Detaljregulering E39 Mandal - Lyngdal øst
Her fremstilles hovedtrekkene i planforslaget til annengangsbehandling for E39 Mandal-Lyngdal i Lindesnes kommune.
Illustrasjonen av veilinje og tilhørende infrastruktur er visualisert grovt, for å vise hvordan veisystemet blir plassert i terrenget. For best ytelse anbefales nettleserne google chrome eller edge.
Bakgrunn for planarbeidet
Denne nettsiden ble utviklet i forkant av annengangsbehandling for detaljreguleringen av E39 Mandal-Lyngdal i Lindesnes kommune våren 2023. Det vil kunne være endringer i den endelige vedtatte detaljreguleringsplanen som ikke vises her. Endelig vedtatt detaljreguleringsplan med vedlegg finnes i sin helhet på prosjektets hjemmeside.
Detaljregulering for E39 Mandal – Lyngdal øst strekker seg ca. 25 kilometer fra Mandalselva i Lindesnes kommune til Herdal i Lyngdal kommune. Ca. 20 km av strekningen går gjennom Lindesnes kommune.
Prosjektet E39 Mandal – Lyngdal øst skal bidra til bedre framkommelighet for personer og gods, og sikre god flyt av varer og tjenester i regionen. Prosjektet skal redusere transportulykker, klimagassutslipp, bedre miljøet for de som bor langs eksisterende E39 og bedre grunnlaget for en positiv samfunnsutvikling.
Dette planforslaget omhandler de delene av planen som er relevante for Lindesnes kommune. Områderegulering E39 Mandal – Lyngdal øst ble vedtatt i Lindesnes kommune 23.04.2020 (sak 26/2020). Områdereguleringen stiller krav til utarbeidelse av detaljregulering (jf. planbestemmelse 3.1) som skal videreføre og optimalisere løsninger og formål. Videre har områdereguleringen en rekke krav til kartlegging og utredning som skal legges til grunn for valg av løsninger, føringer for plassering og utforming av tiltak, og krav til gjennomføring.
Nye Veier er forslagsstiller av planen og tiltakshaver for utbygging av samferdselsanlegget. Sweco Norge AS har vært utførende rådgiver/planforetak. Planarbeidet berører kommunene Lindesnes og Lyngdal. Kommunene er planmyndighet og har ansvar for politisk behandling og planvedtak.
Figur: Oversikt over E39 Kristiansand – Ålgard, der delstrekningenes start og sluttpunkt er markert. Aktuell delstrekning for Mandal-Lyngdal øst er markert med sort stiplet linje. (Kilde: Nye Veier).
Ny E39
Manøvrer i kartdelen av historiekartet ved hjelp av knappene nede til høyre. Du kan panorere, zoome ut og inn.
Tiltaket i Lindesnes
Kartet viser planområdet i Lindesnes. Kommunegrense i vest mot Lyngdal vises med brun linje over planlagt tunnel under Eikeråsheia.
Tiltak ved Mandalselva
Påkobling til naboparsell E39 Mandal øst – Mandal by
Øst for Mandalselva kobler prosjektet seg på naboparsellen E39 Mandal øst – Mandal by.
Marnarveien legges i kulvert
Fra Mandalskrysset i øst går ny E39 over Marnarveien (fv. 455) på fylling. Marnarveien med langsgående gang- og sykkelvei legges i kulvert under hovedveien.
Sedimentasjonsbasseng ved Marnarveien
Det planlegges et åpent sedimentasjonsbasseng langs Marnarveien nord for ny E39. Sedimentasjonsbassenget skal samle opp og rense veiovervann, og lede det i rør under bakken til Mandalselva i vest. Bassenget vil få adkomst fra Marnarveien.
Permanent masselager
Ved Stemmen, øst for Marnarveien, etableres et permanent masselager for overskuddsmasser.
Mandalselva bru
Ny E39 krysser Mandalselva og Daleveien (fv. 4226) på bru. Brua planlegges med en lengde på 235 meter. Frihøyden under brua ned til elva blir ca. 40 meter. Den foreslåtte brua planlegges med søyler på hver side av elva. Søylen på østsiden er plassert på land, mens søylen på vestsiden er plassert i elvebredden. Fra Marnarveien planlegges en driftsvei under Mandalselva bru. Driftsveien skal gi tilgang til bruas fundamenter på østsiden av elva for vedlikehold.
Tiltak ved Nedre Undal
Vei til Nedre Undal legges i en kombinert vei og viltkulvert.
Nedre Undal (kommunal vei) omlegges i en kombinert vei og viltkulvert under ny E39 ved Bjørkåsen, og opp til eksisterende bebyggelse på Nedre Undal. Veien opparbeides med samme bredde og standard som eksisterende vei på det aktuelle strekket. Videre planlegges nye adkomstveier fra Nedre Undal til Øvre Undal i vest, og Fidjan i øst.
Sedimentasjonsbasseng ved Fidjan
Det planlegges et åpent sedimentasjonsbasseng for veiovervann ved Fidjan nord for ny E39. Bassenget etableres med permanent vannspeil og skal gjerdes inn. Sedimentasjonsbassenget skal lede renset overvann til Nedre Undalstjønna mot nordøst. Adkomst til bassenget skjer fra planlagt adkomstvei i nord.
Permanent masselager
Sør for ny E39, langs den omlagte delen av Haddelandsveien, etableres et permanent masselager for overskuddsmasser.
Tiltak ved Djubedalen og Stigland
Djubedalen bru, omlagt bekk og faunapassasje
I Djubedalen heves dalbunnen med overskuddsmasser. Ny E39 krysser Djubedalen på bru. Brua planlegges med to spenn, en lengde på 50 meter. Lokal bekk omlegges og vil gå i dagen under brua. Vilt sikres med en faunapassasje under brua. Se tema Vilt for nærmere beskrivelse.
Omlegging av Haddelandsveien under Djubedalen bru
Haddelandsveien (kommunal vei) til Lauvstøl omlegges under Djubedalen bru. Fra omlagt Haddelandsveien ved Lauvstøl planlegges en driftsvei til bebyggelse på Stigland.
Permanent masselager
På nord- og sørsiden av Djubedalen bru, og sør for ny E39 ved Stigland, planlegges etablert et permanent masselager for overskuddsmasser.
Skreheiatunnelen
Forbi Skreheia planlegges ny E39 med tosidig skjæring og en tunnel, for å ivareta reservedrikkevannet Moslandsvatnet. Skreheiatunnelen har en samlet tunnellengde på ca. 230 meter.
Tiltak ved Jordet og Gjervollstad
Hagelandsveien og Gjervoldstadveien legges om i kulverter
Den delen av Hagelandsveien (kommunal vei) som krysses av ny E39 legges om i kulvert under hovedveien.
På Breimyra ved Gjervollstad legges også Gjervoldstadveien (fv. 4002) om under ny E39 i kulvert.
Lukket sedimentasjonsbasseng/sandfilter
Det planlegges et nedgravd sedimentasjonsbasseng/sandfilter under veifyllingen mellom ny E39 og den omlagte omlagt Gjervoldstadveien. Sedimentasjonsbassenget leder renset veiovervann til Ommundsvatnet.
Lonebekken legges i stikkrenne under veifylling
Lonebekken fra Homsvatnet i nord legges under fyllingen i stikkrenne frem til naturlig utløp i Ommundsvatnet.
Storebekken legges i kulvert
Storebekken fra Møglandsvatnet i nord til Ommundsvatnet i sør legges i kulvert der bekkeløpet krysses av ny E39.
Vråheiatunnelen
Ny E39 planlegges i tunnel under Vråheia. Denne kan få en samlet tunnellengde på ca. 700 meter. Vråheiatunnelen vil medføre at ny E39 unngår nedbørsfeltet til suppleringsvannkilden Møglandsvatnet.
Blørstadkrysset
Blørstadkrysset planlegges med avkjøringsramper fra hovedveien i begge retninger, til rundkjøringer på hver side. Krysset kobles til eksisterende Møglandsveien (kommunal vei) nord for ny E39, og til planlagt tilførselsvei mot Tredal i sør.
Gang- og sykkelvei sør for krysset
På sørsiden av krysset langs avkjøringsrampe fra ny E39 er det lagt inn en gang- og sykkelvei mellom Blørstadkrysset og Møglandsveien. Gang- og sykkelveien kobles mot en eksisterende traktorvei, som i øst gir adkomst til en pendlerparkering.
Pendlerparkering
Det planlegges en pendlerparkering med adkomst fra rundkjøringen sør for krysset. Pendlerparkeringen planlegges med ca. 50 parkeringsplasser, inkludert 3 HC-plasser. Det settes også av plass til sykkelparkering.
Omlegging av Vråbekken og Blørstadtjønna
Vråbekken planlegges i et nytt løp til to nye våtmarksdammer ved den omlagte Møglandsveien. Dammene erstatter dagens Blørstadtjønna. Fra den vestre dammen anlegges en lengre kulvert under ny E39 til eksisterende Vråbekken i sør.
Faunapassasje (viltlokk)
Vest for Blørstadkrysset planlegges en faunapassasje som viltlokk over ny E39. Se tema Vilt for nærmere beskrivelse.
Permanent masselager
Sør for pendlerparkeringen planlegges etablert et permanent masselager for overskuddsmasser. Se tema Matjord for nærmere beskrivelse.
Tiltak mellom Grundelandsvatnet og Vallerås
Grundelandsvatnet bru
Ny E39 vil krysse over Grundelandsvatnet på bru. Brua planlegges med en lengde på 75 meter. Brua legges på fyllinger ut mot vannet. Terrenget langs fyllingsfoten bearbeides for å videreføre dagens tursti. Sundet under brua blir ca. 20 meter bredt.
Kårstølveien på bru
Kårstølveien (fv. 4006) omlegges over ny E39 på bru. Brua planlegges med en lengde på 30 meter.
Bekk fra Rosheitjønna legges i kulvert
Rosheitjønna blir liggende høyere og nært inntil ny E39. Det etableres en flomvoll, og utløpsbekken legges i stikkrenne/kulvert under ny E39 frem til eksisterende løp.
Tiltak i Skoftedalen og Audnedalen
Bombekken legges i kulvert
Ny E39 planlegges å passere Skoftedalen på en større fylling. Bombekken i bunnen av dalen legges om i en kulvert gjennom fyllingen.
Faunapassasje og tursti/driftsvei legges i kulvert
En faunapassasje og eksisterende tursti (postvei) til Gamle Skoftelandskleivene legges om i samme kulvert under ny E39.
Sedimentasjonsbasseng
Det planlegges etablert et åpent sedimentasjonsbasseng nord for ny E39. Bassenget etableres med permanent vannspeil og skal gjerdes inn. Bassenget leder renset veiovervann til Audna.
Audnedalen bru
Ny E39 vil krysse Audnedalen over bru. Brua planlegges med en lengde på ca. 550 meter. Frihøyden under brua ned til dalen blir ca. 100 meter.
Tiltak ved Fagerlifjellan
Landbruksvei ved Monefjellan
Ved Monefjellan planlegges en landbruksvei omlagt i kulvert under ny E39 frem til eksisterende landbruksvei mot Hovsdøl.
Stilandsveien
Stilandsveien (kommunal vei) planlegges omlagt i kulvert under ny E39.
Faunapassasje (viltlokk) ved Landåstjønna
Det planlegges en faunapassasje i form av viltlokk over ny E39 ved Landåstjønna. Se tema Vilt for nærmere beskrivelse.
Faksevatnet bru
Ny E39 planlegges på bru nord for Faksevatnet, med en lengde på 80 meter. Frihøyde under brua vil være ca. 25 meter. Under brua videreføres en eksisterende faunapassasje og et bekkeløp.
Stilandskrysset
Stilandskrysset planlegges med avkjøringsramper fra hovedveien i begge retninger, til rundkjøringer på hver side.
Det planlegges en pendlerparkering med adkomst fra T-kryss sør for søndre rundkjøring. Pendlerparkeringen planlegges med ca. 30 parkeringsplasser, inkludert 3 HC-plasser.
Stilandskrysset planlegges med en påkobling til foreslått regulert tilførselsvei mot Udland i sør.
Tiltak mellom Høyland og Haugdal
Høylandsbekken bru
Ny E39 krysser over dalføret for Høylandsbekken på bru. Brua planlegges med en lengde på 100 meter. Frihøyde under brua vil være ca. 20 meter.
Høylandsbekken og faunapassasje
Høylandsbekken legges om under den planlagte brua, frem til eksisterende løp i sør.
Langs Høylandsbekken skal det tilrettelegges for en faunapassasje. Se tema Vilt for nærmere beskrivelse.
Landbruksvei frem til Høylandsveien
Vest for Høylandsbekken bru planlegges en landbruksvei i kulvert mot sør frem til eksisterende Høylandsveien.
Omlegging av Bjellandsbekken
Bjellandsbekken ved Storepytten planlegges omlagt i kulvert under ny E39.
Sedimentasjonsbasseng sør for Haugdal
Det planlegges et åpent sedimentasjonsbasseng for veiovervann sør for ny E39. Bassenget etableres med permanent vannspeil og skal gjerdes inn. Bassenget fører renset veiovervann i rør under bakken til Bjellandsbekken i vest.
Eikeråsheiatunnelen
Fra Haugdal går ny E39 i tunnel til Lyngdal. Eikeråsheiatunnelen har en samlet tunnellengde på ca. 3040 meter. Ca. 840 meter av tunnelen ligger i Lindesnes.
Tilførselsveier
Manøvrer i kartdelen av historiekartet ved hjelp av knappene nede til høyre. Du kan panorere, zoome ut og inn.
Blørstadkrysset - Tredal
Tilførselsveien fra Blørstadkrysset kobles på eksisterende E39 ved Tredal i sør.
Tiltak mellom Blørstadkrysset og Storbekken
Omlagt del av Møglandsveien
Sør for Bergheia blir en del av dagens Møglandsveien berørt av veifyllingen fra tilførselsveien. Her omlegges strekningen av Møglandsveien lenger nord rundt fyllingen.
Storbekken bru
Tilførselsveien krysser på bru over Storbekken og en eksisterende driftsvei (skogsbilvei) på østsiden av bekken. Brua planlegges med en lengde på 25 meter.
Gang- og sykkelvei på Møglandsveien og Sjølingstadveien, og landbruksveier
Gang- og sykkelveier
Ny E39 vil avlaste trafikk på Møglandsveien (kommunal vei) og Sjølingstadveien (fv. 3998) ned til eksisterende E39 ved Tredal. De eksisterende veiene planlegges som gang- og sykkelveier ned til Tredal. Gang- og sykkelveien krysser tilførselsveien ved Grimåsen på bru. Brua planlegges med en lengde på ca. 30 meter. Frihøyden under brua og ned til tilførselsveien vil være på ca. 5 meter. På nordsiden av Slåttelona legges gang- og sykkelveien på fyllinger mot vannet, for å sikre bredden på gang- og sykkelveien mellom vannet og tilførselsveien. Ved Tredal i vest går gang- og sykkelveien under bru langs Tredalsbekken.
Landbruksveier
På nordsiden av tilførselsveien ved Slåttelona planlegges en tilkomst til en eksisterende landbruksvei opp til Valleheia. Vest for tilkomsten etableres en landbruksvei frem til gang- og sykkelveien på Sjølingstadveien. Her kan landbruksmaskiner kjøre fra Sjølingstadveien og frem til landbruksvei mot Valleheia.
Tiltak ved Tredal
Tredalsbekken bru
Planlagt tilførselsvei vil krysse Tredalsbekken på bru. Brua planlegges med en lengde på 70 meter. Frihøyden under brua vil være på ca. 5 meter.
Sidebekk i kulvert ved Lysnes
Fasselandsvatnet har utløp i en sidebekk fra Tredalsbekken. Deler av sidebekken omlegges i kulvert under tilførselsveien frem til eksisterende bekkeløp ved Tredalsbekken.
Påkobling til eksisterende E39 (Mandalsveien)
Tilførselsveien kobles til eksisterende E39 (Mandalsveien) med en rundkjøring og veiarmer.
Stilandskrysset - Udland
Tilførselsveien fra Stilandskrysset kan kobles på eksisterende E39 ved Udland i sør. Krysset og tilhørende tilførselsvei er en mulighet som reguleres, og bygges ikke i forbindelse med tiltaket.
Tiltak mellom Stilandskrysset og Udland
Høylandsveien i kulvert ved Hedderheia
Høylandsveien (kommunal vei) foreslås omlagt i kulvert under tilførselsveien.
Vestbygda i kulvert ved Udland
Vestbygda foreslås omlagt i kulvert under tilførselsveien.
Påkobling til eksisterende E39 (Mandalsveien) ved Udland
Tilførselsveien kobles til eksisterende E39 (Mandalsveien) med en rundkjøring og veiarmer.
Drikkevann
Planforslaget vil påvirke offentlige og private drikkevannsforsyninger.
Offentlig drikkevann
Drikkevannssystemet i tidligere Mandal kommune skal legges om. Det planlagte tiltaket er konsesjonspliktig etter vannressursloven. Sweco har på vegne av Lindesnes kommune sendt inn konsesjonssøknaden til NVE for følgende tillatelser:
- Møglandsvatnet erstatter Ommundsvatnet som suppleringsvannkilde.
- Moslandvatnet blir ny reservevannkilde. Drikkevann skal overføres direkte fra Moslandsvatnet til Skadberg vannverk.
- Mulighet til å tidvis senke vannstanden i Moslandsvatnet med opptil 70 cm. Dette skal gi tillatelse til bruk av reservevannkilden i opptil en måned i en tørr periode.
Skadbergvatnet og Tarvatnet opprettholdes som hoveddrikkevannskilder. Alle tiltak skal ivareta drikkevannsforskriftens krav til helsemessig trygt drikkevann. For mer informasjon, se tiltaksplan for utbygging og gjennomføring av nye drikkevannskilder her .
Privat drikkevann
Alle private drikkevannsforsyninger innen 200 meter fra ny E39 er kartlagt. Det er registrert førsituasjonen på drikkevannsforsyningene, og avdekket spesielt sårbare områder med behov for særlig aktsomhet eller avbøtende tiltak i anleggsfasen. Berørte brønner må ikke nødvendigvis erstattes, brønner som er kartlagt med risiko for negativ påvirkning bør ikke benyttes som drikkevannskilde i anleggsperioden. Det er knyttet liten risiko til forurensning av drikkevannskilder i ordinær driftsfase ved gjennomføring av tiltaket. Risiko for forurensning knytter seg primært til anleggsfasen. Berørte brønner skal overvåkes med vannprøver før, under og etter anleggsfasen. For mer informasjon, se tiltaksplan for private drikkevannsforsyninger her .
Vilt
Det er gode bestander av hjortevilt i planområdet. For å sikre at ny E39 ikke blir en permanent barriere for viltet er det i prosjektet kartlagt hvor viltet beveger seg, og hvordan det kan sikres at viltet kan passere trygt forbi veien.
Det er gjennomført et eget faunapassasjeprosjekt der viktige vilttrekk, for særlig elg og hjort, er kartlagt ved hjelp av viltkameraer. Viktige vilttrekk i Lindesnes er kartlagt ved Djubedalen, Vråheia, Blørstadkrysset, Skoftedalen, Audnedalen, Landåstjønna, Faksevatnet, Stilandskrysset og Høyland. Kartleggingen er sammenstilt i egen rapport datert 08.01.2021. Rapporten kan lastes ned her .
Under Mandalselva og Audnedalen bruer, og over Skreheia, Vråheia og Eikeråsheia tunneler, ivaretas eksisterende vilttrekk uten behov for faunapassasje
I forbindelse med 1. gangsbehandling 19.10.21 i utvalg for drift og forvaltning, ble det vedtatt å innarbeide en faunapassasje mellom Djubedalen og Mandalselva. På Nedre Undal ivaretas denne passasjemulighet for eksisterende vilttrekk i kulvert.
På følgende steder planlegges faunapassasjer for omlagte vilttrekk:
Faunapassasje Djubedalen
For å ivareta vilttrekket i området vil det tilrettelegges for at vilt kan passere under Djubedalen bru. Det er satt begrensninger på host, og det vil revegeteres og beplantes med stedegen vegetasjon langs for å sikre faunapassasjens økologiske funksjon.
Faunapassasje ved Blørstadkrysset
Vest for Blørstadkrysset planlegges en faunapassasje som viltlokk over ny E39. Lokket planlegges med en lengde på 50 meter. Terrenget på lokket utformes med voller langs ytterkantene ut mot veien under. Viltgjerde settes på toppen av vollene og føres innover terrenget på hver side.
Faunapassasje i Skoftedalen
Faunapassasjen i Skoftedalen er planlagt som en kulvert under ny E39, parallelt med en postvei (tursti). Kulverten dimensjoneres for å sikre faunapassasjens naturlige funksjon.
Faunapassasje ved Landåstjønna
Faunapassasjen ved Landåstjønna planlegges som viltlokk over ny E39. Lokket planlegges med en lengde på 40 meter. Terrenget på lokket utformes med voller langs ytterkantene ut mot veien under lokket. Viltgjerde settes på toppen av vollene og føres innover terrenget på hver side. På nord- og sørsiden av lokket vil hogst begrenses for å sikre faunapassasjens økologiske funksjon.
Faunapassasje Faksevatnet
Under Faksevatnet bru vil det tilrettelegges for en faunapassasje langs et bekkeløp. Under og sør for brua vil hogst begrenses for å sikre faunapassasjens økologiske funksjon.
Faunapassasje på Stilandskrysset
Her vil det etableres en faunapassasje i kulvert under ny E39 dersom Stilandskrysset og tilførselsveien til Udland ikke blir realisert.
Faunapassasje Høylandsbekken
Under Høylandsbekken bru vil det tilrettelegges for en faunapassasje langs Høylandsbekken. Mest mulig av eksisterende vegetasjon i området beholdes. Nedstrøms brua er det satt begrensninger på hogst. Dette vil sikre faunapassasjens økologiske funksjon.
Støy
Fagtema støy beskriver støyutbredelse fra nye veier i prosjektet. Støyutbredelsen beregnes til omkringliggende terreng og på fasader til alle bygninger med støyfølsom bruk.
Norske planretningslinjer for støy foreligger som rundskriv fra Miljøverndepartementet (T-1442 - Retningslinje for behandling av støy i arealplanlegging, 2021). I denne angis anbefalte støyverdier ved etablering av ny vei langs områder med støyfølsom bruk.
Planområdet er i liten grad utsatt for støy- og luftforurensning fra veitrafikk i dag, da området hovedsakelig består av jomfruelige utmarksarealer.
Det vil generelt bli et endret støybilde for arealene som ligger inntil ny E39 gjennom Lindesnes. Det er stedvis boliger og friluftsområder innenfor rød støysone.
Det utføres støyskjermende tiltak langs veien ved Lauvstøl, Djubedalen, Stigland, Jordet, Lonebekken, Grundelandsvatnet og Vallerås. Der støyskjermingstiltak langs veien ikke vil være tilstrekkelig for å oppnå anbefalt grenseverdi for støy, bør husstander vurderes for lokale støyskjermingstiltak.
For mer informasjon om støyvurderinger se egen rapport her .
Matjord
Matjord i Lindesnes som berøres av tiltaket foreslås flyttet og reetablert som erstatningsarealer på de permanente masselagrene ved Nedre Undal, Stigland og Blørstadkrysset. All matjord i Lindesnes skal ivaretas og håndteres etter føringer i matjordsplanen, som ligger vedlagt planforslaget.
Matjordplanen sikrer at erstatningsarealer får tilsvarende kvalitet som de nedbygde arealene. All matjord skal gjenbrukes på eksisterende eller fremtidige landbruksarealer.
Anleggsgjennomføring
Anleggsfasen er planlagt fra høsten 2023 til åpning av veien i 2026. På sidearealer til veiene kan det pågå anleggsarbeider også etter veiåpning, ut i 2027.
Anleggsgjennomføringen omfatter i hovedtrekk følgende aktiviteter:
- Forberedende arbeider
- Grunnarbeider
- Konstruksjoner og infrastruktur
- Etterarbeid
Midlertidige bygge- og anleggsområder
Hovedaktiviteter i anleggsgjennomføringen skal enten foregå innenfor samferdselsanlegget eller innenfor regulerte midlertidige bygge- og anleggsområder. De midlertidige bygge- og anleggsområdene er arealer som er nødvendige for gjennomføring av anlegget. Ved bl.a. Mandalselva, Undal, Skreheia, Blørstad, Vallerås og Skoftedalen, er anleggsområdet utvidet bl.a. for å sikre mot ras- og skredfare. Områder tillates benyttet til riggområder, anleggsdrift, og midlertidig lagring av jord- og steinmasser. Areal benyttet til midlertidig bygge- og anleggsområder skal være tilbakeført senest et år etter åpning av samferdselsanlegget for ordinær drift.
Midlertidige bygge- og anleggsområder opphører i planen når kommunen har fått melding om at anlegget er ferdigstilt, eller senest 01.12.2031.
Midlertidige driftsveier
Anleggsveier etableres midlertidig innenfor bygge- og anleggsområdet i planen, og vil hovedsakelig gå langs ny E39. Eksisterende veinett vil bli benyttet inn til anleggsområdet. Ved behov for å gi tunge anleggskjøretøy adkomst vil disse veiene kunne oppgraderes. På disse veiene skal det ikke kjøres massetransport. I Lindesnes vil anleggstrafikken hovedsakelig gå i og langs ny veitrasé, og prosjektet kommer derfor i liten grad i konflikt med eksisterende veier med trafikk. Alle nødvendige trafikkomlegginger på eksisterende veier som ikke omfattes av tiltaket gjøres innenfor det midlertidige bygge- og anleggsområdet.
For mer informasjon om midlertidige bygge- og anleggsområder, massehåndtering, trafikkomlegginger og andre anleggstekniske detaljer, se anleggsrapporten her .
Permanente driftsveier
Følgende permanente driftsveier er planlagt i forbindelse med ny E39 i Lindesnes kommune:
- Driftsvei ved permanente masselager øst for Mandalselva
- Driftsvei fra Marnarveien til Mandalselva bru
- Driftsveier på nord- og sørsiden av ny E39 ved Nedre Undal
- Driftsvei sør for ny E39 ved Bjerland
- Driftsvei fra Gjervoldstadveien til Kleivanåsen i øst
- Driftsvei fra Gjervoldstadveien til Vråheia i vest
- Driftsvei sør for ny E39 ved Vråvatnet til Vrå
- Driftsvei vest for Vråvatnet, nord for ny E39 ved Blørstad
- Driftsvei fra Møglandsveien i nord mot Eikelandsåsen
- Driftsvei ved Heitjønna
- Driftsveier på øst- og vestsiden av ny E39 ved Vallerås
- Driftsvei fra Kårstølveien til Skoftedalen
- Driftsvei fra Skoftedalen til Audnedalsveien på Skofteland
- Driftsvei fra Audnedalsveien til sedimentasjonsbasseng
- Omlagt driftsvei i Hogsdalen
- Driftsveier ved Faksevatnet
- Driftsveier fra Høylandsveien til Storepytten
- Driftsvei til landbrukseiendommer sør for Blørstad
- Driftsvei fra gang- og sykkelveien ved Tredal
- Driftsvei fra Høylandsveien til Steggedalen
Plankart og bestemmelser
Plankartet viser hvilket formål som kan etableres innenfor området. Ved å zoome seg inn i kartet vil det være mulig å se nærmere på plankartet. Til hvert formål er det knyttet reguleringsbestemmelser. Bestemmelsene gir oversikt over hva som er mulig å foreta seg innenfor hvert formålsområde.
Klikk her for å se reguleringsbestemmelsene.