
Nasjonal sykkelrute 1: Kystruta
Norgeskysten fra Nordkapp til Svinesund
Kystruta strekker seg langs hele Norges kyst på veier med lite trafikk og noen gang- og sykkelveier. Den krysser fjorder og går over øyer. Ruta er drøyt 4 800 kilometer lang og veksler mellom å være lett og krevende å sykle. På veien, som går langs skjærgård, kyst, innland og fjell, får du se både rik natur og kulturlandskap.
Nasjonal sykkelrute 1: Kystruta
De største bruene på ruta har gang- og sykkelvei. Enkelte steder må du krysse fjorder med ferje, hurtigbåt eller buss. Det er også tunneler langs ruta. Noen kan du sykle gjennom, andre går ruta rundt.
Det kan være lurt å sjekke ruta på kart og undersøke ruteavganger før du drar.
Fra Nordkapp til Bergen faller ruta sammen med EuroVelo rute 1, Atlantic Coast Route, og fra Bergen til Svinesund med EuroVelo rute 12, North Sea Cycle Route.
I Kirkenes har også EuroVelo rute 13, Iron Curtain Trail utgangspunkt. EuroVelo rute 7, Sun Route, og EuroVelo rute 11, East Europe Route, starter også i Nordkapp. EuroVelo ruter 7 og 11 går mot øst der E69 møter E6, og fortsetter videre gjennom Finland. Rutene 7, 11 og 13 er ikke skiltet i Norge.
Se også:
Etappe 1: Fra Nordkapp til Tromsø
Nordkapp er ofte start- eller endepunkt for en "Norge på langs" sykkeltur. Den nordligste delen av en slik tur er også den røffeste, men i finvær er det vanskelig å se for seg at tursykling kan bli bedre enn dette. I Alta kan du besøke bergkunsten som er Nord-Europas største samling av helleristninger og på UNESCOs verdensarvliste.
På store deler av den 550 kilometer lange ruta fra Nordkapp til Tromsø er det nydelig utsikt til fjorder og fjell. Vegetasjonen er sparsom, spesielt i nord. De store, åpne landskapene gjør at det kan være lurt å sjekke vindretning og vindstyrke. Spesielt fjellovergangene Kvænangsfjellet og Sennalandet og veien langs Porsangerfjorden i nord er utsatte.
Langs E6 nord for Olderdalen. Foto: Lars Erik Sira.
Hele strekningen er asfaltert, og den følger i hovedsak E6 og E69, bortsett enkelte steder der den går på fredelige fylkesveier og med ferjer gjennom Lyngen. Litt biltrafikk må du regne med, spesielt i nærheten av byene på strekningen. Du må også sykle gjennom den 6,9 kilometer lange Nordkapptunnelen der det laveste punktet er 212 meter under havet.
Noen steder på strekningen er det langt til neste mulighet for å kjøpe mat.
Du kan besøke bergkunsten i Alta. Foto: Lars Erik Sira.
Se også:
Etappe: Fra Hamningberg til Olderfjord
Dette er en avstikker fra den nasjonale sykkelruten. Ruta inkluderer Nasjonal turistveg Varanger på 160 km.
Ruta er ikke skiltet.
Ruta fra Olderfjord til Hamningberg er cirka 450 kilometer lang og krysser Finnmark fra vest til øst – eller motsatt. Den følger i hovedsak kysten mot nord og er blant de barskeste strekningene du kan sykle i Norge.
På store deler av ruta er det lite vegetasjon, men noen deler er mer beskyttet med skog langs veien. På lange strekninger har du utsikt over store, åpne landskap, og du kan få se både rein og rev.
På vei over Ifjordfjellet, en fjellovergang mellom Ifjord og Tana bru. Foto: Lars Erik Sira.
Hele strekningen er asfaltert. Det er lite trafikk sjøl om en del av ruta går på E6 og E75. Før du legger i vei, kan det være lurt å studere vindretning og vindstyrke. På deler av ruta kan du oppleve sterk vind, spesielt ved de to fjellovergangene Børselvfjellet og Ifjordfjellet. Det høyeste punktet på Ifjordfjellet er 370 meter over havet, og her møter du rutas eneste større stigning.
Merk at det kan være langt mellom steder der du kan kjøpe mat. Den eneste matbutikken mellom Lakselv og Tana bru (210 kilometer) ligger i Kunes.
Det kan være godt med en pust i bakken. Foto: Lars Erik Sira.
Etappe 2: Fra Tromsø til Bodø
Den 650 kilometer lange strekningen fra Tromsø til Bodø gjennom Senja, Vesterålen og Lofoten er noe av det vakreste Norge har å by på. Det er lett å sykle på strekningen, og du vil få fine opplevelser hver dag.
Ruta er skiltet.
Reine i Lofoten. Foto: Lars Erik Sira.
Rundt Senja stiger de mange fjellsidene rett til værs fra smale fjorder. Vesterålen er litt mindre dramatisk, men også vakkert, mens Lofoten byr på storslått og variert natur. Begge steder sykler på nærmest flate veier. På Senja må du regne med litt oppover og nedover.
Flere deler av strekningen inngår i de nasjonale turistveiene, med flotte rasteplasser og utsiktspunkter. En sykkeltur i denne delen av landet er enkel å kombinere med andre aktiviteter og besøk på severdigheter, og det er mange sjarmerende små tettsteder.
Senja og Vesterålen har ganske beskjedent med biltrafikk, mens Lofoten har en del mer, spesielt i høysesongen om sommeren. Mesteparten av veinettet er asfaltert.
Kvaløya vest for Tromsø. Utsikt mot Håjafjorden og Sommarøy. Foto: Lars Erik Sira.
Ferja mellom Andøya og Gryllefjord på Senja har vanligvis kun sommerrute, normalt fra rundt midten av mai til begynnelsen av september. Senja har også mange tunneler, og noen er dårlig opplyste. Husk refleksvest og lys!
Se også:
Etappe 3: Fra Bodø til Trondheim
Den drøyt 800 kilometer lange strekningen langs kysten mellom Bodø og Trondheim er ei rute mange tursyklister liker veldig godt. Ruta er kanskje bedre kjent som Kystriksveien. Den nordlige halvdelen fra Bodø til Brønnøysund trekker mange fram som spesielt flott, med sandstrender, storslått utsikt og bratte fjell med snø på toppene til langt utpå seinsommeren.
Ruta er skiltet.
Kystriksveien langs Sørfjorden, nord for Ørnes. Foto: Lars Erik Sira
Ruta har mange ferjer og hurtigbåter, og det kan være lurt å sjekke rutetidene i forkant. Noen av dem har ikke så mange avganger. Du kan også korte ned strekningen du må sykle, ved å ta hurtigbåtene og Hurtigruten.
Du kan ta avstikkere og omveier ut på øyer langs hele strekningen. Generelt er det lite biltrafikk på strekningen. Det meste av ruta går på asfaltert vei.
Langs Kystriksveien, Herøy vest for Sandnessjøen. Utsikt mot de Syv søstre. Foto: Lars Erik Sira
Det er noen lange tunneler på strekningen. De har lite biltrafikk og er stort sett godt opplyste, men husk likevel refleksvest og lys. Vær oppmerksom på at det er sykkelforbud i Svartistunnelen. Ruta går derfor rundt Bjærangfjorden og er skiltet.
Du må sykle opp og ned noen bakker, men det er stort sett ganske lett å sykle langs kysten i denne delen av landet.
Det kan være langt mellom steder der du kan kjøpe mat.
Se også:
Etappe 4: Fra Trondheim til Bergen
Skal du sykle fra Trondheim til Bergen er det flere ruter å velge mellom. Den 1 000 kilometer lange ruta langs kysten byr på variert landskap og mye nydelig natur. Her får du alt fra snille trønderske fjorder til de villeste vestlandsfjordene. Aller mest kjent er nok Atlanterhavsveien, som slynger seg fra øy til øy på de mange bruene mellom Kristiansund og Molde.
Ruta er skiltet mellom Kristiansund og Ålesund og mellom Sognefjorden og Bergen.
Atlanterhavsveien slynger seg fra øy til øy på de mange bruene mellom Kristiansund og Molde. Foto: Lars Erik Sira.
Noe av det mest fascinerende med å sykle langs kysten av Vestlandet er den store variasjonen i natur. Åpent, flatt kulturlandskap avløser fjorder og fjell. Tettsteder og småbyer ligger ganske tett langs kysten, og de fleste stedene er det kort mellom plasser der du kan kjøpe mat eller overnatte.
Hyllestadfjorden i Vestland, mellom Florø og Bergen. Foto: Lars Erik Sira.
Veiene langs kysten er stort sett asfalterte. Terrenget varierer fra flatt til kupert, og det blir mer kupert jo lenger sør du kommer. Noen pustepauser får du på de mange ferjene, og du kan også korte ned på sykkelturen ved å ta hurtigbåter og Hurtigruten.
Rundt byene må du regne med litt biltrafikk, men det meste av tiden sykler du på fredelige landeveier der du knapt møter noen.
Se også:
Etappe 5: Fra Bergen til Lindesnes
Det er langt å sykle fra sør til nord i landet. Foto: Lars Erik Sira
Lindesnes er Norges sørligste punkt og ofte start- eller endepunkt for dem som sykler Norge på langs. Den snaut 600 kilometer lange turen langs kysten fra Bergen til Lindesnes byr på stor variasjon i landskapet og mange flotte naturopplevelser.
Ruta er skiltet, og det meste av strekningen er asfaltert.
Fra Bergen går ruta sørover over Stord, Bømlo og Haugesund til Stavanger. Det er flere ferjer underveis. Sør for Stavanger sykler du over Jærens åpne slettelandskap og kan ta avstikkere ut til de lange sandstrendene. Deretter fortsetter ruta på en kystvei over Egersund, Flekkefjord, Farsund og til slutt Lindesnes.
Ruta er stort sett flat, og det er lett å sykle fra Bergen til Egersund. Fra Egersund til Lindesnes er det småkupert. Selv om motbakkene ikke er så lange, er de mange, og du må regne med å bruke godt med krefter på denne delen av strekningen.
Småkupert landskap mellom Egersund og Flekkefjord. Foto: Lars Erik Sira
Byene og tettstedene ligger tett langs kysten i dette området av landet. Derfor er det god tilgang på mat og overnatting underveis, og det er lett å kombinere naturopplevelser og byliv.
Det er en del trafikk rundt byene på strekningen, men du sykler på gang- og sykkelveier og har god avstand til bilene. På store deler av strekningen går ruta på beskjedent trafikkerte småveier.
Se også: Nasjonal turistveg Jæren
Etappe 6: Fra Lindesnes via ferge Horten-Moss til Svinesund
Det er lett å sykle den snaut 600 kilometer lange strekningen mellom Lindesnes og Svinesund. Det er en flott tur langs Skagerakkysten og Oslofjorden, og det er trivelig å besøke småbyene nær sjøen.
Frodige landbruksarealer mellom Larvik og Sandefjord. Foto: Lars Erik Sira
Ruta er skiltet, og det meste av strekningen er asfaltert.
Byene og tettstedene ligger tett på begge sider av Oslofjorden. Derfor er det god tilgang på mat og overnatting underveis, og det er lett å kombinere sykkelturen med bylivet. Oslofjorden krysser du med ferje på ruta Horten–Moss.
Langs Tollbodbrygga i Tønsberg. Foto: Lars Erik Sira
Ruta er lang, men flat og lett å sykle, og det er nesten ingen lange motbakker. Det gjør ruta spesielt godt egnet for de som ikke er vant med å sykle så mye. På deler av ruta er kan du også ta toget.
Det er en del trafikk rundt byene på strekningen, men du sykler på gang- og sykkelveier og har god avstand til bilene. På store deler av strekningen går ruta på beskjedent trafikkerte småveier.
Se også: Telemarkskysten (visittelemark.no)
Etappe 7: Oslofjorden – fra Horten via Oslo til Moss
Denne strekningen er på omtrent 200 kilometer og tar for seg indre Oslofjord. Den passer for en langhelg, og hvis du kombinerer sykkelturen med ferjene Svelvik–Verket og Moss–Horten er dette en flott rundtur.
Ruta er ikke skiltet.
Mellom Svelvik og Verket (Hurumlandet) går Norges korteste fergestrekning over Svelvikstrømmen. Foto: Henrik Duus.
Byene og tettstedene ligger tettpå begge sider av Oslofjorden. Derfor er det god tilgang på mat og overnatting underveis, og det er lett å kombinere sykkelturen med bylivet og besøk på tettsteder. I tillegg gjør de mange ulike attraksjonene langs ruta dette til en opplevelsestur.
Det er mange idylliske steder på denne ruta. Du kommer innom kystbyene, besøker Hurumlandet og Svelvik og tar ferje over Svelvikstrømmen. Ikke minst får du kjenne pulsen av Oslo og alt byen har å by på. På østsiden av Oslofjorden sykler du i bølgende landskap på veier med lite trafikk nedover til Moss. Her sykler du samme rute som på nasjonal sykkelrute 7.
Turvei/sykkelrute Holmestrand-Sande. Foto: Statens vegvesen
Se også: