
Parel van Nassau
Wandelroute 9 km
Informatie
- Startpunt: kinderboerderij Parkhoeve Breda-Noord, Tussen de Dijken 101, 4826 GW Breda
- Route.nl/Parel van Nassau: Download de route en GPX track.
- Extra informatie: Over de Nassaus en meer onderwerpen: bredanassaustad.nl
Horecagelegenheid op de route & in de buurt:
- Kinderboerderij Parkhoeve Breda-Noord, Tussen de Dijken 101, 4826 GW Breda
- Bij Snoek Landwinkel en IJsboerderij, Zwarte Dijk 2, 4847 AG Teteringen
GPS wandelkaart
- Je locatie wordt automatisch in de kaart getoond.
- Klik op het symbool rechtsboven in de kaart om de kaart te vergroten.
- Wandelroutes zijn in rood aangegeven.
- De wandelknooppunten zijn in bruin weergegeven.
POI's onderweg
De Rijke geschiedenis van Breda
Breda heeft al eeuwenlang een speciale band met het Huis Oranje-Nassau. In 1403 trouwde de Duitse graaf Engelbrecht van Nassau met de 11-jarige Bredase Johanna van Polanen en legde zo de basis voor ons koningshuis. Met dit huwelijk kregen de Nassaus de Baronie van Breda in handen en de macht over Brabant. Breda was hun machtsbasis en werd ook de thuisstad van Engelbrecht II van Nassau (1451-1504) en Willem van Oranje (1533-1584). De adellijke invloed van de Nassaus is nog altijd zichtbaar in Breda. Veel gebouwen en monumenten zijn goed bewaard gebleven, zoals het Kasteel van Breda, de Grote Kerk, het Begijnhof, tientallen hofhuizen, een jachtslot, Kasteel Bouvigne, het Mastbos en het Valkenbergpark.
De Lage Vuchtpolder is een natuurgebied dat de overgang vormt tussen de oostelijke zandgronden en bossen (Vrachelse heide en bossen) en de westelijke kleigronden die aan de Mark grenzen. De polder is van oudsher een nat, moerasachtig gebied. Het woord ‘Vucht’ verwijst dan ook naar een vochtig gebied. Deze polder was in de twintigste eeuw uitgegroeid tot agrarisch gebied. Een deel van de polder behoort tot de meest waardevolle natte natuurgebieden van Brabant. Er wordt nog volop gewerkt aan het project’ Natte Natuurparel’ dat tot doel heeft nieuwe natuur te ontwikkelen en te zorgen voor voldoende en schoon water. Ook de bescherming van weidevogels krijgt binnen dit project aandacht. De Lage Vuchtpolder is een bepalend onderdeel van de Brabantse ecologische hoofdstructuur die dieren een onbelemmerde doorgang van Oost naar West (en omgekeerd) toestaat.
De 5 rode nummers (POI's) in de kaart geven je extra informatie over het gebied.
Je vindt bij alle 5 POI's een uitklapkaartje met een GPS button om je positie te bepalen.
1. De Vuchtpolder
Parel van Nassau-route
De Hoge en Lage Vuchtpolder zijn van oudsher een nat, moerasachtig gebied. In de Hoge en Lage Vuchtpolder werd sinds 1314 turf gestoken. Midden door de Vucht lag een turfvaart (de Vuchtse Vaart), met daarlangs een vaartkant (de Zwarte Dijk) waarover de trekpaarden liepen. De gebieden werden tijdens het beleg van Breda (1624/25) onder water gezet. Spinola legde ten noorden en tussen deze ondergelopen polders verdedigingslinies aan. Een deel van de Lage Vuchtpolder behoort tot de meest waardevolle natte natuurgebieden van Brabant. Er wordt nog volop gewerkt aan het project ’Natte Natuurparel’ dat tot doel heeft nieuwe natuur te ontwikkelen en te zorgen voor voldoende en schoon water. Ook de bescherming van weidevogels krijgt binnen dit project aandacht.
Een deel van de Lage Vuchtpolder behoort tot de meest waardevolle natte natuurgebieden van Brabant. Er wordt nog volop gewerkt aan het project' Natte Natuurparel’ dat tot doel heeft nieuwe natuur te ontwikkelen en te zorgen voor voldoende en schoon water. Ook de bescherming van weidevogels krijgt binnen dit project aandacht.
2. Zwarte Dijk
Parel van Nassau-route
De Hoge en de Lage Vucht (nu de wijk Hoge Vucht) waren al voor de komst van het Spaanse leger door het Bredase garnizoen ter verdediging onder water gezet. Spinola handhaafde deze situatie. Langs de Zwarte Dijk, die tussen de twee polders inlag, richtte Spinola zijn binnenste linie in. Omdat de Zwarte Dijk te smal was voor een wal volstond men met de aanleg van drie redoutes. Een aantal van deze redoutes werden weer zichtbaar en bewoonbaar gemaakt. De redoutes zijn in een hedendaagse vorm teruggebracht. In tegenstelling tot de beschrijvingen ter plaatse hebben deze redoutes geen relatie met de turfwinning.
3. Groote Kruisvaart
Parel van Nassau-route
De Groote Kruisvaart is een overblijfsel uit de tijd van de grootschalige turfwinning. In 1314 werden verschillende turfvaarten aangelegd om het veen te ontwateren.
4. Hartelberg / Spinolaschans
Parel van Nassau-route
De Spinolaschans maakte onderdeel uit van de buitenste linie tijdens het beleg van Spinola in 1624/1625. Deze liep vanuit de huidige Haagse Beemden, over de Mark, naar Terheijden. Oorspronkelijk werden hier op de Hartelberg twee schansen aangelegd.Op de plaats van de zuidelijk gelegen schans ligt nu de, uit 1637 daterende, ‘Voormalige Spinolaschans’. De oorspronkelijk schans werd door Spinola na de overgave van Breda ontmanteld. Hij wilde niet dat hij later door de Staatsen kon worden gebruikt. De schans werd, tijdens de belegering van Breda door Frederik Hendrik in 1637, opnieuw opgeworpen.
Op de plaats van de zuidelijk gelegen schans ligt nu de, uit 1637 daterende, ‘Voormalige Spinolaschans’. De oorspronkelijk schans werd door Spinola na de overgave van Breda ontmanteld. Hij wilde niet dat hij later door de Staatsen zou worden gebruikt. Echter de schans werd, tijdens de belegering van Breda door Frederik Hendrik in 1637, opnieuw opgeworpen.
5. Strikberg
Parel van Nassau-route
Strikberg is een rivierduin en heeft altijd iets hoger gelegen dan de polder. Dat komt door zand dat is afgezet door de rivier de Mark en door de wind is weggeblazen. De naam Strikberg heeft zijn oorsprong in het feit dat op deze plek de Heren van Breda konijnen vingen met behulp van een strik. Op de grote dinertafels, waarom met name de Nassaus bekend stonden, werden naast een “aangekleed” varken, pauwen enz. ook konijnen geserveerd.