Waterbeeld
Geactualiseerd op 12-6-2024
Welkom bij het Waterbeeld van Waterschap Noorderzijlvest. Je leest hier meer over het waterbeheer en eventuele droogte in het werkgebied van Noorderzijlvest.
Samenvatting
Het is nog steeds erg nat. In mei viel meer neerslag dan normaal en lokaal viel ook in korte tijd veel neerslag. Op 10 juni viel er verspreid over het werkgebied tussen de 40 en 65 millimeter neerslag. Normaal valt in de hele maand juni ongeveer 70 millimeter neerslag.
We zijn momenteel maximaal bezig met de afvoer van water. Naast de poldergemalen draaien ook onze bemande boezemgemalen de Drie Delfzijlen, HD Louwes en de Waterwolf om het water af te voeren. Omdat één van de pompen bij de Drie Delfzijlen nu wordt vervangen, zijn bij het Damsterdiep pompen geplaatst om te helpen het water via het Eemskanaal af te voeren. De waterstanden zijn aan het zakken. We verwachten dat we aan het einde van de week op de meeste plekken weer op peil zijn. Doordat er begroeiing in de watergangen staat, gaat de afvoer op sommige plekken traag.
Omdat het constant nat is zit er nog wel veel water in de grond. Daardoor duurt het langer voordat plassen van het land verdwijnen. Met het sturen op het waterpeil in de watergangen hebben we daar nauwelijks invloed op.
De neerslagverwachting tot zondag 16 juni is ongeveer 15 millimeter. We verwachten daarmee deze week geen problemen. Voor de komende 14 dagen wordt in totaal 65 millimeter voorspeld. De onzekerheid is daarbij wel groot.
Sinds 24 mei is aanvoer van IJsselmeerwater naar Groningen niet nodig en ook de inlaten naar Drenthe staan sinds begin juni dicht
De waterstand op het IJsselmeer is verhoogd vanwege de hoge afvoer uit het Rijnstroomgebied en waterschappen die afwateren op het IJsselmeer. Wij voeren geen water af op het IJsselmeer en hebben geen last van de hoge afvoer van de Rijn.
Weerbeeld
Neerslagtekort vanaf april
Het landelijke gemiddelde neerslagtekort is momenteel ongeveer 14 millimeter en zit daarmee ver onder het langjarige gemiddelde.
Het KNMI berekent het neerslagtekort vanaf april. De neerslag van de maanden voor april wordt niet meegenomen in de berekening van het tekort.
Door de slider heen en weer te bewegen wordt of de grafiek met het neerslagtekort of de kaart met het neerslagtekort zichtbaar.
Neerslagverwachting
De eerste paar dagen blijft het relatief droog.
Voor de komende twee weken wordt ongeveer 65 millimeter neerslag verwacht. De onzekerheid is daarbij wel groot.
Waterbeeld Noorderzijlvest
Waterbeheer
- Vanwege de neerslag zijn we op de meeste plekken bezig met de afvoer van water.
- Daarbij gebruiken we ook onze bemande boezemgemalen. Bij het Damsterdiep zijn extra pompen geplaatst om te zorgen dat we het water via het Eemskanaal kunnen afvoeren.
- Het waterpeil is aan het zakken. Naar verwachting zitten we tegen het einde van de week weer op streefpeil.
- Er zit nog veel water in de grond. Daardoor duurt het langer voordat plassen van het land verdwijnen. Met het sturen op het waterpeil hebben we daar nauwelijks invloed op
- We voeren geen IJsselmeerwater meer aan naar Groningen en Drenthe.
Op de kaart worden de belangrijke watergangen voor aanvoer in blauw weergegeven. De belangrijke inlaatpunten worden aangegeven met een stip. Een groene stip betekent dat de inlaat open staat en water wordt aangevoerd. Een rode stip betekent dat de inlaat dicht staat en geen water wordt aangevoerd.
Meldingen beregenen uit oppervlaktewater
Om te kunnen anticiperen op de watervraag, vragen we agrariërs 48 uur van tevoren hun beregening uit oppervlaktewater te melden. Ook als vaker in het seizoen wordt beregend, ontvangen we graag elke keer een melding.
- Tot half mei hebben we 16 meldingen ontvangen. Vanwege de neerslag wordt sinds eind mei niet meer beregend.
In de grafiek wordt het aantal meldingen per maand van het huidige jaar vergeleken met het aantal meldingen voor jaren met een relatief droge groeiseizoen: 2018 en 2022. In jaren met een droog groeiseizoen wordt veel beregend, in jaren met een relatief nat groeiseizoen is beregenen over het algemeen niet nodig.
Waterkwaliteit
Zwemwaterkwaliteit
Het zwemseizoen loopt altijd van 1 mei tot 1 oktober. In die periode meten we bij alle officiële zwemwaterlocaties in ons werkgebied periodiek de zwemwaterkwaliteit. Er zijn momenteel twee meldingen:
- In het Reitdiep bij Garnwerd geldt een negatief zwemadvies vanwege onvoldoende zwemwaterkwaliteit.
- Bij de Lettelberterplas geldt een negatief zwemadvies vanwege blauwalgen.
De situatie per zwemwaterlocatie voor heel Nederland vind je op: Vind een zwemplek | Zwemwater.nl
Overige meldingen waterkwaliteit
- Er is onderzoek gedaan naar de gehaltes van PFAS op zwemwaterlocaties in Groningen. De gehaltes zijn laag en liggen onder de normen. Voor meer informatie: PFAS gehalte zwemwater is laag in Groningen
Onderhoud van watergangen
- Momenteel voeren we vanwege het broedseizoen geen onderhoud uit aan de taluds en het natte profiel van onze watergangen.
- Maaipaden maaien we vanaf mei en houden we kort. Dit doen we voor de veiligheid van onze medewerkers.
- Met het talud en natte profiel beginnen we na 15 juli, tenzij eerder problemen ontstaan voor de aan- en afvoer van water.
- Daarbij houden we ons aan ons beheer- en onderhoudsplan en de gedragscode van de waterschappen.
- Waar mogelijk beginnen we met het handmatig ruimen van exoten zoals grote waternavel. De planten zijn nu nog klein en gemakkelijk te verwijderen.
Meer weten over het maaien van watergangen? Maaien van watergangen | Waterschap Noorderzijlvest
Grondwater
Afhankelijk van de grondsoort kunnen grondwaterstanden niet of deels beïnvloed worden vanuit het oppervlaktewater. Een groot deel van het werkgebied van Noorderzijlvest heeft klei of zavel als ondergrond. Door de capillaire werking van deze grondsoort wordt water langer vastgehouden in de grond en sijpelt niet direct door naar de diepe ondergrond of sloten. Op de kleigronden is de beïnvloeding van grondwater uit oppervlaktewater minimaal tot nihil. Noorderzijlvest meet hier geen grondwaterstanden.
In het Drentse deel van het werkgebied meet Noorderzijlvest wel op meerdere plekken de grondwaterstanden. Normaal worden de grondwaterstanden eens per kwartaal uitgelezen. Als er gegevens beschikbaar zijn staan deze bij de betreffende locaties op de interactieve kaart rechts. In de grafiek rechts bovenin zijn de grondwaterstanden zichtbaar als deze zijn uitgelezen. Deze interactieve kaart is in opdracht van het Interprovinciaal Overleg en de Unie van Waterschappen ontwikkeld. Daarin staan grondwaterstanden van Waterschap Noorderzijlvest en ook die van andere waterschappen. Waterschap Noorderzijlvest beheert deze kaartapplicatie niet.
Landelijk Waterbeeld
Rijnafvoer bij Lobith
Rijkswaterstaat stelt een waterstand- en afvoerverwachting voor de Rijn beschikbaar. De grafiek aan de linkerkant verandert daardoor dagelijks. Een hoge afvoer betekent dat er voldoende aanvoer naar het IJsselmeer is. Een hoge afvoer is vaak het gevolg van neerslag in het Rijnbekken. In het voorjaar zorgt smeltwater uit de Zwitserse Alpen voor een hoge afvoer. Bij een lage afvoer is er minder aanvoer naar het IJsselmeer.
De afvoer van de Rijn is normaal voor de tijd van het jaar.
In de grafiek links is de waterstand en waterstandsverwachting bij Lobith te zien. Door op de knop 'waterafvoer' te klikken wordt de afvoer en afvoerverwachting weergegeven. Meer weten: Waterstanden en waterafvoer bij Lobith | Rijkswaterstaat
IJsselmeer
Waterpeil
De waterstand op het IJsselmeer schommelt rond de 0 m NAP en is daarmee licht verhoogd voor de tijd van het jaar. Ook de waterstanden op de IJssel zijn licht verhoogd.
De waterstanden van het IJsselmeer en Markermeer kunnen in de zomer worden verhoogd om optimaal gebruik te maken van deze meren als zoetwaterbuffer. Het normaal beoogd peil van het IJsselmeer in de zomer is -0,20 m NAP. De maximale mogelijke verhoging kan naar -0,10 m NAP.
Zoutgehalte
Het zoutgehalte bij Andijk is laag, rond de 71 mg/l. PWN onttrekt water uit het IJsselmeer voor de verwerking tot drinkwater. De zoutconcentratie mag jaargemiddeld niet hoger zijn dan 150 mg/l. Hoge zoutconcentraties maken het water ongeschikt voor de verwerking tot drinkwater.
Op de kaart kan linksboven een thema geselecteerd worden. Daardoor wordt informatie over dat thema op de kaart getoond. Door op de verschillende locaties te klikken worden de verschillende meetwaarden zichtbaar Deze informatie wordt verstrekt door Rijkswaterstaat. Noorderzijlvest beheert deze kaartapplicatie niet
Landelijke Droogtemonitor
De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) publiceert periodiek de landelijke droogtemonitor. De droogtemonitor van het LCW wordt gemaakt met bijdragen van de waterschappen, Rijkswaterstaat, het KNMI, de provincies, het ministerie van LNV en Vewin.
De volledige monitor lees je hiernaast en kan je openen in een nieuw venster. Als je graag een melding ontvangt van de landelijke droogtemonitor kun je op de pagina van de droogtemonitor onder 'meer' jezelf daarvoor aanmelden.
Noorderzijlvest is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit startbericht.
Overige bijzonderheden
- Op 20 mei viel rondom Ulrum in een uur tijd meer dan 90 millimeter regen. Dit heeft geleid tot overlast op straat en op akkers. Er is daar ingezet op maximale afvoer van overtollig water.
- Op 10 juni viel verspreid over het werkgebied tussen de 30 en 60 millimeter regen. Vanwege de revisie van een van de pompen van boezemgemaal de Drie Delfzijlen is het noodplan in werking getreden en zijn noodpompen geplaatst om te zorgen dat het waterpeil op het Damsterdiep zakt.