Luontohelmet
VHVSY:n luontohelmikohteiden esittely

Vantaanjoen luontohelmet
Vantaanjoen rannoilla on runsaasti luonto- ja kulttuurinähtävyyksiä, joihin voi tutustua pyöräillen, patikoiden, hiihtäen tai meloen. Joessa ja sen varrella on useita tutustumisen arvoisia koskikohteita ja luontopolkuja. Merkkejä vanhasta asutus- ja teollisuushistoriasta on runsaasti: kartanoita, kulttuurimaisemia sekä mylly- ja patorakenteita.

Vanhankaupunginlahti
Vantaanjoki laskee mereen Helsingin Vanhankaupunginlahdella. Vesiensuojeluyhdistyksen pitkäaikaisin näytteenottopiste sijaitsee joen ylittävällä sillalla. Näytteenotto on aloitettu vuonna 1969 ja tältä paikalta on vuosien mittaan otettu 560 näytettä, keskimäärin 10 näytettä vuodessa! Nykyisin näytteitä otetaan kerran kuussa ja tehostetusti ylivirtaamakausina. Näytteenoton avulla seurataan veden laatua ja muun muassa joen mereen kuljettamaa ravinnemäärää.

Lammassaari
Lammassaari on osa Viikin-Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualuetta ja se sijaitsee vain kivenheiton päässä Arabianrannasta. Saareen pääsee esteettömästi pitkospuita pitkin Pornaistenniemeltä, ja esteetön reitti on pituudeltaan 2,4 kilometriä. Lammassaari perustettiin 1900-luvun alussa, jolloin raittiusseura Koitto vuokrasi saaren kaupungilta kesäsiirtolaksi, jossa jäsenet saisivat mahdollisuuden lepäämiseen. Nykyäänkin saari on suosittua mökkialuetta, ja yhteensä mökkejä on 106. Lammassaari on myös tärkeä lintujen pesimäalue ja lintuja voi tarkkailla esimerkiksi kahdesta lintutornista. Lammassaaresta retkeä voi jatkaa vielä eteenpäin Kuusiluotoon (reitti ei esteetön), jossa asustelee kesäisin vapaana liikkuvia lampaita. Lammassaari on upea lähiluontokohde, joka soveltuu mainiosti koko perheelle.

Longinoja
Longinoja on Vantaanjoen ensimmäinen sivuhaara ja varsinainen lähimatkailukohde, jonne päästäksesi et tarvitse autoa. Puro saa alkunsa Koillis-Helsingistä ja se laskee Vantaanjokeen Oulunkylän siirtolapuutarhan kohdalla. Longinoja edustaakin kaupunkiympäristön ja luonnon yhteiseloa parhaimmillaan virratessaan peltomaisemien, kerrostalojen sekä vilkasliikenteisten teiden välissä. Aliarvostetusta ja aikojen saatossa voimakkaasti muokatusta purosta on vuosien mittaan kehittynyt yksi Suomen tunnetuimmista taimenpuroista, jota on kunnostettu ahkerasti talkoovoimin. Puron kunnostus palkittiin vuosien 2017-2018 parhaana luontotekona!

Ulkoilua Vantaanjoen varressa Helsingissä
Vantaanjoen alajuoksulta Helsingistä löytyvät upeat talviset ulkoilumaastot! Joen varressa kulkevat ladut Pikkukoskelta Paloheinään ja aina Kuninkaantammeen saakka. Aurinkoisena päivänä aurinko paistaa avoimien peltojen reunustamalle joelle pitkään, jolloin myöhäisempikin ulkoilija ehtii nauttimaan kauniista säästä!

Pitkäkoski
Pitkäkoski tarjoaa upean luontoelämyksen koko perheelle Helsingin ja Vantaan rajalla. Pitkäkoski on Vantaanjoen koskista toisiksi pisin (1,1km), ja matkalla pudotusta kertyy noin 5 metriä. Kosken etelärannalla sijaitsee Helsingin Keskuspuiston pohjoisin osa ja pohjoisrannalla Vantaan Ylästö. Jokiuoman molemmilla puolilla sijaitsee Rinnelehdon luonnonsuojelualue jylhine satavuotisine puineen, ja jo vuonna 1984 rauhoitetun alueen laajuus on 12,8 hehtaaria. Pitkäkosken rinnelehdot ovatkin lähes luonnontilaisia, ja alueella on runsas kasvisto sekä linnusto. Joen rantoja mukailevat helppokulkuiset luontopolut, ja Vantaan puolen luontopolkua pääsee kulkemaan lastenrattailla. Alueella on myös useita taukopaikkoja ja Pitkäkosken majan kahvila (tarkista aukioloajat majan Facebook-sivuilta). Pitkäkoskelle kannattaa tulla myös kalaan: koskea pidetään yhtenä Vantaanjoen parhaista kalapaikoista!Alueella elää myös saukkoja, jotka ovat palanneet Vantaanjoelle vesien tilan parannuttua.

Riihikallionpuro, lähteiköt ja Ruotsinkylän tutkimusmetsä
Tuusulan Ruotsinkylässä, Riihikallion asuinalueen eteläpuolella sijaitseva Riihikallionpuro, alueen lähteiköt ja Ruotsinkylän tutkimusmetsä tarjoavat luontoelämyksiä koko perheelle.

Tussinkoski
Tussinkosken luonnonsuojelualue sijaitsee Vantaalla Korson pohjoispuolella, Vallinojan asuinalueen läheisyydessä. Alueella on kallioisia koskimaisemia lehtojen ympäröimänä. Rekolanojan Myllyniitynojan sivuhaaran Tussinkoskessa vesi syöksyy kymmenen metriä korkean ja 80 metriä pitkän kalliorinteen läpi arvokkaan lehtokasvillisuuden reunustamana. Koskiympäristö on luonnonsuojelulailla suojeltu. Parhaimmillaan alue on keväällä, kun rehevä kasvillisuus alkaa vallata alaa, kukat kukkivat ja linnut laulavat. Tiesitkö että Tussinkoski sai nimensä siitä, että siinä käytiin ottamassa suihkuja eli duscheja? Paikallisten kielenkäytössä dusch kääntyi tussiksi.

Keravan kartano
Keravan kartano Humleberg on historian havinaa tarjoava helmi Keravan sydämessä.

Haukkavuoren luontopolku
Haukkavuoren luonnonsuojelualueen maisema on rauhoittavalla tavalla miltei väritön ja äänetön. Tämä on täysi vastakohta keinovalolle ja kiireiselle arjelle. Hiljaisuuden rikkovat vain vanhoja kuusia ahkerasti nakuttavat tikat ja palokärjet sekä metsän laidassa virtaavan Keravankosken kuohunta. Täällä saa pienen käsityksen siitä, millaiselta Keravanjoen varressa on näyttänyt ennen muinoin.

Fjällbon puisto, Aleksis Kiven kuolinmökki
Tuusulanjärvi on Uudenmaan maakuntajärvi ja sieltä vedet laskevat Tuusulanjokea pitkin Vantaanjokeen. Järven rannalla on useita hienoja luontokohteita, joista tässä esitellään itärannalla sijaitseva Fjällbon puisto. Puisto on noin 3,5 hehtaarin laajuinen alue ja luontoarvoiltaan arvokas luontokohde, johon kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa.

Sarvikallio
Pikkukoliksikin tituleerattu Sarvikallio on henkeäsalpaava nähtävyys Tuusulanjärvellä ja Tuusulanjärven korkein kohta, joka kohoaa 25 metriä järven yläpuolelle. Järven toisella puolella sijaitsi 1900-luvun alussa kukoistanut taideyhteisö, ja monet maamme tunnetuimmista taiteilijoista ovatkin perheineen retkeilleet Sarvikallion maisemissa. Kalliolla on tulentekopaikka sekä venelaituri, ja lähimaastossa kulkeva, 3,4 kilometrin mittainen Seittelinreitti (oranssilla merkitty rengasreitti) tutustuttaa retkeilijän Sarvikallion alueen metsiin ja avariin kulttuurimaisemiin. Reitti alkaa ja päättyy pysäköintipaikalle (ks. karttakuva), ja on helppokulkuinen, mutta sillä on jonkin verran korkeuseroja. Sarvikalliolle pääsee joko kulkemalla Seittelinreittiä, tai parkkipaikalta suoraan, jolloin matkaa on vain 0,6 km.

Järvenpään rantapuisto
Järvenpään rantapuisto sijaitsee idyllisen Tuusulanjärven rannalla vain kivenheiton päässä Järvenpään keskustasta. Puistoon on ihana tulla aurinkoisena päivänä uimaan, pelailemaan pelejä nurmikkoalueelle, suppailemaan tai vaikka lukemaan kirjaa isojen puiden katveeseen.

Myllykoski
Ylväästi kohiseva Myllykoski on vaikuttava luontonähtävyys, jonka maisemat liittyvät myös Aleksis Kiven teoksiin. Myllykoski onkin yksi Vantaanjoen suosituimpia koskipaikkoja monipuolisten kalastusmahdollisuuksien sekä upean luonnon vuoksi. Myllykoski oli aikoinaan Nurmijärven parhaita myllypaikkoja ja kosken partaalla tiedetään olleen useita myllyjä aina 1500-luvulta lähtien. Vanhoista myllyistä ja sähkövoimaloista onkin vielä nähtävissä jäänteitä. Koskella on pituutta 400 metriä ja pudotusta 11 metriä, ja sen yli kaartuu kolme siltaa. Joen rannalla kulkee paljon polkuja ja pohjoiseen voi kävellä aina Pikkukoskelle asti lehtomaista kangasmetsää ihaillen. Polkujen varrelta löytyy myös paljon alueen eliöstöstä kertovia info-tauluja. Eväitä voi pysähtyä syömään Myllykosken alaosissa sijaitseville nuotiopaikoille. Vaikka polut ovat helppokulkuisia, ne eivät korkeuserojen vuoksi sovi rattaille tai liikuntarajoitteisille. Myllykoskelle pääsee bussilla tai omalla autolla (katso karttakuva parkkipaikoista). Myllykoski tarjoaa lähiluontomatkailua parhaimmillaan!

Lemmenlaakso
Lemmenlaakson lehto Keravanjokilaaksossa on upea retkikohde esimerkiksi äitienpäivänä! Silloin vuokkomeri, linnunherneet ja imikät alkavat olla kukassa ja linnunlaulukonsertti parhaimmillaan. Lehto on rehevä, runsas ja kasvilajistoltaan varsin rikas

Sääksjärvi
Nurmijärven Kiljavalla sijaitseva Sääksjärvi on Suomen suurin lähde, laskujoeton ja kirkasvetinen. Sääksjärven alue ympäristöineen tarjoaa monenlaisia ulkoilu- ja retkeilymahdollisuuksia sekä vesillä että maastossa.

Nukarinkoski
Nukarin kylän alueella sijaitseva Nukarinkoski on Vantaanjoen vesistön suurin koskijakso, jolla on pituutta 1300 metriä ja jonka matkalla vesi laskee huimat 25 metriä. Kuohuva koskimiljöö on komea luonnonnähtävyys, joka tarjoaa upean ympäristön kalastukselle sekä perheretkeilylle. Kosken vierustaa kiertää helppokulkuinen luontopolku pitkospuineen, ja alueelta löytyy laavu. Kosken keskivaiheilla on myös silta, jonka päältä pääsee ihastelemaan kosken korkeinta pudotusta. Nukarinkoskella vieraillessa kokee hyppäävänsä aivan eri maailmaan, sillä kosteassa jokiympäristössä kasvillisuus on kuin keitaassa. Kosken rauhoittavassa kohinassa unohtuvat hetkessä myös arjen kiireet. Paikalle pääsee vaivattomasti autolla, ja auton voi jättää Nukarintien varressa oleville parkkipaikoille.

Ohkolanjokilaakso ja Sandbergin pellot
Ohkolanjokilaakso sijaitsee Kerava-Lahti-radan ja Lahden moottoritien pohjoispuolella. Luonnontilaisessa laaksossa on arvokasta lehtokasvillisuutta. Uoman yli on kaatunut lahopuita ja parhaimmillaan kirkasvetisessä uomassa voi nähdä myös runsaasti kaloja. Helmi-saukonkin on nähty vilahtelevan uoman rannoilla!

Nykiönharju
Nykiönharju sijaitsee Hyvinkäällä, puoliksi Vantaanjokeen laskevan Palojoen valuma-alueella ja puoliksi Keravanjoen valuma-alueella. Harju muodostaa pienen metsäisen alueen, jonka ympärillä pellot levittäytyvät. Reuna-alueilla on jyrkkiä rinteitä ja harjun päällä tasaisempi hyväkulkuinen maasto, jossa on pieniä avokalliokumpareita, soita ja neljä lampea. Tällaiset luonnontilaiset lammet alkavat olla harvinaisia tiheään asutulla Uudellamaalla!

Kaukasten luontopolku
Vuonna 2017 talkoovoimin syntynyt Kaukasten luontopolku tarjoaa upean luontokokemuksen sekä historian havinaa Hyvinkäällä Kaukasten kylässä. 1,3 kilometrin mittainen polku kiertää osittain kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa vanhassa tehdasmiljöössä, ja vie retkeilijän myös Keravanjoen varrella sijaitsevan Kaukastenkosken kuohujen äärelle. Kaukastenkoski on ollut tärkeä myllypaikka 1780-luvulta lähtien, ja kylämiljööseen kuuluukin työväen asuntoja aina 1800-luvun lopulta lähtien. Kaukastenkoski on padottu ja valjastettu kosken rannalla sijainneiden lankarulla- ja vanutehtaiden voimanlähteeksi. Monipuolisen luontopolun varrelta löytyy kosken sekä vanhojen rakennusten lisäksi myös sammaleista kuusimetsää sekä vanha laidunniitty.

Vantaanjoen luontopolku ja Pilliniemen onkipaikka
Vantaanjoen 2,2 kilometrin pituinen luontopolku kulkee kulttuurihistoriallisesti merkittävässä ympäristössä Hyria-keskuksen lähettyvillä. Polku seuraa Vantaanjoen vartta, sukeltaa metsään ja kulkee myös laidunmaiden sekä peltoviljelmien ohi. Reitti on helppokulkuinen, mutta maa saattaa olla kosteaa.

Keravanjärvi
Keravanjärvi sijaitsee Mäntsälän ja Hyvinkään rajamailla Keski-Uudellamaalla. Keravanjärveltä löytyy monipuolisia virkistysmahdollisuuksia, muun muassa kaksi rantaa hyvine uinti- ja kalastus-mahdollisuuksineen sekä luonnon-suojelualue. Ranta-alueen takametsällä onkin merkittävät luontoarvot, ja siellä voi tavata vanhoille metsille tyypillisiä lintulajeja, kuten peukaloista ja mustapääkerttua. Isojen puiden lomassa unohtuvat nopeasti myös arjen kiireet, ja onnekkaimmat saattavat nähdä merkkejä liito-oravista! Syksyllä vanha metsä tarjoaa myös oivalliset sienestys- ja marjastusmahdollisuudet.

Kirjavat ja Kaveton
Syksyllä on hyvä aika pakata retkireppu ja marja- tai sienikori mukaan ja lähteä metsäretkelle. Esimerkiksi Hyvinkään länsiosissa on monia tutustumisen arvoisia luonnonsuojelualueita ja paljon pieniä lampia. Kirjavat ovat ruskeavetisiä humuslampia, joista vedet laskevat Kaveton-lampeen ja edelleen Hirvijärveen. Valuma-alue on paikoitellen soistunutta metsää ja lampien rannat ovat luonnonsuojelualuetta. Lammista läntinen Kirjava on syvempi, mutta pinta-alaltaan (1,5 ha) hieman itäistä Kirjavaa (2 ha) pienempi. Länsi-Kirjavassa vesisyvyys on syvimmillään 11 metriä, itäisessä Kirjavassa metriä. Kirjavista on otettu vesinäytteitä ensimmäisen kerran vuonna 1984 ja vesiensuojeluyhdistys haki viimeisimmät näytteet vuonna 2018. Tällöin vesi molemmissa lammissa oli kirkasta ja sähkönjohtavuus kuvasti luonnontilaisen veden tasoa. Toisaalta molemmissa lammissa päällysveden fosfori- ja typpipitoisuudet olivat lievästi rehevän veden pitoisuustasoa. Toivottavasti valuma-alueella ei tehdä suuria hakkuita, jotta näiden pienten lampien vedenlaatu säilyisi tulevaisuudessakin entisen kaltaisena. Ajo Kirjaville onnistuu parhaiten Ihanaistentien suunnasta, sillä Kenkiäntieltä Kavettomantielle käännyttäessä on puomi.

Ridasjärvi ja Keravanjoen latvat
Hyvinkäällä sijaitsevat Keravanjoen latvaosat ja joen latvajärvi Ridasjärvi tarjoavat upeat virkistysmahdollisuudet. Ridasjärvi ja sen ympäröivät suoalueet muodostavat valtakunnallisesti arvokkaan kasvillisuus- ja lintujen pesimäalueen.

Hirvijärvi
Riihimäen, Hyvinkään ja Lopen rajalla sijaitsevan Hirvijärven syvin kohta on 29,6 metriä ja keskisyvyyskin 14 metriä. Tämä kirkasvetinen ja ekologiselta tilaltaan hyväkuntoinen järvi sijaitsee metsävaltaisella valuma-alueella ja sen alueella on alkanut VHVSY:n metsätalouden vesiensuojeluhanke. Lisätietoa hankkeesta löydät täältä: http://www.vesi-ilma.fi/images/pdf/Muut/Metshankkeenesite.pdf

Sammalistonsuo
Lintubongareiden on hyvä suunnata linturetkelle Sammalistonsuolle, joka on yksi linnustollisesti arvokkaimmista alueista Kanta-Hämeessä ja valtakunnallisesti yksi merkittävimmistä lintujen sisämaan levähdysalueista. Alueen pesimälinnusto on monipuolinen, painottuen vesilintuihin, kahlaajiin sekä varpuslintuihin. Siellä voi nähdä myös Suomeen tulevia muuttolintuja, esimerkiksi joutsenia, hanhia sekä kahlaajia.