Arvilan tilan luonnonlaidunten luonnon monimuotoisuus

Yhden tilan lumo-tarina

Luonnon monimuotoisuudella tarkoitetaan elämän koko kirjoa, lajien sisäistä perinnöllistä muuntelua, erilaisten lajien runsautta sekä niiden elinympäristöjen monimuotoisuutta. Mutta mitä tämä kaikki tarkoittaa, kun puhutaan maatilasta? Tässä tarinakartassa esitellään yhden Lumotaito -hankkeen esimerkkitilan luonnon monimuotoisuutta heidän luonnonlaitumillaan. Tervetuloa Arvilan luomutilalle Pukkilan Torpin kylään!

Arvilan tila

Arvilan tila on luonnonmukaiseen tuotantoon ja luonnon monimuotoisuuden vaalimiseen erikoistunut luomumaatila. Tilalla kasvatetaan kyyttökarjaa, viljellään kauraa ja härkäpapua. Lisäksi heiltä löytyy on myös tilapuoti ja maatilamajoitusta. Arvilan kyytöt laiduntavat vapaasti luonnonlaitumilla ja luomupelloilla varhaisesta keväästä pitkälle syksyyn. Samalla ne tekevät arvokasta maisemointityötä perinnebiotoopeilla ylläpitäen näin laajaa kasvilajistoa, mikä tarjoaa eri hyönteislajeille moninaisempia elinolosuhteita.

Arvilan kyytöt laiduntavat vapaasti luonnonlaitumilla ja luomupelloilla ja samalla ne tekevät arvokasta maisemointityötä perinnebiotoopiella. Laidunnuksesta hyötyvät monet sienet, hyönteiset, linnut sekä nisäkkäät.

Lajistoa tilan laidunalueilla

Arvilassa laidunnetaan kolmella eri laidunkohteella. Kartan eteläisin laidunalue on Toivola, joka sisältää raivattua metsälaidunta sekä varttunutta sekametsälaidunta. Kartan keskellä, tilakeskuksen vieressä sijaitseva Lankhuhdan metsälaidun on rinteistä metsälaidunta, jossa on myös kivikkoa sekä suoalue, rehevää ojanvieriniittyä, tienpiennarta ja runsaasti ojia. Pohjoisin Jokirannanlaidun sisältää tuoreen niityn, joka laskee jyrkkänä kohti kosteaa jokivartta. Alla olevalta kartalta voit tutkia laidunalueiden eri lajeja ja maisemia suuntaa-antavine paikkamerkintöineen. Eri putkilokasvilajeja laitumilta löytyi lähes sata, ja kartalle on nostettu esille vain muutamia tyypillisimpiä alueen monimuotoisuuden ilmentäjiä.

Valkovuokko ja metsäkorte

Metsäorvokki

Kevätlinnunherne

Korvasieni

Rentukka

Purtojuuri

Jänönsalaatti

Kellopoimumörsky

Vuokonpahkapikari

Punamaljakas

Monilajinen pelto

Lehtoimikkä

Kevätlinnunsilmä

Torpinjokilaakson maisemaa

Torpinjokilaakson niityt

Tulvaniitty

Keltamo

Haapa

Kyytöt

Lanttuperhoset

Metsäapila ja siankärsämö

Ojanpiennar

Ratamosarpio

Keräpäävihvilä

Kurjenjalka

Tähtisara

Jokapaikansara

Harakankello

Mukulaleinikki

Aho-orvokki

Rantatädyke

Voikukka

Tesmaperhonen

Huopaohdake

Maitohorsma

Valkovuokko ja metsäkorte

Keväisen metsälaitumen polun varrella kukkivat valkovuokot ja metsäkorteet availevat versojaan.

Metsäorvokki

Metsäorvokki on lehtomaisten kankaiden indikaattorilaji. Orvokkikasvit ovat monen perhoslajin toukkien ravintokasveja.

Kevätlinnunherne

Kevätlinnunherne on keväisin kukkiva näyttävä laji.

Korvasieni

Korvasienet ovat hyvin yleisiä metsälaitumilla. Sieni kasvaa alueilla, missä maanpinta rikkoutuu.

Rentukka

Suurikukkainen rentukka kasvaa kosteilla paikoilla. Metsälaitumen pohjoisosassa on kosteita painanteita, mistä rentukka on löytänyt paikkansa. Rentukka on monelle tärkeä kevään merkki.

Purtojuuri

Peltotien varrella kasvaa purtojuurta. Purtojuuri on hyödyllinen loppukesän myöhäisimpänä kukkijana. Se on elintärkeä talvehtimaan valmistautuville hyönteisille, etenkin päiväperhosille, mutta myös mehiläisille, kukkakärpäsille ja kovakuoriaisille.

Jänönsalaatti

Jänönsalaatti on lehtokasvi, joka on runsastunut metsälaidunnuksen loputtua. Mutta nyt se saa taas väistyä laidunnuksen alettua uudelleen.

Kellopoimumörsky

Kellopoimumörsky on hyvä ruokasieni. Se kasvaa keväällä ja mielellään suurien haapojen seuralaisena.

Vuokonpahkapikari

Vuokopahkapikari elää valkovuokon juurakolla loiskasvina näivetäen lopulta isäntäkasvinsa.

Punamaljakas

Punamaljakas on yleinen kosteiden paikkojen keväinen sieni. Sieni kasvaa laholla puulla lehtomaisissa metsissä.

Monilajinen pelto

Vuonna 2023 tilan pelloilla kasvoi monia typpeä tuottavia lajeja. Puna-apilaa ja mailasia.

Lehtoimikkä

Lehtoimikkä kasvaa lehtometsissä. Sitä kasvaa metsälaitumella vain yhdessä paikassa kosteassa painanteessa.

Kevätlinnunsilmä

Kevätlinnunsilmän kasvupaikkoja ovat puron- ja ojanvarret ja märät painanteet, kuten tälläkin metsälaitumella.

Torpinjokilaakson maisemaa

Laidunnettu jokilaakso hurmaa maisemallaan.

Torpinjokilaakson niityt

Jokilaakson joen varrassa olevat pajukot tarjoavat linnustolle elinpaikkoja. Niityt ovat maakunnallisesti arvokkaita perinnebiotooppeja.

Tulvaniitty

Alavat niityt tulvivat keväisin.

Keltamo

Keltamo on muinaistulokas, kasvi on tullut jo keskiajalla Suomeen.

Haapa

Haapa on metsien avainlajeja, sillä elä monia muita lajeja. Metsähaavan rungoilla kasvaa runsaasti erilaisia päällyskasveja.

Kyytöt

Suomalainen alkuperäisrotu kyyttö eli itäsuomenkarja on yksi Suomen alkuperäisistä karjaroduista ja tärkeä osa suomalaista kulttuurimaisemaa. Kyytöt ovat tärkeässä roolissa maisemanhoitajina.

Lanttuperhoset

Yleisimpiä päiväperhosiamme ja laji viihtyy avoimissa maastoissa kuten niityillä, pelloilla, pientareilla ja puutarhoissa.

Metsäapila ja siankärsämö

Metsäapila ja siankärsämö ovat molemmat hyvä pölyttäjäkasveja, jotka viihtyvät monenlaisissa ympäristössä. Tässä ojanpiennar on tyypillinen kasvupaikka niille.

Ojanpiennar

Ojanpiennar tarjoaa erinomaisen kasvupaikan useille kasvilajeille ja sitä myötä hyönteisille. Siellä viihtyy mm. voikukka, kortteet, heinät, siankärsämö, metsäapila ja mesiangervo.

Ratamosarpio

Ratamosarpio viihtyy matalassa vedessä järvissä, joissa ja murtovesilahdissa, etenkin laidunnetuilla märillä rannoilla, ojissa sekä lammikoissa.

Keräpäävihvilä

Keräpäävihvilä kasvaa usein rannoilla, ojissa ja suopelloilla.

Kurjenjalka

Kurjenjalan ominta ympäristöä ovat erilaiset kosteikot, rantavedet, allikot, ojat, lätäköt, luhdat, korvet ja märät suot.

Tähtisara

Tähtisaraan voi törmätä soistuvissa metsissä, korvissa, suopoluilla, niityillä, ojissa ja lammenreunuksissa.

Jokapaikansara

Laji kasvaa kosteilla paikoilla, teiden pientareilla, suonlaidoissa, rannoilla ja luhdissa.

Harakankello

Yleiset kasvupaikat ovat niityt, pientareet, tienvarret, kesantopellot ja joutomaat.

Mukulaleinikki

Laji viihtyy purolaaksoissa, rantaniityillä, lehtoniityillä ja puistoissa.

Aho-orvokki

Yleinen kasvupaikka lajille on kuivat mäenrinteet, kuivahkot niityt, kedot, pientareet, tienvarret, avoimet metsät, lehdot, kulo- ja hakkuualueet, metsänlaidat, rantametsiköt, harjunrinteet, lehtoniityt ja hakamaat.

Rantatädyke

Esiintyy mm. järven- ja joenrannoilla, rantapensaikoissa, rantakallioilla sekä pientareilla.

Voikukka

Voikukka viihtyy runsaana lähes missä vaan sekä myös niityillä, pientareilla ja joutomailla.

Tesmaperhonen

Hyvin yleinen perhoslaji ja tavataan runsaana monenlaisissa ympäristöissä.

Huopaohdake

Huopaohdakkeen kasvupaikkoja ovat rehevät metsät, kosteat lehdot, korvet, letot, kosteat niityt, puronvarret, tienvarsiojat sekä pientareet.

Maitohorsma

Loppukesän hunajakasvina pitkään kukkiva maitohorsma on verraton ravinto pölyttäjille.

Itäsuomenkarja eli kyytöt laiduntajina

Kyytöt ovat kevyitä ja ketteriä laiduneläimiä. Niille kelpaa luonnonlaidunten rehu ja ne syövät myös lehtipuun taimia. Suomalaisena alkuperäisrotuna ne ovat hyviä laiduntamaan luonnonlaitumilla, erityisesti emolehminä kasvavatettava karja. Muihin lehmiin verrattuna kyytöt ovat kooltaan pienempiä ja tulevat toimeen vähemmällä ravinnolla.Väritykseltään itäsuomenkarjan yksilöt ovat vaaleanruskeita ja niillä kulkee selässä valkoinen ns. kyyttöjuova. Myös mahanalunen voi olla valkea. Itäsuomenkarjan yksilöt ovat luonnostaan nupoja eli sarvettomia.

Laidunnus kehittää kasvillisuutta

Arvilan tilan metsälaitumilla on runsaasti lehtomaista kasvillisuutta, kuten valkolehdokkia, imikkää ja kevätlinnunhernettä. Metsänreunoilla tapaa hyönteisille merkittävää mesikasvia, purtojuurta. Jokiranta puolestaan tarjoaa kostean niityn lajeja, kuten useita leinikkejä, kevätlinnunhernettä, voikukkaa ja rantatädykettä.

Runsas variaatio erilaisia luonnonvaraisia mesikasveja tarjoavat eri hyönteisille niiden tarvitsemaa ravintoa. Mitä moninaisempi kasvilajisto on, sitä enemmän ja monimuotoisempaa myös hyönteisten lajikirjo on.

Monimuotoisuuden ilmentäjät

Hyönteislajien ja linnuston lisääntyminen kertoo jo, että monimuotoisuus on kasvussa. Arvilan tilalla laidunnuksesta ovat hyötyneet niin lukuisat sienet, hyönteiset, linnut kuten nisäkkäätkin ja mailla onkin havaittu aiempaa enemmän mm. kottaraisia ja pääskysiä. Kun hoitotyö saa jatkua vuosia katkeamattomana, vanhat kasvien siemenet, jotka ovat odottaneet maan uumenissa kymmeniä vuosia, pääsevät nousemaan maasta laiduntamisen ansiosta. Tällaisista kasvilajeista hyötyvät mm. erityisesti monet harvinaistuneet perinnebiotooppien hyönteislajit.

Purtojuuri kuuluu loppukesän myöhäisimpiin kukkijoihin ja laji on elintärkeä talvehtimaan valmistautuville hyönteisille, etenkin päiväperhosille, mutta myös mehiläisille, kukkakärpäsille ja kovakuoriaisille.

Rusokukkajäärä on kookas, punaruskea kovakuoriainen. Laji esiintyy metsissä ja niityillä. Aikuiset, erityisesti koiraat, ruokailevat kukilla, mistä niitä tapaa usein. Toukat kasvavat lahossa havupuussa.

Ohdakkeet on hyvin monen hyönteislajin suosiossa. Tässä piikkiohdakkeella ruokailee kimalainen. Suomessa kimalaisia on 37 eri lajia.

Kekomuuraisten esiintyminen metsälaitumella on hyvä merkki monimuotoisuudesta.

Metsälaidunten lahopuu on koti lukuisille hyönteislajeille, eliöille, lahottajasienille, sammalille yms. Lahopuuta tulisikin aina olla "uutta tuloillaan" jatkuvana ketjuna.

Nokkosperhosen elinympäristöä ovat niityt, hakamaat, pihat, puutarhat ja kulttuuriympäristöt.

Rikkoutunut maaperä antaa aina kasveille leviämisen mahdollisuuden. Maaperässä on kasvien siemenpankki.

Hämähäkki on erinomainen hyötyeläin pitäen tuholaisten kannat kurissa luonnon omana biologisena torjujana.

Lumotaito-hanke

Lumotaito -hanke kokoaa jaettavaa tietoa ja tutkimuksia maatalousympäristön luonnon monimuotoisuudesta. Hanke lisää viljelijöiden tietämystä ja taitoa luonnon monimuotoisuudesta. Hankkeen tarkoitus on myös kannustaa maatiloja panostamaan uudenlaiseen luonnonhoitoon sekä kestävien, monimuotoisuutta lisäävien viljelykäytäntöjen kokeilemiseen. Nämä tilakohtaiset ratkaisut parantavat maatalouden toimintaedellytyksiä, ja vastaavat osaltaan luontokadon ja ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin. Lumotaito -hanketta rahoittaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 (siirtymäkausi 2021–2022). Hankkeen toteuttaja: ProAgria Etelä-Suomi ry / MKN Maisemapalvelut. Hankkeen kesto: 1.10.2021-31.12.2024.

Valokuvat

Auli Hirvonen ja Hanna Eronen / Lumotaito -hanke