Hoe gaan we Nuenen duurzaam verwarmen?

Welke criteria zijn gebruikt?

Welke criteria hanteren we?

We hebben de kansen voor elke buurt om aardgasvrij te worden bepaald op basis van negen criteria die we samen met onze  samenwerkingspartners  (stakeholders) hebben opgesteld. Stakeholders hebben aangegeven welke criteria zij belangrijk vonden en welke minder belangrijk. In totaal konden zij 100 punten verdelen over de negen criteria. In onderstaande ranglijst zijn de criteria te zien, en is te zien hoe de stakeholders hun punten hebben toegekend.

  • Koppelkansen: 20 punten
  • Eindgebruikerskosten: 14 punten
  • Draagvlak onder de bewoners: 14 punten
  • Bestaande initiatieven en samenwerkingsverbanden: 12 punten
  • Woningcorporatie als startmotor: 12 punten
  • Maatschappelijke kosten en baten: 10 punten
  • Kansen voor no-regret besparingsmaatregelen: 9 punten
  • Gebruik maken van aanwezige bronnen: 8 punten
  • Impact op de omgeving: 1 punt

Hoe bepalen we de kansrijke buurten?

Op basis van de ranglijst is een zogenaamde Multi-Criteria Analyse (MCA) uitgevoerd. Een Multi-Criteria Analyse (MCA) kan worden gebruikt om een goed onderbouwde keuze te maken. Op basis van gegevens die we over de buurten in Nuenen hebben verzameld, hebben we aan alle buurten per criterium een score toegekend. Deze score hebben we gekoppeld aan de ranking. Uit de analyse volgt een volgorde van buurten. Deze volgorde laat zien welke buurten in onze gemeente het meest geschikt zijn om de transitie naar aardgasvrij te starten; de kansrijke buurten.

Het criterium 'impact op de omgeving' hebben we niet opgenomen in de analyse, maar nemen we mee als randvoorwaarde. Het is namelijk niet mogelijk om objectief te beoordelen wat de impact van de warmtetransitie op de omgeving is in de verschillende buurten.

In de tabellen hieronder is te zien hoe de scores zijn toegekend aan de buurten.


Wat zijn de uitkomsten?

Hierboven zijn de uitkomsten van de MCA weergegeven. Hoe hoger de totaalscore van een buurt, des te meer reden om daar te beginnen met de warmtetransitie. De groengekleurde zijn de buurten die het hoogst scoren.

Er is ook een gevoeligheidsanalyse uitgevoerd aan de hand van zeven scenario's waarin de wegingsfactoren van de criteria zijn aangepast. Op basis van de aangepaste wegingen ontstaat er voor elk scenario een nieuwe volgorde van buurten (zie onderstaande afbeelding). Wanneer bij elk scenario telkens dezelfde buurten terugkomen, dan kunnen we stellen dat onze eerste analyse een goed beeld van de werkelijkheid geeft en robuust is voor veranderingen in de weging. Daaruit leiden we af dat deze buurten inderdaad het meest geschikt zijn om de warmtetransitie te starten.

De buurt 'Verspreide huizen ten zuidoosten van Nuenen' leent zich echter niet voor gezamenlijke oplossingen vanwege de lage woningdichtheid. Deze buurt zal daarom op eigen tempo aardgasvrij worden. Binnen de overige vier hoogscorende buurten hebben we een selectie gemaakt waar we voor 2030 gaan onderzoeken hoe de buurt aardgasvrij kan worden. Op basis van de bestaande sociale cohesie is gekozen voor de Gerwen, Nederwetten en Nuenen-oost. De overgebleven buurten zijn de buurten waar we 1) dit onderzoek pas na 2030 gaan doen, en 2) buurten die op eigen tempo aardgasvrij worden.