Waterwingebieden Brabantse Wal

Beheerplan 2022-2034

Onze ambitie

Evides Waterbedrijf ziet de natuur op de Brabantse Wal als de beste bescherming van het drinkwater. Hoogwaardige natuur zuivert het water en beschermt onze bronnen. Een verstandig beheer van de waterwingebieden is dus erg belangrijk. Onze ambitie is dat de waterwingebieden gevarieerde natuurgebieden worden, waarin veel inheemse planten en dieren voorkomen en waarin het ecosysteem bestand is tegen klimaatverandering. Hoe groter de biodiversiteit van de waterwingebieden, hoe beter de bescherming van onze drinkwaterbronnen!

Op deze pagina leggen we uit hoe we de waterwingebieden op de Brabantse Wal in de periode 2022-2034 zullen beheren.

Onze waterwingebieden

Op de Brabantse Wal maakt Evides heerlijk drinkwater in drie verschillende waterwingebieden. Ze liggen in Halsteren, Huijbergen en Ossendrecht. We stellen de gebieden graag aan u voor:

1

Waterwingebied Halsteren

Waterwingebied Halsteren is 26 hectare groot en bestaat uit bossen en graslanden. De oudste bomen zijn grove dennen uit 1933, maar veruit de meeste bomen zijn ongeveer 60 jaar oud. In de jaren ’90 hebben we veel eiken aangeplant. Deze bomen zijn nu nog niet zo groot, maar op termijn kunnen de meest vitale bomen uitgroeien tot echte "woudreuzen". Wilgen en berken verjongen zich in Halsteren spontaan, maar er groeien ook veel exoten zoals Amerikaanse eik en Amerikaanse vogelkers.

Aan de zuidkant van het gebied, langs de Ligneweg, ligt een oud landbouwperceel dat we tegenwoordig als natuurlijk grasland beheren. Hier liggen drie poelen die omgeven zijn door struikgewas en houtwallen.

2

Waterwingebied Huijbergen

Waterwingebied Huijbergen heeft een oppervlakte van 77 hectare en bestaat uit bossen, heide en insectenrijke graslanden. Het grootste deel van het bos is zo'n 60 jaar oud. Grove den, eik en zeeden zijn hier de oudste en grootste bomen. De ondergroei is erg soortenrijk: we vinden hier bijvoorbeeld Spaanse aak, lijsterbes, vuilboom, ruwe berk en zomereik.

In het noorden van het waterwingebied ligt het rustgebied de Kooiheide. Dit heideterrein is een leefgebied voor nachtzwaluwen. Rondom de Vennekensstraat en het Eiland (het meest zuidelijke deel van het waterwingebied) liggen graslanden met veel vlinders en bijen. Hier komt ook de bedreigde veldkrekel in grote aantallen voor.

3

Waterwingebied Ossendrecht

Met een oppervlakte van 153 hectare is Ossendrecht het grootste waterwingebied op de Brabantse Wal. Het terrein bestaat uit bossen, heiden, graslanden en vennen. Sommige eiken en grove dennen stammen uit 1902 en zijn dus meer dan een eeuw oud. Ook groeien er tamme kastanjes, douglassparren en Amerikaanse eiken van ongeveer 80 jaar oud. In de struiklaag staat veel lijsterbes, vuilboom en ruwe berk. Een bijzondere soort die kenmerkend is voor waterwingebied Ossendrecht is de moeraseik. Deze soort herinnert aan de voormalige functie van het gebied als boomkwekerij voor het Markiezaat van Bergen op Zoom.

Langs de Abdijlaan ligt een heideveld en verspreid in het waterwingebied liggen oude vennen: het Moseven, het Oude Wasscheven, het Vergeten Ven en het Driebloksven zijn de bekendste. Het gebied “Jagersrust” bestaat uit voedselarme graslanden met een heggenlandschap.

Onze maatregelen

We voeren allerlei beheermaatregelen uit om onze waterwingebieden te beheren als klimaatbestendig natuurgebied. Ons "Beheerplan Waterwingebieden Brabantse Wal 2022-2034" geeft er een uitgebreid overzicht van. Hieronder vatten we de 5 belangrijkste samen:

1 We gebruiken de methode "Boomgericht Bosbeheer" voor het beheer van onze bossen

Evides wil dat het bos in de waterwingebieden oud wordt. We helpen gezonde bomen een handje door ze goed te verzorgen en ze de ruimte te geven. Daarvoor sporen we alle waardevolle bomen individueel op en houden ze goed in de gaten. Bomen kappen we alleen als dat nodig is om andere, meer waardevolle, bomen te beschermen. Onder de boomkronen laten we een gevarieerde struiklaag tot ontwikkeling komen. Afvallende bladeren en takken helpen om een gezonde humuslaag op de bodem te vormen.

2 We zijn zuinig op oude en dode bomen

Dode bomen zijn erg belangrijk in een ecosysteem. Er leven veel insecten, vogels, zoogdieren en paddenstoelen op. Daarom is dood hout onderdeel van het zogenaamde "habitatnetwerk": een verbinding van ecologisch waardevolle plekken binnen onze waterwingebieden. Ook bomen met holtes, loshangende schors en afgewaaide takken zijn onderdeel van dat netwerk. We laten zo veel mogelijk dood hout achter in het bos. Alleen dode bomen die dicht langs wegen en paden staan, halen we weg als dat voor de veiligheid nodig is.

3 We zorgen ervoor dat het bos zich kan verjongen

In een ideale situatie zaaien bomen zich van nature uit en groeien er vanzelf nieuwe jonge boompjes in het bos. Zo houdt het bos zichzelf in stand. Helaas zijn de bossen in onze waterwingebieden ooit aangeplant als productiebossen. Daardoor staan er veel dezelfde bomen, die allemaal ongeveer even oud zijn. Sommige soorten verjongen zich niet doordat er te weinig licht op de bodem komt. Van andere soorten ontbreekt soms een goede zaadbron in onze bossen. Om het bos te helpen, maken we pleksgewijs kleine openingen zodat er meer licht op de bosbodem valt. Op plekken waar jonge inheemse bomen niet spontaan opkomen, planten we jonge boompjes aan. Op langere termijn kan het bos zichzelf dan in stand houden.

4 We houden open plekken open

Mede door de enorme stikstofdepositie op de Brabantse Wal groeien open veldjes snel dicht met bomen en grassen. Omdat open stukken belangrijk zijn voor veel vogels, insecten en reptielen, zorgen we ervoor dat deze plekken open blijven. Dat doen we bijvoorbeeld door ze te laten begrazen door een kudde Kempische heideschapen. De schapen eten de jonge boompjes op en houden het landschap open. Graslanden kunnen soms beter gemaaid worden. Rondom het pompstation in Huijbergen helpen karakteristieke Herefordrunderen ons een handje. Nachtzwaluwen, boomleeuweriken en veldkrekels profiteren daarvan.

5 We beschermen bijzondere planten en dieren

In onze waterwingebieden komen planten en dieren voor die zeldzaam zijn of bedreigd worden. Met gerichte beheermaatregelen beschermen we die soorten en proberen we hun leefomstandigheden te verbeteren. We doen dat voor de volgende soorten:

Download

Bent u enthousiast geworden over onze waterwingebieden en wilt u meer weten over het beheer ervan? Het volledige Beheerplan Waterwingebieden Brabantse Wal 2022-2034 is beschikbaar als download.

Uw bezoek

Een groot deel van onze waterwingebieden is toegankelijk voor wandelaars en fietsers. U kunt hier volop genieten van de prachtige natuur! Omdat de gebieden erg kwetsbaar zijn, vragen we onze bezoekers om zich te houden aan een paar eenvoudige en logische regels:

  • Blijf op wegen en paden
  • Maak geen lawaai
  • Verstoor de natuur niet
  • Ga respectvol om met andere bezoekers
  • Waar honden zijn toegestaan, houdt u ze aan de lijn
  • Organiseer zonder toestemming geen groepsactiviteiten

Meer details over het bezoeken van onze waterwingebieden vindt u op de  website van Evides .

© Evides Waterbedrijf

Augustus 2022