Kaartwijzer overstroming

Deze kaartwijzer helpt je bij het gebruiken van de overstromingskaarten. Op basis van het schaalniveau van je toepassing vind je welke kaarten je kan gebruiken en in welke volgorde je dit het beste kan doorlopen.

Hoe gebruik je de kaarten in dit kaartverhaal?

Het schaalniveau van je vraag bepaalt welke kaarten je het beste kan gebruiken. In het stroomschema hierboven kan je twee sporen volgen: Ben je geïnteresseerd in de overstromingskenmerken voor een gebied of voor een specifiek adres?

  • Een gebied. Als je voor een gebied op zoek en naar de overstromingskenmerken dan begin je met een aantal voorbereidende stappen. Als eerste gebruik je de kaart met  overstromingsdiepte  om te zien of het gebied gevoelig is voor overstroming en welke maximale dieptes kunnen optreden. Als het gebied kan overstromen kijk je op de  plaatsgebonden overstromingskans  naar de kans dat het kan overstromen in 2050. Nu heb je een eerste beeld van de overstromingskenmerken voor je gebied. Als je weet hoe groot de kans is op een bepaalde overstromingsdiepte, kun je overgaan naar de analysefase. Je kan de  mogelijkheden voor gevolgbeperking  gebruiken om een eerste beeld te krijgen van de mogelijkheden in je gebied om de gevolgen bij een overstroming te beperken.
  • Een locatie of adres. Als je voor een specifiek adres op zoek bent zijn er geen voorbereidende stappen nodig en kan je rechtstreeks naar  Mijn WaterRisicoProfiel . Hier krijg je een gedetailleerd beeld van de overstromingsdiepten die kunnen optreden op je locatie en met welke herhalingstijden. Als je zicht wilt krijgen op de mogelijkheden om de gevolgen van een overstroming te beperken op je locatie kan je het Waterrisicodiagram gebruiken. Deze vind je ook in het tabje onder  Mijn WaterRisicoProfiel .

Tenslotte is ook de kaart  Stijging Waterstanden  opgenomen die een beeld geeft van de effecten van klimaatverandering op de waterstanden.