
"חושפים שורשים"
פרויקט מיפוי אתרי מורשת יהודית נבחרים לחיזוק המודעות ועידוד שילובם למבקרים בצ'כיה.

מי אנחנו?
אנו קבוצת סטודנטים להוראת גיאוגרפיה ולימודי ארץ ישראל במכללה האקדמית בית ברל. במסגרת לימודינו במכללה והכשרתנו במיומנויות מיפוי לצרכי הוראה במסגרת לימודינו, נפתחה בפנינו ההזדמנות לקחת על עצמנו פרוייקט ייחודי הקרוב מאוד לליבנו לתקופה של כחודשיים בצ'כיה, וזאת תוך תמיכה וליווי של סגל החוג שלנו במכללת בית ברל, נציגי המחלקה לגיאוגרפיה באוניברסיטת פלצ'קי - אולומוץ וקרן ארסמוס+, הממונה על חילופי סטודנטים באיחוד האירופי.

שותפים לדרך
את הפרוייקט ערכנו ביולי 2023 וכל הנתונים המוצגים בו נכונים למועד זה.
את הפרוייקט ערכו הסטודנטים: אוראל יעקב, בן גל, ברית מן, קאסאו מנגיסטו ושחר יוחאי.
ליווי ותמיכה: מר נדב שמגר, ד"ר שלומית לנגנבוים ופרופ' עודד פוצ'טר.
הפרויקט התקיים בשיתוף פעולה של המכללה האקדמית בית ברל יחד עם אוניברסיטת פלאצ'קי שבעיר אולומוץ, צ'כיה.
הפרויקט מומן באדיבות קרן ארסמוס+, הממונה על חילופי סטודנטים באיחוד האירופי:
פרוייקט "חושפים שורשים"
הרעיון המוביל של הפרויקט הוא תיעוד ומיפוי אתרים יהודיים נבחרים ברחבי צ'כיה והצגתם לציבור במפה ייעודית מבוססת ArcGIS Online וזאת על מנת לעודד בעלי עניין לבקר או לשלב את אותם האתרים בעת ביקרם בצ'כיה וכן להנגיש מידע רב אודות אותם אתרים באמצעים מקוונים. האתרים שנבחנו הינם מגוונים וכוללים בין היתר, בתי כנסת, רובעים יהודיים, מקוואות, בתי קברות, מוזיאונים, בתי רב ועוד. כל זאת למעט אתרים בפראג בשל היותם מוכרים ומתועדים במידה רבה.
אנו מקווים שתוצר הפרויקט, המיפוי, יוכל לשמש את המבקרים והמטיילים ברחבי צ'כיה והמתעניינים במורשת היהודית ולעודד אותם לבקר בהם. כמו כך בתקווה שהתוכן הממפוה גם יוכל לשמש כעזר לחוקרים ואנשי דת ומדע המעוניינים לחפש מידע אודות הקהילה היהודית בצ'כיה בעבר ובהווה, בהיבטים של היסטוריה, מורשת, בתרבות ועוד.
שיטת העבודה
תחילת הפרוייקט בסיעור מוחות שקיימנו בישראל במטרה לאפיין את הפרוייקט ולבדוק ייחודיותו למול פרוייקטים שנעשו בעבר והתוכן הזמין עבורנו. סיעור מוחות זה הוביל לרעיון של פרוייקט המבקש לחשוף את הציבור לאתרי מורשת יהודית נבחרים ברחבי צ'כיה שפחות מוכרים ומפורסמים בציבור וזאת כאמור במטרה לעודד את שילוב האתרים על ידי בעלי עניין, בעת תכנון טיול או ביקור במדינה.
בהמשך, במקביל ללמידה בוצע איסוף מידע נרחב אודות הקהילה היהודית בצ'כיה לאורך השנים שעשוי להיות רלוונטי עבורנו ליישום הפרוייקט והבנת מהות האתרים השונים ומיקומם בציר הזמן, כל זאת תוך ביצוע רישום ותיעוד של מאות אתרים יהודיים ברחבי המדינה כגון בתי כנסת, בתי עלמין ואחרים באמצעים מקוונים רבים שכללו מגוון מפות מקוונות ועשרות אתרים שתיעדו בדרכים רבות אתרים בעלי זיקה יהודית ברחבי המדינה בהקשרים שונים. על מנת לצמצם את רשימת מאות האתרים החלטנו על ביצוע דרוג של האתרים שכלל בין היתר מידת העניין שיש בכל אתר, הימצאות מבנה פיזי, מידת נגישותו, בדיקה ראשונית בצילומי רחוב מקוונים, הימצאות מידע אודות האתר ועוד. מבלי להוריד מערכו של אף אתר, בשל מגבלות הפרוייקט וריבוי האתרים צמצמנו את הרשימה לכדי שלושים אתרים ברחבי המדינה שלדעתנו הינם פחות מוכרים ובעינינו נתפסו כמומלצים ביותר להכנס לפרוייקט.
את לוח הזמנים שלנו חילקנו כך שלמעט השבועיים הראשונים בהם ביצענו את האמור מעלה, את יתרת הזמן חילקנו כך שבכל שבוע יהיו ימים של נסיעות וביקור באתרים וימים של עיבוד המידע שנאסף והוספה שלו למיפוי בפרוייקט. בעת ביקר בכל אתר ביצענו סקר באפליקצייה הייעודית survey123 של ArcGIS באמצעותו אספנו מגוון נתונים ומידע בעת הביקור באתר שכללו בין היתר צילום, מיקום מדוייק, מידע נלווה אודות האתר ועוד.
המפה
במפה שכאן מוצגת שכבת המיפוי המרכזית, בה ניתן לראות את האתרים הנבחרים שמופו במסגרת הפרוייקט וסיווגם בתפריט המוצג. בלחיצה על הצלמיות השונות במפה (האייקונים) ניתן לפתוח את כרטיסיית המידע המפורטות אודות כל אתר שתועד.
כמו כן, בקישור כאן , ניתן לפתוח בחלון נפרד את המפה ולצפות גם בשכבות המיפוי הנלוות הכוללות את שכבת כלל האתרים מהם נבחרו האתרים הנבחרים, שכבת אטרקציות כלליות במרחב וחלוקת האתרים למרחבים.
מפת פרויקט המיפוי | הפרוייקט וכל הנתונים המוצגים בו נכונים ליולי 2023