
Historiska byggnader
Vandra bland historiska byggnader på Kvarnholmen!
Följ med på en historisk stadsvandring bland Kvarnholmens byggnader! I vandringen får du ta del av berättelser om människor som bott på Kvarnholmen och husen de bodde i.
Börja på någon av punkterna och följ dem i sifferordning. Aktivera platsposition genom att klicka på symbolen till höger längst upp vid kartan. Det finns två sätt att gå vidare i din vandring; scrolla ner eller klicka på en punkt på kartan. För att se nästa bild klickar du på pilen till höger på fotot. För att zooma in på bilden använder du enklast tumme och pekfinger. Vid varje punkt nedanför texten finns en fråga för dig som vill testa dina kunskaper. Svaret på frågan hittar du på varje punkt vid (i) symbolen till vänster ovanför första fotot.
Text, bild och redigering: Kultur- och fritidsförvaltningen. Foto: Kalmar kommuns bildarkiv och Kalmar läns museum.
01 / 27
1
Kalmar domkyrka - Ett av de främsta exemplen på barockkyrkor i Sverige
Kalmar flyttades till Kvarnholmen efter Drottning Kristinas order 1647. Domkyrkan byggdes efter ritningar av Nikodemus Tessin d. ä och är ett av de främsta exemplen på barockkyrkor i Sverige. Arbetet påbörjades under 1660 och det tog 40 år att bygga på grund av att den svenska stormakten befann sig i olika krig. Fram till början av 1800-talet var det en stor ära att bli begravd inne i kyrkan. Under 148 år hade domkyrkan samma funktion som en kyrkogård och här vilar omkring 2000 personer.
Wachtmeiska släkten som ligger begravd i domkyrkan var en adlig släkt med framstående militärer. Bland annat Hans Wachtmeister som var greve, landshövding och generaldirektör över Kalmar och Blekinge. Han hade även varit kammarherre åt Drottning Kristina i Rom och åt Karl XI och deltog i försvaret av Kalmar under skånska kriget.
Bild 1: Domkyrkan 1900. Fotograf: Emil Blomberg. Bild 2: Norra Långgatan 1910. Bild 3: Wachtmeiska gravkoret vid öppning 1945.
Ordet barock kommer från portugisiskan, men vad betyder det?
1) Galenskap X) Snäcka 2) Oregelbunden pärla
2
Stadshuset - Här stod tidigare en skola
År 1693 byggdes här en skola som brann ner i stadsbranden år 1800. Den gamla skolans källare finns fortfarande kvar under den nuvarande byggnaden. Arkitekten Carl Fredrik Sundvall ritade denna nyklassiska byggnad som stod klar 34 år senare. Det blev Kalmars allmänna läroverk.
Arkitekten Sundvall var nationellt erkänd och har även ritat biblioteket Carolina Rediviva i Uppsala och bostadskomplexet på Ottenby kungsgård.
På 1930-talet flyttade kommunens politiker och tjänstepersoner in och byggnaden är sedan dess Kalmar stadshus.
Bild 1: Läroverket hörnet Norra Långgatan - Östra Sjögatan 1917. Fotograf: Emil Blomberg. Bild 2: Väggmålning av Einar Forseth 1937.
När slutade elever att gå i skolan på lördagar?
1) 1964 X) 1949 2) 1973
3
Rådhuset - I källaren fanns arrestlokaler
Rådhuset byggdes 1684-1690. Huset är byggt i holländsk stil som är utmärkande för många av stadens borgarhus. Från början hade huset en balkong över entrén och ett torn på taket men båda förstördes vid en brand 1731. Fönstrens olika storlekar markerar de olika våningarnas betydelse och Karls XI:s namnchiffer finns uthuggen och förgylld på fasaden. Rådhussalen ligger i huvudvåningen och här hade domstolen sitt säte fram till 1970-talet. På bottenvåningen låg rådhuskrogen fram till slutet av 1800-talet. I källaren fanns arrestlokaler under husets tidiga period.
Bild: 1899. Fotograf: Emil Blomberg.
Vilket år ägde den sista avrättningen i Kalmar rum?
1) 1750 X) 1854 2) 1910
4
Stortorget - Ett av Sveriges bäst bevarade torg från stormaktstiden
Stortorget är ett av Sveriges bäst bevarade torg från stormaktstiden. Bebyggelsen runt torget består av enskilda hus byggda från 1600-till 1900-talet. Torget fanns med i ritningarna redan i den första planen för Kvarnholmen. På torget ligger Domkyrkan som symboliserade den andliga makten och mitt emot ligger rådhuset som symboliserade den världsliga. Här har under långa perioder bedrivits torghandel.
Stortorget rustades upp i början på 2000-talet och de ansvariga arkitekterna och konstnärerna blev tilldelade Sienapriset vilket är ett svenskt arkitekturpris för att främja god utemiljö.
Bild 1: Torghandel på Stortorget 1921. Bild 2: Brunnen vid Stortorget ca 1884-1897. Bild 3: Stortorget mars 1895, Blinde Westergren med hustru. Bild 4: 1950-tal.
Stortorget har varit plats för många konserter på stadsfesten. Stadsfesten kallades innan för Kalmar dansar och ler. Vilket årtal inleddes Kalmar dansar och ler?
1) 1979 X) 1995 2) 1985
5
Storgatan - Gatans olika byggnadsstilar berättar om dess långa historia
Storgatan byggdes samtidigt som Kvarnholmen 1650 efter renässansstadsplanen som ritats av Johan Wärnschöld. Gatan blev namnsatt av Kronan och har sedan dess varit Kalmars huvudstråk. Sträckan mellan Larmtorget och Stortorget har i alla tider varit hemvisst för stadens affärsmän. Här har funnits många olika hantverkare, affärer, företag och restauranger. Gatans olika byggnadsstilar berättar om dess långa historia och här har även bott flera kända personer bland annat historikern Hans Villius.
Bild 1: Storgatan 1894. Bild 2: Storgatan gatuvy 1900. Bild 3: Affärsinteriör på Storgatan 1928.
Vad kallas den typ av stadsplan som Kalmar är byggt enligt där Storgatan är symetriaxel?
1) Rutnätsplan X) Radialplan 2) Trädgårdsplan
6
Castenska gården (Gärdas te) - Här bodde en sadelmakare
Här bodde sadelmakaren Christian Castens med sin hustru Anna Hermansdotter. Christian Castens levererade sadlar och seldon till de svenska arméerna och på det sättet tjänade han så mycket pengar att han och hustrun kunde bygga detta handelshus i sten 1667. På bottenvåningen låg verkstad och handelsbod, på övervåningen bodde man. Magasin fanns i källaren och på vinden. Inne på gården låg stall och vagnskjul.
Den Castenska byggnaden är ett av stadens arkitektoniskt viktigaste hus eftersom det är det enda som bevarats med trappgavel mot gatan. Huset har en ovanlig portal med vågiga väggpelare krönta med stenklot.
Bild 1: Castenska gården 1967. Bild 2: Daisy Hain i damsadel 1904.
I vilket land dricker man mest te per capita?
1) Island X) England 2) Turkiet
7
Kvasten
Här låg bröderna Bergrens manufakturhandel. Marken såldes 1962 till kooperationen. Den vackra byggnaden revs och Domus byggdes.
Bilden är tagen 1908.
Varför Kalmar kallas för kvastastan finns det många teorier om. En är att kvasten användes som skyltning, men för vad?
1) Försäljning av städmaterial. X) Försäljning av redskap. 2) Försäljning av alkoholhaltiga drycker.
8
Kullzénska huset - Syskonen Kullzén vägrade sälja sitt hus
Här låg en gammal handelsgård som brann ner 1769 och de byggnader man kan se på gården i dag är sannolikt från 1771. Huset ägdes av syskonen Henning och Signe Kullzèn och finns kvar på grund av att de vägrade sälja fastigheten till Kooperationen när Domus byggdes. På nedersta våningen fanns Hennings antikvariat och Signes pappershandel. Det Kullzénska huset var vida känt för sitt utbud av böcker, tidningar, klippdockor, bokmärken och Hennings frimärkssamling. Syskonen levde sina liv sida vid sida och gick båda bort 1985. I dag är övervåningen café och mycket av den ursprungliga interiören finns kvar.
Bild 1: Ruth Kullzén. Bild 2: Signe Kullzén i Barometern. Bild 3: Kullzénska huset, Karl Kullzén till höger år 1913. Bild 4: Syskonen Kullzen - Kurt, Signe, Ruth och Henning. Bild 5: Familjen Kullzén.
Kung Adolf Fredrik sägs ha ätit ihjäl sig av ett visst bakverk. Vilket?
1) Semlor X) Wienerbröd 2) Prinsesstårta
9
Fortskaffningsmedel
1. Till häst slutet av 1800-tal
Innan bilen och järnvägens tid var det vanligaste sättet att ta sig fram till fots eller till häst. Hästvagnar var då det vanligaste transportmedlet på land för människor. Skulle man färdas långt var man tvungen att stanna ibland för att låta hästarna vila eller byta häst. Gästgiverierna längst landsvägarna var skyldiga att bidra med skjutshästar och hö. Även posten och brandkåren använde sig av hästdragna kärror. Efter mitten av 1800-talet var vagnshästen den vanligaste typen av häst i världen.
2. Taxibil, droska sekelskiftet år 1900
Droskorna användes främst under 1800-talet när nästan all transport skedde med häst och vagn. Droskan var en elegant och ganska vanlig större åkvagn och många av dessa användes som taxi.
3. Kalmars första cykel slutet av 1800-tal
Den första cykeltypen uppfanns 1817 av Karl Drais i Tyskland på grund av behov av ett energisnålare transportmedel. Det var ett tvåhjuligt fordon, men utan pedaler eller kedja som togs fram, i hjulen finns inte heller någon luft. Flera olika modeller av cyklar utvecklades bland annat höghjulingarna. Dessa cyklar försvann snabbt under perioden 1890–1895 och ersattes helt av dagens cykel med så kallad femkantsram och slang i hjulet fylld med luft.
Detta är enligt uppgift Kalmars första cykel. Den tillhörde 1886 dåvarande skolynglingen, Oskar Sellgren. Cykeln är en så kallad velociped, höghjuling med engelskt fabrikat.
4. Kalmars järnvägslok 1920
Kalmar började bygga sin järnväg under slutet av 1800-talet. Detta gjordes med 30 mil smalspårsjärnväg Från Torsås i söder och Oskarshamn i norr. Arbetet inleddes med bygget av Kalmar-Berga Järnväg (KBJ) och invigningen skedde av kung Oscar II den 1 december år 1897. Järnvägens framväxt i slutet av 1800-talet hade mycket stor inverkan på samhället och städerna. Varor, produkter och människor transporterades dubbelt så långt och dubbelt så fort än vad de gjort tidigare.
Vad kallades den postbil som började tillverkas i Kalmar verkstad på 1960-talet?
1) Madicken X) Tjorven 2) Skrållan
10
Tripp, trapp, trull - Så här bodde stadens hantverkare
I kvarteret tenngjutaren höll stadens hantverkare till. Här fanns skräddare, skomakare, hattmakare och smeder för att bara nämna några. Dessa tre små hus är typiska för stadens enklare byggnader på smala tomter. Husen byggdes troligen på 1600-talet och klarade sig undan den stora stadsbranden 1765.
Det lilla gröna huset bakom Tripp-trapp-trull
Här bodde sjökapten Claes Emil Holmgren med sin hustru. Paret fick elva barn, varav nio överlevde fadern. Claes Emil bodde i det lilla gröna huset i 55 år, han var till sjöss större delen av sitt liv och ägde bland annat den sista kalmarbyggda träskutan, Astrid, som byggdes 1903 och senare seglade under namnet Falken II.
Gå gärna runt hörnet för att se huset och innergården.
Vad kallades det stora svenska handelskompani som handlade med Fjärran Östern under 1700- och 1800-talet?
1) Västindiska kompaniet X) Ostindiska kompaniet 2) Kinakompaniet AB
11
Palladium-Kalmars biogfer
När Biografen Palladium byggdes 1919 sågs den som stadens finaste biograf. På väggarna kunde man se ornamentaliska målningar av Einar Forseth och det fanns en stor balkong. Under 50 och 60-talet användes biografen flitigt av matinébesökare och var en av Kalmars populäraste. De flesta mindre biografer i Kalmar lades ner på 80 och 90-talen, och biostaden byggdes där man samlade allt på ett ställe. Av Kalmars gamla biografer finns numera bara Saga biografen på Södra vägen kvar. Saga invigdes 1906 och är Sveriges äldsta biograf som fortfarande är i bruk.
Bild 1: Utanför biografen 1951. Bild 2: Takmålning och interiör 1924.
Vilken var den sista film som visades på biograf Palladium?
1) Ronja Rövardotter X) Karate kid II 2) Jönssonligan på Mallorca
12
Gamla vattentornet - Kvarnholmens högsta byggnad
Gamla vattentornet byggdes 1897-1900 på bastionen Gustav primus. En av orsakerna till att man beslöt att bygga vattentornet var försäkringskrav på vatten till brandsläckning. Tornet är 65 meter högt och är Kvarnholmens högsta byggnad. Tornet ritades med medeltida befästningar som förebild och vattnet togs från brunnar i Skälby och därefter från Nybroåsen. År 1983 ändrades användningen till bostadshus och rymmer i dag 15 våningar med 11 runda lägenheter, 9 enrumslägenheter och 2 tvårummare högst upp. Byggnaden har fått Europas finaste arkitekturpris - Europa Nostra.
Bild 1 och 2: 1898 under uppbyggnad. Bild 3 och 4: Utsikt från Vattentornet 1930-talet.
Vilken är Sveriges största sjö?
1) Vänern X) Hornavan 2) Vättern
13
Västerport - Har varit Kalmars huvudinfart
Ända fram till 1850-talet passerade alla landbaserade transporter till Kvarnholmen genom Västerport. Den valvförsedda porten från 1650-talet kallas också Högvakten eftersom en vaktstyrka höll till över portutrymmet. Västerport var även försedd med vindbrygga och har fått sin svängda form för att fienden inte skulle kunna skjuta sina kanonkulor rakt igenom.
Det västra brofästet ligger skyddat av ytterligare en bastion där fängelset uppfördes vid 1800-talets mitt. En gångbro återuppfördes vid millennieskiftet.
Bild 1: Foto från 1927, taget i samband med en utställning. Bild 2 och 3: Västerport ca 1880 innan bron byggdes.
Västerport blev klar samma år som en känd svensk fred där bland annat Skåne, Blekinge och Halland tillföll Sverige. Vilken?
1) Freden i Roskilde X) Freden i Brömsebro 2) Freden i Köpenhamn
14
Kalmar teater - Har även använts som biograf och cirkus
Som en av de tidigaste teatrarna på landsorten invigdes Kalmar teater år 1863. Tidigare teater hade funnits på tullpackshusets vind men där var både kallt och ont om sittplatser. På 1800-talet skulle föreställningarna vara så lika verkligheten som möjligt och kravet på detaljrikedom växte. Detta bland annat på grund av gasljusets införande på 1800-talets mitt. Gasljuset ledde även till att besökarnas utseende blev allt viktigare då takkronan var tänd under föreställningarna. Kalmar teater är inredd enligt tidstypiskt mode i rött och guld, salongen har även använts som biograf och cirkus.
Bild 1: Kalmar teater 1903. Bild 2: Uteservering på Teatervallen 1894. Bild 3: Revy på teatern 1947.
När en skådespelare har glömt en replik, vad kallas personen som läser upp den?
1) Scenograf X) Maskör 2) Sufflör
15
Larmtorget - Här samlades trupperna vid fara i staden
Larmtorget eller Alarmtorget som det också kallades fick sitt namn i mitten av 1600-talet eftersom det var här garnisonens mannar skulle samlas vid fara i staden. Torget fanns med redan i den första planen för Kvarnholmen som ritades av Johan Wärnschöld som ett av två viktiga torg i Kalmar. När järnvägen byggdes 1874 skedde en förskjutning av stadens centrum hit. Vid Larmtorget låg även ett av landets exklusivaste varuhus och Kalmar teater.
Bild 1: Larmtorget 1899. Bild 2 : Kvinnor på som går på torget 1896.
*Garnison=Trupper som är förlagda inom samma stad, ort eller fästning.
Vad hette den kända knekt som Vilhelm Moberg skrev om?
1) Frisk X) Rasken 2) Karlsson
16
Frimurarhotellet – Påbörjat 1876 och ritat av den kände arkitekten J F Åbom
Det framväxande ordensväsendet och behovet av ett modernt hotell nära järnvägsstationen kombinerades på ett framgångsrikt sätt i Frimurarhotellet*. Påbörjat 1876 och ritat av den kände arkitekten J F Åbom som bland annat ritade kungliga dramatiska teatern och Berns salonger i Stockholm. Placeringen intill teatern gjorde Larmtorget till Kvarnholmens centrum medan Stortorget förblev platsen för kyrkans och förvaltningens verksamheter.
*Frimurare= Frimurarorden är en självständig nationell organisation bestående av män i skilda samhällskategorier i syfte att arbeta för mänsklighetens förbättring och förädling. Den kristna tron är grunden för det svenska frimureriet.
Bild 1: Frimurarhotellet ca 1895-1901. Bild 2: Slutet på 1800-talet. Bild 3: Kvarnholmen från lokstallarna 1870. Bild 4: Bröllop på hotellet 1943.
I vilket land ligger världens äldsta hotell?
1) Japan X) Rom 2) London
17
Eoska huset - Här låg stadens förnämsta varuhus
På platsen för Eoska huset låg tidigare en byggnad som kallades lilla hovet på grund av att prinsarna ur den franska kungafamiljen bott där 1804 under sin landsflykt. Lilla hovet brann ner och 1901, två år senare byggdes Eoska. Huset kallas även Ludvighuset efter grundaren Ludvig Johansson som drev ett heminredningsvaruhus här. Byggnaden ägdes senare även av Johan Jeanssons änka Emma och hennes söner, därav namnet. Huset är mycket tidstypiskt i jugendstil. Det inrymde bank och varuhus i de två nedre planen samt bostäder högst upp. Verksamheter som har funnits i huset är lampaffär och tygaffär.
Bild 1: Eoska 1906. Bild 2: Eoska 1910. Bild 3: Eoska interiör 1910.
Vad kallas statyn utanför det Eoska huset i folkmun?
1) David och riddaren X) Drakdödaren 2) Danskdödaren
18
Gamla riksbanken - Utformades för att skapa förtroende hos kunderna
I betydande handelsstäder lät Riksbanken bygga filialkontor. Bankbyggnader vid denna tidpunkt gjordes storslagna för att skapa förtroende hos kunderna. Det är därför ingen överraskning att riksdagshusarkitekten Aron Johansson anlitades. Den putsade fasaden är rikt ornamenterad med skulpterade inslag i kalk och sandsten. Huset byggdes mellan 1898-1902.
Bild 1: Gamla riksbanken 1901-1905 under Oscar den II besök i staden. Kvinnan till höger på fotot är fru Svensson tillsammans med fotograf Sandbergs dotter, Elsa. Bild 2: 1930-tal. Bild 3: Interiör på banken 1910, fotograf: Walter Olsson.
Vad kallas valutan i Ryssland?
1) Yen X) Rubel 2) Drakmer
19
Gamla apotekshuset - Här låg Kalmars första apotek
Kalmars första apotek hette lejonet och grundades 1638 i detta hus. I början drevs apotek genom privilegiesystemet, vilket innebar att man var tvungen att ha Kunglig Majestäts tillstånd för att få driva ett apotek. Vem som helst kunde ansöka. Länge tillverkades och bereddes alla doseringsfärdiga läkemedel i apoteken från olika råvaror.
Detta ovanliga borgarhus har få motsvarigheter i Sverige. Alla hus i längan är helt eller delvis från 1600- talet och har klarat sig undan bränderna som härjade på Kvarnholmen på grund av att de byggdes i sten. Huset är nästan kubiskt i två våningar på en hög kryssvälvd källare och taket har branta takfall. Portalen har barocka former och interiören är välbevarad.
Bild 1: Gamla apotekshuset sekelskifte 1900-tal. Bild 2 och 3 Medicinalväxter/brygder.
Vad lider du av om du har fått appendix verformis inflammerat?
1) Blindtarmsinflammation X) Öroninflammation 2) Inflammation i munnen
20
Sahlsteenska gården och Knut Perssons gård - Här bodde en hovkassör som adlades av Hedvig Elionora
Från början var de två gårdarna åtskilda fastigheter. Båda byggnaderna ägdes av handelsmän. Den ena av Sven Sahlsteen och den andra av Per Knutsson. Båda husen är bra exempel på den karolinska stenhusarkitekturen som byggdes på 1600-talet med sina branta sadeltak och sparsamt dekorerade fasader. Med de utstickande hissbommarna hissade man upp varor på husets vind.
Knut Persson Törnhielm
Knut Persson Törnhielm var son till Per Knutsson och utbildade sig till lagman i Uppsala. Han fick anställning som hovkassör och åt änkedrottningen Hedvig Elionora. Knut utsågs år 1690 till högste styresman över Vadstena, Drottningholms och Svarsjö län. År 1673 adlades han i namnet Törnheilm.
Bild 1, 2, 3: Sahlsteenska gården ca 1940-tal.
I vilken universitetsstad kröntes Ulrika Elionora?
1.Uppsala X. Lund 2. Kalmar
21
Hantverkshuset - Klarade sig från Kvarnholmens bränder
Hantverkshuset byggdes av häradshövdingen och stadspresidenten Erik Nentzel och hans familj år 1658. Senare byggdes det om till köpmansgård. Kvarteret skadades i den stora stadsbranden 1765 då gårdsbyggnaderna längs Ölandsgatan förstördes. Stenhuset är byggt i två våningar med hög källarvåning. På vinden som används som magasin finns vinschhjul och hissbom bevarat mot gatan. Fasaden har kvar sitt utseende från byggnadstiden. Invändigt finns inredning från 1600-talet och väggmålningar i rokokostil från 1770-talet.
Bild 1: ca 1908. Bild 2: Kalmar hantverksförening interiör 1940.
Vad kallas en hattmakare med ett annat ord?
1) Gerist X) Hattist 2) Modist
22
Domprostgården – Här bodde Stagnelius far
Domprostgården byggdes under 1660-talet åt stadskassören och handelsmannen Jacob Mattisson. Huset överläts sedan på kronan och där bodde bland annat stadspresidenten Christopher Larsson Grubb. Det var i detta hus den stora branden bröt ut 1679 och byggnaden fick efter den sitt nuvarande utseende. Huset inköptes i slutet på 1700-talet som bostad till stiftets biskopar, domprostar och stadens kyrkoherde. Här bodde även skalden Erik Johan Stagnelius i några av sina ungdomsår. Än idag används byggnaden för kyrkans administration.
Erik Johan Stagnelius
Erik Johan Stagnelius föddes 14 oktober 1793 i Gärdslösa på Öland. Han var poet och författare, son till Magnus Stagnelius biskop i Kalmar stift. Stagnelius var en av förgrundsgestalterna för den svenska romantiken. Han studerade först i Lund, sedan i Uppsala, och tog kansliexamen 1815. Under långa perioder av tjänstledighet vistades han i Kalmar. Stagnelius avled 3 april 1823, vid knappt 30 års ålder. Han var då nedbruten av alkohol och morfin.
Sin skugga natten målar, Af gyllne stjernor prålar. Det mörkblå fästets grund. Ur jorden dimman stiger, I helig stillhet tiger. Det vida fält, den skumma lund. /Ur Aftonpsalm
Bild 1: Tidigt 1900-tal. Bild 2: Domprosten/Ölandsgatan 1948.
Vilket stift tillhör Kalmar?
1) Blekinge X) Växjö 2) Visby
23
Lilla torget - En av Kalmars bäst bevarade miljöer
Lilla Torget är en av Kalmars bäst bevarade miljöer. Här låg en av de sex brunnarna som försåg kalmarborna med vatten. Den sista brunnen togs troligen bort år 1900 när vattenledningsanläggningen invigdes. På torget har det även tidvis bedrivits torghandel. Vid torget ligger många av stadens intressanta gamla byggnader. På denna plats står Arwid Källströms skulptur sjöjungfrun som placerades här på 1930-talet.
Bild 1: Från 1897. Bild 2: Från 1887.
Vad kallas det vattenlevande väsen som enligt grekisk mytologi lockar sjömän med sin vackra sång?
1) Huldra X) Nymf 2) Siren
24
Dahmska huset - Här bodde den officer som arbetade med stadens försvarsverk
Dahmska huset byggdes år 1666 och ritades av Anders Olofsson Bergh. Hans och hustrun Brita Gudmundsdotter Skuthes initialer och en Psaltarvers finns på husets barockportal. Huset är byggt i två våningar samt vind under det konkava sadeltaket. Gavlarna har tidsenliga spiralformade detaljer och husets hörn har räfflade pelare från sockel till taklist. Flera rumstak har målningar från 1600- och 1700- talen och under huset finns höga välvda källare.
Magnus Gabriel Craelius
Här bodde även Magnus Gabriel Craelius som gifte sig med Berghs dotter och ärvde huset 1680. Han var ingenjör och officer under stormaktstiden och arbetade med försvarsverk i Kalmar. I krigsarkivet i Stockholm finns kartor som Craelius upprättat och som redovisar arbetet med försvarsmurarna i staden. Craelius bodde i Berghska huset fram till sin död 1693. Han efterlämnade hustru och tre barn.
Bild 1: Från 1908. Bild 2: Magnus Gabriel Craelius, foto: Pierre Rosberg. Bild 3 och 4: Målning och interiör 1925.
Stormaktstiden gick mot sitt slut i och med Karl XII död. Vad hette staden där han blev skjuten?
1) Poltava X) Bender 2) Fredrikshald
25
Berghs hus - En av Kalmars äldsta byggnader
Trähuset vid lilla torget är en av Kalmars äldsta byggnader och byggdes ursprungligen i gamla stan. Därefter flyttades det till sitt nuvarande läge efter den stora branden 1647. Anders Olofsson Bergh 1619-1679 var officer, ingenjör och arbetade med att bygga befästningar. Han var ständigt på resande fot som befästningsingenjör och officer under stormaktstidens krig mot Danmark. Bergh övertog arbetet med upprättandet av en plan över Kvarnholmen efter sin morbror Johan Wernskjöld. Bergh var en av dem som ledde arbetena på befästningarna runt Kvarnholmen och planeringen av den nya staden. Senare uppförde han Dahmska villan tillsammans med sin hustru Birgitta Gudmundsdotter.
Bild: Berghs hus 1984.
Kalmar har nordens äldst bevarade sigill. När kom det till?
1) 1200-talet X) 1300-talet 2) 1100-talet
26
Kavaljeren - Den sista delen i Kalmars försvarsverk
År 1697 byggdes Kavaljeren som den sista delen i Kalmars befästning. Kavaljeren kallades också för storbrovalvet eftersom den ledde ut till Storbron där utländska fartyg brukade lägga till. Porten och bryggan var under den här tiden stadens entré. Utsikten från Kavaljeren mot havet var mycket betydelsefull och här låg även stadens lotsstation. Kalmar blev för första gången en öppen stad när stadsportarna lyftes bort 1797.
Bild 1: Stadsporten 1906. Bild 2: 1880-1890. Fotograf: John Dryselius. Bild 3: Promenad på vallen vid Kavaljeren. Årtal: 1904. Fotograf: Emil Blomberg.
Vems namnchiffer står inristat på porten?
1) Gustav II Adolf X) Karl XII 2) Karl XI
27
Bryggeriet Nordstjernan - Här bryggdes Kalmars öl
År 1864 bildades bryggeriet Nordstjernan av vinhandlare och Källmästare C.F Enbom. Rosenlundska gården där bryggeriet låg kom senare att tillhöra olika bryggarfamiljer hundra år framåt. Vid sekelskiftet uppfördes den nuvarande byggnaden vilket anpassades till den äldre bebyggelsen runt omkring. Nordstjernan lagrade i början sin öl i slottets källare och brygghästarna fick dra de tunga tunnorna på stadens gator.
Vattnet på Kvarnholmen ansågs inte gott nog att brygga öl av utan hämtades från stadens norra delar. När Gamla Vattentornet i början av 1900-talet togs i drift och stadens vatten och avloppsnät förbättrades byggdes Nordstjernan ut med det kyltorn vi ser idag. Nordstjernan lades ner 1934.
Bild 1: 1910. Bild 2 och 3: 1890. Bild 4: Bryggeriet - jästkällaren 1915. Bild 5: Bryggeriet - portbyggnaden riven 1951.
Vilket är Sveriges största bryggeri?
1. Spendrups X. Åbro 2. Kopparbergs