Het Weer & Klimaat van Suriname: Verleden, Heden en Toekomst

Suriname, gelegen aan de noordoostkust van Zuid-Amerika, heeft een tropisch klimaat met hoge luchtvochtigheid en veel neerslag.

Het Weer en Klimaat van Suriname: Verleden, Heden en Toekomst

Suriname, gelegen aan de noordoostelijke kust van Zuid-Amerika, heeft een tropisch klimaat met een hoge luchtvochtigheid en veel neerslag. Het weer in Suriname wordt beïnvloed door zijn ligging dicht bij de evenaar, wat betekent dat het land het hele jaar door warm is, met gemiddelde temperaturen die variëren van 25°C tot 31°C. Suriname kent twee regenperiodes: de lange regenperiode van eind april tot augustus, en de korte regenperiode van november tot januari. Tussen deze periodes bevindt zich de droge tijd, die vooral van februari tot april duurt.

Het Meetnetwerk

De Meteorologische Dienst Suriname (MDS)

Het meteorologisch meetnet van Suriname bestrijkt het gehele land, van de kustvlakte tot het district Sipaliwini. Het netwerk maakt gebruik van zowel analoge als digitale meetinstrumenten om een breed scala aan meteorologische gegevens te verzamelen. Daarnaast worden er metingen verricht door waarnemers op de luchthavens Zanderij en Zorg en Hoop, die bijdragen aan de nauwkeurigheid en dekking van het netwerk.

De Waterloopkundige Afdeling (WLA)

De hydrologische meetstations zijn hoofdzakelijk geïnstalleerd in de kustregio en het centrale deel van Suriname. Deze stations verzamelen gegevens met betrekking tot zowel waterkwaliteit als waterpeil, welke vervolgens worden geïntegreerd en geanalyseerd binnen een Geografisch Informatie Systeem (GIS). Er zijn plannen om het netwerk van meetstations verder uit te breiden naar het binnenland, zodat er een breder en gedetailleerder overzicht van het hydrologische systeem van het land verkregen kan worden.

Het Klimaat van Suriname

Station data

Voor het vaststellen van het klimaat is het noodzakelijk om gegevens van de afgelopen 30 jaar te analyseren. Door gegevens te verzamelen over heel Suriname, zijn temperatuur- en neerslagdata gebruikt om de spreiding van deze parameters te visualiseren en zo een gedetailleerd beeld van het klimaat te verkrijgen.

Neerslagpatroon

Op de kaart is het 30-jarig gemiddelde van het neerslagpatroon weergegeven. Opvallend is dat Zanderij en Tafelberg volgens de klimaatclassificatie de meeste neerslag ontvangen, met respectievelijk 3650 mm en 3100 mm per jaar, terwijl Nickerie de minste neerslag krijgt, met slechts 1500 mm per jaar.

Temperatuurpatroon

De temperatuurgegevens zijn vanzelfsprekend: Paramaribo heeft de afgelopen 30 jaar de hoogste dagelijkse temperatuurgemiddelden geregistreerd, met 26,4°C, terwijl de bergachtige gebieden een lagere gemiddelde temperatuur ervaren van 24,8°C.

El Niño en La Niña

Het verschil tussen El Niño 2023 en La Niña 2021 is goed te zien in het neerslagpatroon van Suriname. Waar El Niño 2023 leidde tot drogere omstandigheden in sommige regio's, bracht La Niña in 2021 juist meer neerslag en een vochtiger klimaat. De kleurencode toont duidelijk deze verschillen in de regenval.

Seizoensverwachtingen

Naast de gemeten data maakt de Meteorologische Dienst Suriname ook gebruik van modeldata. Voor de verdere planning binnen operationele sectoren, zoals de energiesector, watersector en landbouw, is het essentieel om ruimtelijke informatie zo nauwkeurig mogelijk in kaart te brengen. Voor neerslag en temperatuur kan tot zes maanden vooruit worden gekeken met behulp van het Europees model van het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF).

Neerslagprognose

December 2024

De neerslagverwachting voor Suriname in december 2024 toont de hoogste neerslag in de noordelijke kustgebieden (tot 230 mm), met een afname naar het zuiden, waar de droogste gebieden tussen de 90 en 160 mm neerslag ontvangen. Dit wijst op nattere omstandigheden in het noorden en drogere omstandigheden in het zuiden, wat van invloed kan zijn op de landbouw en watervoorziening.

Januari 2025

De neerslagverwachting voor januari 2025 geeft aan dat er meer neerslag wordt verwacht dan in de voorgaande maanden, doordat de Inter Tropische Convergentiezone (ITCZ) verder naar het zuiden verschuift. Volgens de prognoses zal het binnenland, in het zuidwesten van Suriname, de minste neerslag ontvangen, variërend van 110 tot 130 mm, terwijl de kust- en centrale regio’s tot wel 207 mm neerslag kunnen verwachten.

Februari 2025

Hoewel februari doorgaans valt tijdens de korte droge periode van Suriname, wordt er dit jaar een meer consistente neerslagverwachting voorspeld voor een groot deel van het land, met tot wel 350 mm neerslag. Aan de andere kant kan de centraal-westelijke regio droger weer ervaren, met ongeveer 80 mm neerslag.

Temperatuurprognose

December 2024

In december 2024 worden in de noordwestelijke delen van Suriname warmere temperaturen verwacht, tot ongeveer 26,3°C, terwijl het zuidoosten mildere temperaturen zal hebben, rond de 25,5°C.

Januari 2025

Volgens de climatologie is januari de koelste maand. In het binnenland van Suriname worden gemiddelde temperaturen van 24,8°C voorspeld, terwijl de kustgebieden iets hogere temperaturen kunnen ervaren, tot ongeveer 25,7°C.

Februari 2025

Op basis van de temperatuurvoorspelling voor februari wordt het weer vergelijkbaar met dat van januari. In de kustgebieden worden gemiddelde temperaturen verwacht tussen de 25,5°C en 25,8°C, terwijl de temperaturen in het binnenland iets lager kunnen zijn, rond de 24,7°C.

Klimaatverandering

Naast temperatuur en neerslag is er nog een andere belangrijke factor: de zeespiegel. Suriname ligt laag, en de zeespiegelstijging is een serieuze bedreiging. Door het smelten van ijskappen en gletsjers stijgt de zeespiegel. Aan de kust van Suriname kan je dit aan de hand van satellietmetingen in kaart brengen. De afgelopen 30 jaar is de zeespiegel aan de kust van Suriname met gemiddeld 4 millimeter per jaar gestegen, wat hoger is dan het wereldwijde gemiddelde van 3.4 millimeter per jaar.

Zeespiegelstijging van +45 cm in het Lage Uitstootscenario

Zeespiegelstijging van +78 cm in het Hoge Uitstootscenario

Conclusie

Er dienen zich aanzienlijke klimaatsveranderingen aan, en het is essentieel om zich hierop voor te bereiden. De keuzes die nu gemaakt worden, zullen de ernst van deze veranderingen bepalen. Het lage-uitstootscenario biedt echter een kans om de gevolgen van klimaatverandering te beperken en de schade te minimaliseren.