
Arkeologisk undersökning vid Tråbrunna
Under våren och sommaren utför vi undersökningar vid Tråbrunna i Norrköpings kommun. Här kan ni följa arbetet.

Stiftelsen Kulturmiljövård genomför under våren och sommaren 2020 arkeologiska undersökningar vid Tråbrunna i Norrköping. Tråbrunna är beläget strax nordväst om Norrköping på Norrköpingsåsen, vid nedfarten till Bråvalla flygfält, intill Prästhumpsvägen. På denna sida presenteras resultaten från undersökningarna och information uppdateras löpande.
Varför grävs det just här?
Inom det aktuella undersökningsområdet (i blått på kartan) ska det byggas skola och bostadshus. Inom ytan finns det förhistoriska boplatslämningar och dessa måste undersökas och dokumenteras innan byggnationen kan påbörjas. Fornlämningen som är markerad med rött i kartan, och har lämningsnummer L2008:2491, uppmärksammades redan 2008 vid en arkeologisk utredning. Området kom sedan att förundersökas 2012 då fornlämningens omfattning kunde fastställas. Framförallt kom kunde undersökningen visa på gårdslämningar från äldre järnålder.
Nordöst om boplatslämningen ska även en förundersökning genomföras (i rosa på kartan). Tidigare har ytan varit tätt trädbeväxt och därför inte kunnat undersökas. Förundersöknings syfte är att undersöka om det även här finns fornlämningar, samt att avgöra hur omfattande lämningarna är.
Slutundersökningsområdet fotat från sydöst. I den högra delen av bilden ses ett mindre höjdparti som sträcker sig genom området i nordväst-sydöstlig riktning. Det är framförallt längs med detta mindre höjdparti som lämningarna från de förhistoriska boplatserna koncentrerar sig.

Fornlämningsmiljö
Tråbrunna är beläget strax nordväst om Norrköping på Norrköpingsåsen som sträcker sig i nordväst-sydöstlig riktning. Vid åsens södra del passerar Motala ström mellan Glan i väster och Bråviken i öster. Fornlämningarna längs med åsens sträckning är omfattande och består av lämningar från yngre stenålder till sentida torplämningar.
Området vid Motala ström hör till en av Östergötlands rikaste kulturbygder från framförallt brons- och järnålder. Från bronsålder finns flera kända hällristningslokaler som till exempel Himmelstalund, Fiskeby, Pryssgården, Ekensberg, Leonardsberg, Stora herrebro, Skälv och Klockaretorpet. Vid Pryssgården i sydöst finns även den stora bronsålderboplatsen som undersöktes under 90-talet. I nordväst finns Ringstad och Grimstad med en fornlämningar som domineras av gravfält med intilliggande boplatsområden. Ett flertal by- och gårdstomter finns utmed Finspångsvägens sträckning. I sydöst finns Fyrby bytomt och strax norr om undersökningsområdet finns Tråbrunna bytomt.
Klicka på punkterna i bilden för att få information om resultaten från undersökningen.