Kestävä matkailu suojelualueilla

Opas Metsähallituksen matkailukumppaneille

Vihreä sammal aaltoilee, vasemmalla kuvassa lyhyt kasvi.

Hyvä Yhteistyökumppani,

Tervetuloa tutustumaan  Metsähallituksen Luontopalvelujen (metsa.fi, avautuu uuteen ikkunaan)  tuottamaan uuteen digioppaaseen, jossa esittelemme matkailuyhteistyön perustana toimivat kestävän matkailun periaatteet suojelualueilla toimiseen. Lisäksi materiaali sisältää hyödyllistä tietoa matkailun kehittämisestä, kestävyyden seurantamenetelmistä ja matkailun vastuuhenkilöiden yhteystiedot.

Kuuntele videolta luontopalvelujohtaja Henrik Janssonin tervehdys:

Henrik Jansson, Metsähallituksen luontopalvelujohtaja

Vastuullisuus ohjaa kaikkea Metsähallituksen toimintaa. Metsähallituksen  vastuullisuusohjelma (metsa.fi)  jakautuu neljään painopistealueeseen: johtaminen, ympäristö, ihminen ja yhteiskunta. Tavoitteenamme on kehittää valtion alueilla olevien matkailualueiden palveluja siten, että ne luovat hyvinvointia luonnolle, ihmisille ja yrityksille: terveyttä ja hyvinvointia paikallisille asukkaille ja matkailijoille, hyviä toimintaedellytyksiä yrittäjille ja taloudellista hyvinvointia koko alueelle.

Matkailua voi Metsähallituksen mailla ja vesillä tapahtua vesialueilla, monikäyttömetsissä, retkeilyalueilla, suojelualueilla ja kansallispuistoissa. Kansallispuiston ja suojelualueiden käytöstä säädetään hoito- ja käyttösuunnitelmassa. Tämä opas keskittyy vastuulliseen luontomatkailuun juuri suojelualueilla ja kansallispuistoissa.

Haluamme kehittää kohteidemme matkailupalveluita kestävästi ja vastuullisesti, yhdessä kumppaneidemme kanssa. Yhteisellä matkalla myös jokaisen yrityksen omat panostukset kestävän liiketoiminnan edistämiseen ovat tärkeitä. Erityisesti kestäviä toimintatapoja tukevat sertifikaatit ja STF-ohjelman hyödyntäminen, kouluttautuminen ja oman yrityksen vastuullisuusviestinnän huomioiminen tukevat yrityksen valmiuksia toimia kestävästi myös luonnonsuojelualueilla.

Metsähallitus on sitoutunut edistämään tässä aineistossa esiteltyjä periaatteita ja osana yhteistyösopimusta haluamme sitouttaa kumppanimme noudattamaan näitä periaatteita heidän toimiessaan kansallispuistoissa ja luonnonsuojelualueilla.

Kestävän luontomatkailun periaatteet

  1. Tuemme kohteiden arvojen säilymistä ja edistämme niiden suojelua
  2. Minimoimme ympäristön kuormitusta
  3. Vahvistamme paikallisuutta
  4. Edistämme kohteiden tuottamaa hyvinvointia ja terveyttä
  5. Edistämme paikallistaloudellista kasvua ja työpaikkojen luomista
  6. Viestimme yhdessä kohteen arvoista ja palveluista

Tämä opas koostuu 9 moduulista, jotka sisältävät tekstisisältöjä, metsähallituslaisten ja yrittäjien videoita ja kuvitusta.

Suojelualueet

Suomen arvokkaan luonnon suojelemiseksi on perustettu monenlaisia suojelu- ja erämaa-alueita. Näitä löytyy tuntureita, vaarametsistä, järvien sokkeloista ja meren saaristosta. Luonnonsuojelualueilla turvataan luonnon monimuotoisuutta: erilaisia lajeja ja elinympäristöjä. 

Suojelualueverkostoon kuuluu eri tavoin suojeltuja alueita Tunnetuimpia näistä ovat kansallispuistot, joita on Suomessa 41. Verkostoa täydentävät luonnonpuistot, Natura 2000 -alueet, erämaa-alueet ja muut suojelualueet.

Syksyinen metsä järven takana. Metsän heijastus näkyy tyynessä vedessä.

Jo perustettuja luonnonsuojelualueita on valtion mailla noin 1,7 miljoonaa hehtaaria. Tämän lisäksi on muita suojeluun varattuja alueita. Valtion hallinnassa olevia luonnonsuojelualueita hoitaa Metsähallituksen Luontopalvelut. Metsähallituksen hoidossa on myös lain suojaamia muinaisjäännöksiä ja muita historiallisia arvokohteita.

Luontoa ei suojella yksin luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi, vaan myös ihmisen hyvinvoinnin ja elinmahdollisuuksien turvaamiseksi. Monilla luonnonsuojelualueilla säilytetään lisäksi kansallisia maisema-arvoja ja vaalitaan kulttuuriperintöä.

Luonnonsuojelualueet matkailukohteina

Vaikka luonnonsuojelu onkin luonnonsuojelualueiden ydin, ovat ne usein myös tärkeitä luonnossa virkistäytymisen ja retkeilyn kohteita. Etenkin tunnetuilla kansallispuistoilla on suuri merkitys matkailun vetovoimatekijöinä. Kiinnostuksesta luontoon kertovat suojelualueiden kasvusuuntaiset käyntimäärät. Kävijöiden myötä syntyy kysyntää myös erilaisille palveluille suojelualueille ja niiden läheisyyteen. Suojelualueiden hyödyntäminen luontomatkailussa on mahdollista, kun toiminta sovitetaan yhteen alueen suojelutavoitteiden kanssa, näin alueen vetovoima säilyy myös jatkossa.

Luonnonsuojelualueiden hoitoa ja kestävää käyttöä suunnitellaan yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa. Hoito- ja käyttösuunnitelmien avulla sovitetaan yhteen alueisiin liittyviä erilaisia tavoitteita. Luontokohteille rakennetut retkeilyrakenteet ja reitit antava helpon mahdollisuuden lähteä luontoon, mutta samalla niillä voidaan ohjata käyntien kohdistumista alueella ja suojata herkkiä kohteita. Tärkeä osansa luontoarvojen turvaamisessa on kävijöille suunnattavalla viestinnällä. Samoin ohjataan myös yritystoimintaa - matkailun yritystoiminta luonnonsuojelualueilla edellyttää pääosin lupaa tai sopimusta. 

Arvot

Periaate 1: Tuemme kohteiden arvojen säilymistä ja edistämme niiden suojelua

  • Luonto- ja kulttuuriarvot ovat tärkeä matkan syy
  • Kerromme kävijöille kohteen arvoista ja niiden suojelusta ja kannustamme heitä toimimaan vastuullisesti
  • Kehitämme palveluja ja ohjaamme käyttöä kysynnän ja kohteen luonteen mukaan
  • Käytämme pääsääntöisesti valmiita kulkureittejä ja olemassa olevaa palveluvarustusta
  • Rakentamisessa otamme huomioon myös paikalliset luonto- ja kulttuuriarvot
  • Matkailu ei vaaranna kohteen luonto- ja kulttuuriarvoja, ja haitallisia vaikutuksia ehkäisemme ennakoivasti
Saimaannorppa makaa rantakalliolla. Kuva: Mari Rantanen

Luonnonsuojelualueilla virkistyskäytön ja luontomatkailun järjestäminen edellyttää erityistä huolellisuutta, jotta alueiden arvot eivät toiminnan seurauksena vaarannu. Suojelualueiden ja kulttuuriperintökohteiden arvoihin, ohjeisiin ja säädöksiin on hyvä tutustua kohteen luontoon.fi sivuilla.  Esimerkki Oulangan kansallipuiston säännöistä (luontoon.fi) .

Luonnon suojelemiseksi luonnonsuojelualueilla voidaan rajoittaa liikkumista, leiriytymistä tai erilaisia toimintoja, kuten kasvien keräämistä. Kunkin alueen sääntöihin kannattaa tutustua, koska monille tutut  jokaisenoikeudet (luontoon.fi)  eivät siis välttämättä päde luonnonsuojelualueella.

Metsähallitus tarjoaa tukea yhteistyöyrityksille suojelualueiden ja kulttuuriperintökohteiden arvojen ja tarinoiden huomioimiseen matkailun tuotekehittelyssä. Tutustu kohteiden tietoihin  www.luontoon.fi  sivustolla ja ota tarvittaessa yhteyttä  alueen matkailun yhteyshenkilöön (metsa.fi). 

Ympäristö

Periaate 2: Minimoimme ympäristön kuormitusta

  • Edistämme mahdollisuuksia matkustaa kohteelle julkisin kulkuvälinein ja vähäpäästöisesti
  • Kasvatamme viipymää matkailualueella
  • Toimimme energia- ja materiaalitehokkaasti
  • Toimimme hyvänä esimerkkinä ympäristöasioissa
  • Mahdollistamme ja kannustamme kävijöitä toimimaan ympäristöystävällisesti
Kaksi retkeilijää nuotiopaikalla rannassa Oulujärven retkeilyalueella. Taustalla sumuinen järvimaisema.

Laadukkaasti tuotetut matkailupalvelut huomioi ympäristön toiminnassaan. Kuormitusta voi vähentää esim. käyttämällä vähäpäästöisiä matkustamistapoja ja noudattamalla retkietiketin sääntöjä. Toimimalla hyvänä esimerkkinä energia- ja ympäristöasioissa kannustat muita toimimaan ympäristöystävällisesti.

Sanoista tekoihin! Katso videolta miten Metsähallitus ja eräät matkailukumppanit totetuttavat kestävän matkailun periaatteita ja vastuullista liiketoimintaa:


Piirroskuva, jossa vesistön rannalla on pieni tupa. Kaksi henkilöä katsoo tupaan päin ja toinen osoittaa tupaa innoissaan. Järven kivellä makaa hylje ja taivaalla lentää kaksi joutsenta. Kuvan vasemmassa alareunassa on teksti Muista aina Retkietiketti ja leiriydy vain sallituille paikoille sekä ympäristöministeriön ja Metsähallituksen tunnukset.

 Retkietiketti (luontoon.fi)  tiivistää luonnossa liikkujan muistilistan 5 tärkeään sääntöön:

  1. Kunnioita Luontoa
  2. Suosi merkittyjä reittejä
  3. Leiriydy vain sallituille paikoille
  4. Tee tulet vain sallituille paikoille
  5. Älä roskaa

Uusien käyttäjäryhmien kanssa on hyvä käydä läpi miten luonnossa pitäisi toimia. Noudata näitä sääntöjä omassa toiminnassasi ja kerro niistä omille asiakkaillesi. Tutustu lisäksi retkikohteesi tarkempiin sääntöihin kohteen omilla verkkosivulla. 

 Roskattoman retkeilyn (luontoon.fi)  periaate on yksinkertainen. Jokainen retkeilijä kantaa omat jätteensä luonnosta pois ja pyrkii myös minimoimaan omat jälkensä luonnossa. Roskattomalle retkelle valmistaudutaan jo kotona jättämällä turhat pakkaukset pois.

Vinkit ja lisätiedot

  • Aktivoi asiakkaasi tekemään hyvää luonnon eteen esimerkiksi keräämällä roskia luonnosta harjoittamienne aktiviteettien tai harjoitusten aikana
  • Opeta ja ohjaa miten valmistaudutaan roskattoman retkeilyperaatteen mukaisesti retkeen valmistamalla ja pakkaamalla yhdessä retkieväät

Paikallisuus

Periaate 3: Vahvistamme paikallisuutta

  • Paikallinen tietämys, tutkimustieto, kokemukset ja kulttuuri ovat lähtökohta elämysten tarjonnassa
  • Opastus on laadukasta ja toimijat tuntevat hyvin alueen sekä paikalliset olot
  • Lisäämme kohteen arvostusta laadukkaasti tuotetuilla matkailupalveluilla
  • Toimimme yhteistyössä ja tarjoamme paikallisille asukkaille sekä kävijöille mahdollisuuksia osallistua kohteen hoitoon ja kehittämiseen
Tyytyväisenä myhäilevä kansallispuistokävijä nojaa vanhaan oveen Perämeren saaressa.

Laadukkaat matkailupalvelut ovat myös kulttuurillisesti kestäviä, mahdollisimman aitoja elämyksiä. Aitous on parhaimmillaan paikallisuuden vahvaa tuntemista, kunnioittamista, esiintuomista ja vahvistamista. Tällöin palveluiden lähtökohtana ovat paikalliset erityispiirteet; tavat ja perinteet, tarinat, olosuhteet sekä historia. 

Paikallisuuden vahvistaminen tarkoittaa myös konkreettisesti paikallisen työvoiman palkkaamista sekä paikallisten toimijoiden ja tuotteiden käyttämistä alihankinnoissa.

Vinkit ja lisätiedot

Hyvinvointi

Periaate 4: Edistämme kohteiden tuottamaa hyvinvointia ja terveyttä.

  • Kannustamme kävijöitä monipuolisiin, omatoimisiin ja ohjattuihin luonto- ja kulttuurielämyksiin
  • Varmistamme kohteiden ja palveluiden kävijäturvallisuuden
  • Palvelumme edistävät tasa-arvoa
  • Parannamme kävijöiden mahdollisuuksia lisätä sosiaalista, psyykkistä ja fyysistä hyvinvointiaan
  • Edistämme paikallisten asukkaiden virkistäytymistä ja parannamme alueen elinolosuhteita
Järvimaisema, jossa kuvaajasta pois päin kohden järvenselkää meloo henkilö kajakilla ja kaksi henkilöä kanootilla.

Retket Suomen luonnon huippukohteisiin kampittavat stressin. Metsähallituksen selvitysten mukaan elinvoimaisuus ja onnellisuus kohenevat retkillä Suomen kansallispuistoihin ja muihin laadukkaisiin luontokohteisiin.

Luonto vaikuttaa myönteisesti terveyteen ja hyvinvointiin tutkitusti ainakin kolmen väylän kautta:

Luonnossa kulkeminen ja eräharrastukset ovat terveydenhuollon ja matkailun yritystoiminnan näkökulmasta myös merkittävä taloudellinen mahdollisuus. Metsähallituksen vuosina 2016–2020 toteuttamien kävijätutkimusten mukaan luonto- ja historiakohteiden kävijöistä 87 % kokee vierailulla olleen melko tai erittäin paljon terveys- ja hyvinvointivaikutuksia. Kävijöiden kokemien terveys- ja hyvinvointivaikutusten keskiarvo oli 4,35 asteikolla 1–5, jossa 1= täysin eri mieltä ja 5 = täysin samaa mieltä.

 ”Hyvinvoiva luonto, hyvinvoiva ihminen” on vuoteen 2025 ulottuva terveyden edistämisen ohjelma (metsa.fi) , jolla Metsähallituksen Luontopalvelut ja Eräpalvelut yhteistyössä kumppaneiden kanssa kannustavat ihmisiä lähtemään rohkeasti luontoon – lähiluonnosta kansallispuistoihin.

Yhdenvertaisten matkailupalvelujen mukaan kaikilla täytyy olla mahdollisuus nauttia luonnosta. Yhdenvertaisuuden kolme pääryhmää Visit Finlandin määritelmään mukaan ovat: Esteelliset vierailijat (liikunta-, aisti- ja kognitiiviset esteet), sateenkaariväestö ja etniset ryhmät.

Suomen luonnon ja kulttuuriperinnön huippukohteilla on erityisen tärkeää yhdenvertaisuuden huomioiminen palvelujen tuotannossa, minkä edistäminen edellyttää yhteistyötä palveluntarjoajien kesken. Tärkeää on koko palveluketjun yhdenmukainen toiminta. Visit Finland on julkaissut  oppaan yhdenvertaisuuden huomioimiseksi matkailussa (businessfinland.fi) .

Vinkit ja lisätiedot

Paikallistalous

Periaate 5: Edistämme paikallistaloudellista kasvua ja työpaikkojen luomista

  • Tarjoamme kävijöille laadukkaita ja kohteen vetovoimalle rakentuvia palveluja
  • Teemme aktiivista yhteistyötä pitäen selvänä toimijoiden roolit ja vastuut kohteen hoidossa ja palveluiden tuottamisessa
  • Tarjoamme tietoa kohteista ja palveluista ennakkoon, helposti ja kiinnostavassa muodossa eri viestintäkanavissa
  • Innostamme matkailijoita viipymään pidempään matkailualueella
Kaksi pyöräilijää viettää taukoa laavun edustalla. Taustalla näkyy luminen metsämaisema.

Miten voimme yhdessä vahvistaa paikallistalouksia?

Vetovoimainen luonto sekä luontokohteiden laadukkaat reitit ja rakenteet yhdessä yrittäjien tuottamien maksullisten matkailupalvelujen kanssa luovat menestyvän luontomatkailukohteen. Kun koko matkailupalveluketju on kunnossa, syntyy paikallistalouksiin merkittäviä taloudellisia tulo- ja työllisyysvaikutuksia. Metsähallituksen Luontopalvelujen tuottamat retkeilypalvelut luovat perustaa ja mahdollistavat niihin liittyvän yritysten tuotekehittelyn. 

Alla olevassa graafissa näkyy Syötteen kansallispuiston paikallistaloudellisten kokonaistulovaikutusten kehitys vv. 2012-2019 ja käyntimäärän kehitys. Kansallispuiston käyntimäärä on kyseisellä jaksolla yli kaksikertaistunut, mutta paikallistaloudelliset vaikutukset ovat kasvaneet vielä voimakkaammin ja yli kolminkertaistuneet vuodesta 2012 vuoteen 2019.

Graafi, joka esittelee Syötteen kansallispuiston paikallistaloudellisten kokonaistulovaikutusten kehitystä vv. 2012-2019 ja käyntimäärän kehitystä.

Tarkasteltaessa vaikutuksia menolajeittain (alla oleva taulukko) nähdään, että Syötteen kansallispuistokävijöiden rahankäytössä majoittuminen tuottaa suurimmat tulo- ja työllisyysvaikutukset paikallistalouksiin, ja seuraavaksi merkittävimpiä ovat ohjelmapalvelut, kahvila- ja ravintolaostokset sekä ruoka- ja muut vähittäiskauppaostokset.

Syötteen kansallispuistokävijöiden rahankäytön tarkastelu menolajeittain ensimmäisenä majoituspalvelut

Yritykset voivat vahvistaa toimintansa myönteisiä paikallistaloudellisia vaikutuksia esimerkiksi suosimalla paikallisia tuotteita ja palveluja kuten lähiruokaa sekä verkostoitumalla paikallisesti. 

Viestintä

Periaate 6. Viestimme yhdessä kohteen arvoista ja palveluista

  • Sitoudumme kohteen arvoihin ja perusviesteihin.
  • Viestimme yhdenmukaisesti ja vastuullisesti eri kohderyhmille sekä kotimaassa että kansainvälisesti.
  • Keräämme palautetta sidosryhmiltä asiakastyytyväisyyden sekä toiminnan kehittämiseksi.
  • Järjestämme koulutus- ja yhteistyötilaisuuksia alueen toimijoiden kesken.
  • Kannustamme toimijoita sitoutumaan näihin kestävän matkailun periaatteisiin.
Retkeilijä kävelee mäntymetsässä, jonka taustalla näkyy järvi. Kohti kameraa kulkeva retkeilijä on pukeutunut syksyisesti ja katsoo puiden latvoihin.

Tärkeä osa kohteen luonto- ja kulttuuriarvojen turvaamista on kävijöille suunnattava viestintä. Yhteistyöllä lisätään tietoisuutta alueen erityispiirteistä. Yhdessä myös viestimme alueesta ja sen mahdollisuuksista ulospäin lisäten kohteen tunnettuutta. Palvelemme yhteisiä asiakkaita, joten yhtenäiset viestit oikeanlaisesta suojelualueella toimimisesta ovat tärkeitä.

Kävijät etsivät tietoa monista kanavista. Yhtenäisesti viestimällä välittyy selkeämpi sanoma. Yhtenäinen, saatavilla oleva ja ajantasainen tieto parantaa myös asiakaskokemusta.

Yhteistyöyritysten käytössä on  Luontopalveluiden materiaalipankin (metsa.fi)  aineistot hyödynnettäväksi omassa viestinnässään. Sieltä löytyy valokuvien lisäksi puistojen tunnukset, retkietiketti-aineistot, tekstejä (mm. reittikuvaukset ja ohjeet).

Parhaimmillaan yhtenäisellä viestinnällä lisäämme luonnon arvostusta ja ymmärrystä retkeilystä sekä palvelemme alueelle suuntaavia kävijöitä!

Näkökulmia yhteisiin viesteihin:

I Turvataan kohteiden luonto- ja kulttuuriarvoja

  • Luonnon huomioiminen liikuttaessa (reiteillä pysyminen ja mahdolliset rajoitusalueet)
  • Lajien havainnointi niitä kunnioittaen (lintujen pesimärauha, saimaannorppa yms)

II Kerrataan  Retkietikettiä (luontoon.fi)  ja ohjataan vastuulliseen retkeilykäytökseen

  • Roskattomuus
  • Tulenteko sääntöjä noudattaen
  • Leiriytyminen ohjeen mukaan

III Varmistetaan asiakasturvallisuus 

  • Vältetään riskikäytöksen esittelyä
  • Asianmukaiset välineet mm. vesillä liikkumisessa
  • Reittien vaativuus, olosuhteisiin varautuminen ja toiminta hätätilanteissa

IV Kerrotaan palveluista 

  • Ajantasainen tieto ja kävijöille relevantit palvelut

Laajimmillaan vastuullisuus ja siitä viestintä on osa yrityksen kaikkea toimintaa.

Muista, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa! Varmista, että käyttämäsi kuva tukee haluamaasi viestiä. Valitse siis kuvia, joissa lemmikit kulkevat hihnassa ja tulet on tehty niille tarkoitettuun paikkaan. Kuvia, joissa tapahtuu jotain sääntöjen vastaista tai vaarallista ei kannata käyttää, vaikka tarkoitus olisikin olla varoittava esimerkki. 

Vinkit ja lisätiedot

Metsähallituksen sähköiset viestintäkanavat

  •  Luontoon.fi  esittelee retkeilyä ja valtion hoidossa olevia erilaisia retkikohteita ja niiden retkeilymahdollisuuksia
  •  Retkikartta.fi  - karttapalvelu valtion maa- ja vesialueista. Sisältää retkeilypalveluiden osalta osin myös kuntien ym. tuottamia palveluita
  •  Metsa.fi  kertoo Metsähallituksen toiminnasta ja antaa lisätietoa toimintaansa valtion alueilla suunnittelevilla
  • Sosiaalinen media Luontopalvelut valtakunnallisesti FB Suomen kansallispuistot, IG: luontoonfi. Näitä täydentävät yksittäisten puistojen somekanavat
  •  Metsähallitus Luontopalvelut YouTube-kanavalla (youtube.com)  julkaistaan luontoon ja retkeilyyn liittyviä videoita
Maastopyöräilijä lähestyy sorastettu polkua pitkin. Kuvan etualalla näkyy opastetolppa, jossa maastopyöräily-symboli.

Seuranta

"Any phenomenon that is not measured and reported does not exist politically. Governments, societies, communities and individuals place more value on that which is documented."

Paul F. J. Eagles

Professor emeritus, university of Waterloo, Canada

Kuvassa nuori mies rapsuttaa hymyssäsuin lammasta. Taustalla niityllä muita lampaita ja punainen saaristolaisrakennus.

Tietoa luonnonsuojelualueiden käynneistä ja kävijöistä

Metsähallitus seuraa käyntimäärien kehitystä ja tekee kävijätutkimuksia suosituilla suojelu- ja retkeilyalueilla. Kävijätutkimuksilla kävijäprofiiliin liittyviä tietoja kerätään kansallispuistoista ja muista matkailun kärkikohteista noin viiden vuoden välein. Tutkimuksissa tuotetaan vertailukelpoista tietoa kävijärakenteesta, harrastuksista, alueen käytöstä, kävijätyytyväisyydestä, käynnin kestosta sekä käyntiin liittyvästä rahankäytöstä. Kävijätutkimuksista saa tietoa käytännön suunnitteluun ja alueiden hoitoon. Tulokset otetaan huomioon mm. palveluiden sijoittelussa, mitoituksessa ja ylläpidossa. Tietoa kävijöistä ja heidän toiveistaan tarvitaan erityisesti silloin, kun palvelurakenteisiin tehdään muutoksia. Kävijöiden mielipiteet vaikuttavat myös luonnon hoitoon. Kävijätutkimusraportteihin voi tutustua metsa.fi  Julkaisut - osiossa (metsa.fi) .

Suojelualueiden käyntimäärät lasketaan pääasiassa laskureilla, ja arviot käyntimääristä perustuvat aina parhaimpaan käytettävissä olevaan tietoon. Kaikkiin kävijälaskennan raportteihin voi tutustua  metsa.fi:ssä .

Kaksi retkeilijää rinkat selässään opasteviittojen luona kesäisessä Hiidenportin kansallispuistossa. Kuvaan lisätty tekstinä kävijätutkimuksessa mitattavat asiat: kävijäprofiili, harrastukset, missä ja milloin, odotukset, taloudelliset vaikutukset, käynnin kesto, terveys ja hyvinvointi, motiivit ja kävijätyytyväisyys.

Kestävyyden toteutumista seurataan

Matkailun kestävyyden ja ympäristövaikutusten arviointi on tärkeä osa suojelualueiden hoidon ja käytön järjestämistä. Kansallispuistoissa ja muilla matkailun kärkikohteilla kestävyyttä arvioidaan hyväksyttävissä olevien muutosten rajojen määrittelyn avulla (LAC, Limits of Acceptable Change). Kestävän matkailun periaatteiden pohjalta kullekin luontomatkailualueelle on määritelty tavoitetilat, joiden mukaisesti toimintaa alueilla pyritään kehittämään.

Menetelmässä kestävyyden eri osatekijöille etsitään hyväksyttävissä olevien muutosten raja-arvot eli vaihteluväli, jolla toiminnasta aiheutuvien ympäristömuutosten tulisi pysytellä. Matkailusta aiheutuvia ympäristövaikutuksia mitataan sopivien mittareiden avulla. Nykyisen tilanteen mittausten perusteella voidaan tarvittaessa jo etukäteen ryhtyä ennaltaehkäiseviin korjaaviin toimenpiteisiin, mikäli sovitut raja- arvot uhkaavat ylittyä tai alittua. Menetelmällä seurataan esimerkiksi ympäristön kulumista, vaikutuksia lajeihin ja luontotyyppeihin, asiakastyytyväisyyttä, alueiden käyntimääriä ja matkailun vaikutuksia paikallistalouteen ja kulttuuriin.

Luonnon virkistyskäytön ja matkailun ja virkistyskäytön kestävyyden seuranta tuottaa vuosittain analyysin tärkeimpien matkailukohteiden kestävyyden tilasta ja sen kehityksestä. Kestävyyden seuranta on osa suojelu- ja retkeilyalueiden hoidon ja käytön suunnittelua ja matkailun näkökulmasta tärkeimpien alueiden matkailusuunnitelmia.

Kaaviossa kuvataan LAC-menetelmän soveltamista kestävyyden mittaamiseen. Limits of Acceptable Change (LAC) prosessissa määritellään tavoitetila, valitaan parhaat indikaattorit ja mittaustapa. Nykyarvojen tarkastelun kautta tuotetaan hyväksyttyjen muutosten rajat, jotka määrittävät ennakoivia ja reagoivia toimenpiteitä kyseisellä alueella.

Esimerkkejä:

Vinkit ja lisätiedot

Yhteistyö

Metsähallituksen hallinnoimat kansallispuistot ja muut luonnonsuojelualueet ovat erinomaisia kohteita luontoon nojautuvan liiketoiminnan harjoittamiseen. Kun yrittäjä tai muu yhteistyötaho hyödyntää liiketoiminnassaan Metsähallituksen ylläpitämiä retkeilyrakenteita ja -reittejä, tulee hänen tehdä yhteistyösopimus näitten alueiden käytöstä.

Yhteistyösopimuksen myötä matkailuyrittäjä sitoutuu mm. tämän oppaan esittelemiin kestävän matkailun periaatteisiin, joilla pyritään ensisijaisesti varmistamaan matkailutoiminnan kestävyys suojelualueilla. Lisäksi osana yhteistyötä pyritään parantamaan luontokohteisiin liittyvää viestintää ja asiakaspalvelua.

Osana yhteistyötä saat seuraavat edut:

  • Kansallispuistologojen käyttöoikeuden
  • Viestinnällistä materiaalia ja ohjeita (kuvia, esitteitä jne)
  • Mahdollisuuden hyödyntää kansallispuiston brändiä toiminnassaan
  • Mahdollisuuden valmiiden kansallispuistologotuotteiden myyntiin
  • Perehdytyksen kestävän matkailun periaatteisiin ja suojelualueilla toimimiseen
  • Näkyvyyttä Metsähallituksen viestintäkanavissa
  • Tarvittaessa oikeuden käyttää Metsähallituksen ylläpitämiä retkeilyrakenteita

Metsähallituksen Luontopalveluissa tehdään aktiivista yhteistyötä myös muiden matkailun sidosryhmien kanssa kuten erilaiset matkailun alue- ja kehittäjäorganisaatiot, oppilaitokset ja muut julkisen sektorin toimijat. Valtakunnallisesti erilaisia matkailukumppaneita on jo lähes tuhat.

Jos yrityksesi on kiinnostunut toimimaan valtion mailla tai hyödyntämään luontokohteita viestinnässä, ota yhteyttä alueesi matkailun vastuuhenkilöön. Lisätietoa yhteistyöstä ja oikeat yhteyshenkilöt löydät metsa.fi  Matkailuyhteistyö -sivulta (metsa.fi). 

Huomioithan, että  tapahtumien järjestäminen luonnonsuojelualueella (metsa.fi)  vaatii pääsääntöisesti myös luvan.

Yhteystiedot

Kansallispuistojen ja muiden retkeilykohteiden, kulttuurihistoriallisten kohteiden ja Metsähallituksen asiakaspalvelupisteiden (luontotalojen) esittelyt ja sijainnit löytyvät  luontoon.fi  -sivuilta.

Metsähallituksella on Suomen suojelu- ja retkeilyalueilla luontokeskuksia, -taloja ja -tupia sekä palvelupisteitä. Niiden henkilökunnalta saat tietoa suojelualueista ja retkikohteista ja luontokeskuksista voi myös ostaa retkikohteisiin ja luontoon liittyviä julkaisuja ja tuotteita. Luontopolulle ja retkeilyreitille kannattaa suunnistaa näiden kautta aina, kun se suinkin on mahdollista.

Matkailuyhteistyötä tehdään alueellisesti ja jokaisella alueella on yhteistyölle nimetty vastuuhenkilö.


Yhteistyötahojen tarjoamia hyödyllisiä tietopaketteja ja ohjelmia:

Visit Finland on kehittänyt matkailuyrityksille ja -alueille tarkoitetun  Sustainable Travel Finland -ohjelman (businessfinland.fi)  ja sillä saavutettavan Sustainable Travel Finland -merkin.

Kestävä matkailu suojelualueella -digiopas

Tämä aineiston on tuottanut Metsähallituksen projektiryhmä Leena Yli-Piipari, Carina, Wennström, Heidi Lumijärvi, Mari Laukkanen, Erkki Ollila ja Matti Tapaninen. Oppaan sisällössä on yhdistelty jo olemassa olevaa Metsähallitus-aineistoa ja uudenlaisia projektin tuottamia sisältöjä.

Valokuvaajien nimet löytyvät kuvan vasemmasta ylälaidasta, i-merkin takaa. Videotuotanto: Katri Lehtola, Ismo Lampi/Metsähallitus ja Saara Lavi. Vastuullisuusasiantuntijana Anu Nylund.

Jos huomaat tämän tarinakartan toiminnassa virheitä, voit lähettää palautetta oikean yläkulman Raportti-toiminnon kautta.