Προσφυγικός Συνοικισμός Κρατικών Δράμας-προφορικές ιστορίες
Μια καινοτόμος πρωτοβουλία του 3ου Γυμνασίου Δράμας σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφ. Ενότητας Δράμας
Η πρωτοβουλία βραβεύτηκε στο πλαίσιο των Education Leaders Awards 2022, με το βραβείο Gold στην κατηγορία "Εκπαιδευτικές Virtual ή Φυσικές Επισκέψεις & Βιωματική Μάθηση"
Στις αρχές του 20 ου αιώνα στην περιοχή των Βαλκανίων συμβαίνουν μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών. Άνθρωποι που έχουν ριζώσει για αιώνες σε διάφορες χώρες, υποχρεώνονται να φύγουν, καθώς ο άνεμος του εθνικισμού και της συγκρότησης κρατών με βάση «ένα έθνος, μία γλώσσα, ένας πολιτισμός», δεν αφήνουν περιθώρια για την ύπαρξη και ευημερία εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στα σύγχρονα βαλκανικά κράτη.
Οι Έλληνες που βρίσκονται διάσπαρτοι στη Βουλγαρία και την Τουρκία παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς υπό διαφορετικές συνθήκες, είτε οργανωμένα, είτε υπό την απειλή χρήσης βίας.
Πάνω από 1.000.000 άνθρωποι εγκαθίστανται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στη Δράμα αρχικά οι πρόσφυγες διαμένουν πρόχειρα σε σκηνές και παραπήγματα μέσα στην πόλη. Από το 1924 όμως και ως το τέλος της δεκαετίας του ΄30 κατασκευάζονται προσφυγικές κατοικίες οργανωμένες σε συνοικισμούς αλλάζοντας οικιστικά και δημογραφικά την πόλη. Ένας από αυτούς είναι ο προσφυγικός συνοικισμός των Κρατικών, που επεκτείνει τα ανατολικά όρια της πόλης. (Φωτογραφία: Εγκατάλειψη Ανατολικής Θράκης. Πηγή: Ημερολόγιο 2018 της Μητρόπολης Δράμας)
Το εκπαιδευτικό σχέδιο του 3ου Γυμνασίου Δράμας
Το εκπαιδευτικό σχέδιο που αναλύεται στο παρόν ιστολόγιο, υλοποιείται στο πλαίσιο του τοπικού δικτύου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας.
Υπεύθυνος εκπαιδευτικός είναι ο Στέλιος Λαζαρίδης και συμμετέχει η εκπαιδευτικός Ευαγγελία Παρασκευά. Οι εφαρμογές γεωπληροφορικής έχουν υλοποιηθεί από τον Μαλκάκη Ευάγγελο (Ειδικός Γεωπληροφορικής-Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Δράμας).
Η πρωτοβουλία είναι μία εκπαιδευτική δραστηριότητα για τον Προσφυγικό Συνοικισμό των Κρατικών Δράμας. Η κύρια καινοτομία της είναι ότι λειτουργεί με ιστολόγιο ιστορίας με χάρτες (Story map), με ειδικές εφαρμογές διαδικτυακού GIS (Web GIS) και τις ενεργές ψηφιακές φόρμες συμπλήρωσης. Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει ελεύθερη ανοικτή πρόσβαση.
Συγκεκριμένα δημιουργήθηκε μία εκπαιδευτική διαδρομή μέσα από τις συνεντεύξεις κατοίκων κατά μήκος του Συνοικισμού. Άτομα και ομάδες μπορούν να περιηγηθούν στη διαδρομή αυτή τόσο διαδικτυακά, όσο και επί τόπου χρησιμοποιώντας μέσω των κινητών τηλεφώνων ψηφιακές εφαρμογές για την περιήγηση και αναζήτηση σημείων ενδιαφέροντος.
Το εκπαιδευτικό σχέδιο που προτείνουμε μπορεί λοιπόν να υλοποιηθεί είτε εντός του σχολείου μέσω υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο, είτε επί τόπου ως μια υπαίθρια δραστηριότητα αναζήτησης των βίντεο των κατοίκων στη διαδρομή που έχει δημιουργηθεί μέσω ειδικών γεωεφαρμογών σε κινητές συσκευές.
Στον παρακάτω υπερσύνδεσμο μπορείτε να βρείτε το φύλλο εργασίας σε μορφή ενεργής φόρμας αλλά και σε έντυπη μορφή(pdf), που αφορά στην προσφυγική οικία.
H διαδρομή συνεχίζεται παρακάτω.........
Στον παρακάτω υπερσύνδεσμο μπορείτε να βρείτε το τελικό φύλλο εργασίας σε μορφή ενεργής φόρμας αλλά και σε έντυπη μορφή, με το οποίο ολοκληρώνεται η εκπαιδευτική διαδρομή στο συνοικισμό των Κρατικών
Μπορείτε να ανοίξετε την ειδική εφαρμογή πλοήγησης για Η/Υ, tablet, smartphone (Είναι απαραίτητη η διαθεσιμότητα δεδομένων-σύνδεση στο διαδίκτυο)
Παρακάτω μπορείτε να ανοίξετε την ειδική-πιλοτική εφαρμογή σε τρεις διαστάσεις (3D) (η απόκριση της εφαρμογής εξαρτάται από τις δυνατότητες γραφικής απεικόνησης της συσκευής)