Nya flerbostadshus i Norrgård

Förslag till ny detaljplan för fastigheten Svalan 6 samt del av Svalan 20 och Malmen 2:2.

Var ligger detaljplanen?

Planområdet är beläget i centrala Kalmar, vid korsningen Erik Dahlbergs väg och Norra Vägen.

Etiketten visar vart planområdet är lokaliserat.

Platsen idag

Planområdet består av fastigheterna Svalan 6, del av Svalan 20 och Malmen 2:2. Området är cirka 7 600 kvm stort och lokaliseras vid en av kommunens mest trafikerade korsningar och består av ett öppet område bestående av gräsyta och en del träd. På Svalan 6 finns idag en villa med trädgård där byggnaden har ett kulturhistoriskt värde. Området angränsar även till Monte Cavallo byggnad i väster och flerfamiljshus i öster tillsammans med en variation av byggnadsformer runt omkring.

I området mellan fastigheterna finns en stenmur tillsammans med ett staket som tar upp en höjdskillnad i området. Höjdskillnaden kan även ses mot Erik Dahlbergs väg där det finns en slänt mellan gång- och cykelvägen och grönområdet. Detta gör att stor del av området inte är tillgänglighetsanpassat.

Karta över planområdet med bilder från området. Zooma in och tryck på punkterna för en beskrivning av vad bilder visar.

Bilder som visar hur planområdet ser ut idag.

Detaljplanens syfte

Planens syfte är att möjliggöra komplettering av bostadsbebyggelse i ett centralt område i Kalmar med goda kollektivtrafikmöjligheter. Den nya bebyggelsen anpassas till närliggande bebyggelse och omgivning. Syftet är också att skydda kulturvärde på befintlig byggnad.

Beskrivning av detaljplanen

Planförslaget möjliggör för byggnation av flerbostadshus på fastigheten, samt tillhörande bostadsgård och parkering. I förslaget visas tre byggnadsvolymer i lamellstruktur tillsammans med ett punkthus i det östra hörnet. In- och utfart möjliggörs vid Biskopsgatan i norr och parkering kommer främst ske i parkeringsgarage tillsammans med några enstaka besöks- och handikapparkeringar på markplan. Parkeringsgaraget ska förses med planeringsbart bjälklag ovanför bostadsgård för att möjliggör planteringar ovanför parkeringsgarage under mark. Illustrationerna är inte bindande för hur bebyggelsen utformas och ska bara ses som ett sätt att bebygga platsen för detaljplanen. Det är detaljplanen som juridiskt reglerar bebyggelsen och användningen av marken.

Bilderna visar hur platsen ser ut idag från ovan samt en illustration över hur planförslaget kan komma att bebyggas. Dra i pilarna för att växla vyn.

Illustrationskarta med ett exempel på hur området kan bebyggas i detta planförslag.


Plankarta

Den vänstra bilden visar nuvarande detaljplaner i området och den högra bilden visar hur det kommer att se ut om föreslagen detaljplan vinner laga kraft. Dra i pilarna för att växla vy.

Användning av kvartersmark

Park: För att säkerställa att det finns yta för mindre planeringar och att siktlinjer finns kvar vid korsningen planläggs parkområde. Gata: För att reglera utfartsförbud mot Erik Dahlberg väg planläggs gata.

Användning av kvartersmark

Plankartan med bestämmelser som reglerar markens användning.

  • B - Bostäder: Fastigheten ligger i ett centralt område som har möjlighet för komplettering av bostadsbyggnader.

Egenskapsbestämmelser för kvartersmarken

  • Prickmark – Marken får inte förses med byggnad: Prickmark läggs som begränsar byggnadens placering att komma närmare allmän platsmark.
  • Korsmark - Marken får endast förses med komplementbyggnad: Komplementbyggnad så som sophus kan byggas i området.
  • h 1  0,0 – Högsta nockhöjd är angivet värde i meter: Höjden på byggnaderna begränsas med en högsta nockhöjd för att ny bebyggelse anpassas till befintlig bebyggelse samt planerad i området. Högsta nockhöjd är 17 meter i det västra planområdet och 26 meter i det östra hörnet.
  • o 1  0,0 – Minsta takvinkel är angivet i meter: För att säkerställa att taket få en vinkel regleras en minsta takvinkel på en del av planområdet som har en lägre nockhöjd. Minsta takvinkel är reglerat till 15 grader.
  • e 1  0,0 – Största byggnadsarea är angivet i % av fastighetsarean inom egenskapsområdet: Utnyttjandegraden anses lämplig för planområdet med avseende för byggnation och grönytor.
  • d 1  0,0 – Minsta fastighetsstorlek är angivet i värde i m2: Bestämmelsen säkerställer att fastigheten runt den befintliga villan på Svalan 6 inte får en för liten fastighet. Storleken stämmer överens med storleken på omgivande fastigheter med liknande byggnad i området.
  • n 1  – Trädet får endast fällas om det är sjukt eller utgör en säkerhetsrisk: Trädet i området är bevarandevärt i området och skyddas med en bestämmelse om att trädet enbart får fällas om det är sjukt eller utgör en säkerhetsrisk.
  • n 2  – Underjordisk parkering tillåts och ska om den placeras på bostadsgård förses med planeringsbart bjälklag: Parkering under mark med möjlighet till plantering ovanpå regleras eftersom området är aktuellt för en högre exploatering och man vill undvika markparkeringar. Över garaget ska det finnas möjlighet till mindre planeringar i form av träd och buskar för att bidra till en bostadsgård med grönska.
  • p 1  – Byggnad ska placeras minst 3,0 meter från fastighetsgräns: Byggnaders placering regleras till att ha ett minsta avstånd på 3 meter från fastighetsgräns.
  • p 2  – Huvudbyggnadens långsida ska ej placeras mot gata: För att få insyn mellan byggnaderna och att gatan upplevs öppen regleras placering av huvudbyggnaden.
  • m 1  För lägenheter med en boarea över 35 kvm ska minst hälften av bostadsrummen vara vända mot innergården: För att tillskapa så tysta ljudmiljöer som möjligt invändigt, finns ett behov av genomgående lägenheter. För mindre lägenheter (1:or) kan detta vara svårt att tillskapa och därför finns en bestämmelse för lägenheter mindre än 35 m2.
  • m 2  – Om en bostad har en eller flera uteplatser ska minst en av dessa placeras där högst 50 dBA ekvivalent ljudnivå och högst 70 dBA maximal ljudnivå inte överskrids: Uteplatser vid fasad klarar inte bullervärden utan behöver en separat uteplats som klarar bullernivåerna.
  • Utfartsförbud: Planbestämmelsen säkerställer att ingen utfart mot Erik Dahlbergs väg inte går att genomföra.
  • f 1  – Från och med byggnadens åttonde våning ovan mark ska byggnaden utformas med indrag om minst 2.0 meter från byggnadens övriga fasadliv: Genom att reglera att högsta våningen ska ha ett indrag kommer upplevelsen av byggnadens nionde våning bli mindre märkbar.
  • k 1  – Byggnadens exteriör skall underhållas så att dess särart bevaras. Ändring av byggnaden får inte förvanskas dess karaktär: Villan på Svalan 6 bedöms ha ett kulturhistoriskt exteriört värde som ska underhållas så att värdena bevaras.
  • k 2  – Om- och tillbyggnad ska ske med varsamhet som beaktar byggnadens kulturhistoriska värde: Eventuella om- och tillbyggnad får inte påverka byggnaden kulturhistoriska värde negativt.
  • a 1  – Bygglov krävs även för ändring och underhåll av byggnad betecknad med k1 och k2: Planbestämmelsen stärker att bestämmelsen k1 och k2 efterföljs vid underhåll och eventuella ändringar.
  • a 2  – Starbesked får inte ges för bostadsbyggnad förrän markföroreningar har avhjälpt: Det finns föroreningar i delar av området som behöver saneras innan bostadsbyggnad kan uppföras.

Vad är en detaljplan?

En detaljplan reglerar vad som får byggas och hur marken ska användas på den utpekade platsen. Under framtagandet av en detaljplan kan du vid två tillfällen vanligtvis lämna synpunkter. Dessa tillfällen kallas för samråd och granskning.

Att kommunen gör en detaljplan innebär att vi skapar möjligheter att utveckla ett område på ett visst sätt. Först när detaljplanen är klar kan utvecklingen genomföras.

Detaljplanens förfarande

När kommunen har fattat beslut om att ta fram ett förslag till detaljplan startar en planprocess. I planprocessen väljer kommunen vilket förfarande förslaget ska handläggas med som avgör hur processen ska gå tillväga.

Detaljplanen följer planprocessen för detaljplaner som påbörjas efter 1 januari 2015 enligt så kallat standardförfarande i enlighet med 5 kap 7§ plan- och bygglagen. Plankartan är utformad enligt Boverkets föreskrifter om detaljplaner (2020:5) och allmänna råd om redovisning av reglering i detaljplan (2020:6).

Preliminär tidplan för detaljplanen

Mer information

För ännu mer information om planförslaget hänvisas till hemsidan för  detaljplan Svalan 6, del av Svalan 20 samt Malmen 2:2 . Där finns kontaktuppgifter till planarkitekten som kan svara på era frågor om förslaget.

Planarkitekt

Hanna Maleus Larsson

Plantekniker

Viktor Pontmark

Bilderna visar hur platsen ser ut idag från ovan samt en illustration över hur planförslaget kan komma att bebyggas. Dra i pilarna för att växla vyn.

Illustrationskarta med ett exempel på hur området kan bebyggas i detta planförslag.

Den vänstra bilden visar nuvarande detaljplaner i området och den högra bilden visar hur det kommer att se ut om föreslagen detaljplan vinner laga kraft. Dra i pilarna för att växla vy.

Plankartan med bestämmelser som reglerar markens användning.