Hållbar turism i skyddsområden

Guide för Forststyrelsens partner inom turism

Grön, böljande mossa, till vänster i bilden en kort växt. Fotografi: Katri Lehtola / Metsähallitus.

Bästa Samarbetspartner,

Välkommen att bekanta dig med den nya digitala guiden av  Forststyrelsens Naturtjänster (metsa.fi) , där vi presenterar principerna för hållbar turism i skyddsområden som grund för turismsamarbetet. Dessutom innehåller materialet nyttig information om utvecklingen av turismen, metoderna för uppföljning av hållbarheten och kontaktuppgifter till ansvarspersonerna för turismen.

Lyssna på videon med naturtjänstdirektör Henrik Janssons hälsning:

Henrik Jansson, Fortstyrelsens naturtjänstdirektör

Samhällsansvaret styr all verksamhet vid Forststyrelsen. Forststyrelsens  program för samhällsansvar (metsa.fi)  är indelat i fyra prioriterade områden: ledning, miljö, människor och samhälle. Vårt mål är att utveckla tjänsterna på turistområdena på statens marker så att de skapar välbefinnande för naturen, människorna och företagen: hälsa och välbefinnande för lokalbefolkning och turister, goda verksamhetsförutsättningar för företagare och ekonomisk välfärd för hela regionen.

Vi vill utveckla turismtjänsterna på ett hållbart och ansvarsfullt sätt, tillsammans med våra partner. På den gemensamma resan är också varje företags egna satsningar på att främja hållbar affärsverksamhet viktiga. I synnerhet certifikat som stöder hållbara verksamhetssätt och utnyttjande av STF-programmet, utbildning och beaktande av det egna företagets ansvarskommunikation stöder företagets beredskap att agera hållbart även i naturskyddsområden.

Forststyrelsen har förbundit sig att främja de principer som presenteras i detta material och som en del av samarbetsavtalet vill vi förbinda vår partner att följa dessa principer när de verkar i nationalparker och naturskyddsområden.

Principerna för hållbar naturturism

  1. Vi stöder bevarandet av värdena i områdena och främjar skyddet av dem.
  2. Vi minimerar belastningen på miljön
  3. Vi stärker den lokala anknytningen
  4. Vi främjar välbefinnandet och hälsan som områdena skapar
  5. Vi främjar tillväxten av den lokala ekonomin och skapandet av arbetsplatser
  6. Vi informerar tillsammans om områdets värden och tjänster

Denna guide består av nio moduler som innehåller texter, Fortstyrelsens och företagarnas videor och illustrationer. Genom att klicka på pilen i menyn uppe i högra kanten kommer du till de regionala presentationsdelarna.

Skyddsområden

Många olika typer av skydds- och vildmarksområden har inrättats för att skydda Finlands värdefulla natur. Dessa i finns i fjällen, på skogklädda höjder, i sjöarnas labyrinter och i skärgården längs kusten. I naturskyddsområdena tryggas den biologiska mångfalden: de olika arterna och livsmiljöerna.

Nätverket av skyddsområden består av områden som skyddas på olika sätt. De mest kända är de 41 nationalparkerna i Finland. Nätverket kompletteras av naturreservat, Natura 2000-områden, ödemarksområden och andra skyddsområden.

En höstskog bakom en sjö. Skogens reflektion syns i det lugna vattnet. Fotografi: Mari Laukkanen.

På statens marker finns det cirka 1,7 miljoner hektar redan inrättade naturskyddsområden. Dessutom finns det områden som reserverats för skydd. Naturskyddsområdena som är i statens besittning sköts av Forststyrelsens Naturtjänster. Forststyrelsen förvaltar också fornlämningar och andra historiska platser som skyddas av lag.

Naturen skyddas inte enbart för att bevara naturens mångfald utan också för att trygga människans välbefinnande och levnadsmöjligheter. I många naturskyddsområden bevarar man också nationella landskapsvärden och värnar om kulturarvet.

Naturskyddsområden som turistmål

Även om naturskyddet är naturskyddsområdenas kärna är de ofta också viktiga platser för rekreation och friluftsliv i naturen. Särskilt kända nationalparker har stor betydelse för turismen. Det växande antalet besök i skyddsområdena vittnar om intresset för naturen. Besökarna skapar också efterfrågan på olika tjänster i skyddsområdena och i deras närhet. Det är möjligt att använda skyddsområdena inom naturturismen när verksamheten samordnas med områdets skyddsmål, så att områdets dragningskraft bevaras även i fortsättningen.

Vården och en hållbar användning av naturskyddsområdena planeras i samarbete med olika intressentgrupper. Med hjälp av skötsel- och användningsplaner förenas olika mål för områdena. Naturområdenas frilufts-service och leder som byggts ger en enkel möjlighet att bege sig ut i naturen, men samtidigt kan man med dem styra besöken i området och skydda känsliga områden. Informationen till besökarna har en viktig roll i tryggandet av naturvärdena. Likaså styrs företagsverksamheten – företagsverksamhet inom turism i naturskyddsområden förutsätter huvudsakligen tillstånd eller avtal.

Värden

Princip 1: Vi stöder bevarandet av värdena i områdena och främjar skyddet av dem.

  • Natur- och kulturvärdena är resans viktiga syfte
  • Vi informerar besökarna om områdets värden och skyddet av dem samt uppmuntrar besökarna att handla ansvarsfullt
  • Vi utvecklar tjänsterna och styr användningen enligt efterfrågan och områdets karaktär
  • Vi använder i huvudsak färdiga vandringsleder och befintlig serviceutrustning
  • I byggandet beaktar vi också de lokala natur- och kulturvärdena
  • Turismen äventyrar inte natur- och kulturvärdena och vi förutser och förebygger skadliga verkningar
En saimenvikare ligger på en strandklippa. Fotografi: Mari Rantanen.

För att rekreationsanvändningen och naturturismen i naturskyddsområdena ska kunna ordnas krävs särskild omsorgsfullhet, så att områdenas värden inte äventyras till följd av verksamheten. Det lönar sig att bekanta sig med skyddsområdenas och kulturarvsplatsernas värden, anvisningar och bestämmelser på webbplatsen utinaturen.fi.  Exempel på Oulanka nationalparks regler (utinaturen.fi) .

För att skydda naturen kan man i naturskyddsområden begränsa rätten att röra sig, att slå läger eller olika aktiviteter, såsom att samla växter. Det lönar sig att bekanta sig med reglerna för varje område, eftersom  allemansrätten (utinaturen.fi) , som många känner till, inte nödvändigtvis gäller i naturskyddsområdet.

Forststyrelsen erbjuder samarbetsföretagen stöd för att beakta skyddsområdenas och kulturarvsplatsernas värden och berättelser i produktutvecklingen av turismen. Bekanta dig med informationen om områdena på webbplatsen  www.utinaturen.fi  och kontakta vid behov  kontaktpersonenför turismen i området .

Miljö

Princip 2: Vi minimerar belastningen på miljön

  • Vi främjar möjligheterna att resa till områdena med allmänna kommunikationsmedel och utsläppssnålt
  • Vi förlänger besöken i turismområdet
  • Vi verkar energi- och materialeffektivt
  • Vi verkar som ett gott exempel i miljöfrågor
  • Vi gör det möjligt för besökarna att handla miljövänligt och uppmuntrar dem till det
Två vandrare vid eldplatsen vid stranden i Ule träsk strövområde. I bakgrunden syns ett dimmigt insjölandskap. Fotografi: Maarit Vaahteranoksa.

Högklassiga turisttjänster beaktar miljön i sin verksamhet. Belastningen kan minskas t.ex. genom att använda utsläppssnåla färdsätt och följa reglerna i etiketten i friluftslivet. Genom att föregå med gott exempel i energi- och miljöfrågor uppmuntrar du andra att agera miljövänligt.

Från ord till handling! Se videon om hur Forststyrelsen och vissa partner inom turismen förverkligar principerna för hållbar turism och ansvarsfull affärsverksamhet:


 Etiketteni friluftslivet  är en sammanfattad minneslista med fem viktiga punkter för den som rör sig i naturen:

  1. Respektera naturen
  2. Håll dig till markerade leder
  3. Slå läger endast på anvisade platser
  4. Gör upp eld endast där det är tillåtet
  5. Skräpa inte ner

Med nya användargrupper är det bra att gå igenom hur man ska gå till väga i naturen. Följ dessa regler i din verksamhet och berätta om dem för dina kunder. Bekanta dig dessutom med de närmare reglerna för ditt utflyktsmål på områdets egen webbplats. 

Principen för  skräpfrittfriluftsliv  är enkel. Alla tar med sig sitt eget skräp från naturen och strävar också efter att minimera sina egna spår i naturen. Man förbereder sig redan hemma för en skräpfri utflykt genom att lämna bort onödiga förpackningar.

Tips och mer information

  • Aktivera dina kunder att göra gott för naturen till exempel genom att samla skräp under de aktiviteter eller övningar som ni ordnar.
  • Lär dem och ge handledning i hur man förbereder sig för en utflykt enligt den skräpfria utflyktsprincipen genom att tillsammans förbereda och packa matsäcken.

Lokal anknytning

Princip 3: Vi stärker den lokala anknytningen

  • Den lokala kunskapen, forskningsresultaten, erfarenheterna och kulturen är utgångspunkterna för utbudet av upplevelser
  • Guidningen är högklassig och aktörerna känner väl till området och de lokala förhållandena
  • Vi höjer värdesättningen av området med högklassigt producerade tjänster
  • Vi samarbetar med och erbjuder de lokala invånarna samt besökarna möjligheter att delta i vården och utvecklingen av området
En nöjd nationalparksbesökare lutar sig mysande mot en gammal dörr på en ö i Bottenviken. Fotografi: Heli Suurkuukka / Forststyrelsen.

Högklassiga turisttjänster är också kulturellt hållbara upplevelser som är så äkta som möjligt. Äkthet är i bästa fall en stark kännedom om det lokala, respekt för, framförande av och förstärkning av det lokala. Utgångspunkten för tjänsterna är då de lokala särdragen: sederna och traditionerna, berättelserna, förhållandena och historian.

Att stärka det lokala innebär också konkret att anställa lokal arbetskraft samt att använda lokala aktörer och produkter i underentreprenader.

Tips och mer information

Välbefinnande

Princip 4: Vi främjar välbefinnandet och hälsan som områdena skapar

  • Vi uppmuntrar besökarna till mångsidiga kultur- och naturupplevelser självständigt och under handledning
  • Vi garanterar att områdena och tjänsterna är trygga för besökarna
  • Våra tjänster främjar jämlikhet
  • Vi förbättrar besökarnas möjligheter att öka sitt sociala, psykiska och fysiska välbefinnande
  • Vi främjar de lokala invånarnas rekreation och förbättrar områdets levnadsförhållanden
Ett sjölandskap där en person med kajak och två personer med kanot paddlar bort från fotografen ut på fjärden. Fotografi: Saara Lavi.

Utflykter till de finaste utflyktsmålen i Finlands natur är en bra huskur mot stress. Enligt Forststyrelsens utredningar förbättrar utflykter till Finlands nationalparker och andra fina naturområden besökarnas livskraft och lycka.

Det är dokumenterat att naturen inverkar positivt hälsan och välbefinnandet på åtminstone tre sätt:

Motion i naturen samt jakt och fiske är också en betydande ekonomisk möjlighet med tanke på hälsovården och företagsverksamheten inom turismen. Enligt besökarundersökningar som Forststyrelsen genomförde 2016–2020 upplever 87 procent av alla som besöker naturområden och historiska platser att besöket var till ganska stor eller väldigt stor fördel för hälsan och välbefinnandet. Medelvärdet för besökarnas upplevda effekter för hälsan och välbefinnandet var 4,35 på skalan 1–5, där 1 = helt av annan åsikt och 5 = helt av samma åsikt.

 ”En välmåendenatur, en välmående människa” är etthälsofrämjande program som sträcker sig fram till 2025 (metsa.fi, på engelska).  Med hjälp av programmet uppmuntrar Forststyrelsens Naturtjänster och Jakt- och fisketjänster tillsammans med samarbetspartner att modigt bege sig ut i naturen – såväl till närnaturen som till nationalparkerna.

Lika behandling inom turisttjänsterna innebär att alla ska ha möjlighet att njuta av naturen. De tre huvudgrupperna för likabehandling enligt Visit Finlands definition är: funktionshindrade besökare (rörelse-, sinnes- och kognitiva hinder), regnbågsbefolkningen och etniska grupper.

I toppområdena för det finska natur- och kulturarvet är det särskilt viktigt att beakta likabehandlingen i produktionen av service och för att främja detta krävs samarbete mellan serviceproducenterna. Det är viktigt att hela servicekedjan fungerar enhetligt. Visit Finland har publicerat  en guide för beaktande av lika behandling inom turismen (businessfinland.fi, på engelska). 

Tips och mer information

Lokal ekonomi

Princip 5: Vi främjar tillväxten av den lokala ekonomin och skapandet av arbetsplatser

  • Vi erbjuder besökarna tjänster som är högklassiga och bygger på områdets dragningskraft
  • Vi idkar aktivt samarbete och är samtidigt klart medvetna om de olika aktörernas roller och ansvar i vården av området och produktionen av tjänster
  • Vi erbjuder information om områdena och tjänsterna i förväg, i en lättfattlig och intressant form i olika mediekanaler
  • Vi sporrar turisterna till att stanna längre i turismområdet
Två cyklister tar en paus framför ett skärmskydd. I bakgrunden syns ett snöigt skogslandskap. Fotografi: Jaakko Posti / Forststyrelsen.

Hur kan vi tillsammans stärka de lokala ekonomierna?

Den attraktiva naturen samt naturområdenas högklassiga leder och konstruktioner tillsammans med de avgiftsbelagda turisttjänster som företagarna producerar skapar ett framgångsrikt naturturistmål. När hela turistservicekedjan är i skick uppstår betydande ekonomiska inkomst- och sysselsättningseffekter på de lokala ekonomierna. Friluftstjänsterna som produceras av Forststyrelsens Naturtjänster skapar grunden och möjliggör företagens produktutvecklingen.

I grafen nedan syns utvecklingen av Syöte nationalparks effekter på de lokala ekonomiska totalinkomsterna år 2012–2019 och utvecklingen av antalet besök. Under den aktuella perioden har antalet besök i nationalparken mer än dubblats, men de lokala ekonomiska effekterna har ökat ännu kraftigare och mer än tredubblats från 2012 till 2019.

En graf som visar utvecklingen av Syöte nationalparks lokalekonomiska effekter på den totala inkomsten 2012–2019 och utvecklingen av antalet besök.

När man granskar konsekvenserna i Syöte nationalpark enligt utgiftsslag (tabellen nedan) ser man att besökarnas penninganvändning ger inkvarteringen de största inkomst- och sysselsättningseffekterna på de lokala ekonomierna. Näst mest betydande är programtjänster, kafé- och restauranginköp samt mat- och andra detaljhandelsköp.

I en granskning av hur besökarna i Syöte nationalpark använder sina pengar enligt utgiftskategori, kommer inkvarteringstjänsterna på första plats

Företagen kan stärka de positiva effekterna av sin verksamhet på den lokala ekonomin till exempel genom att gynna lokala produkter och tjänster såsom närproducerad mat samt genom att bilda lokala nätverk.

Kommunikation

Princip 6: Vi informerar tillsammans om områdets värden och tjänster

  • Vi förbinder oss till områdets värden och basinformation.
  • Vi informerar enhetligt och ansvarsfullt olika målgrupper både i hemlandet och internationellt.
  • Vi samlar respons från intressentgrupperna för att utveckla kundnöjdheten och verksamheten.
  • Vi ordnar utbildnings- och samarbetsdagar mellan områdets aktörer.
  • Vi sporrar aktörerna till att förbinda sig till dessa principer för hållbar turism.
En vandrare går i en tallskog, i bakgrunden syns en sjö. En vandrare som rör sig mot kameran är klädd i höstkläder och tittar på trädens toppar. Fotografi: Mitja Piipponen.

En viktig del av tryggandet av områdets natur- och kulturvärden är informationen till besökarna. Samarbetet ökar medvetenheten om områdets särdrag. Tillsammans kommunicerar vi om området och dess möjligheter utåt och ökar kännedomen om området. Vi betjänar gemensamma kunder och därför är det viktigt med enhetliga budskap om hur man agerar på rätt sätt i skyddsområdet.

Besökarna söker information via många kanaler. Genom att kommunicera enhetligt förmedlas ett tydligare budskap. Enhetlig, tillgänglig och aktuell information förbättrar också kundupplevelsen.

Samarbetsföretagen och media har tillgång till  Naturtjänsternas materialbank (metsa.fi)  (endast på finska) och kan använda materialet i sin egen kommunikation. Där finns förutom fotografier även parkernas emblem, Etikett i friluftslivet-materialen, texter (bl.a. ledbeskrivningar och anvisningar).

Genom enhetlig kommunikation ökar vi i bästa fall uppskattningen av naturen och förståelsen för friluftslivet och betjänar besökarna i området!

Synpunkter på gemensam kommunikation:

I Områdenas natur- och kulturvärden tryggas

  • Beaktande av naturen när man rör sig (att hålla sig på lederna och beakta eventuella begränsningsområden)
  • Observation av arter med respekt för dem (fåglarnas häckningsfrid, saimenvikaren osv.)

II Repetera  Etiketten i friluftslivet (utinaturen.fi)   och hänvisa till ansvarsfullt friluftsbeteende

  • Skräpfrihet
  • Göra upp eld enligt reglerna
  • Slå läger enligt anvisningarna

III Kundsäkerheten säkerställs

  • Undvik att visa riskbeteende
  • Ändamålsenlig utrustning t.ex. när man rör sig på vatten
  • Rutternas svårighetsgrad, beredskap för olika omständigheter och agerande i nödsituationer

IV Information om tjänsterna

  • Aktuell information och tjänster som är relevanta för besökarna

I sin mest omfattande form är ansvarsfullheten och informationen om den en del av företagets hela verksamhet.

Kom ihåg att en bild säger mer än tusen ord! Kontrollera att den bild du använder stöder det du önskar kommunicera. Välj alltså bilder där sällskapsdjuren är kopplade och elden har gjorts upp på en tillåten plats. Det lönar sig inte att använda bilder där det händer något som strider mot reglerna eller som är farligt, även om avsikten är att det ska fungera som ett varnande exempel.

Tips och mer information

Forststyrelsens elektroniska kommunikationskanaler

  •  Utinaturen.fi  presenterar friluftsliv och olika utflyktsmål som sköts av staten samt utflyktsmöjligheterna i områdena
  •  Utflyktskarta.fi  är en karttjänst över statens land- och vattenområden. Innehåller i fråga om friluftstjänster delvis även tjänster som produceras av kommuner mm.
  •  Metsa.fi  berättar om Forststyrelsens verksamhet och ger mer information om verksamheten på statens marker
  • Sociala medier Naturtjänsterna på riksnivå FB Finlands nationalparker, IG: luontoon.fi. Dessa kompletteras av enskilda parkers egna somekanaler
  •  På Fortstyrelsens Naturjänster YouTube-kanal  publiceras videor om naturen och friluftslivet
En terrängcyklist närmar sig längs en grusstig. I förgrunden på bilden syns en stolpe med en skylt, där det finns en symbol för terrängcykling. Fotografi: Maarit Vaahteranoksa.

Uppföljning

"Any phenomenon that is not measured and reported does not exist politically. Governments, societies, communities and individuals place more value on that which is documented."

Paul F. J. Eagles

Professor emeritus, university of Waterloo, Canada

På bilden finns en ung man som med ett leende på läpparna klappar ett får. I bakgrunden finns andra får på ängen och en röd skärgårdsbyggnad. Fotografi: Katja Raatikainen / Forststyrelsen.

Information om besökare och besök i naturskyddsområden

Forststyrelsen följer utvecklingen av antalet besök och gör besökarundersökningar i populära skydds- och strövområden. Genom besökarundersökningar samlas uppgifter om besökarprofilen in från nationalparker och andra toppområden inom turismen med cirka fem års mellanrum. Undersökningarna producerar jämförbar information om besökarstrukturen, fritidssysselsättningar, användningen av ett område, besökarnas belåtenhet, hur länge besöken varade och hur mycket pengar besökarna använde. Besökarundersökningarna ger information för den praktiska planeringen och förvaltningen av områdena. Resultaten beaktas bl.a. i placeringen, dimensioneringen och underhållet av tjänster. Information om besökare och deras önskemål behövs särskilt när ändringar görs i servicen. Besökarnas åsikter beaktas också i naturvården.

Du kan bekantadig med besökarundersökningsrapporterna under rubriken  Publikationer  på metsa.fi.

Skyddsområdenas besöksantal beräknas i huvudsak med räknare och uppskattningar av besöksantal är alltid baserade på den bästa tillgängliga informationen. På  metsa.fi  finns alla rapporter från besökarräkningen.

Två vandrare med ryggsäckar på ryggen vid skyltarna i Hiidenportti nationalpark på sommaren. På bilden har som text lagts till de saker som mäts i besökarundersökningen: besökarprofil, hobbyer, var och när, förväntningar, ekonomiska effekter, besökets längd, hälsa och välbefinnande, motiv och besökarnöjdhet.

Hållbarheten följs upp

Bedömningen av turismens hållbarhet och miljökonsekvenser är en viktig del av ordnandet av skötseln och användningen av skyddsområdena. I nationalparker och andra ledande turistmål bedöms hållbarheten med hjälp av att definiera gränserna för godtagbara förändringar (LAC, Limits of Acceptable Change). Utifrån principerna för hållbar turism har man för varje naturturismområde fastställt ett mål, enligt vilken verksamheten på området utvecklas.

Metoden innebär att gränsvärden för acceptabla förändringar definieras för olika variabler och att miljöförändringarna från verksamheten ska stanna inom det fastställda variationsintervallet. Miljökonsekvenserna av turismen mäts med lämpliga indikatorer. Utifrån mätningarna av den rådande situationen kan man vid behov vidta förebyggande åtgärder om de överenskomna gränsvärdena ser ut att över- eller underskridas. Med metoden följer man till exempel upp miljöslitage, konsekvenser för arter och naturtyper, kundnöjdhet, antalet besök i områdena och turismens inverkan på den lokala ekonomin och kulturen.

Uppföljningen av hållbarheten i användningen av naturen för rekreation och turism producerar årligen en analys av de viktigaste turistmålens hållbarhet och dess utveckling. Uppföljningen av hållbarheten är en del av planeringen av skötseln och användningen av skydds- och strövområdena samt turistplanerna för de områden som är viktigast med tanke på turismen.

Diagrammet beskriver tillämpningen av LAC-metoden för mätning av hållbarheten. I processen Limits of Acceptable Change (LAC) fastställer man målbilden, samt väljer de bästa indikatorerna och mätmetoden. Genom att granska de aktuella värdena skapas gränserna för de godkända förändringarna, som fastställer vilka proaktiva och reaktiva åtgärder som ska vidtas i området i fråga.

Tips och mer information

Samarbete

De nationalparker och andra naturskyddsområden som förvaltas av Forststyrelsen är utmärkta områden för affärsverksamhet som baserar sig på naturen. Då företagaren eller en annan samarbetspart utnyttjar Forststyrelsens friluftskonstruktioner och -leder i sin affärsverksamhet ska det ingås ett samarbetsavtal om användningen av dessa områden.

I och med samarbetsavtalet förbinder sig turismföretagaren bland annat till de principer för hållbar turism som presenteras i denna guide, med vilka man i första hand strävar efter att säkerställa en hållbar turistverksamhet i skyddsområdena. Som en del av samarbetet strävar vi dessutom efter att förbättra informationen och kundservicen i anslutning till naturområdena.

Som en del av samarbetet får du följande förmåner:

  • Nyttjanderätt till nationalparkens logo
  • Informationsmaterial och anvisningar (bilder, broschyrer osv.)
  • Möjligheten att utnyttja nationalparkens varumärke i verksamheten
  • Möjlighet att sälja färdiga produkter med nationalparkens logo
  • Introduktion till principerna för hållbar turism och att fungera i skyddsområden
  • Synlighet i Forststyrelsens informationskanaler
  • Vid behov rätt att använda friluftskonstruktionerna som Forststyrelsen upprätthåller

Forststyrelsens Naturtjänster samarbetar aktivt även med andra intressentgrupper inom turismen, såsom olika region- och utvecklingsorganisationer inom turismen, läroanstalter och andra aktörer inom den offentliga sektorn. På riksnivå finns det redan nästan tusen olika partner inom turismbranschen.

Om ditt företag är intresserat av att verka på statens marker eller utnyttja naturområden i kommunikationen ska du kontakta ansvarspersonen för turismen i ditt område. Mer information om samarbetet och rätt kontaktpersoner hittar du på metsa.fi på sidan  Turismsamarbete (metsa.fi) 

Observera attdet i regel också krävs tillstånd för att  ordna evenemang i ett naturskyddsområde (metsa.fi) .

Kontaktuppgifter

Webbplatsen  utinaturen.fi 

Presentationer av nationalparkerna och andra utflyktsmål, kulturhistoriska platser och Forststyrelsens kundtjänstställen (naturum) samt deras positioner finns på webbplatsen  utinaturen.fi.  

Forststyrelsen har naturum, naturhus och naturstugor samt kundtjänstställen i anslutning till skydds- och strövområdena i Finland. Av personalen får du information om skyddsområdena, utflyktsmålen och naturumen. Du kan också köpa publikationer och produkter med anknytning till utflyktsmålen och naturen. Om möjligt är det alltid en god idé att titta in på ett kundtjänstställe innan du ger dig ut på en naturstig eller vandringsled.

Turismsamarbetet bedrivs regionalt och varje region har en ansvarsperson som utsetts för samarbetet.


Nyttiga informationspaket och program som samarbetspartnerna erbjuder:

Visit Finland har utvecklat för turismföretag programmet  Sustainable Travel Finland (businessfinland.fi)  och märket Sustainable Travel Finland som är tillgängligt genom programmet.

Digitala guiden Hållbar turism i skyddsområden

Detta material har producerats av Forststyrelsens projektgrupp Leena Yli-Piipari, Carina, Wennström, Heidi Lumijärvi, Mari Laukkanen, Erkki Ollila och Matti Tapaninen. I guidens innehåll har man sammanställt befintligt material från Forststyrelsen och nytt innehåll som har producerats inom projektet.

Fotografernas namn finns uppe till vänster på bilden, bakom i-tecknet. Videoproduktion: Katri Lehtola, Ismo Lampi/Forststyrelsen och Saara Lavi. Expert på ansvarsfullhet Anu Nylund.

Om du upptäcker fel i berättelsekartans funktion kan du skicka respons via Rapport-funktionen i övre högra hörnet.