"חושפים שורשים"

פרויקט מיפוי אתרי מורשת יהודית נבחרים לחיזוק המודעות ועידוד שילובם למבקרים בצ'כיה.

מי אנחנו?

אנו קבוצת סטודנטים להוראת גיאוגרפיה ולימודי ארץ ישראל במכללה האקדמית בית ברל. במסגרת לימודינו במכללה והכשרתנו במיומנויות מיפוי לצרכי הוראה במסגרת לימודינו, נפתחה בפנינו ההזדמנות לקחת על עצמנו פרוייקט ייחודי הקרוב מאוד לליבנו לתקופה של כחודשיים בצ'כיה, וזאת תוך תמיכה וליווי של סגל החוג שלנו במכללת בית ברל, נציגי המחלקה לגיאוגרפיה באוניברסיטת פלצ'קי - אולומוץ וקרן ארסמוס+, הממונה על חילופי סטודנטים באיחוד האירופי.

שותפים לדרך

את הפרוייקט ערכנו ביולי 2023 וכל הנתונים המוצגים בו נכונים למועד זה.

את הפרוייקט ערכו הסטודנטים: אוראל יעקב, בן גל, ברית מן, קאסאו מנגיסטו ושחר יוחאי. 

ליווי ותמיכה: מר נדב שמגר, ד"ר שלומית לנגנבוים ופרופ' עודד פוצ'טר. 

הפרויקט התקיים בשיתוף פעולה של המכללה האקדמית בית ברל יחד עם אוניברסיטת פלאצ'קי שבעיר אולומוץ, צ'כיה.

הפרויקט מומן באדיבות קרן ארסמוס+, הממונה על חילופי סטודנטים באיחוד האירופי:

פרוייקט "חושפים שורשים"

הרעיון המוביל של הפרויקט הוא תיעוד ומיפוי אתרים יהודיים נבחרים ברחבי צ'כיה והצגתם לציבור במפה ייעודית מבוססת ArcGIS Online וזאת על מנת לעודד בעלי עניין לבקר או לשלב את אותם האתרים בעת ביקרם בצ'כיה וכן להנגיש מידע רב אודות אותם אתרים באמצעים מקוונים. האתרים שנבחנו הינם מגוונים וכוללים בין היתר, בתי כנסת, רובעים יהודיים, מקוואות, בתי קברות, מוזיאונים, בתי רב ועוד. כל זאת למעט אתרים בפראג בשל היותם מוכרים ומתועדים במידה רבה. 

אנו מקווים שתוצר הפרויקט, המיפוי, יוכל לשמש את המבקרים והמטיילים ברחבי צ'כיה והמתעניינים במורשת היהודית ולעודד אותם לבקר בהם. כמו כך בתקווה שהתוכן הממפוה גם יוכל לשמש כעזר לחוקרים ואנשי דת ומדע המעוניינים לחפש מידע אודות הקהילה היהודית בצ'כיה בעבר ובהווה, בהיבטים של היסטוריה, מורשת,  בתרבות ועוד.

רקע כללי

צ'כיה היא מדינה במרכז אירופה הגובלת בגרמניה, אוסטריה, סלובקיה ופולין. צ'כיה התקיימה בצורות שונות לאורך ההיסטוריה. בימי הביניים הייתה קיימת כממלכת בוהמיה, שהפכה מאוחר יותר לחלק מהאימפריה האוסטרו-הונגרית. לאחר מלחמת העולם הראשונה נוצרה צ'כוסלובקיה, שכללה את האזורים של בוהמיה ומוראביה. ב-1993, לאחר נפילת הקומוניזם, התפצלה צ'כוסלובקיה לצ'כיה וסלובקיה.

כיום צ'כיה היא מדינה דמוקרטית עם כ-10.5 מיליון תושבים. בירתה פראג ולמדינה כלכלת שוק מפותחת. אוכלוסיית צ'כיה מונה כ-64% צ'כים, כ-5% סלובקים, כ-1% פולנים וכ-30% ללא השתייכות אתנית מוגדרת. התעשייה המרכזית היא תעשיית הרכב, אך יש גם תעשיות מפותחות בתחומי הכימיה, המכונות והמתכות. צ'כיה חברה באיחוד האירופי מאז 2004, חברה בנאט"ו ונחשבת לגשר בין מערב אירופה למזרחה ומשחקת תפקיד חשוב בכלכלה ובפוליטיקה של מרכז אירופה. מבחינה תרבותית צ'כיה ידועה באדריכלות הייחודית של פראג, בתעשיית הבירה המפותחת שלה, ובתרומה של אישים דגולים כמו הסופר פרנץ קפקא, המדינאי והנשיא לשעבר ואצלב האוול והמלחין אנטונין דבוז'אק.

להמשך פרק זה, לחצו על כפתור המעבר שבצד השמאלי של המסך

רקע היסטורי

מיקומה של צ'כיה במרכז אירופה תרם רבות לתפרוסת האוכלוסייה היהודית שבה. אין זה פלא שמדובר באחת הקהילות היהודיות הגדולות והמשמעותיות, בעלת היסטוריה רבת שנים, תהפוכות, רדיפות, וכן תמורות שמתכתבות עם התהליכים הכלליים שהתרחשו באזור צ'כיה, ביבשת ובזירה הגלובלית. צ'כיה מורכבת משני אזורים ידועים - בוהמיה ממערב ומוראביה ממזרח, וכן גם מחבל הארץ שלזיה בצפונה, בגבול עם פולין. 

עדויות ראשונות של יהודים בצ'כיה נראו כבר מן המאה ה-10, כאשר סוחרים התיישבו בה לראשונה. מאז היהודים המשיכו לחיות בה, לקיים בה מנהגים יהודיים ולהתמודד עם גורמים מפלים שניסו לא פעם לכלותם. הקהילה גדלה ופרחה בתקופת ימי הביניים, במיוחד בתקופת שלטונו של המלך צ'ארלס הרביעי במאה ה-14, שהעניק ליהודים הגנה והיתרים מסוימים, וזאת בזכות רצונו לנצל את הקשרים המסחריים שלהם לפיתוח הכלכלה.  

ההתיישבות היהודית יהודים רבים התיישבו בעיקר בעיר הבירה פראג, שהיוותה מקור השראה ליצירה ולתרבות, וממנה צמחו יהודים מפורסמים שהשפעתם נודעה למרחקים, כדוגמת המהר"ל מפראג שהמציא את אגדת הגולם במאה ה-16, אגדה שנטמעה היטב בתרבות הצ'כית, ובתקופה מאוחרת יותר גם הסופר בעל השם העולמי פרנץ קפקא. למרות שפראג הייתה עיר מרכזית וחשובה ליהודים, ועל אף היותה מרכז לתנועת ההשכלה היהודית במרכז אירופה, הרוב המוחלט של ההתיישבות היהודית נמצא דווקא בפרוורים ולא במרכזי הערים הגדולות. אי הרצון של השלטונות הצ'כיים לשלב את היהודים הובילו להגבלות ולאיסורים על היהודים אשר באו לידי ביטוי בנדידתם ממקום למקום, במיוחד לאזורים מרוחקים וכפריים. זו הסיבה שכיום ניתן לראות יותר רובעים יהודיים, בתי כנסת, בתי קברות ושרידים נוספים דווקא בנקודות מבודדות ובצידי דרכים מאשר בערים המפותחות יותר. 

מלחמת העולם השנייה ושואת יהודי צ'כיה הענקת שוויון הזכויות ליהודים בסוף המאה ה-18 ובראשית המאה ה-19 אפשרה להם לחזור למרכזי הערים, אך הדבר לא המעיט מן האנטישמיות המודרנית שרק גברה. במהלך מלחמת העולם השנייה, הכיבוש הנאצי רדף וגירש את היהודים למחנות ריכוז. השואה גבתה 80,000 קורבנות יהודים צ'כיים, כאשר חלק גדול מהם הגיע לפני כן למחנה הריכוז טרזין שנמצא בבוהמיה. 

יהדות צ'כיה כיום לאחר המלחמה חזרו לצ'כוסלובקיה (לפני הפירוק שלה לשתי מדינות עצמאיות) מספר קטן של ניצולים, אך רבים מהם היגרו עקב השלטון הקומוניסטי שלאחר המלחמה. הקהילה היהודית חוותה תחייה בשנות ה-90 בעקבות נפילת הקומוניזם, עם מאמצים שנעשו לשיקום בתי כנסת, קידום התרבות היהודית וטיפוח דיאלוג בין-דתי. כיום בצ'כיה קהילה יהודית קטנה אך תוססת, המרוכזת בעיקר בפראג. היא ממשיכה להתמודד עם אתגרים, כמו שימור המורשת היהודית לנוכח הצטמצמות האוכלוסייה היהודית ומאבק באנטישמיות, אך נעשים מאמצים להבטיח שההיסטוריה והתרבות העשירה שלה ייזכרו וייחגגו.

מקורות מידע

Putík, A. (2015). History of the Jews in the Bohemian Lands – in the 10th-18th Centuries. The Jewish Museum in Prague.

Putík, A. (2015). History of the Jews in the Bohemian Lands – in the 19th-20th Centuries. The Jewish Museum in Prague.

קהילת יהודי צ'כיה, מאגרי המידע של 'אנו – מוזיאון העם היהודי':

 המוזיאון היהודי בפראג:

שיטת העבודה

תחילת הפרוייקט בסיעור מוחות שקיימנו בישראל במטרה לאפיין את הפרוייקט ולבדוק ייחודיותו למול פרוייקטים שנעשו בעבר והתוכן הזמין עבורנו. סיעור מוחות זה הוביל לרעיון של פרוייקט המבקש לחשוף את הציבור לאתרי מורשת יהודית נבחרים ברחבי צ'כיה שפחות מוכרים ומפורסמים בציבור וזאת כאמור במטרה לעודד את שילוב האתרים על ידי בעלי עניין, בעת תכנון טיול או ביקור במדינה. 

בהמשך, במקביל ללמידה בוצע איסוף מידע נרחב אודות הקהילה היהודית בצ'כיה לאורך השנים שעשוי להיות רלוונטי עבורנו ליישום הפרוייקט והבנת מהות האתרים השונים ומיקומם בציר הזמן, כל זאת תוך ביצוע רישום ותיעוד של מאות אתרים יהודיים ברחבי המדינה כגון בתי כנסת, בתי עלמין ואחרים באמצעים מקוונים רבים שכללו מגוון מפות מקוונות ועשרות אתרים שתיעדו בדרכים רבות אתרים בעלי זיקה יהודית ברחבי המדינה בהקשרים שונים. על מנת לצמצם את רשימת מאות האתרים החלטנו על ביצוע דרוג של האתרים שכלל בין היתר מידת העניין שיש בכל אתר, הימצאות מבנה פיזי, מידת נגישותו, בדיקה ראשונית בצילומי רחוב מקוונים, הימצאות מידע אודות האתר ועוד. מבלי להוריד מערכו של אף אתר, בשל מגבלות הפרוייקט וריבוי האתרים צמצמנו את הרשימה לכדי שלושים אתרים ברחבי המדינה שלדעתנו הינם פחות מוכרים ובעינינו נתפסו כמומלצים ביותר להכנס לפרוייקט. 

את לוח הזמנים שלנו חילקנו כך שלמעט השבועיים הראשונים בהם ביצענו את האמור מעלה, את יתרת הזמן חילקנו כך שבכל שבוע יהיו ימים של נסיעות וביקור באתרים וימים של עיבוד המידע שנאסף והוספה שלו למיפוי בפרוייקט. בעת ביקר בכל אתר ביצענו סקר באפליקצייה הייעודית  survey123  של ArcGIS באמצעותו אספנו מגוון נתונים ומידע בעת הביקור באתר שכללו בין היתר צילום, מיקום מדוייק, מידע נלווה אודות האתר ועוד. 

המפה

במפה שכאן מוצגת שכבת המיפוי המרכזית, בה ניתן לראות את האתרים הנבחרים שמופו במסגרת הפרוייקט וסיווגם בתפריט המוצג. בלחיצה על הצלמיות השונות במפה (האייקונים) ניתן לפתוח את כרטיסיית המידע המפורטות אודות כל אתר שתועד. 

כמו כן,  בקישור כאן , ניתן לפתוח בחלון נפרד את המפה ולצפות גם בשכבות המיפוי הנלוות הכוללות את שכבת כלל האתרים מהם נבחרו האתרים הנבחרים, שכבת אטרקציות כלליות במרחב וחלוקת האתרים למרחבים.

מפת פרויקט המיפוי | הפרוייקט וכל הנתונים המוצגים בו נכונים ליולי 2023