F106 - De Route

"Samen met jou de fietsostrade Herentals - Aarschot vormgeven"

F106 - De Route

De fietsostrade F106 Herentals-Aarschot -in de volksmond bekend als De Route- werd in de jaren ’80 van de vorige eeuw aangelegd op een oude spoorwegbedding. Ondertussen voldoet ze niet meer aan de eisen van een hedendaagse fietssnelweg. De lokale besturen van Herentals, Westerlo, Hulshout, Herselt en Aarschot vroegen daarom aan de provincie Antwerpen om de fietssnelweg aan te pakken en voor de toekomst in te richten.

Hiervoor maken we graag gebruik van jouw kennis van de situatie ter plaatse. In het tabblad  Mijn gedacht!  kan je een bijdrage leveren die het studiebureau helpt in de huidige studiefase. Als alles vlot verloopt, fiets je dan vanaf 2029 over een splinternieuwe, toekomstbestendige fietsostrade!

Kruising Bergstraat

Kruising Bergstraat

De verschillende fasen in het proces van de optimalisatie van de fietsostrade:

Fase 1 Voorbereiding (2023 - april 2024)

Op 28/11/2023 ondertekenden de gemeenten Westerlo, Hulshout, Herselt samen met de steden Herentals, Aarschot en de  provincies Antwerpen  en  Vlaams-Brabant  een engagementsverklaring om de fietsostrade F106 te optimaliseren en verkeersveiliger te maken.

Van links naar rechts: Bert Van der Auwera (Aarschot), Luk Lemmens (gedeputeerde Provincie Antwerpen), Eva Brandwijk (Herentals), Kristof Welters (Westerlo), Peter Keymeulen en Raf Van Genechten (Herselt), Joost Verhaegen (Hulshout)

De ondertekende engagementsverklaring

Zij stelden hiervoor een studiebureau aan om een voorlopig ontwerp uit te werken.

Fase 2a: Studiefase startnota (mei 2024 - begin 2025)

Momenteel zit het project om de F106 te optimaliseren in de fase van de startnota. In mei 2024 start het studiebureau met het bestuderen van het huidige tracé en de knelpunten. Tegelijkertijd start een participatietraject waarbij je als gebruiker en/of omwonende jouw lokale kennis kan bijdragen. Meer informatie vind je daarover in het tabblad ' Mijn gedacht '. Deze studiefase voor de startnota loopt tot begin 2025.

Fase 2b: Studiefase projectnota: (vanaf 2025)

Wanneer er een akkoord is tussen alle betrokken partijen over de opgeleverde startnota, zal het studiebureau overgaan tot het maken van een 'projectnota' waaruit een definitief ontwerp volgt.

Fase 3 : Procedures en aanbesteding

In deze fase wordt de Omgevingsvergunning aangevraagd en wordt er een aannemer gezocht om de werken te gaan uitvoeren. Deze fase duurt minstens een half jaar, maar kan in de praktijk soms meerdere jaren in beslag nemen.

Fase 4: aanleg

Deze fase duurt om en bij het jaar. Zonder onvoorziene omstandigheden hopen we de geoptimaliseerde fietssnelweg ten vroegste in gebruik te kunnen nemen in de loop van het jaar 2028.

Brug over de Grote Nete

Brug over de Grote Nete

Te volgen principes bij de optimalisatie van de fietsostrade:

Voldoen aan de richtlijnen van het Vademecum Fietsvoorzieningen alsook aan de wegencategorisering 'Robuust Wegennet' van de Vlaamse Overheid:

  1. Breedte: 4 m met schuwstroken van 1m aan beide zijden
  2. Midden- en zijmarkering
  3. Vlakke ondergrond
  4. Afwateringsgracht
  5. Verlichting
  6. Fietssnelweg in de voorrang op kruisende wegen van lagere categorie

Fietsostrades

De  provincie Antwerpen zet sterk in op het netwerk van fietssnelwegen of fietsostrades. Hiermee verbindt ze alle belangrijke steden en bestemmingen in de provincie.

Fietsostrades maken deel uit van het  bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk (BFF)  en liggen voornamelijk langs rechtlijnige infrastructuren zoals: spoorwegen, autosnelwegen, kanalen

Een fietsostrade gaat bij voorkeur over een vrijliggende fietsweg of een jaagpad. Is er te weinig ruimte dan loopt ze door fietsstraten, over bestaande fietspaden of over een  autoluwe weg . De  provincie Antwerpen investeert fors in de aanleg ervan. Op die manier zet de provincie Antwerpen nog meer in om mensen te verleiden van de auto tot meer duurzame verplaatsingen.

 Over de provinciegrenzen heen

Fietsostrades stoppen niet aan de provinciegrenzen. Net zoals in de provincie Antwerpen investeren ook de overige vier Vlaamse provincies in fietsostrades. Op termijn zullen de fietsostrades alle Vlaamse steden vlot met elkaar verbinden. Goed voor een netwerk van 2.700 kilometer. Benieuwd waar al deze fietsostrades liggen? Check   fietssnelwegen.be , daar bundelen de vijf Vlaamse provincies alle informatie over de verschillende fietsostrades en hun eventuele projecten. Of op zoek naar een ideale fietsroute? Probeer zeker de   fietsrouteplanner   dan eens uit.

Schravenhage - Het Paviljoentje

De buren

Hallo,

 Ik ben Annemie Van Dijck. De ‘route’, zoals de mensen de fietsostrade tussen Herentals en Aarschot noemen, is altijd al mijn buur geweest. Vroeger woonde ik aan fietsknooppunt 66, route 66 als het ware. Onlangs kocht ik een huis aan de andere kant van het dorp, in een straatje parallel aan de route. De fietsweg vormt zowat de rode draad door mijn buurt. Als ik aan mensen uitleg waar ik woon, is dat steeds op basis van de route. Ik ben er ook dagelijks te vinden met mijn e-bike. Ik kijk dan ook uit naar de vernieuwingen op de route.

Hallo,

 Ik ben Mieke Gios. De route is een warme en gezellige plaats. Hier kom je veel mensen tegen, en tussen de mensen voel ik me op mijn best. Iedereen passeert hier. Mensen op weg naar werk of school, mensen op uitstap met de fiets, wandelaars met de hond, en ook levensgenieters die in mijn zaak de Zoete Statie een koffie komen proeven met een taartje. De route is een fietsweg vol leven, en zo moet dat blijven.

Hallo,

 Ik ben Yvy Wils. Aan de fietsroute tussen Herentals en Aarschot ligt mijn eetcafé, dat ik uiteraard de naam Het Routehuis gaf. Je begrijpt dat ik echt wel fan ben van deze mooie groene fietsverbinding. Ik loop er vaak en fiets er graag met mijn traditionele fiets. Natuurlijk ontvang ik ook graag de fietsers die halverwege de route een stop bij mij inlassen voor een kopje thee of een hapje. Ik kijk enorm uit naar de verbeteringen op deze route!

Hallo,

 Ik ben Lien Bakelants. De fietsroute van Herentals naar Aarschot is mijn wekelijkse workout in het groen. Ik neem de e-bike en fiets er regelmatig over naar mijn werk, ter afwisseling van de lange treinrit. Ik kan er snel en veilig fietsen zonder mij zorgen te maken over auto's. Het is de kortste weg, maar ook de mooiste. Ik ken deze fietsostrade al lang, van aangename fietsuitstapjes naar Averbode, of van ritjes naar Leuven in mijn studententijd. Ik kijk dan ook uit naar de vernieuwingen op de F106.

Hallo,

 Ik ben Marcel Coenen. De fietsroute van Herentals naar Aarschot is voor mij heel belangrijk. Om naar het werk te rijden, maar eveneens voor pleziertochtjes, of om er te wandelen en de hond uit te laten. Maar ook als wielerliefhebber neem ik deze oude spoorweg op in mijn trainingsschema. Kortom, ik ben er dagelijks te vinden. Ik hou van die route door het groen, en ik kijk ernaar uit dat ze verbreed zal worden.

Mijn gedacht!

Denk met ons mee. Jouw bijdrage is waardevol!

We willen jou als buurtbewoner en/of als fietser bevragen omdat je de streek en de knelpunten langsheen het traject het beste kent en dagelijks ervaart.

Eerst krijg je enkele vragen over je algemene gevoel bij dit project. Dan volgen enkele persoonsgegevens, waardoor we weten wat voor type fietser je bent, of je jong of ouder bent. Deze vragen zijn niet verplicht. Ze zijn wel zinvol om een beeld te vormen over het toekomstig potentieel gebruik van de F106.

Deel daarna jouw specifieke kennis van de F106 met ons. Klik op de kaart op de precieze locatie van een knelpunt en geef aan welk soort van knelpunt het is. Je kan er ook foto's en uitleg aan toevoegen.

Gebruik de verschillende symbolen in het kaartje om de kaart te vergroten (gebroken vierkant), om terug te keren naar de eerste view (home) of te zoomen naar de locatie waar jij je bevindt (target).

Met het plusteken ("+") kan je meerdere knelpunten na elkaar ingeven.

Jouw mening telt! We nemen elke melding serieus en laten je weten wat we ermee doen en waarom.

Station Morkhoven

Station Noorderwijk-Morkhoven

Door in de enquête een emailadres te delen, kunnen we ook reageren en van gedachten wisselen. Je kan je op elk moment laten verwijderen uit de mailinglist.

Ook wanneer je geen email deelt, kan je op dit platform steeds terugvinden hoe het optimalisatieproject van de F106 vordert en hoe het gebruik maakt van de verzamelde kennis.

 'Al eerder bedacht'  toont de eerder gemelde 'Gedachten', van jou en je medeburgers. Je kan de gemelde knelpunten aanklikken en de gedeelde foto's bekijken. Bepaalde knelpunten mogen gerust meerdere keren worden gemarkeerd, dit vertelt ons veel over jullie gedeelde bezorgdheden.

Al eerder bedacht

De gekleurde punten hiernaast zijn de knelpunten die door jouw medeburgers werden aangeduid. Elke kleur staat voor een typisch soort van knelpunt zoals bijvoorbeeld 'slechte zichtbaarheid',...

Vraag en antwoord

1.   Waar ligt de fietssnelweg F106?

De fietssnelweg F106 is ook gekend als ‘de Route’ of de Kempen-Hagelandroute. Het is een fietspad aangelegd op de oude spoorwegbedding, die kaarsrecht loopt van Herentals over Westerlo, Hulshout en Herselt tot Aarschot.

2.   Hoe oud is de fietssnelweg?

De fietssnelweg werd aangelegd in 1989, nadat in 1986 de laatste trein over deze bedding had gereden. Het is één van de oudste fietssnelwegen van ons land.

3.   Voldoet de fietssnelweg nog aan de eisen van vandaag?

Neen. Hoewel de fietssnelweg nog steeds druk gebruikt wordt, is hij niet meer aangepast aan het fietsverkeer van vandaag. In 2022 verscheen het Vlaamse Fietsvademecum, met de eisen waaraan een moderne, drukbereden fietsweg moet voldoen. En volgens die voorschriften is de F106 te smal. Verder is het wegdek niet effen genoeg, bevat de weg te veel hindernissen en moet de fietser te vaak voorrang afstaan.

4.   Hoe breed zal de nieuwe weg worden?

Waar de F106 vandaag soms maar twee meter breed is, moet een fietssnelweg die tussen 250 en 500 fietsers per uur verwerkt op het drukste uur, vier meter breed zijn met aan elke kant nog een strook van een meter zonder obstakels.

5.   Wat zijn de voordelen van een bredere fietsweg?  

In eerste instantie veiligheid. Er zullen minder ongelukken gebeuren met fietsers die elkaar inhalen of kruisen. Als de weg breed genoeg is, zorgt een middenmarkering ervoor dat fietsers die in tegengestelde richting rijden niet voor elkaar moeten uitwijken. Een breder fietspad is ook comfortabeler voor snelle fietsen en fietsen met ongewone formaten zoals bakfietsen of longtailfietsen.

6.   Moet er onteigend worden om de F106 te verbreden?

Een bredere F106 betekent extra grondinname. Op de meeste plaatsen is die grond nog eigendom van Infrabel. Soms liggen er ook brede bermen, andere wegen, karrensporen of toegangswegen parallel met de weg. Toch is het niet uit te sluiten dat hier en daar een stukje private grond moet ingenomen worden. Of en waar dit zal zijn, is nu nog niet bekend. Eerst moet de ontwerper de plannen tekenen. Hoe dan ook streven we ernaar om grondinname zo beperkt mogelijk te houden.

7.   Zal men bomen moeten kappen om de weg te verbreden?

Vaak moet de overheid een moeilijke afweging maken. Bomen behouden of de weg verbreden? Een algemeen antwoord op de vraag is er niet. Dit zal geval per geval, soms zelfs boom per boom moeten bekeken worden. De fietsostrade is nu een groen lint, en dat moet in de toekomst zo blijven. Het groen is waardevol, voor de vogels, de vleermuizen en andere dieren, en uiteraard ook voor de mens.

8.   Blijft het erfgoed behouden?

We proberen al die oude verwijzingen naar het verleden als spoorweg, de treinbiels, de signalisatiepalen… zoveel mogelijk te behouden. Zij vormen immers de ziel van deze plek.

9.   Zal men het wegdek opnieuw aanleggen?

Ja. Vandaag zitten er op verschillende plaatsen bulten, putten en scheuren. Het wegdek is na al die jaren aan vervanging toe.

10. Krijgt de fiets overal voorrang op de wagen?

Kruispunten met kleinere wegen worden zo aangelegd dat auto's voorrang moeten geven aan fietsen. Waar mogelijk versmalt de rijweg voor de auto zodat die moet afremmen, komt er een verhoging en komt er duidelijke signalisatie. Op kruispunten met grotere, drukbereden autowegen zal het studiebureau oplossingen uittekenen voor een veilige kruising.

11. Hoe zullen de kruispunten met drukbereden autowegen eruitzien?

De ontwerper moet voor elk kruispunt de juiste oplossing uittekenen. Dit kan met  ongelijkgrondse kruisingen zoals een fietstunnel of fietsbrug of andere maatregelen waardoor de fietser veilig kan oversteken.

 12. Waar komen er fietstunnels?

Eén fietstunnel is al ingepland in een bestaand project van stad Herentals. Deze fietstunnel wordt geplaatst op de plek waar vandaag de verkeerslichten staan aan de kruising van de F106 met de Molenstraat en de Voortkapelseweg. Komen er nog andere tunnels? Dat weten we nog niet. Eerst moet de ontwerper alle mogelijkheden onderzoeken.

13. Wie mag de fietsostrade gebruiken?

De F106 is er voor de fietsers. Dit zijn mensen op weg naar werk of school, maar ook recreanten. En zelfs Wout Van Aert komt er regelmatig trainen. Kom je er om een koffiehuis of ijssalon te bezoeken, dan ben je uiteraard ook welkom. Een jogger die het fietsverkeer niet hindert is geen probleem, ook niet een enkele step of een wandelaar met de hond. Als het fietsverkeer niet gestremd wordt, dan mag het.

14. Wie onderhoudt de fietsostrade?

De gemeenten langs de F106 zijn bevoegd voor het regelmatige onderhoud op hun grondgebied. Dit houdt in : het ijs- en sneeuwvrij houden, opruimen van bladeren, glas of hinderlijke materialen, snoei- en maaibeurten volgens het bermdecreet. De provincie kan de gemeente daarin helpen met een  bermbeheerplan .  Ook na de oplevering van een geoptimaliseerde fietsostrade blijven de gemeenten bevoegd voor dit onderhoud.

15. Wat gebeurt er met de hekjes, paaltjes en soortgelijke installaties op de fietsostrade?

Na optimalisatie van de fietsostrade zullen deze hindernissen zo maximaal mogelijk verdwijnen. De heraanleg zal er immers voor zorgen dat het fietsstatuut heel duidelijk is zodat er geen auto’s per vergissing terechtkomen. Ook de voorrangsinrichting van de fietssnelweg op kruisende wegen van lagere orde zal de nood aan hekjes en paaltjes wegnemen. Verder blijkt uit onderzoek dat zulke hindernissen bij ongevallen vaak ernstige kwetsuren voor de fietser opleveren. We baseren ons hierbij zoveel mogelijk op  de visie van Fietsberaad .

16. Is er nog inspraak mogelijk?

Zeker. Het proces start nu nog maar. De ontwerper die pas is aangesteld zal rekening houden met de mening van de buren en de gebruikers. Die worden zeker gehoord. In het tabblad  Mijn gedacht!  werd een digitale kaart geplaatst waarop gebruikers kunnen aanduiden op welke plaats ze een knelpunt zien.

17. Wanneer beginnen de werken?

Niet onmiddellijk. Eerst moet alles goed uitgezocht worden. Men zal de plannen ook niet allemaal tegelijkertijd uitvoeren. De fietstunnel, een vernieuwd wegdek en ook de aansluiting op andere fietsostrades,… alles heeft een eigen timing. Eind 2024 zal de startnota klaar zijn. Deze wordt dan begin 2025 voorgelegd ter goedkeuring aan de nieuw verkozen politieke besturen, dat is de eerste stap. Nadien volgen technische detailstudies en tekenwerk. Daarna volgen de nodige vergunningen. Vervolgens gunnen we de aannemers, en pas als alle werken klaar zijn, knippen we het lintje feestelijk door. Zonder onvoorziene omstandigheden zal dit ergens in 2028 zijn.

Kruising Bergstraat

Van links naar rechts: Bert Van der Auwera (Aarschot), Luk Lemmens (gedeputeerde Provincie Antwerpen), Eva Brandwijk (Herentals), Kristof Welters (Westerlo), Peter Keymeulen en Raf Van Genechten (Herselt), Joost Verhaegen (Hulshout)

De ondertekende engagementsverklaring

Brug over de Grote Nete

Schravenhage - Het Paviljoentje

Station Noorderwijk-Morkhoven