
Hoe gaan we Nuenen duurzaam verwarmen?
Nuenen in stroomversnelling: hoe betrekken we de inwoners?

Voor Nuenen zijn een aantal kansrijke buurten benoemd. Voor deze buurten kijken we nu waar we het beste kunnen beginnen met het aardgasvrij maken. Dat we hier starten, betekent niet dat we morgen aan de slag gaan met aardgasvrij worden. We gaan beginnen met één buurt. Welke buurt dat wordt zullen we op korte termijn bepalen. Dit door vooral te kijken waar de beweging al op gang is gekomen. Voor deze buurt wordt een plan gemaakt: een wijkuitvoeringsplan (WUP).
Participatie speelt hierin een belangrijke rol. Dat betekent dat de gemeente het project zoveel mogelijk wil oppakken samen met inwoners en bedrijven uit die buurt. Daarnaast zullen mogelijk ook organisaties of initiatieven meedoen, die al in de buurten actief zijn. Naast het maken van zo’n wijkuitvoeringsplan willen we in de buurt, samen met de inwoners, vooral beginnen met het isoleren van woningen. Het daadwerkelijk aardgasvrij gaan maken van de buurt kan pas als we samen een wijkuitvoeringsplan hebben gemaakt. Sommige buurten zal een WUP zich richten op aardgasvrij-ready (helemaal klaar voor de laatste stap), in een andere buurt kunnen we misschien al van het aardgas af gaan. Het opstellen van een gezamenlijk plan duurt zo'n 2 jaar. De uitvoering daarna kan wel 8 jaar in beslag nemen.
Wat willen inwoners?
Hoe inwoners denken over de warmtetransitie (de weg naar aardgasvrij) is al deels duidelijk geworden in eerdere gesprekken. In de gesprekken met onder meer de dorpsraad van Gerwen en buurtinitiatieven, maar ook tijdens de gesprekken op straat, is veel gedeeld. Daarnaast hebben 251 inwoners vragen beantwoord over de warmtetransitie in een enquête. Om daadwerkelijk aan de slag te gaan in een buurt is nog specifiekere kennis nodig: Wat speelt er in een buurt? Wat vinden inwoners in deze buurt belangrijk? Welke problemen zien inwoners graag opgelost? Waar maken inwoners zich zorgen over? Hoe willen inwoners betrokken worden? Allemaal vragen die de gemeente graag beantwoord ziet.
Ook voor partijen waar we mee samenwerken zijn antwoorden op deze vragen belangrijk. Hoe beter we weten hoe inwoners denken en wat ze willen, hoe beter we samen een passend plan kunnen maken. Sommige inwoners willen vanaf het begin meedenken en meepraten. In Nuenen zijn er ook al zo’n twintigtal inwoners die hebben aangegeven graag nu al betrokken te worden. Er zijn ook mensen die liever afwachten. De gemeente Nuenen streeft ernaar iedere inwoner de mogelijkheid te geven in te stappen wanneer hij of zij dat wil. Keuzevrijheid is een groot goed. Instappen kan betekenen dat iemand meedenkt in de plannen, het kan ook betekenen dat iemand ‘ja’ zegt tegen het verduurzamen van zijn huis.
Wil je op de hoogte blijven van de warmtetransitie of de plannen in jouw buurt? Stuur ons dan een e-mail via de link hieronder.
Intensief samenwerken
Om de warmtetransitie van Nuenen in stroomversnelling te brengen, krijgen ook sociale organisaties een rol. Om de wijkuitvoeringsplannen te maken, zullen we intensief samenwerken met organisaties die dicht bij inwoners staan. Denk bijvoorbeeld aan de dorpsraden, Woningstichting Helpt Elkander, Energiecoöperatie Morgen Groene Energie, of inwonersinitiatieven. Vaak weten deze organisaties wat er speelt, en kunnen zij ondersteunen in het contact met inwoners en de samenwerking met inwoners.
Inwoners ondersteunen
De gemeente wil niet alleen de inwoners van bepaalde specifieke buurten ondersteunen, maar iedereen helpen die energiebesparende maatregelen wil nemen, of zelf energie wil opwekken. Daarom hebben we deze website opgezet, waar je veel informatie kunt vinden over de warmtetransitie en ontdekt wat zelf je kunt doen. Onder ‘mijn buurt’ kun je naar jouw buurt doorklikken om te vinden wat de (voorlopige) plannen zijn voor jouw wijk. Ook vind je daar hoe je daarop in kan spelen.
In Nuenen is er ook de mogelijkheid om een woning quickscan aan te vragen bij het energieloket van Energiehuis Slim Wonen , of dit loket te bezoeken voor individueel advies. Er zullen ook informatieavonden in het kader van aardgasvrij georganiseerd worden in de toekomst. Dit kondigen we aan in kranten en op sociale media. Ook kun je aangeven op de hoogte gehouden te willen worden, via bovenstaande knop. De Transitievisie Warmte wordt elke vijf jaar geactualiseerd en daar willen we graag zoveel mogelijk inwoners bij betrekken.
Inwoners bereiken
Hoe zorgen we ervoor dat we alle inwoners van Nuenen bereiken? Via de gemeentelijke social media kanalen, gemeentelijke website, lokale media en via de dorps- en wijkraden informeren we inwoners structureel over de warmtetransitie. We willen niet alleen informatie zenden, we willen vooral ook informatie ontvangen. Daarom roepen we in de communicatie ook op tot actie, bijvoorbeeld tot delen van eigen ervaringen en tot het aangaan van het gesprek. We streven ernaar van deze website een interactief platform te maken, zodat we weten wat er speelt bij de inwoners van Nuenen.