iedere vrijwilliger heeft wel een affiniteit met tuinieren en qua werk is er voor elk wat wils: aanplanten, wieden, hummus opbergen, of het wat grovere snoeiwerk. Ook benoemen we de planten zodat men inspiratie kan opdoen voor hun eigen tuin. Door het intensieve onderhoud van de bewoners staat de tuin er zo mooi bij. De samenwerking met de gemeente is een fijne wisselwerking. Het werkt heel positief dat er zo veel mogelijk is!''

Marjol en Ellen - 'Jacqueline en Hermien - tuintjes' in Paasberg

Marjol Rooze: ''Al jaren had ik een idee van een kruidentuintje in de buurt. Samen met overbuurvrouw Ellen Vogel bedachten we er een plan voor. Stadsdeelmanager Jiska Brouwer kwam langs om de schetsen door te spreken en toen is het uiteindelijk uitgevoerd. Wij verzorgen het onderhoud van de tuintjes en alle buurtbewoners mogen ervan plukken. Veel mensen uit de buurt hebben er aan bijgedragen: een buurman maakte de bakken, een andere buurman heeft meegedacht met de inrichting van de planten en buurman Paul schreef een mooi passend gedicht voor in de tuin.'' 

Ellen Vogel: ''Tijdens een buurtfeest brainstormden we over de naam van de kruidentuin. Omdat de straten hier allemaal mannennamen hebben, wilden wij de kruidentuin juist een vrouwennaam meegeven. Omdat het in de Jacques Perkstraat ligt en er weinig straatnamen zijn van vrouwen, bedachten we toepasselijk het 'Jacqueline Perk Perk'. Vorig jaar is de tuin aan de overkant uitgebreid met eetbare bloemen: passend het 'Hermien Heijermanshofje' genaamd.''

Bianca Klijn - Vergroenen in Plattenburg

Plattenburg is de afgelopen jaren door actieve buurtbewoners een stuk groener geworden. Een bloemrijke buurttuin, geveltuinen en boomtuintjes aan de Plattenburgerweg zijn hier voorbeelden van. Hiervoor leverde Stichting Arnhem Zoemt een aantal biologische planten en zij vroegen de wijk of ze een bedreigde bij wilde 'adopteren'. Dit werden de klokjesbij en de slangenkruidbij. De wijk plant nu vooral planten en kruiden die voedsel vormen voor deze bijen.

Bianca Klijn: ''Tijdens een buurtoverleg is ooit de Plattenburgse groengroep ontstaan waar ook ik aan deelneem. Samen met nog 5 anderen zijn we actief in het vergroenen van de buurt. Met de gemeente heeft de groengroep prettig contact en we weten ze te vinden. We voelen ons door de gemeente gezien en gehoord. Afgelopen zomer heeft de groengroep een moestuin aangelegd bij zorginstelling Dennenheuvel aan de Oude Velperweg. Het was een heel geslaagd project geworden van meerdere buurtbewoners samen. Het zorgde voor verbinding tussen de buurtbewoners.''

Karim Sempel - Bijen- en vlindertuin in Het Broek

Karim Sempel: ''Samen met mijn zus zet ik me graag in voor een groenere wijk hier in Het Broek. Het eerste idee was om op deze plek een mini voedselbosje creëren. Maar dat bleek door vervuilde grond niet mogelijk. Maar daarna ontstond het idee voor een voedselbosje voor vogels. We zijn begonnen met het inzaaien van kruiden volgens een 'hugelkultur', dat ervoor zorgt dat de grond lang vochtig blijft. Uiteindelijk komen hier kleine vruchten en notenboompjes die als voedselbron kunnen dienen voor kleine dieren in de wijk.''

Rappardstraat

Klaas Katerplein

Garnizoenstraat

Frank & Sara - Vergroenen in Oost-peterstraat

Erik - Planstoenonderhoud in het Centrum

Erik Wiessenberg: ''Ooit begon een grote groep van 15 vrijwilligers aan het onderhoud van plantsoenen aan de Rodenburgstraat. Daarvan ben ik uiteindelijk als enige overgebleven. Het leuke daarvan is dat ik alle plannen kan bedenken. Door mijn groenachtergrond en ben ik bekend met het aanleggen van een tuin en het onderhoud. Ik probeer veel rekening te houden met kleine dieren die hier leven. Zo staat er een vogelbad en insectenhotel, er hangen vogelhuisjes en een vleermuizenkast. Veel materialen die ik heb gebruikt in de tuin komen uit de stad en hebben hier een herbestemming gekregen.

Veel heesters zijn er in de loop van de tijd uit gegaan en daar zijn vaste planten voor teruggekomen. Die komen hier van allerlei verschillende plekken. De gemeente heeft de eerste aanleg verzorgd. Zo is de zonnehoed afkomstig van de gemeente, die stonden in grote schalen in de stad. Ook heb ik goede contacten met groenbedrijf Sight Landscaping. De bank waarop ik zit is geschonken door Volkshuisvesting. Binnenkort knappen we hem op naar een 'Hoop, Geloof en Liefde' bank samen met Slak.''

Jolanda (Buurtgroenbedrijf) en Annemarie (inwoner) - Boomspiegels in Spoorhoek

Annemarie (rechts): ''Ik en nog een bewoner uit deze straat onderhouden de boomspiegels die al een tijdje terug groter zijn gemaakt. We hebben geen vaste onderhoudsmomenten, maar werken eraan als het nodig is. Zaden verzamel ik vaak gewoon uit Sonsbeek en zaai ik hier in. Afgelopen burendag hebben we ook de geveltuinen hier aangepakt. We hebben er planten in gezet die we kregen van het Buurtgroenbedrijf. Het werd een gezellig moment met soep, brood en appeltaart. Veel mensen zijn enthousiast over wat wij hier doen met het groen. Toen de boomtuinen net af waren kreeg ik zelfs een bos bloemen van een buurtbewoner als bedankje!''

Jolanda (links): ''Deze straat kon wel een opknapper gebruiken. Met behulp van onder andere bewoners uit de wijk, vrijwilligers van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen en subsidie zijn de stoeptegels verruild voor grote boomtuinen. De planten bestaan uit een mengsel van vooral inheemse vaste planten en kruiden die afwisselend bloeien. De wilgentenen hekjes eromheen zorgen ervoor dat de jonge planten beschermd worden totdat het plantvak gesloten is. Daar zijn we ooit in het Spijkerkwartier mee begonnen en dat is zo'n succes, dat we het op veel plekken in de wijk toepassen.''

Vincent 't Hart - Moestuin 'Hof van West' in Malburgen

Vincent 't Hart: ''Samen met nog wat andere bewoners ben ik wel een paar jaar bezig geweest om deze openbare buurtmoestuin te realiseren. In eerste instantie wilden we de moestuin op een andere plek in de wijk, maar dat bleek op het laatste moment toch niet door te kunnen gaan. Maar we bleven er niet bij zitten hebben doorgezet: We hebben 'Hof van west' is gerealiseerd naast multifunctioneel centrum (MFC) 'De Spil'. De Spil is een centrum voor ontmoeting en activiteiten in Malburgen West.

Iedereen die mee wil helpen is welkom! Bewoners en kinderen mogen hier zelf zaaien en oogsten. We zijn bezig met het organiseren van een oogstfeest in september '22. We hopen op deze manier meer bekendheid en vrijwilligers te werven. Of misschien is er iemand geïnteresseerd die dit leest? Schroom niet, aanmelden kan via hofvanwest.arnhem@gmail.com!''

Theo Heijmans - Perenlaantje in Elden

Theo Heijmans: ''Met 'Stichting Het Eldens Landschap' proberen we de historie van Elden levend te houden. Een van onze projecten is bijvoorbeeld dit karakteristieke oude Perenlaantje, dat typisch past binnen het Betuws landschap. Het is ooit aangelegd door de Baron van de Villa van Westerveld. Alleen de Perenlaan heeft de tijd overleefd en bevat wel 60 verschillende soorten perenbomen! Het onderhoud betekent dat we één keer per jaar met zijn allen de fruitbomen snoeien en de bomen water geven als dat nodig is. De gemeente springt snel bij als er bijvoorbeeld een keer een boom vervangen moet worden. Elden is 'een dorp in de stad' en veel vrijwilligers kennen elkaar nog van vroeger. Maar er zijn ook mensen aangesloten uit de naastgelegen nieuwbouwwijk. Dat maakt het vrijwilligerswerk leuk: het sociale contact!''

Ferry Euverman- Voedselbosje en moestuin in De Laar West

Ferry: ''Ongeveer 3 jaar geleden is als eerste de moestuin aangelegd, daarna het voedselbosje. Buurvrouw Wjera Goedkoop-Van Leer liep al langer met een dergelijk idee rond wat we op een gegeven concreet hebben opgepakt omdat er breed enthousiasme voor was onder de buurtgenoten."

"We hebben geen vaste afspraken. Eigenlijk alleen dat we regelmatig (elke 3 of 4 maanden) elkaar treffen om te bespreken wat er moet gebeuren. De moestuin is opgedeeld in 10 delen voor 10 adressen die daar zelf voor zorgen. De fruitbomen hebben we gekregen en het onderhoud doen we gezamenlijk op inzicht van onderhoud van de mensen in de buurt. En dat werkt voor ons, het wordt goed bijgehouden."

"We zijn wel uitdagingen tegengekomen. Ten eerste hoe je de gewassen op een juiste manier onderhoudt en dat leren we van elkaar. Ten tweede om plezier te houden als de oogst mislukt. Ten derde het blijven plegen van voldoende onderhoud aan het voedselbos want de een heeft meer tijd en zin dan de ander. Onze norm is momenteel dat het er mag zijn.''

"De samenwerking met de gemeente loopt goed. Wij hebben 1 contactpersoon die de communicatie doet en via een appgroep deelt. We hebben gemerkt dat het aangeven van onze wensen aan de gemeente heeft gewerkt om in goede samenwerking de moestuin en voedselbos te creëren.''

Theo en Henk - Vergroenen in Vredenbrug

Toen Theo Slagboom in de wijk kwam wonen, een aantal jaren terug, ontstond samen met overbuurman Henk Afman het plan om het grasveld met wat bomen voor hun huis een opknapbeurt te geven.

De tuin werd vergroot en er gingen een hoop tegels uit, die verderop gebruikt werden voor bakken van de buurtmoestuin. In de plaats kwamen mooie vaste planten en een paar nieuwe bomen. (Een notenboom, een appelboom, een blazenboom en een meidoorn) Gerda Hendriks maakte het ontwerp en planten hebben ze via de gemeente gekregen.

Theo: ''We krijgen over het hofje veel positieve reacties, de meeste buurtbewoners zijn enthousiast. Ook zorgt het voor verbinding in de wijk: er waren buren die al 20 jaar tegenover elkaar woonden, maar elkaar hierdoor voor het eerst spraken!''

Hendrik Pieter Marchantstraat

Karin en Berry - Vergroenen in Rijkerswoerd

Karin en Berry Onck vonden een aantal jaar terug dat het plantsoen voor hun huis wel wat vrolijker kon. Inmiddels is het met hulp van allerlei verschillende kanten deze fraaie tuin geworden.

Berry: ''We onderhouden deze tuin met veel plezier. Onlangs kregen we zelfs een aantal planten van een tuincentrum cadeau!''

Karin: ''Waar we tegenaan liepen was het water geven van de planten. We hebben een aantal erg droge zomers achter de rug. We dachten eerst aan een waterpunt in het midden van de tuin, maar daar komt ook onderhoud bij kijken. Daardoor ontstond het plan om regentonnen aan de voorkant van onze huizen te laten plaatsen. We hebben ze met subsidie van de gemeente Arnhem aangeschaft. We sluiten er onze tuinslang op aan en zo krijgt de tuin bij droogte toch voldoende water.''

Els - Geveltuinen in Rijkerswoerd

Bewoonster Els: ''Ik woonde voorheen in de wijk Vredenburg en was daar erg actief bij de buurtmoestuin die vanuit een buurtinitiatief is ontstaan. Daardoor wist ik de weg naar de gemeente te vinden. Ik heb deze geveltuin uiteindelijk via de Fixi website aangevraagd. Veel buurtbewoners vonden het leuk om aan te sluiten. We konden voor de aanleg subsidie krijgen van het Oranje Fonds. Tijdens Burendag was het zover: we hadden gelukkig goed weer en het was een gezellige dag. De straat ziet er nu veel vrolijker uit. Ieder onderhoudt zijn eigen voortuintje.

Nu hebben we de smaak te pakken en willen ook het openbare pleintje hier tegenover vergroenen. Dat gaan we dan gezamenlijk onderhouden. Gerda Hendriks maakt momenteel het ontwerp. Tegels maken plaats voor gras en op de plek waar nu al gras is, komen veel bloemen. Ook komen er twee bomen bij. We kijken er naar uit!'' 

Henriette - Vlindertuintje in de Glenn Millerstraat

Buurtbewoner Henriette: ''Hallo! Je staat nu voor het Glenn Millerstraat vlinderperkje dat we VLINDERPLEIN hebben genoemd. Dit hebben we met de buurt aangelegd om de vlinders en andere nectar zoekende beestjes een beetje te helpen en wij zijn ook blij met het aanzicht. Dit was een saai grasveldje met madeliefjes en paardenbloemen maar nu groeien er ook:

Buddleja, geranium, akelei, sedum, campanula, lavendel, maagdepalm, lievevrouwebedstro, anjers en nog meer.

We hebben dit op 20 april 2024 geplant met de hulp van de buurt, Arnhem Groen en Stadslandbouw Mooieweg die ons hebben geadviseerd en van biologische planten hebben voorzien.

Laat de vlinders maar komen want de bloemen zullen gauw hun mooiste kant laten zien!

Dag en bedankt voor het langskomen!'' ❤️

Renée - Vaste plantenstrook Glenn Millerstraat

Renée de Ruiter: ''In het najaar 2022 werd door de gemeente Arnhem in Rijkerswoerd de vraag gesteld: Wat zijn jouw tips en ideeën om je huis, tuin of straat groener en aangenamer te maken? 

Sinds ik in de Glenn Millerstraat ben komen wonen, ben ik zeer betrokken bij mijn directe leefomgeving en vooral het verfraaien van. En dan voornamelijk op het gebied van vergroening. Tijdens het 1e (in 2019) gehouden klimaatcafe Arnhem zuid heb ik mij opgegeven als straatcoördinator voor vergroening van onze Glenn Millerstraat. Doel: vergroenen van een erg versteende straat in een erg versteende buurt, waar er helaas zoveel van zijn in de wijk Rijkerswoerd. Naast het bewerkstelligen van een mooiere, groenere uitstraling, tevens hoognodig voor terugbrengen van biodiversiteit (bijen 🐝, vlinders 🦋, vogels🪶, insecten en bodemdieren 🐜🪲🪰🪱 🐛) en tegengaan van hittestress bij extremer wordende  droogte 🌞 en wateroverlast bij extremer wordende regenbuien 🌧. Op 10 en 11 maart 2023 (NL Doet dag) gingen we aan de slag. En zie hier het eindresultaat, a small step for a better 🌍, just 🐝 kind:

Van idee, tot draagvlak creëren en enthousiasmeren van de buren tot uiteindelijke uitvoering. We hebben het met z'n allen gedaan:

bewoners uit de straat (stenen verwijderen, wilgentenen border aanleggen, planten), gemeente Arnhem (financiering, aansturing, keuze vaste planten en ontwerp) Stadslandbouw (levering wilgentenen, materiaal en man- en vrouwkracht), Groengroep Rijkerswoerd (levering man- en vrouwkracht), Aannemer Donker Groen (zand eruit, banden en aarde erin, afvoer stenen, levering planten). Een betrokken vriend met land in Elst zorgde voor de op maat gezaagde paaltjes. Dank allen!!! Laat de zon maar gaan schijnen 🌞!''

Groen Bewonersinitiatieven Arnhem