Hvor skal solcelleparken placeres?

Analyseværktøjer til optimal placering af en solcellepark

"Regeringen vil firedoble produktion fra solceller og landvind" - Mette Frederiksen, pressemøde 9. april 2022

Tilgængelige arealer i kommunen

Regeringens ambitiøse plan for omstilling til bæredygtig energi i 2030 kræver at store landarealer omdannes til solcelleparker. Spørgsmålet forestår så - "hvor skal parkerne placeres?"

Mediet  Mandag morgen  har lavet en  analyse  der viser at den ambitiøse omstilling vil kræve arealer til solcelleparker på over 200 kvadratkilometer svarende til 32.633 fodboldbaner.

Dette er enorme landarealer, hvorfor der er et behov for at kunne analysere, hvor det er mest optimalt at placere solcelleparkerne.

I Danmark findes der rige muligheder for at tilgå geodata, og første step i analysen er at se på, hvilke typer af arealer der er i kommunen.

I dette eksempel tages der udgangspunkt i Ringsted kommune. Relevant data er bl.a. hvor der er:

Hvilke områder er så bedst?

Når data er samlet for kommunen kan man bruge analyseværktøjer til at give et bedre beslutningsgrundlag for hvor det er bedst at etablere solcelleparkerne.

Med  ArcGIS Suitability Modelling  er det muligt at give alle data en pointscore baseret på, hvor omkostelige de ville være at omlægge til solcelleparker, sammenholdt med den forventede energiproduktion i området.

I kortet ses resultatet af analysen, hvor mørkegrønne arealer er mest optimale til placering af solcelleparker.

Datasæt får en vægtning i Suitability Modelling

Hvis der tages højde for at beskyttet natur er helt udelukket til anlægning af en solcellepark fås følgende resultat:

Forventet energiproduktion

Efter ArcGIS Suitability Modelling analysen kan man udregne helt konkrete forslag til solcelleparker ud fra en samlet score fra suitability analysen sammenlagt med et minimums areal der er behov for til at producere nok strøm fra parken.

I analysen angives en score fra 1-10, hvor 1 angiver den bedste placering af solcelleparken.

Når de optimale arealer for etablering af en solcellepark er lokaliseret, kan man udregne den samlede forventede årlige energiproduktion fra parken med ArcGIS analyser.

Analysen tager udgangspunkt i meteorologiske data samt en højdemodel til at angive hældning i terræn, skyggefald, etc. Resultatet bliver en samlet kWh/m2, man kan forvente årligt.

Fra de 3 nye solcelleparker på 6,2 kvadratkilometer kan Ringsted kommune årligt forvente en energiproduktion på 891GWh ved en forventet energieffektivitet på 18% fra solcellerne. Hertil skal så medregnes et tab på mellemrum imellem solcellerne.

I gennemsnit genererer solcellerne 144,5kWh/m2 årligt.

Kapacitetskortet

Når en solcellepark skal etableres skal der også tages højde for kapacitet på kapacitetsnettet.

Kapacitetskortet er udført af Energinet og viser overslagsmæssigt den aktuelt ledige kapacitet i elnettet for tilslutning og fuld indpasning af ny elproduktion i 50-60 kV- og 132-150 kV-nettet.

Netselskaberne og Energinet sikrer tilslutning af alle nye produktionsanlæg uanset deres placering. Produktionskortets opgørelse af ledig kapacitet viser de steder i elnettet, hvor nettilslutning og indpasning af nye produktionsanlæg, forventes at kunne ske hurtigere end de steder, hvor der ikke er ledig kapacitet og elnettet derfor skal udbygges.

Kapacitetskortet viser med Energikort den geografiske fordeling af produktion og forbrug i transmissionsnettet. Dette er udtrykt ved forbrugsdækningstal, som er forholdet mellem årsproduktion og -forbrug, overskudsproduktion og opgørelse af elproduktionens fordeling mellem vindkraft, solkraft og kraftvarme.

Kapacitetskortets primære målgrupper er kunder der ønsker tilslutning til elnettet og kommuner. Informationerne kan anvendes i deres tidlige planlægningsfaser.

For Ringsted kommune er der ingen ledig kapacitet på de eksisterende stationer i og omkring kommunen, hvorfor der er et behov for at få øget kapaciteten i kommunen.

Klik på stationen i kortet og få information omkring ledig kapacitet og, hvornår den forventes øget.

Vil du vide mere?

Kontakt Geoinfo på telefon  +45 39 96 59 00 , hvis du gerne vil vide mere, om hvordan du selv kan bruge de forskellige GIS værktøjer og data til at lave dine egne analyser.

Datasæt får en vægtning i Suitability Modelling