

Bystrategien for Gråsten-Rinkenæs-Egernsund
Tak for jeres bidrag - der er lukket for yderligere input.
Intro
Vil du være med til at udvikle en bystrategi for Gråsten-Rinkenæs-Egernsund?
Byrådet har besluttet, at der skal udarbejdes en bystrategi for byområdet. Bystrategien skal ses som det overordnede kompas, der sætter retningen for, hvordan området skal udvikle sig i fremtiden. Hovedformålet med bystrategien for Gråsten-Rinkenæs-Egernsund er at styrke og synliggøre byernes potentialer og identitet. Arbejdet med bystrategien tager afsæt i masterplanen for Gråsten-området, der blev udarbejdet i 2015.
Bystrategien vil sætte fokus på, at de tre byer fremstår som et mere samlet område, hvor deres forskellige potentialer understøtter hinanden. Baggrunden for at byerne bliver samlet i en fællesstrategi er, at byerne allerede i dag på flere punkter hænger sammen og understøtter hinanden.
Vi har derfor brug for din holdning, dine ideer og din viden om, hvad området kan og er, til at udarbejde en strategi for området.
Du kan via denne digitale platform komme med input og kommentarer til de 3 udvalgte temaer som du finder her på siden.

Sådan gør du
I hvert af de 3 temaer kan du nederst i højre hjørne tilføje kommentarer ved at trykke på knappen ”+ Tilføj kommentar”. Du kan også skrive bemærkninger til andres kommentarer.
Alle kommetarer er anonyme. Når du indtaster en kommentar, vil du blive bedt om at tilføje en e-mailadresse. Dette er udelukkende så vi kan kontakte dig, hvis vi har behov for at du uddyber din kommentar. E-mailadressen vil blive behandlet fortroligt og vil ikke fremgå af din kommentar.
Fristen for at komme med input og kommentarer er den 10. november 2021.
Kommentarfelterne har begrænsning i forhold til antal ord. Hvis du har længere kommentarer eller bilag er du meget velkommen til at sende dem til os på by-landskab@sonderborg.dk
Vi ser frem til at modtage Jeres input!
Byliv
I bystrategien sættes der fokus på, hvordan byliv og mødesteder i området kan styrkes. Dette er vigtige elementer i en velfungerende by.
Vi er nysgerrige efter input på:
Sammenhæng
Byerne Gråsten, Rinkenæs og Egernsund er blevet udpeget til at få udarbejdet én fælles bystrategi. Baggrunden for at byerne bliver samlet i en fællesstrategi er, at byerne allerede i dag på flere punkter hænger sammen og understøtter hinanden.
Området deler eksempelvis skoler, lægehus, indkøbsmuligheder, naturområder og kulturinstitutioner.
Vi er nysgerrige efter input på:
- Hvordan kan en fælles identitet mellem byerne styrkes?
- Hvor og hvordan kan byerne bindes bedre sammen?
Om 10 år
Bystrategien skal være med til at sætte en langsigtet retning for områdets udvikling. Derfor vil vi gerne høre, hvilke potentialer og muligheder I ser i det større perspektiv for byområdet.
Vi er nysgerrige efter input på:
- Hvilke potentialer har området i særlig grad?
- Hvilken rolle ser du for området i forhold til kommunens andre byer?
- Hvilke begrænsninger ser du for udviklingen i området?
Baggrund
Kort om bystrategierne
I forbindelse med Planstrategi 2015 besluttede Byrådet, at der i samarbejde med lokale ildsjæle skal udarbejdes strategier for udviklingen af kommunens større byer, herunder Gråsten-Rinkenæs-Egernsund. Kommunesammenlægningen i 2007 har rykket ved rollefordelingen og identiteten, særligt i kommunens større byer.
De større byer i kommunen skal, og kan, ikke det samme. Alle byer har deres helt eget DNA og rummer forskellige muligheder. Nogle af kommunens byer er attraktive for bosætning, andre for virksomheder, turisme, kulturhistorie, kulturliv og så videre. Disse potentialer skal styrkes og synliggøres. Samtidig er der et ønske om, at byerne sættes ind i en fælles sammenhæng, så de ikke konkurrerer indbyrdes. Til sammen kan de bidrage til en positiv udvikling af kommunen som helhed.
Hovedformålet med bystrategien for Gråsten-Rinkenæs-Egernsund er, at styrke byernes samlede identitet. Bystrategien vil sætte fokus på, hvordan de tre byer kan fremstå som ét mere samlet område, hvor deres forskellige potentialer understøtter hinanden.
Arbejdet med bystrategierne skal være med til at styrke samarbejdet og netværksdannelsen mellem byerne, politikere, erhvervslivet, borgere og øvrige aktører.
Med bystrategien får borgere, politikere og den kommunale forvaltning et håndgribeligt værktøj, der viser retningen for kommende projekter og tiltag.
Når bystrategien er vedtaget af byrådet kan det konkrete arbejde med at udvikle Gråsten-Rinkenæs-Egernsund begynde. Nu er der nemlig fastsat en ramme, der angiver en fælles retning. Realiseringen af bystrategien afhænger af samarbejde. Sønderborg Kommune er ikke nødvendigvis i førersædet - det afhænger også af lokalt initiativ og handlekraft.
Der er på nuværende tidspunkt vedtaget bystrategier for Augustenborg, Broager og Nordborg-Havnbjerg. Bystrategierne er blevet til med input fra byernes borgere gennem borgerinddragende processer. Bystrategien for Sønderborg by er i øjeblikket under udarbejdelse. Den næste by i rækken er Gråsten-Rinkenæs–Egernsund.
Masterplanen for Gråsten-området
I 2015 udarbejdede Gråsten Forum en Masterplan for Gråsten-området. Masterplanen er et godt grundlag for den kommende proces, når der skal udarbejdes en bystrategi for Gråsten-Rinkenæs-Egernsund. Masterplanen har fokus på, at der bygges videre på områdets stedbunde resurser og herlighedsværdier.
Proces
Processen for bystrategien er delt op i 5 faser:
- I opstartsfasen indsamles informationer om områderne, og der gøres status på masterplanen.
- I anden fase inddrages borgerne. Dette gøres eksempelvis med denne digitale platform, samt etableringen af et bykontor centralt i området.
- I tredje fase, skal der udarbejdes et forslag til en samlet bystrategi. Dette sker på baggrund af de input vi har modtaget via borgerinddragelses processen.
- Efter udarbejdelsen af bystrategien, skal forslaget i offentlig høring. Dette tager 4-8 uger, og alle borgere har mulighed for at gøre indsigelser eller kommentere på forslaget. Indsigelser og bemærkninger vil blive forelagt byrådet. Sideløbende med høringen vil der blive afholdt et informerende borgermøde.
- Når det endelige forslag til en bystrategi er blevet vedtaget, skal den implementeres. Strategien vil fremover være retningsgiver for fremtidige projekter i området. Det vil være muligt at søge støtte til borgerdrevne initiativer og projekter gennem bystrategipuljen.
Bykontor
Den 3. og 4. november åbner vi et midlertidigt bykontor i Ahlmannsparken i Gråsten. Bykontoret har til formål at være et fysisk sted, hvor områdets borgere kan møde op og drøfte udviklingen af byen, komme med input, samt se andre borgeres idéer.
Bystrategipuljen
Byrådet har besluttet at afsætte en pulje i forbindelse med vedtagelsen af bystrategierne. Puljen er fastsat til borgerdrevne initiativer og projekter, som støtter op om målene i de 8 kommende bystrategier. Foreninger og borgergrupper har derved mulighed for at søge midler til realisering af borgerdrevne projekter.
For at sikre, at borgerinitiativerne støtter op om bystrategien, er der vedtaget retningslinjer, der anvendes i vurderingen af de indkommende forslag.
Bystrategipuljen kan først søges når bystrategien for Gråsten-Rinkenæs-Egernsund er blevet endeligt vedtaget. Teknik- og Miljøudvalget har afsat 500.000 kr. til borgerinitiativer i forbindelse med bystrategien for Gråsten-Rinkenæs-Egernsund.
Evaluering
Vi vil i kommunen meget gerne have jeres mening om, hvordan denne digitale borgerinddragelse fungerer fra jeres perspektiv.
Vi vil derfor være taknemmelige, hvis du vil bruge et par minutter på at udfylde skemaet. På forhånd tak.