Ny vannforsyning Oslo

Les om våre arbeider og ulike avbøtende tiltak, og se kart over tunneltraseer, anleggsområder og kjøreruter.

Ny vannforsyning Oslo

I dette kartet kan du søke opp adressen din og se om du er berørt av prosjekt Ny vannforsyning Oslo. Kartet består av ulike lag hvor man kan se hva som skal skje på de ulike geografiske områdene i prosjektet, når de ulike arbeidene går i gang og hvilke kjøreruter vi benytter. Ved å scrolle nedover i kartet kan du dessuten lese utfyllende informasjon om arbeidene og hvilke avbøtende tiltak som blir gjort når det kommer til trafikk, støy og støv ved riggområdene i bydelene Vestre Aker, Ullern, Alna, Nordre Aker og Sagene, samt Vefsrud ved Holsfjorden. Du kan også lese om vannbehandlingsanlegget som skal ligge under Husebyskogen og prosjektets ulike tunneler.

Bruk søkefunksjon for å se om din adresse er berørt. For mobilbrukere: Bruk pilene til høyre for å fine adressesøk og se hele kartet. 

Klikk på objektene i kart for detaljert informasjon.

Husebyjordet

Kort om arbeidet

Anleggsplassen på Husebyjordet ble etablert høsten 2020 og arbeidet her skal pågå fram til 2027. Under prosjektperioden blir hele Husebyjordet brukt som riggplass. Stien over jordet har blitt lagt om, slik at den går rundt riggplassen. Når prosjektet er ferdig, blir driftsbygg og en adkomstportal til anlegget eneste synlig installasjon på jordet. 

Sprengningsarbeidene for det underjordiske vannbehandlingsanlegget ved Huseby ble ferdige forsommeren 2023. Mellom 2023 og 2027 vil tekniske installasjoner og betongarbeider bli utført. Huseby er også utgangspunktet for en av de to tunnelboremaskinene som borer tunnelen til Holsfjorden. Dette arbeidet startet opp i mars 2023.  

Trafikksikkerhet

  • Det er laget en planfri krysning for gang- og sykkelstien der den krysser anleggsveien inn til riggplassen. 
  • Gangstien over Husebyjordet er lagt om og oppgradert til en 2 meter bred gang- og sykkelsti. Gang- og sykkelstien har fått belysning, og et godt dekke slik at den kan vedlikeholdes vinterstid.

Støytiltak

  • Det er bygget en ny og høyere støyskjerm langs Sørkedalsveien forbi Huseby skole for å skjerme mot anleggsstøy. 
  • To fartshumper i Sørkedalsveien er utbedret for å hindre unødvendig støy ved passering av lastebiler. Tiltaket er gjort i samarbeid med Bymiljøetaten.  

Tiltak mot støv

  • Sørkedalsveien rengjøres ukentlig, og oftere ved behov, for å redusere støvmengden forårsaket av massetransport. Huseby skoles skolegård rengjøres etter behov og avtale med skolen. 
  • Nesten hele anleggsområdet på Huseby, og flere kilometer med veier inne i fjellanlegget, er asfaltert for å begrense mengden støv som dras ut på offentlig vei. 

Illustrasjonen viser utstrekningen og utformingen av riggområdet på Husebyjordet. Det vil bli endringer underveis tilpasset anleggsarbeidets ulike faser. Illustrasjon: Multiconsult

Driftsbygget på Husebyjordet. Illustrasjon: Multiconsult

Husebybakken Skipark

Kort om arbeidet

Her er det bygget adkomstportal og tunnel inn til vannbehandlingsanlegget under Husebyskogen. Dette arbeidet er ferdig. Det vil nå være mindre trafikk enn tidligere, men vi har fortsatt behov for noe kjøring inn og ut av tunnelen fram til 2027. Når prosjektet er ferdig, vil portalen bli brukt i liten grad. 

Skitrekket i skiparken er dessverre stengt under anleggsperioden. Skiløypa er flyttet noen meter ved portalen og kan fortsatt brukes. Det er polstringer på anleggsgjerdet som grenser mot skiløypene.

Støytiltak

  • En støyskjerm langs anleggsveien ble bygget høsten 2022.  
  • Viften som sørger for friskt luft er trukket inn i tunnelen.  
  • Fasadetiltak for de mest berørte eiendommene i området er utført.  

Tiltak mot støv

  • Veier rengjøres etter behov.

Husebyskogen

Kort om arbeidet

Her bygges et stort og topp moderne vannbehandlingsanlegg i det underjordiske fjellanlegget som ble sprengt ut i 2021-2023. Vannbehandlingsanlegget skal rense vannet som blir fraktet fra Holsfjorden, før det sendes ut til Oslo som trygt og godt drikkevann. Et ventilasjonstårn i utkanten av Husebyskogen er den eneste installasjonen som vil være synlig på bakkenivå når prosjektet er ferdig. 

Sollerudstranda og Sollerudtunnelen

Kort om arbeidet

Anleggsarbeidene på Sollerudstranda gikk i gang høsten 2020, og overløpstunnelen mellom Huseby og Sollerudstranda ble ferdig sprengt ut våren 2023.  En overløpstunnel brukes til å slippe ut overskuddsvann i tilfeller hvor det er nødvendig.  Det gjenstår noen arbeider i tunnelen, men disse vil i mindre grad være til ulempe for omgivelsene. Det blir ikke mer sprengningsarbeid i tunnelen. Det blir ikke synlige permanente inngrep i området når prosjektet er ferdig. 

Trafikksikkerhet

  • I tidsrom hvor det kjører inn biler med tung last er det trafikkvakter og varsellys ved krysningspunktene mellom Frantzebråtveien og gang- og sykkelstien. 

Tiltak mot støv

  • Veien ut fra anleggsområdet blir feiet ved behov.

Kyststi og strand

  • Kyststien er mulig å bruke i anleggsperioden, og er blitt midlertidig lagt om, slik at den går utenom anleggsområdet. Den tilbakeføres til samme plassering og med samme standard som før etter at arbeidene er ferdigstilt. 
  • Det er bare en del av Sollerudstranda som brukes til riggområde, og det er mulig å bruke stranden også i anleggsperioden. 
  • Det er strenge krav til miljøoppfølging i prosjektet, og når det gjelder badevannskvaliteten er det krav om tiltak mot forurensing. 
  • Det er satt opp flere benker og toaletter i sommerhalvåret på Sollerudstranda.  

 

Tunnel fra Vefsrud til Huseby

Hva skjer ved Vefsrud?

Fra Vefsrud ved Holsfjorden i Lier kommune bygges en 19 kilometer lang tunnel som skal føre vann inn til vannbehandlingsanlegget ved Huseby i Oslo. Tunnelen bores med to tunnelboremaskiner. Én maskin startet fra Vefsrud i januar 2023, mens den andre startet fra Huseby i mars 2023. Maskinene møtes etter planen rundt årsskiftet 2025/2026. 

 Kort om arbeidet 

Høsten 2021 startet arbeidet med å opparbeide anleggsområdet på Vefsrud. Dette arbeidet ble avsluttet høsten 2022 og involverte blant annet sprengningsarbeid.  

Høsten 2022 ble den ene tunnelboremaskinen levert og montert på Vefsrud. I januar 2023 startet tunnelboremaskinen å bore seg østover mot Oslo. Massene som tas ut av fjellet, fraktes ut på et elektrisk transportbånd og fraktes deretter med lastebil til et naturområde ved Holsfjorden der det tidligere har vært tatt ut masser, men nå skal fylles igjen og plantes.    

I 2024 skal vi etablere selve vanninntaket. Da senker vi ned noen såkalte sveveledninger, som skal hente vann dypt under vannoverflaten. på 50-100 meters dyp (dybden kan justeres) og lede vannet inn i tunnelen som går til Oslo. Ledningene skal senkes ved hjelp av en lekter, som for tiden ligger ved Utvika.  

Arbeidene våre ved Holsfjorden har et begrenset omfang, og vi forventer ikke å forstyrre mange med verken støy, støv eller trafikk.  

Andre aktiviteter i området:

Statens vegvesen gjennomfører for tiden et stort veibyggingsprosjekt i området: E16 Bjørum-Skaret.  

Furulunden ved Ullevål sykehus

På Furulunden ved Ullevål sykehus vil det etableres en kum med nedstigningstårn for å koble det eksisterende ledningsnettet i gata til den nye vannforsyningstunnelen. Kummen vil bli liggende rett ved det eksisterende vannbassenget på Furulunden.  

Arbeidene vil starte opp i løpet av 2025 og den totale anleggsfasen vil ha en varighet på mellom 12 og 18 måneder. Når kummen er ferdig etablert, vil kun nedstigningstårnet være synlig over bakken. 

Vinderen

I krysset mellom Svalbardveien og Tuengen allé på Vinderen skal det bygges en kum med nedstigningstårn for å koble det eksisterende ledningsnettet i gata til den nye vannforsyningstunnelen. 

Arbeidene vil starte opp i løpet av 2025 og den totale anleggsfasen vil ha en varighet på mellom 12 og 18 måneder. Når kummen er ferdig etablert, vil kun nedstigningstårnet være synlig over bakken. 

Oset

Kort om arbeidet

Hovedriggområdet for driving av tunnel mot Disen ligger på Oset, ved inntaket til Maridalsvannet. Rigg- og anleggsområdet er en videreføring av rigg- og anleggsområdet etablert og benyttet i forbindelse med prosjektet Rentvannsbassenger Oset (RBO) og utgjør til sammen ca. 9 dekar, ikke inkludert anleggsvei. Fra Oset til Brekkekrysset ble det for mange år siden etablert en midlertidig anleggsvei. Anleggsveien benyttes for all inn- og uttransport på området av dette prosjektet for inn- og utkjøring av masser. Den vil tilbakeføres etter endt anleggsfase.  

Det vil være anleggsaktivitet på Oset fra våren 2022 til høsten 2027. Etter endt anleggsfase vil område tilbakeføres til slik det var før tidligere prosjekter gikk i gang på Oset.

Sprengningsarbeider

Trafikktiltak

  • Midtoddveien skal i all hovedsak ikke brukes til transport i prosjektet. Den eneste trafikken som kan gå her er transporter som er for store til å komme under jernbanebrua langs anleggsveien.  
  • Døgnkontinuerlig vaktmann fra entreprenør i porten ved Oset. 

Støy- og støvtiltak

  • Tunnelviften på riggområdet er støydempet og det er montert støydempende matter i "rotunden" utenfor tunnelåpningen.  
  • Det benyttes såkalt white noise på ryggevarslingen til anleggsmaskiner. 
  • Det utføres kontinuerlige støy- og støvmålinger i anleggsfasen.  
  • Anleggsveien mellom Oset og Maridalsveien er asfaltert og det er oppført en ny støyskjerm forbi de nærmeste naboene på Brekke.  
  • Masser og kjøretøy kontrolleres før de kjøres ut på anleggsveien og videre ut på Maridalsveien.  
  • Veien ut fra anleggsområdet blir vasket og feiet ved behov 
  • Tomgangskjøring er forbudt på riggområdet.  

Disenjordet/Gransjordet

Kort om arbeidet

På Disen etableres det et begrenset rigg- og anleggsområdet for å kunne koble på ny vanntunnel fra Oset til vannledningene igjennom byen. . Rigg- og anleggsområdet utgjør ca. 7,4 dekar. Eksisterende gang- og sykkelvei mellom Grefsenveien og Kjelsåsveien vil stenges i anleggsfasen og erstattes av en midlertidig gang- og sykkelforbindelse over jordet. Anleggsfasen vil skje i to faser med ulikt arealbehov. Antatt varighet for anleggsfasen er ca. 2 år og arbeidene vil pågå fra høsten 2023 til starten av 2026.  

Den eneste synlige installasjonen etter avsluttet anleggsfase blir et mindre bygg på om lag 25 m² på Disen. 

Trafikktiltak

  • Trafikken fra området vil gå fra anleggsområdet og ut på Grefsenveien. Det vil være en trafikkvakt i krysset Grefsenveien/innkjøringen til anleggsområdet.  
  • Det skal etableres ekstra belysning ved innkjøringen til anleggsområdet.  
  • Før sperring av eksisterende gang- og turveier skal alternative ruter være etablert. 

Illustrasjon av rømningsutgang på Disenjordet (Multiconsult).

Stubberud

Kort om arbeidet

Industriområdet Stubberud nært ALNA senter er hovedriggområde for den 11 kilometer lange rentvanntunnelen som skal gå i retning Huseby, samt for tunneler og beredskapsbassenger som etablerer under bakken øst for Trosterud.  

Det er rigg- og anleggsområde på Stubberud hele prosjektperioden. Arbeidene med forskjæring på adkomsttunnel gikk i gang vinteren 2022, mens tunnelarbeidene gikk i gang fra sommeren 2022. Fra 2024 blir det installasjonsarbeider inne i tunnelene. 

Etter endt anleggsfase blir en rømningsutgang i berget eneste synlige installasjon.   

Støy- og støvtiltak

  • Tunnelviften på riggområdet er støydempet. 
  • Det benyttes såkalt white noise på ryggevarslingen til anleggsmaskiner. 
  • Det utføres kontinuerlige støy- og støvmålinger i anleggsfasen.  
  • Masser og kjøretøy kontrolleres før de kjøres ut fra området.  
  • Det er etablert et vaskeanlegg for dekk på riggområdet.  

  • Veien ut fra anleggsområdet, samt offentlig vei i nærområdet, blir vasket og feiet ved behov 

Illustrasjon av permanent rømningsutgang i fjellet ved Stubberud (Multiconsult).

Haugerud

Kort om arbeidet

På Haugerud vil det etableres en adkomst- rømningsvei med utgangspunkt i det eksisterende vann- og avløpsanlegget (portal og bygg) ved Haugerudveien 77 på ca. 50m². Antatt varighet for anleggsfasen er 2 år, hvorav ca. 1/2 år for bergarbeider og ca. 1 1/2 år med betong og installasjonsarbeider. Ved bergarbeider forventes det en snittbelastning på 50 lastebiler og 30 annen transport per uke.  

Planlagt oppstart på Haugerud er andre kvartal 2024.  

 

Bjølsendumpa

I Bjølsendumpa i Bydel Sagene skal man koble seg til eksisterende vannforsyningsnett på Akerselvas østside. Oppstart av anleggsarbeider i Bjølsendumpa blir i 2025. Arbeidene i Bjølsendumpa vil vare i 1,5 år, hvor spunting (2-3 uker), utgraving og rensk av fjell (1-2 uker), sprengningsarbeider (ca. 1 uke), støp av fundamentplater for borerigg (ca. 4 uker) og selve boringen (4-5 uker) vil oppleves mest belastende for naboer.  

Eneste synlige installasjon etter endt anleggsfase blir et mindre bygg på om lag 10 m².  

 

Illustrasjon av rømningsutgang i Bjølsendumpa.

Hvem er ansvarlig?

 Hvem er ansvarlig?

Oslo kommune, ved Vann- og avløpsetaten er ansvarlig for arbeidene.

Kontakt prosjekt Ny vannforsyning Oslo

Kontakt våre bydelskoordinatorer på telefon eller e-post for spørsmål om prosjektet og arbeid i ditt nærmiljø. Vi er tilgjengelige i ordinær arbeidstid, mandag-fredag kl. 08.30-15.30. Kan vi ikke ta telefonen, ringer vi deg tilbake.

 

Bydelskoordinator for bydelene Vestre Aker og Ullern, samt Bærum, Lier og Hole kommuner:

Peter Tjølsen

Telefon: 23 44 00 44 E-post: nabo@vav.oslo.kommune.no

Bydelskoordinator for bydelene Alna, Sagene, Bjerke og Nordre Aker:

Bjørn Midthaug Telefon: 23 44 00 44

E-post: nabo@vav.oslo.kommune.no

Vann- og avløpsetaten

E-post: postmottak@vav.oslo.kommune.no. Merk gjerne e-posten med “Ny vannforsyning”.

Vann- og avløpsetatens kundeseksjon Telefon: 23 44 00 00

E-post: kunde@vav.oslo.kommune.no

Besøksadresse: Herslebs gate 5, 0561 Oslo

For det som skjer utenfor normal arbeidstid og ikke kan vente, kontakt Vann- og avløpsetatens vakttelefon: 23 44 09 00.

 

 

Oslo kommune, vann- og avløpsetaten

Illustrasjonen viser utstrekningen og utformingen av riggområdet på Husebyjordet. Det vil bli endringer underveis tilpasset anleggsarbeidets ulike faser. Illustrasjon: Multiconsult

Driftsbygget på Husebyjordet. Illustrasjon: Multiconsult

Illustrasjon av rømningsutgang på Disenjordet (Multiconsult).

Illustrasjon av permanent rømningsutgang i fjellet ved Stubberud (Multiconsult).

Illustrasjon av rømningsutgang i Bjølsendumpa.