Brunnslättsdammen

En ny damm för vattensalamandrar

Introduktion

Under en ekologiutredning i 2017 upptäcktes två dammar mellan oljecisternerna på Louddens oljehamn, Stockholm. Vid dammarna observerades vattensalamandrar, och fler djur observerades även tidigare år av personal som jobbade i området.

Loudden är del av stadsutvecklingsområdet Norra Djurgården. Under sommaren 2020 ska oljehamnens mark saneras, vilket medför att både dammarna och övervintringshabitat för salamandrarna kommer att försvinna.

Därför har i 2018 en ny salamanderdamm anlagts, Brunnslättsdammen, ca. 800 meter söder om Loudden. Våren 2019 och 2020 har salamandrar från Louddens dammar fångats och flyttats till denna nya damm. Dammen kan även bli ett attraktivt habitat för andra groddjur, fåglar och insekter.

Fler inventeringar har gjorts efter flytten för att undersöka hur populationen utvecklar sig.

Kontakt

  • SalamanderKaknas@calluna.se
  • Anna Koffman, Calluna AB
  • anna.koffman@calluna.se
  • tel: 0708-123096

En av Louddens dammar vår 2020

Karta över området omkring Kaknästornet med Louddens damm norr om Nationalstadsparkens gräns och Brunnslättsdammen sydöst om Kaknästornet

Ny salamanderdamm

Nya salamanderdammen grävdes vintern 2018-2019 och ligger längs Hunduddsvägen, sydost om Kaknästornet. Dammen har djupare och grundare delar och har fyllt sig naturligt med vatten från nederbörd. För att säkerställa att dammen inte torkas ut under värmare perioder finns en djuphåla och har en vattenpump installerats.

Block har placerats i strandkanten och vattenvegetation från Louddens dammar har flyttat till nya dammen. Skörsträfse (Chara globularis) är en av dessa växter. Det är en kransalg som var utbredd i Louddens damm men är ganska ovanlig i Stockholm.

Två kullar har anlagts som ska fungera som övervintringsmiljö. Kullarna består av stenröse med större och mindre block och där ovanpå duk och jordlager. För att skapa extra strukturer och skydd i området har även mindre block och stockar placerats hit och dit i gräset.

Salamandrar är ortstrogna och vandrar varje år tillbaka till vattnet där de har fötts. Plaststängslet omkring dammen förhindrar att salamandrarna vandrar tillbaka till Louddens dammar. Stängslet ska vara kvar till minst 2021.

I dammen syns en pegel, käppen med mätskala. Den visar hur många cm under bräddnivå (maxvattenstånd) som vattenytan är på. Dammen ska ha en naturlig vattenregim med högvatten på våren och senhösten och lågvatten på sommaren. Variationen skapar förutsättningar för biologisk mångfald i strandekosystemen. Grunddelen förväntar vi oss ska vara vattenfylld på våren under lektiden och det är normalt att den är torrlagd under sommaren. Där frodas exempelvis jordlöpare knutna till bar sjöbotten. Dammen har en djupdel som är 3 m djup vilket ska säkra att vatten finns i dammens djupdel även under torrperioder. Vi har också en pump som pumpar in vatten med en svag stråle som kompenserar för kraftig avdunstning.

Vuxna djur går upp på land redan under sommaren och ungdjuren under sensommar, höst. Under senhösten söker de sig till kullen med övervintringsmiljöer.

Brunnslättsdammen vår 2019

Fångst & flytt

Salamandrar i en vattenfälla

Både ett driftstängsel (som liknar plaststängslet omkring Brunnslättdammen) och vattenfällor har används för att fånga salamandrarna. Vid driftstängslet fångades upp djur som vandrar mot dammen.

För alla djur registrerades art, kön (vid adulta djur), ålder (adult, juvenil, subadult), längd och vikt. Vuxna salamandrar har ett unikt mönster av prickar och fläckar på magen som kan användas för att identifiera individer. För att senare ha möjlighet att följa upp om salamandern finns kvar vid nya dammen har en bild tagits från alla vuxna djur.

I samband med flytt av vegetation har även ägg på blad hittats och yngel fångats med håv. Ägg och yngel har sedan också flyttat till Brunnslättsdammen.

Flytt 2019

Mellan den 5 april och den 2 juni 2019 har salamandrar fångats vid Louddens dammar och flyttats till Brunslättsdammen

Totalt har 1213 vattensalamandrar flyttats, varav 971 större vattensalamandrar.

Resultat

  • Totalt antal vattensalamandrar: 1213
  • Totalt antal större vattensalamandrar: 971
  • Totalt antal mindre vattensalamandrar: 242
  • Större vattensalamander, hane: 274
  • Större vattensalamander, hona: 254
  • Större vattensalamander, subadult: 164
  • Större vattensalamander, juvenil: 279
  • Mindre vattensalamander, hane: 82
  • Mindre vattensalamander, hona: 56
  • Mindre vattensalamander, subadult/juvenil: 104

Flytt 2020

Fångst och flytt av salamandrar fortsatte under 2020 mellan den 12 mars och den 26 juni, med samma metod som i 2019.

Resultat

  • Totalt antal vattensalamandrar: 398
  • Totalt antal större vattensalamandrar: 231
  • Totalt antal mindre vattensalamandrar: 167
  • Större vattensalamander, hane: 74
  • Större vattensalamander, hona: 52
  • Större vattensalamander, subadult: 65
  • Större vattensalamander, juvenil: 40
  • Mindre vattensalamander, hane: 54
  • Mindre vattensalamander, hona: 69
  • Mindre vattensalamander, subadult/juvenil: 44

Inventering 2022

Mellan 20 april och 13 maj 2022 gjordes en inventering av salamandrarna i dammen, också med hjälp av vattenfällorna.

Resultat

  • Totalt antal vattensalamandrar: 90
  • Totalt antal större vattensalamandrar: 52
  • Totalt antal mindre vattensalamandrar: 38
  • Större vattensalamander, hane: 26
  • Större vattensalamander, hona: 24
  • Större vattensalamander, juvenil: 2
  • Mindre vattensalamander, hane: 14
  • Mindre vattensalamander, hona: 24

Dammen den 24 maj 2022

Kameraövervakning

Våren 2020 stod en övervakningskamera mellan dammen och övervintringskullen. På detta sätt har salamandrar kunnat fångas på film när de vandrar från övervintringskullen (till höger om dammen) till dammen för att para sig.

Kameran fotar rörelse i mörkret och är speciellt utvecklat av Calluna för att övervaka kallblodiga djur.

Salamandrar från Brunnslättsdammen i Stockholm under 2020-03-08 - 2020-05-06

Vattensalamandrar

Större vattensalamander (Triturus cristatus) och mindre vattensalamander (Lissotriton vulgaris) är två av Sveriges 13 groddjursarter.

Alla groddjur i Sverige är fridlysta, vilket innebär att det är förbjudet att utan särskilt tillstånd: döda, skada, fånga, eller på annat sätt samla in exemplar. Man får inte heller ta bort eller skada ägg, rom, larver eller bon.

Vattensalamandrar lever största delen av året på land. De övervintrar i frostfria ställen som håligheter eller under stockar, stenar och trädrötter.

Större vattensalamander hane och hona (från Bina, 2015)

Mindre vattensalamander hane och hona (från Bina, 2015)

På våren är det dags för de könsmogen djur att para sig och vandrar de till en lämplig damm. I vattnet lockar hanarna till sig honorna genom att visa upp sin ryggkam och vifta med stjärten. Honorna vecklar sedan sin sina ägg ett och ett i en blad i vattenvegetationen.

Salamanderlarver andas först med gälar, som kan ses tydlig på sidorna av huvudet, och efter metamorfosen andas de med lungor.

Utveckling av större vattensalamanders ägg

Larv större vattensalamander

Genetisk studie

Louddens population av mindre vattensalamandrar inkluderades 2020 i en genetisk studie som utfördes av Lark Davis för hennes masteruppsats.

Resultaten visade att populationen vid Loudden hade den näst lägsta nivån av genetisk diversitet bland de 20 populationer som studerades, vilket tyder på att populationen var isolerade under längre tid. Populationen visade dock ingen tecken på inavel. Detta kan bero på att populationen var tillräckligt stor för att kunna upprätthålla en viss mängd genetisk variation.

När det gällde genetisk konnektivitet verkade Loudden ha starkast genetiskt samband med populationen vid Kaknäs ängar (stora dammen) med tecken på genetisk drift som troligen har pågått under den långa isoleringsperioden sedan oljehamnen byggdes.

Sammanfattningsvis visade det sig att populationer av mindre vattensalamander som delvis låg innanför skyddade områden hade högre genetisk konnektivitet (dvs större möjlighet till spridning mellan lokaler) än dem som låg helt utanför skyddade områden och att den starkaste effekten av sådant skydd fanns inom urbana/fragmenterade miljöer. Det visades även trender på allmänt högre genetisk diversitet samt konnektivitet inom både icke-fragmenterade och skyddade miljöer.

Kontaktuppgifter:

  • lark.isadora.davis@gmail.com
  • 072 003 11 37

Taklosta

Taklosta (Bromus tectorum [L.]) är en växtart i familjen gräs. Arten är ettårig, löst tuvad och blommar i juni-juli. Den växte i stora bestånd i Louddens oljehamn och uppmärksammades i Callunas naturvärdesinventering 2017.

Typiska biotoper i oljehamnen var järnvägen som inte längre är i bruk, grushögar, upplag, och små jordremsor mellan gatstenar. Växter i dessa miljöer kallas ruderatmarksväxter. Ruderatmark är mark som ofta störs av mänskliga aktiviteter i tätortsmiljö, till exempel upplagsplatser, industritomter och grusytor. Störningen medför att det finns gott om konkurrenssvaga växter. I områden med ruderatmarksväxter finns ofta en artrik fröbank i jorden. Samtidigt är hamnområden och järnvägsspår miljöer där så kallade invasiva arter kan vara utbredda. Invasiva arter sprider sig bra och tränger ut tidigare flora på platsen. Taklosta är istället tämligen sällsynt och konkurrenssvaga ruderatmarksarter som kan föras fram som naturvårdsart och en art med kulturhistoriskt värde som berättar om hamnverksamheten.

Calluna samlade in frön av taklosta. Dessa har nu såtts i pallkragar för att till sensommaren kunna samla in nya frön. I höstas såddes också frön på den kulle som tillskapats som övervintringsplats åt salamandrar vid den nyanlagda salamanderdammen på Hunduddsvägen. Sådd kommer göras varje år eftersom arten är ett-årig på den tillfälliga växtplatsen. Nu står är pallkragarna vid den nya salamanderdammen. Taklostan försvinner helt från Loudden nu när marken sanerad. När park- och grönstrukturen skapats i Louddens nya bostadsområde är Stadens ambition att taklosta ska få nya växtplatser i den nya stadsdelen. Det passar bra eftersom gräset med sin yviga vippa är både vacker och berättar en intressant lokalhistoria.

Taklosta på Louddens oljehamn

Calluna AB

SalamanderKaknas@calluna.se

En av Louddens dammar vår 2020

Karta över området omkring Kaknästornet med Louddens damm norr om Nationalstadsparkens gräns och Brunnslättsdammen sydöst om Kaknästornet

Brunnslättsdammen vår 2019

Salamandrar i en vattenfälla

Dammen den 24 maj 2022

Större vattensalamander hane och hona (från Bina, 2015)

Mindre vattensalamander hane och hona (från Bina, 2015)

Utveckling av större vattensalamanders ägg

Larv större vattensalamander

Taklosta på Louddens oljehamn