Blenheim P4860

Neergestort Wad ten noordoosten van Wierum

- Vliegtuig: Blenheim IV

- Donderdagdag 8 mei 1941, tijd 0:13 uur

- Serienummer: P4860, roepletters: XP-D

- Onderdeel: 139 squadron RAF, basis Wyton


Bemanning:

Piloot:                   F/sgt J. William Middleton      POW

Navigator:            F/sgt K.Robert Coles               POW

Radiotelegrafist:  F/sgt H.Robert Hale               POW


De missie en crash:

De navigator Bob (Smudger) Coles heeft gedurende de oorlog aantekeningen gemaakt, aan de hand daarvan het volgende verslag: In de nacht van 7 op 8 mei was Coles waarnemer / navigator van de Blenheim Mk4 met serienummer P4860, van 139 squadron van de RAF. Ze waren opgestegen van hun thuisbasis Horsham St. Faith. Met Middleton en Hale vlogen ze die nacht een missie naar Nederland in de richting van Hoek van Holland. Het was een heldere nacht waarbij de maan de nacht verlichtte.

Hun hoofddoel was een vijandelijk konvooi bij Den Helder dat ze spoedig vonden, ze hebben een bom afgeworpen op het grootste schip dat daarop in brand vloog. Omdat er nogal wat weerstand kwam van het konvooi besloten ze verder te gaan naar hun tweede doel, aangemeerde schepen in Delfzijl.

Onderweg daarheen zag Hale een Duitse jager aankomen voor een aanval. Op zijn waarschuwing maakte piloot Middleton een ontwijkende beweging waarbij de Blenheim het water raakte en neerstortte waarbij het toestel in tweeën brak. Een andere versie van het verhaal is dat ze aan de hand van de kustlijn probeerden te ontdekken waar ze waren en daarbij te laag vlogen en het water raakten.

Schilderij van Bob Coles

Hale zat in het achterste deel van het vliegtuig terwijl Middleton en Coles met het voorste stuk verder tuimelden tot het bleef liggen in ondiep water. Daarna vloog het voorste stuk in brand. Coles had de minste verwondingen en kon het reddingsvlot laten opblazen. Hij ontdekte dat hij kon staan, het water reikte tot zijn borst. Hij slaagde er in de gewonde piloot in het vlot te krijgen. Daarna peddelde hij naar het achterste deel van het toestel waar hij de bewusteloze Hale uit het wrak kon halen. Hale is bij bewustzijn gekomen toen het voorste deel van het toestel ontplofte met de nog daarin aanwezige bommen. Zie bijgaande afbeelding naar een schilderij van Bob Coles. Daarna heeft Coles het vlot met zijn kameraden er in wadend door het water naar de kant gebracht. Daarbij kwam hij niet op een strand maar bij de kust kwam Coles in diep, zuigend slik terecht.

Bij het bereiken van de zeedijk bij Wierum werden ze opgewacht door de Duitsers. Er was een radarpost bij Nes vlak bij de plaats van de crash. Dit was het begin van een lange tijd in krijgsgevangenschap met diverse ontsnappingspogingen. Na een paar dagen in het ziekenhuis warden ze naar een kamp voor krijgsgevangen gebracht. Na de oorlog ging Coles terug naar Engeland en begon een eigen bedrijf als fotograaf.

Tijdens de oorlog zijn onderdelen van het wrak door de Duitsers geborgen. Zie bijgaande foto van een motor op de zeedijk bij Wierum.

Op 13 juni 1979 is het voorste deel van het wrak geborgen door de Bergingsdienst van de luchtmacht onder leiding van Gerrit Zwanenburg.

Begin mei 1999 is Bob Coles met wadloopgids Minze de Boer terug geweest op de plaats van de crash. Een andere wadloopgids Jan Smit heeft jaren plezier gehad van de gevonden vliegerlaarzen van Coles die in de modder waren blijven steken. Ook is toen in Wierum een tentoonstelling georganiseerd over vliegtuigwrakken in de Waddenzee. Coles heeft de houder van het staartwiel als aandenken mee terug genomen. Zie foto hiernaast.


Het weer op donderdag 8 mei:

Zwakke wind uit het noord-noord-oosten. Een frisse dag met gemiddelde temperatuur van 5.3 °C en een gevoelstemperatuur van 3.2 °C. De minimum temperatuur was -1.1 °C en de maximum temperatuur 11.7 °C. De zon scheen 8.4 uur. Er viel 0.7 mm neerslag verspreid over 0.3 uur.


H. Feenstra Blije

Schilderij van Bob Coles