Områderegulering Fjordbyen Lier og Drammen

Utforsk hvilke sentrale grep og muligheter som foreslås i områdereguleringsplan for Fjordbyen Lier og Drammen, og kom med dine innspill.

Visjon

Fjordbyen. Der folk, fjord og fremtid møtes.

Fjordbyen på Lierstranda og Brakerøya blir et knutepunkt og et attraktivt, urbant og bærekraftig byområde som knytter sammen land og sjø.

Lier og Drammen kommuner ønsker at Fjordbyen skal bli et sted hvor folk trives med å bo og jobbe, og hvor barn og voksne kan leke og leve det gode liv. Det skal bli et sted hvor beboere og besøkende kan bruke og oppleve fjorden og landskapet. Fjordbyen skal være stedet for en bærekraftig fremtid, som en del av innbyggernes liv og som et forbilde for andre. Sist, men ikke minst, skal Fjordbyen være by – et sted med mangfoldig byliv, møteplasser, beboere, arbeidsplasser, butikker og kulturliv.

Bakgrunn

Parallell høring av kommunedelplan og områderegulering Fjordbyen

Formannskapet i Lier kommune vedtok den 16. mars 2023 å sende planforslag for  områderegulering Fjordbyen Lier - Drammen  og  kommunedelplan for samferdselsinfrastruktur og kollektivknutepunkt i Fjordbyen  på høring og offentlig ettersyn. Dette innebærer at det for allmenheten, berørte parter og myndigheter vil være mulig å komme med innspill og merknader til planforslagene i høringsperioden.

Innspill sendes inn separat - det vil si at du må sende inn to innspill dersom du ønsker å høres i begge planene.

Planforslaget består av en beskrivelse, et plankart og bestemmelser, samt konsekvensutredning, ROS-analyse og en rekke grunnlagsanalyser.

Kunngjøring av planforslagene med informasjon om hvordan man kan komme med innspill og alle plandokumentene kan  leses her. 

Denne spørreundersøkelsen er et supplement til den formelle høringsprosessen, og alle innspill vil bli registrert og vurdert.

Høringsfristen for begge planene er 2. juni 2023.


Utforsk planforslaget

Planleggingen av Lierstranda som et byutviklingsområde har pågått over mange år. 26.november 2010 signerte Drammen og Lier kommuner en avtale om plansamarbeid for utvikling av nærings- og industriområdene Lierstranda (Lier kommune) og Brakerøya (Drammen kommune), senere gitt navnet Fjordbyen, til et urbant og bærekraftig byområde som knytter sammen land og sjø. Samarbeidet er basert på et felles ønske om utvikling av et attraktivt byområde i overgangen mellom Drammensfjorden, kulturlandskapet i Lier og Drammen sentrum. Det ble videre besluttet å utarbeide en kommunedelplan for samferdselsinfrastruktur og kollektivknutepunkt (KDP samferdsel) og en områdereguleringsplan for Fjordbyen. Områdereguleringsplanen bygger videre på prinsippene som foreslås i KDP samferdsel, og de to planene må derfor sees i en sammenheng.

Planforslagene følger opp ønsket om at Lierstranda skal kunne transformeres til et urbant og attraktivt byområde. Transformasjonen blir en naturlig videreutvikling av den utbyggingen som nå skjer på Brakerøya, med nytt sykehus og Drammen helsepark. Fjordbyen tilrettelegges for ca. 8.000 boenheter og til sammen ca. 16.000 arbeidsplasser, inklusiv sykehuset og Helseparken. Planen følger opp kommunens høye ambisjoner innen bærekraft, miljø og energi.

I karusellen under kan du utforske enkelte av områdeplanens* sentrale grep og temaer. Du kan navigere, panorere og zoome i modellen.

*Den tekniske løsningen har noen begrensninger i forhold til visualisering av skravur. Enkelte formål ser derfor noe annerledes ut i karusellen under.

Områderegulering Fjordbyen

Områdeplanen er en overordnet rammeplan som skal fungere som et arealstyringsverktøy for kommunen i møte med detaljreguleringer og tiltak på Fjordbyen.

I områdeplanen brukes det i stor grad fleksible og åpne arealformål. Det betyr at det reguleres til formål som kan romme mye, for eksempel sentrumsformål (se under for mer informasjon) Bakgrunnen for dette er et ønske om å sikre robusthet og fleksibilitet i forhold til utvikling slik at planen kan fungere over mange år. Der det er nødvendig og/eller hensiktsmessig sikres bruk med snevrere formål.

Byggeformål

Områdeplanen er raus i bruk av sentrumsformål. Sentrumsformål er et fleksibelt arealformål, som dekker blant annet forretninger, tjenesteyting og boligbebyggelse, kontor, hotell/overnatting og bevertning med mer. Det betyr at det i stor grad legger opp til variert og blandet bruk, og høy utnyttelse. Bruken av formålet begrunnes i et ønske om ikke å begrense muligheter i fremtiden, skulle samfunnet, markedet eller behovene endre seg.

Planen sikrer allikevel en fordelingsnøkkel mellom bolig og næring i hvert sentrumsformål. I tillegg sikres det krav til privat og felles minste uteoppholdsareal.

To felt reguleres til tjenesteyting. På disse feltene planlegges det skole og/eller tilhørende idretts- og kulturanlegg.

Park og grønnstruktur

At det finnes tilstrekkelig med allment tilgjengelig park- og grøntområder er kritisk for et godt og levedyktig bymiljø.

Fjordparken sikres gjennom planområdet, som et bredt belte langs vannet. Gjennom planområdet skal Fjordparken ha varierende grad av opparbeidelse, fra mer urban i vest, til mer naturlig og uberørt i øst.

I tillegg sikres det større allmenninger som sikrer grønne forbindelser i nord-sør-retning. På Tømmerøya sikres det en større allment tilgjengelig park.

Torg, møteplasser og allmenninger

Det planlegges for et hierarki av større og mindre møteplasser, i form av torg, tun, allmenninger og smett. Møteplassene skal variere fra høy grad av urban offentlighet, til felles nabolagsarealer og private forhager.

Møteplassene skal også variere i grad av opparbeidelse, og grad av harde vs. myke flater.

De største torgene etableres vest i planområdet, mot byggeområdene med høyest utnyttelse. Lenger øst tas skalaen ned, og torgene blir dermed mer intime, men allikevel med innslag av handel, servering og tjenesteyting.

Kollektivgata og "nærhetsbyen"

Et sentralt premiss for utviklingen av Fjordbyen, er at transport og mobilitet skal håndteres kollektivt eller med annen ikke-motorisert mobilitet. Derfor etableres det en hovedferdselåre gjennom planområdet forbeholdt kollektiv, gange og sykkel.

Holdeplasser planlegges fordelt slik at hele planområdet skal ha maksimum 500 meter til nærmeste holdeplass. Holdeplassene legges til torg og møteplasser, for å akselerer mulighetene for uformelle møter og kontakt.

Kollektivgata vil være sentrum for handel, servering og tjenester, og ha høy grad av offentlighet langs hele planområdet. Holdeplassene vil danne grunnlaget for og være i hjertet av "nærhetsbyen"; et konsentrert handels- og tjenesteområde med tilbud som betjener dagligdagse behov til et mindre nærmiljø.


Medvirke?

Områdereguleringsplan for Fjordbyen er nå ute til høring og offentlig ettersyn, og hensikten med innbyggerdialogen er å få tilbakemelding på planene slik de nå foreligger. 

Utviklingen av Fjordbyen berører alle som bor, bruker og hører til Lier. Det er derfor viktig å innhente kunnskap, ønsker og behov fra lokalsamfunnet som en del av planarbeidet. 

Kartinnspillsløsningen gir et innblikk i formål, hensynssoner og bestemmelsesområder for plassering og utforming i områdeplanen. Områdeplanen er delt inn i ni områder med boligbebyggelse, næringsbebyggelse, kontor og handelsfunksjoner, sosiale funksjoner i form av kulturhus, bibliotek, parker, strandsone, lekeplasser torg og møteplasser, kollektivgate, kjørevei, gang- og sykkelfelt. 

I tillegg ønsker vi innspill til midlertidige tiltak som kan etableres tidlig i form av fritidsaktiviteter, tilgang til sjøen, kunst, kultur med mer før og samtidig med at Fjordbyen bygges. Har du gode ideer vil vi gjerne høre om dem

Innbyggerdialog på kart

Klikk på knappen under for å komme til kartinnspillsløsningen. Et nytt vindu/fane vil åpne seg.

Spørreundersøkelse

Klikk på knappen under for å komme til spørreundersøkelsen. Et nytt vindu/fane vil åpne seg.


Bildekarusell

Illustrasjoner av Adrian Lombardo, LINK arkitektur

Lier kommune og LINK arkitektur

For spørsmål knyttet til den tekniske løsningen, ta kontakt med LINK arkitektur

For Lier kommune

jan.willy.foreland@lier.kommune.no

For LINK arkitektur

eif@linkarkitektur.no