Energielabels

Aanbod ArcGIS Content uitgebreid

Door het plaatsen van zonnepanelen op uw woning verlaagt u de Energie-Index en daarmee verbetert dus ook het energielabel.

Per 24 september 2020 zijn de energielabels beschikbaar als nieuwe service in ArcGIS Online. Deze StoryMap geeft uitleg over de service en toont een aantal voorbeeld toepassingen.

Energielabels

Welke informatie bevat de dataset?

Vanaf begin 2021 is er een nieuw energielabel voor gebouwen in Nederland. Dit energielabel geeft beter inzicht in de energiezuinigheid van het gebouw. De energielabelletters (A++++ t/m G) blijven bestaan, maar de methode hoe dit wordt berekend verandert. Het nieuwe energielabel geldt voor alle gebouwen, zowel nieuwbouw, bestaande bouw, woningbouw als utiliteitsbouw. Met de komst van dit nieuwe energielabel vervalt het voorlopig berekende energielabel dat in 2020 nog deel uitmaakte van de service.

De data wordt beschikbaar gesteld door het  RVO . Esri Nederland koppelt deze gegevens aan de BAG adressen en panden om daaruit een punten- en vlakkenkaart te maken. Wanneer u verder inzoomt op de kaart worden de energielabels voor de individuele adressen ook zichtbaar. Klik op het punt om meer informatie over het energielabel en de woning te zien!

De laag met energielabels per adres bevat het veld 'energielabel gewijzigd'. Dit veld geeft aan of het energielabel gewijzigd is ten opzichte van de vorige versie.

Een pand kan bestaan uit meerdere adressen, en zodoende ook verscheidene energielabels bevatten. Er zijn drie velden beschikbaar in de service waarop naar wens gevisualiseerd kan worden: meest voorkomende, meest zuinige en minst zuinige energielabel in een pand.

In dit  blog  is meer te lezen over de werkwijze van deze nieuwe dataset.

Hieronder worden verschillende toepassingen gedemonstreerd: Analyses en ruimtelijke trends in ArcGIS Online, Predominance met behulp van Arcade en Interactiviteit met ArcGIS Dashboards

Energielabel-C-verplichting

Waar kan de dataset voor gebruikt worden?

Een voorbeeld toepassing van deze dataset is het analyseren welke utiliteitsgebouwen minimaal energielabel C bevatten, omdat dit vanaf 1 januari 2023 verplicht is. Voldoet het gebouw dan niet aan  de eisen van de Energielabel-C-verplichting , dan mag het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruikt worden. In de kaart is een filter ingesteld op de gebouwen met het woning type 'utiliteitsbouw' met een energielabel van D t/m G. Dit kan in ArcGIS Online ingesteld worden in de web map, maar ook als  view definition .

Gewijzigde energielabels

Elk halfjaar worden de energielabels geactualiseerd door het RVO. Esri Nederland heeft twee aanvullende velden toegevoegd aan de service betreffende het energielabel uit de voorgaande versie en of het energielabel is gewijzigd of niet. Een energielabel wijziging vindt onder andere plaats wanneer een woning verkocht of opgeleverd wordt. Op deze manier kunnen veranderingen eenvoudig achterhaald worden om bijvoorbeeld ruimtelijke trends te ontdekken.

In deze kaart is er opnieuw een filter functie toegepast. Een filter is ingesteld op de adressen waarvan het energielabel gewijzigd is ten opzichte van de vorige versie.

Interactief Dashboard

Een andere manier om de energielabel informatie interactief weer te geven is via een ArcGIS Dashboard. ArcGIS Dashboards is een configureerbare webapplicatie die door dashboard-functies een operationeel overzicht biedt. 

In dit dashboard staat de kaart met energielabels centraal waaraan verschillende grafieken gekoppeld zijn door middel van zogenoemde 'map actions'. Deze acties worden geïnitieerd door gebeurtenissen, zoals een wijziging van URL-parameters, het kaartbereik of de selectie. Als u inzoomt op de kaart passen de grafieken zich aan naar het bereik van de kaart.

Daarnaast is het mogelijk in de grafiek een selectie te maken waarna de adrespunten in de kaart en andere grafieken zich ook aanpassen.

Predominance

Een andere voorbeeld toepassing die Esri Nederland heeft uitgevoerd is visualiseren op het meest voorkomende energielabel per buurt in de provincie Noord-Brabant. Dit is gedaan met behulp van de taal Arcade, waarmee eenvoudig een Predominance visualisatie kan worden gemaakt.

Predominance betekent letterlijk overheersing/overhand. Deze map style bepaalt dus welk attribuut de grootste waarde heeft voor elk record en kleurt de kaartsymbolen op basis van dat overwicht.

De kaart toont de kleur van het energielabel dat het meeste voorkomt in de buurt en de transparantie van deze kleur geeft aan hoe overheersend dit label is in de buurt ten opzichte van de andere labels.

De input voor deze kaart is gemaakt vanuit een export van de energielabel service. In dit  artikel    is meer te lezen over hoe je een Predominance kaart kan maken met behulp van Arcade.


Waar is het energielabel op gebaseerd?

Energie-Index

Sinds 1 januari 2015 is er een vernieuwd energielabel en bepaalt de Energie-Index de energieprestatie van een woning. De Energie-Index (EI) wordt weergegeven als een getal en is in verband met het woningwaarderingsstelsel (WWS) een verplicht instrument. Bij registratie van de Energie-Index, wat gebeurt door een energiewaardeadviseur, wordt automatisch een definitief energielabel gegenereerd. Sinds 29 maart 2018 worden aan de EI-registraties labelletters gekoppeld - conform de WWS-tabel.

Energie-Index met bijbehorende energielabels

Maatregelen om het energielabel te verbeteren

Het verbeteren van het energielabel van de woning heeft verschillende voordelen. Zo kan er bespaard worden op de energierekening, wordt de woning meer waard en is het ook beter voor het milieu. Een belangrijkste eerste stap om het energielabel te verbeteren is woningisolatie. Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie dragen bij aan een lager energieverbruik. Na het isoleren van de woning kunnen er stappen gemaakt worden voor het verduurzamen van de warmtebron in het huis.

Maatregelen om het energielabel van de woning de verbeteren

Er zijn veel handige websites met meer informatie over het  energielabel  en energiebesparende mogelijkheden voor  woningen  en  kantoren .


Energie-Index met bijbehorende energielabels

Maatregelen om het energielabel van de woning de verbeteren