Kystsoneplan for Tromsøregionen 2023 – 2033

En interkommunal kystsoneplan for kommunene Balsfjord, Karlsøy og Tromsø

Kystsoneplanen er kommuneplanens arealdel for sjøområdene med tilhørende strandsone og skal angi hovedtrekkene i hvordan arealene skal brukes og vernes, og hvilke viktige hensyn som må ivaretas ved disponering av arealene. Planen skal bidra til gjennomføring av kommuneplanens samfunnsdel og er et strategisk verktøy i arbeidet med å sikre forvaltning av sjøarealene i tråd med prinsippene om bærekraftig utvikling.  

 Planlegging i sjøområdene gjøres i et regionalt perspektiv for å i større grad kunne ivareta en helhetlig forvaltning av kystsonen.  

Tromsøregionen har potensial til å bli en av de mest attraktive kystregionene i landet. Kommunene ønsker å legge til rette for bærekraftig vekst i fiskeri- og havbrukssektoren, reiseliv og sjøtransport, samtidig som dette skal avveies mot miljø- og klimahensyn og andre samfunnsinteresser. Den økte bruken og interessen for kystsonen medfører økende konkurranse om arealene. Interessekonflikter mellom brukerne gjør kystsonen stadig mer kompleks og utfordrende å forvalte. Planen balanserer mellom kravene til allerede etablerte næringer og interesser, som fiskeri, havbruk og friluftsliv, og nyere næringer som reiseliv. Samtidig er det et økt fokus på miljø- og klimahensyn og de tre kommunenes bærekraftsmål. Planen skal ivareta både kommunale, regionale og nasjonale mål og interesser. 

I medhold av plan- og bygningsloven § 11-15 er Kystsoneplanen for Tromsøregionen (2023 – 2033) vedtatt av kommunestyrene i Balsfjord ( 03.11.2022 i KS-sak 098/22 ), Tromsø ( 23.11.2022 i KS-sak 151/22 ) og Karlsøy ( 07.12.2022 i KS-sak 79/2022 ). Kystsoneplanen har følgende Plan-ID i de tre kommunene: Plan-ID 2020-01(Balsfjord)/ Plan-ID 0143 (Tromsø)/ Plan-ID 2020-03 (Karlsøy).

Denne kartfortellingen er en presentasjon av kystsoneplanen. Se Planbeskrivelse og Bestemmelser og retningslinjer for plan i sin hellhet.

Powered by Esri

Kystsoneplan for Tromsøregionen 2023 – 2033

Arealformål

Hovedformålet, Bruk og vern av sjø og vassdrag med tilhørende strandsone, omfatter alle underformål, med mindre bestemmelsene sier noe annet. Den økte bruken og interessen for kystsonen medfører økende konkurranse om arealene. Interessekonflikter mellom brukerne gjør kystsonen stadig mer kompleks og utfordrende å forvalte. Det er derfor i denne planen valgt å ta stilling til bruken og avsette alle arealer til underformål som utdypet nedenfor. 

Fiskeri

En viktig oppgave i planleggingen av sjøarealene er å ta stilling til hvilke fiskeområder som bør gis prioritet i planen gjennom å vise dem med formål fiske. Hensikten er å beskytte områder som er spesielt viktig i forhold til høsting av viltlevende marine ressurser mot andre inngrep. Fiske er ikke begrenset av eller til disse områdene, men er en markering av prioritert arealbruk: områder som ikke skal brukes til andre formål som fortrenger fiske. Følgende prinsipper er lagt til grunn for utvalget av områder som prioriteres til enbruks fiskeområder:

  • Felt for aktive redskaper definert som regionalt viktig/prioritet A av Fiskeridirektoratet.
  • Fiskefelt for passive redskap definert som regionalt viktig/prioritet A av Fiskeridirektoratet.
  • Alle aktive reketrålfelt med regional bruk.
  • Regionalt viktige gytefelt (MB) registrert av Havforskningsinstituttet.
  • Alle gyteområder uavhengig av art, registrert av Fiskeridirektoratet.
  • Låssettingsplasser.

I 33 % av arealene er fiske gitt ensidig prioritet, i tillegg inngår fisker i kombinasjon med andre formål (natur, fiske, ferdsel og friluftsliv) i 57 % av arealene (turkis og hvitstripet areal). Akvakultur er ikke tillatt i disse områdene. 

Kartet viser utgått plankart til venstre og kystsoneplan 2023-2033 til høyre. Trykk på arealformålet for mer informasjon (pop-up). Bruk pilene midt i kartet til å sveipe mellom utgått plan og ny plan. Zoom inn/ut for å se mer eller mindre detaljer. Trykk på hjemknappen for å komme tilbake til utgangsvisning.

Akvakultur

Oppdrettsanlegg utenfor Vengsøya i Tromsø

Tildeling av akvakulturlokaliteter forutsetter at kommunen har avsatt areal til slik aktivitet. Det er klare politiske, nasjonale og regionale føringer i forhold til ønske om økning av oppdretts-virksomheten. Tromsøregionen ønsker vekst, men ønsker samtidig en kontrollert, bærekraftig vekst med fokus på miljø og fiskehelse.

Det er i planområdet totalt avsatt 7 nye områder til akvakultur i sjø, herunder; tre nye områder til alle arter, tre forbeholdt anlegg for dyrking av tang og tare og ett til fangstbasert akvakultur (FBA). I tillegg er det avsatt areal til ett landbasert anlegg for alle arter. Det er en gjenstående innsigelse til de tre arealer med tilhørende bestemmelser forbeholdt oppdrett av tang og tare. Disse er derfor unntatt rettsvirkning.

Det er en nasjonal forventing om at planen skal ta hensyn til utvikling av ny teknologi og nye typer havbruksinstallasjoner, herunder havbruk utenfor kysten. Det er satt av to områder til havbruk i eksponert farvann utenfor kysten i Tromsø med miljøkvalitetsmål om at nye anlegg skal være rømningssikre og ikke slippe ut frittsvømmende stadier av lakselus, og at de minimum skal ha en rensegrad på 70-80% av finpartikulært materiale (slam). Det skal gjennomføres naturtypekartlegging og kartlegging av rødlistearter ved alle nye akvakulturlokaliteter, og gjennomføres resipientovervåkning av nærliggende svært viktige naturtyper for å dokumentere at disse ikke påvirkes negativt av utslipp. Det er en forventning om at avsetningen av arealene med bestemmelser vil bidra til å dra utviklingen i retning av et enda mer bærekraftig havbruk. I Tromsø gjelder videre at alle nye områder skal gis tidsbegrensede konsesjoner for maks 25 år. For å imøtekomme ønsket om fremtidig vekst gjennom optimalisering, har det i tillegg vært fokus på utvidelser eller justeringer på tre eksisterende lokaliteter.

 Det er en nasjonal forventning om at planen skal ta hensyn til utvikling av ny teknologi og nye typer havbruksinstallasjoner, herunder havbruk utenfor kysten. Det er derfor satt av tre arealer (to i Tromsø og ett i Karlsøy) til havbruk i eksponert farvann utenfor kysten, ett areal i Tromsø med bestemmelser med et miljøkvalitetsmål om null utslipp av lus eller rømming og to arealer i Balsfjord med bestemmelser med et miljøkvalitetsmål til utslipp av organiske partikler til resipienten. Det er en forventning om at avsetningen av disse områdene, samt bestemmelsene med miljøkvalitetsmål knyttet til utslipp, vil bidra til å dra utviklingen i retning av et mer bærekraftig havbruk.

NB! På nye arealer avsatt til akvakultur er det skilt mellom overflate (VA-område) og fortøyningsområdet (AF-området), hvor det også kan foregå annen aktivitet som ferdsel. I dette kartet vises imidlertid ikke AF-området. I AF-området ligger akvakulturanleggets fortøyninger fra -20 m og dypere.  

 

Kartet viser kystsoneplanen fra 2015 til vestre og kystsoneplan 2023-2033 til høyre. Trykk på arealformålet for mer informasjon (pop-up). Bruk pilene midt i kartet til å sveipe mellom utgått plan og ny plan. Zoom inn/ut for å se mer eller mindre detaljer. Trykk på hjemknappen for å komme tilbake til utgangsvisning.

Næring (bebyggelse og anlegg) 

Det er også avsatt ett område til landbasert akvakultur av alle arter på Skittenelv i Tromsø.

Kartet viser eksisterende lokaliteter til vestre. Til høyre vises både eksisterende og nye akvakulturlokaliteter (kystsoneplan 2023-2033). Trykk på arealformålet for mer informasjon (pop-up). Bruk pilene midt i kartet til å sveipe mellom utgått plan og ny plan. Zoom inn/ut for å se mer eller mindre detaljer. Trykk på hjemknappen for å komme tilbake til utgangsvisning.

Reiseliv og friluftsliv

Lokalt friluftsliv og reiseliv benytter både på sjø og land de samme områdene. Reiseliv som tilbyr nordlys, fiske og naturopplevelser i stille og uberørt natur har sammenfallende arealinteresser og behov som friluftslivet. Disse to brukergruppenes arealbehov er derfor sett i sammenheng gjennom at flere mindre og enkelte større områder med særlig høy kvalitet som ligger i tilknytning til naturlige utfartsmål, er avsatt til friluftsformål. Det er også tatt vare på større sammenhengende områder av særlig høy kvalitet hvor det ikke avsettes arealer til akvakultur eller åpnes for andre større tekniske inngrep i sjø. Dette gjelder: 

  • Området som strekker seg fra Gåsvær, sør av Risvær i Tromsø og nordover til landskapsvernområdet i Karlsøy. Området er også viktig med hensyn til natur, landskap og kulturminner. 
  • Ullsfjorden sør for Skeivåg i Tromsø og innover til og med Sørfjorden. Dette området er også en del av Havforskningsinstituttets økosystemovervåking.  

Dette medfører også at områder med frie siktelinjer fra en rekke viktige friluftsområder til åpent hav og landskapsvernområder er ivaretatt. Friluftsliv inngår også i det kombinerte formålet NFFF (natur, fiske, ferdsel og friluftsliv).

Kartet viser eksisterende friluftsområder til vestre. Til høyre vises både eksisterende og nye friluftsområder (kystsoneplan 2023-2033). Trykk på arealformålet for mer informasjon (pop-up). Bruk pilene midt i kartet til å sveipe mellom utgått plan og ny plan. Zoom inn/ut for å se mer eller mindre detaljer. Trykk på hjemknappen for å komme tilbake til utgangsvisning.

Natur 

Stortare

Naturområder omfatter områder i sjø og vassdrag der inngrep og tilrettelegging er sterkt begrenset for å bevare viktige naturverdier. I denne planen avsettes naturtyper angitt som svært viktig (stortare, ålegressenger og bløtbunn) som naturområder.

Videre er munningen av anadrome vassdrag svært viktige for naturmangfold og fritidsfiske. Munningen av 10 vassdrag i Tromsø og ett i Balsfjord er avsatt som kombinert formål natur og friluftsliv med byggeforbud etter plan og bygningsloven § 20-1. Natur inngår også i det kombinerte formålet NFFF (natur, fiske, ferdsel og friluftsliv).

Verneområder i sjø er angitt med hensynssone 720 Båndlegging naturvernloven og vises i kartet under tema Hensynssoner.

Kartet viser eksisterende natursområder til vestre. Til høyre vises både eksisterende og nye naturområder (kystsoneplan 2023-2033). Trykk på arealformålet for mer informasjon (pop-up). Bruk pilene midt i kartet til å sveipe mellom utgått plan og ny plan. Zoom inn/ut for å se mer eller mindre detaljer. Trykk på hjemknappen for å komme tilbake til utgangsvisning.

NFFF - Natur, fiskeri, ferdsel og friluftsliv

Sjøarealer som er merket med påskrift NFFF er allmenne flerbruksområder som kan nyttes til natur, fiske, ferdsel og friluftsliv. Ingen av underformålene er gitt særskilt prioritet i disse områdene. Akvakultur er ikke tillatt. NFFF utgjør 57 % av arealene. Akvakultur er ikke tillatt i disse områdene. 

Kartet viser eksisterende NFFF-områder til vestre. Til høyre vises både eksisterende og nye NFFF-områder (kystsoneplan 2023-2033). Trykk på arealformålet for mer informasjon (pop-up). Bruk pilene midt i kartet til å sveipe mellom utgått plan og ny plan. Zoom inn/ut for å se mer eller mindre detaljer. Trykk på hjemknappen for å komme tilbake til utgangsvisning.

Hensynssoner 

Hensynssoner

Kystsoneplanen skal i nødvendig utstrekning vise hensyn og restriksjoner som har betydning for bruken av areal. Hensikten med hensynssoner er å kunne vise viktige hensyn og interesser i tillegg til og uavhengig av hvilket arealformål som gjelder i et område. Det kan knyttes bestemmelser til hensynssoner, herunder forbud, som er nødvendig for å avverge skade og tap. Det kan også gis retningslinjer om hvilke hensyn som skal vektlegges ved praktisering av annen lovgivning så langt kommunen er tillagt myndighet etter vedkommende lov.

Trykk på hensynssonen for mer informasjon (pop-up). Zoom inn/ut for å se mer eller mindre detaljer. Trykk på hjemknappen for å komme tilbake til utgangsvisning.

Bestemmelsesområder

Bestemmelsesområder

Det er ønskelig å ha planavklarte arealer tilgjengelig når det oppstår behov for å deponere masser. Det finnes ikke noe egnet arealformål til deponi og arealene er derfor vist som bestemmelsesområde med påskrift DEP-1, DEP-2, osv. Det kan knyttes bestemmelser til hensynssoner, herunder forbud, som er nødvendig for å avverge skade og tap. 

Bestemmelsesområdene fremkommer som stiplede sirkler i kartet: 

Trykk på bestemmelsesområdet for mer informasjon (pop-up). Zoom inn/ut for å se mer eller mindre detaljer. Trykk på hjemknappen for å komme tilbake til utgangsvisning.

Utformet av Geodataenheten og Byplan, Tromsø kommune

Bildekreditering: Bilder fra ulike kilder, kreditering på hvert enkelt bilde

Oppdrettsanlegg utenfor Vengsøya i Tromsø

Stortare