Klimaatatlas Westervoort

Introductie

Welkom op de Klimaatatlas van Westervoort!

De atlas toont de gevolgen van klimaatverandering voor onze gemeente.

Klimaatverandering vraagt om actie!

Het klimaat in Nederland verandert. Het  KNMI  verwacht hogere temperaturen, nattere winters, hevigere regenbuien en kans op drogere zomers. Dit verhoogt het risico op wateroverlast, grondwaterproblemen en hittestress in dorpen, steden en in het landelijk gebied. Dat levert risico’s op voor onze economie, gezondheid en veiligheid. Het is belangrijk dat we ons aanpassen aan deze veranderingen.

In het  Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie  hebben rijk, provincies, gemeenten en waterschappen als mijlpaal bepaald dat in 2050 sprake moet zijn van een klimaatbestendige inrichting van de omgeving. Hierin hebben overheden, maatschappelijke organisaties, bedrijven en inwoners ieder hun eigen verantwoordelijkheid.

"De klimaatatlas helpt bij het bepalen hoe we klimaatbestendig kunnen worden."

Klimaatatlas

De klimaatatlas maakt duidelijk op welke klimaateffecten we ons moeten instellen. De getoonde effecten zijn gebaseerd op de  klimaatscenario’s voor 2050  van het KNMI. De gemeente en het waterschap stellen met deze atlas een klimaatagenda op, in overleg met vertegenwoordigers uit de omgeving. Daarnaast biedt de atlas inzicht in mogelijke effecten zodat maatschappelijke organisaties, inwoners en bedrijven hun leefomgeving hierop kunnen aanpassen. 

Deze klimaatatlas is tot stand gekomen in een samenwerking tussen de gemeente en Waterschap Rijn en IJssel.

Wateroverlast

Een extreem hevige regenbui kan wateroverlast veroorzaken. Bijvoorbeeld doordat het water tegen de gevel van je woning aan staat. Of doordat de wegen niet meer begaanbaar zijn voor jou of de hulpdiensten. Maar het kan ook zijn dat je als agrariër je oogst ziet mislukken, doordat het water te lang op het land blijft staan.

Hieronder brengen we het risico op wateroverlast voor jou in beeld.

Wil je ideeën om het water in je tuin in goede banen te leiden? Klik dan op onderstaande knop.

 

Plasvorming na korte bui

De kaart laat zien waar een korte extreem hevige bui leidt tot grote plassen water op straat, in tuinen en op het land. Hoe donkerder de blauwe kleur, hoe dieper de plas.

Je kunt voor twee korte buien (1 en 2 uur) bekijken wat het beeld is. Het zijn klimaatbuien voor 2050.

Een bui van 70mm in 1 uur tijd, is dat veel? Nou... op dit moment valt er gemiddeld 850 mm in een heel jaar, dus ja, dat is veel.

De kaart toont het effect van extreme neerslag binnen de hele gemeente. In de praktijk komen dergelijke extreme buien slechts lokaal voor.

Meer informatie

Voor technische informatie over hoe de kaarten zijn gemaakt  klik hier .

Voor informatie over hoe het klimaat gaat veranderen in Oost-Nederland  klik hier .

Hitte

Door de stijging van de temperatuur van de lucht, zullen ook huizen, wegen en wateren sneller opwarmen.

Dat kan gevolgen hebben voor je gezondheid, want langdurige blootstelling aan hoge temperaturen is niet gezond. Maar ook indirect heeft het gevolgen. Als het zwemwater bij jou in de buurt snel opwarmt, is de kans op zwemmersjeuk en blauwalgen ook groter.

In onderstaande kaartbeelden brengen we het risico van hitte voor je in beeld.

Als je wilt weten wat jij kunt doen om koelte in je tuin te krijgen, klik dan op onderstaande knop.

Hittestress

Hittestress is een term die aangeeft dat een sterk verhoogde gevoelstemperatuur optreedt, die onaangenaam en zelfs schadelijk kan zijn voor mens en dier. De aanwezigheid van veel verhard oppervlak verhoogt de gevoelstemperatuur en daarmee de hittestress, terwijl de aanwezigheid van schaduw en groen deze verlaagt.

Hittestress is een serieus probleem dat vaak onderschat wordt. Blootstelling aan hoge temperaturen zorgt voor gezondheidsrisico's. Langdurig aanhoudende hitte kan leiden tot klachten als vermoeidheid, concentratieproblemen en hoofdpijn. Er bestaat ook risico op uitdroging en oververhitting. In het ergste geval kunnen mensen hieraan overlijden.

Wat zie ik op de kaart?

De kaart geeft aan in welke gebieden het op warme dagen extra heet aanvoelt, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van veel bebouwing en verharding. Ook zijn de koelere plekken in de omgeving zichtbaar, zoals wegen met laanbeplanting, parken en bosgebieden. 

Wat kan ik wel en niet met deze informatie?

De kaart maakt tot op straatniveau duidelijk waar de kans op het ervaren van hittestress in de openbare ruimte groot is. Of er in de gebouwen zelf ook hittestress ervaren wordt is o.a. afhankelijk van de isolatie van gebouwen. Kwetsbare groepen zoals ouderen, jonge kinderen en chronisch zieken kunnen eerder hittestress ervaren dan anderen.

Warme nachten

Waarom zijn warme nachten een probleem? 

Warme nachten geven kans op hittestress. De perfecte temperatuur in de slaapkamer is 16 tot 18 graden. Als het te warm is in de slaapkamer, kan dat ervoor zorgen dat je onrustig slaapt en dat je na een paar warme nachten een slaaptekort op bouwt. Een slaaptekort kan ervoor zorgen dat je prikkelbaar bent, slordiger werkt, langzamer reageert en dat je je minder goed kunt concentreren. 

Uit ervaring weet je misschien dat het in de stad vaak warmer is dan in het omringende landelijk gebied. Dit wordt het stadseffect of stedelijk hitte-eiland effect genoemd (zie figuur). Dit effect is 's nachts het sterkst aanwezig: de warmte blijft tussen gebouwen hangen. 

Bron: KNMI

Wat zie ik op de kaart?

De linkerkant van de kaart geeft een indicatie van het aantal tropische nachten voor het huidige klimaat voor stedelijke gebieden. Aan de rechterkant kijk je naar het aantal tropische nachten (>20°) in 2050. Je kunt de schuifbalk met de muis heen en weer bewegen.

Wat kan ik wel en niet met deze informatie?

De kaart geeft een indicatie van het aantal hete nachten op regionaal niveau en het potentiële effect van klimaatverandering hierop. De uitkomsten zijn te grof om op straatniveau te interpreteren.

Of er uiteindelijk hittestress optreedt is afhankelijk van de lokale kwetsbaarheid. Gebieden met slecht geïsoleerde woningen en met kwetsbare groepen zijn bijvoorbeeld gevoeliger.

Verharding en groen

Waarom zijn groen en verharding van belang voor hitte? 

Verharde gebieden als wegen en huizen warmen overdag op en blijven ‘s nachts beduidend warmer dan landelijke gebieden. Dit wordt het stedelijk hitte-eiland effect genoemd. Groen vermindert het hitte-eiland effect. Groen zorgt voor verdampingskoeling en biedt schaduw. Met name loofbomen met grote kronen zijn effectief door hun schaduwwerking. Naast het verminderen van hitte kan groen ook water bergen en hiermee wateroverlast tegen gaan.

Wat zie ik op de kaart?

De verschillen in de hoeveelheid groen en verharding per buurt zijn groot. De linkerkaart geeft het percentage verharding per buurt voor stedelijke gebieden weer. De rechterkaart geeft het percentage groen per buurt weer. Het is geen verrassing dat de twee kaarten sterk met elkaar samenhangen: in buurten met veel verharding is meestal weinig groen en omgekeerd.

Wat kan ik wel en niet met deze informatie?

De kaart geeft voor elke wijk aan hoe verhard of groen deze is. In verharde buurten is de kans op hittestress groter. De locatie van de buurt binnen de stad is echter ook van belang. 

Iedereen kan bijdragen aan het groener maken van de wijk, door tegels uit de tuin weg te halen en groen toe te voegen. Wil je weten hoe?  Klik hier .

Opwarming van oppervlaktewater

Waarom is opwarming een probleem? 

De watertemperatuur beïnvloedt de hygiënische en ecologische kwaliteit van het water. Blauwalgen en ziekteverwekkers groeien snel in warm water, wat risico’s voor de volksgezondheid kan opleveren. Ook leidt warmte tot dichte algenlagen en zuurstofgebrek met negatieve invloed op vissen, larven en ander waterleven. Water in de bebouwde omgeving is vaak ondiep en de doorstroming beperkt, waardoor bij klimaatverandering de kans op opwarming groot is. Daar waar een riooloverstort tijdens een hoosbui vuil(regen)water op het stadswater loost, neemt de kans op waterkwaliteitsproblemen verder toe.

Wat zie ik op de kaart?

De kaart geeft aan hoeveel dagen achter elkaar het water boven de 20 graden Celsius kan komen. Hoe langer die periode, hoe groter het risico op problemen voor de waterkwaliteit. Links van de verschuifbare balk toont de huidige situatie. Rechts toont de situatie in 2050 door klimaatverandering. De bestaande locaties met riooloverstorten van gemengde riolen zijn in de kaart weergegeven. Van water dat blauw blijft ontbreekt informatie over de opwarming.

Wat kan ik wel en niet met deze informatie?

De kaart geeft een idee van de verschillen in opwarming tussen verschillende wateren. De uitkomsten zijn te grof om iedere stads- of dorpsvijver afzonderlijk te kunnen beoordelen. Het algemene beeld is dat het water in het stedelijk gebied kwetsbaarder wordt. Rekening houdend met het type water (bv. speelwater/kijkwater/zwemwater), de aanwezigheid van riooloverstorten en al bestaande kwaliteitsproblemen, kan het nodig zijn maatregelen te nemen.

Meer informatie

Wil je meer achtergrondinformatie over de kaarten, klik dan  hier .

Voor informatie over hoe het klimaat gaat veranderen in Oost-Nederland  klik hier .

Droogte

We zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van zoetwater. Tijdelijke watertekorten kunnen optreden als de hoeveelheid neerslag kleiner is dan de vraag. In (droge) zomers ontstaan dan tekorten, met schade aan de landbouw en de natuur als gevolg. Ook kunnen belangrijke beken droog vallen, waardoor vissen sterven, en er kunnen risico's op bosbranden ontstaan.

In Liemers is geen wateraanvoer mogelijk vanuit grote rivieren. Dit gebied is afhankelijk van neerslag en grondwater. 

Hieronder brengen we het risico van droogte voor je in beeld.

Wil je weten wat jij kunt doen om je tuin niet uit te laten drogen? Klik dan op onderstaande knop.

Lage grondwaterstanden

Waarom zijn lage grondwaterstanden een probleem?

Te lage grondwaterstanden vormen voor veel functies een bedreiging. Natuurterreinen, landbouwgewassen en funderingen van gebouwen kunnen ernstige schade oplopen. 

Ook leidt een lage grondwaterstand tot droogval van beken en andere waterpartijen.

Problematisch lage grondwaterstanden treden vaak op aan het einde van de zomerperiode. In extreem droge jaren, zoals 2018 en 2019, kunnen grondwaterstanden al veel eerder in het seizoen diep wegzakken.

Wat zie ik op de kaart?

De kaart laat zien hoe diep het grondwater in een gemiddelde zomer weg kan zakken. Links van de verschuifbare balk toont de huidige situatie. Rechts toont de gemiddelde situatie in 2050 door klimaatverandering.

Wat kan ik met deze informatie?

De kaart laat zien dat in 2050 de zomergrondwaterstanden in gemiddelde jaren lokaal dieper weg zullen zakken dan nu. Het gaat over een daling van ongeveer 5 tot 50cm en kan plaatselijk verschillen. In extreem droge jaren zal de grondwaterstand nog verder zakken. Zowel in de toekomst, als in de huidige situatie is het aan te raden voorbereid te zijn op perioden met zeer lage grondwaterstanden.

Droogtegevoeligheid

Welke gronden zijn droogtegevoelig?

De gevoeligheid voor droogte verschilt per bodemtype. Het meest bepalend voor bomen of planten is de beschikbaarheid van grondwater. Zit het grondwater diep, dan worden planten en bomen volledig afhankelijk van een regenbui. Blijft de regen uit, dan wordt de plant afhankelijk van het achtergebleven bodemvocht in de grond. In zandgrond blijft weinig bodemvocht achter, terwijl kleigrond wel veel vocht vasthoudt, maar soms moeilijk loslaat voor de plant.

Wat zie ik op de kaart?

De kaart toont de droogtegevoeligheid van verschillende bodemtypen bij een lage grondwaterstand. Links van de verschuifbare balk toont de huidige situatie in een normaal jaar. Rechts toont de situatie in een normaal jaar rond 2050.

Wat kan ik met deze informatie?

De kaart laat zien dat in 2050 de droogtegevoeligheid toeneemt. In meer gebieden kan de plant niet meer bij het grondwater. Planten kunnen dan alleen overleven als er regelmatig neerslag valt. De perioden zonder neerslag worden echter langer. Ook zullen er vaker extreem droge perioden voorkomen. In extreem droge situaties zijn er niet alleen lokale effecten, maar ontstaat er in het hele gebied schade aan landbouw, plantsoenen en natuur.

Grondgebruikers zullen zich op deze situatie moeten gaan instellen. Drogere omstandigheden hebben gevolgen voor de soortensamenstelling in de natuur en gewaskeuze in plantsoenen. In de landbouw vraagt droogte om geschikte gewassen, het verbeteren van het vochthoudende vermogen van de grond en het inschatten of beregening kan helpen.

Stilstaand water en droogval van beken en waterpartijen

Waarom is stilstaand water of droogval een probleem?

Droogval van beken leidt tot sterfte onder het waterleven. Ook als in beekjes de stroming stopt kunnen zeldzame stromingsminnende soorten niet overleven. Een geringe waterdiepte door droogte in combinatie met hitte leidt tot waterkwaliteitsproblemen met risico’s voor het waterleven en voor de volksgezondheid. Zie hiervoor ook het thema ‘hitte’.

Wanneer is beregening (sproeien) bij droogte niet mogelijk?

Uit een drooggevallen beek kan niet beregend worden. Zolang het water in een beek nog stroomt, mag er (wellicht met vergunning) water uit onttrokken worden voor beregening. Als het water stilstaat mag dat niet meer.

Om natte natuur te beschermen, historische grachten op peil te houden en de beroepsvaart gaande te houden, kan het waterschap verbieden water uit watergangen te gebruiken voor beregening. Vaak mag grondwater wel gebruikt worden al kan in extreme situaties ook een verbod ingesteld worden.

Wat zie ik op de kaart? 

De kaart laat watergangen met afvoer, stilstaand water en droogval zien. Links van de verschuifbare balk toont de gemiddelde huidige situatie in de zomer. Rechts toont een extreem droge situatie, zoals in 2018. Deze extreme situaties zullen door klimaatverandering in 2050 vaker optreden.

Wat kan ik met deze informatie?

De kaart geeft aan dat er in droge tijden weinig wateren zijn met afvoer. Daardoor zijn er weinig mogelijkheden voor beregening uit oppervlaktewater. In de toekomst zal deze situatie vaker optreden. Grondgebruikers zullen zich op droogte kunnen voorbereiden door andere vormen van beregening te kiezen. Daarnaast kunnen ze bodemverbetering toe passen waardoor het vochtvasthoudend vermogen van de bodem toeneemt of meer droogteresistente gewassoorten telen.

Ook laat de kaart zien dat meer beken bedreigd worden door droogval of stilval van stroming. Dit heeft gevolgen voor de soortenrijkdom en vraagt een betere balans tussen het vasthouden en afvoeren van water.

Meer informatie

Wil je meer achtergrondinformatie over de kaarten, klik dan  hier .

Voor informatie over hoe het klimaat gaat veranderen in Oost-Nederland  klik hier .

Overstroming

De kans op overstroming vanuit de grote rivieren is niet groot, maar het kán gebeuren dat de dijk overstroomt of zelfs doorbreekt. Dan zijn de gevolgen meestal groot omdat er in korte tijd heel veel water het gebied binnenstroomt.

Hieronder brengen we het risico op overstroming voor je in beeld.

Wil je weten wat jij kunt doen als er sprake is van een overstroming? Klik dan op onderstaande knop.

Waterhoogte bij overstroming

Waarom is de maximale overstromingsdiepte van belang? 

De waterhoogte bepaalt hoeveel land er overstroomt. Hoe hoger het water, hoe groter de schade en het aantal slachtoffers.

Wat zie ik op de kaart?

De linkerzijde van de kaart toont de waterhoogte als ergens een dijk van de IJssel of de Rijn bezwijkt.

De rechterzijde van de kaart toont de gebouwen die veilig zijn voor overstromingen. Bij een groen puntje is er minimaal één droge verdieping binnen het gebouw. Een rood puntje geeft aan dat het gebouw geen verdieping heeft die droog blijft bij een overstroming.

Wat kan ik met deze informatie?

Deze kaarten geven een beeld van de maximale waterhoogte van een gebied en de mogelijke gevolgen hiervan voor de bewoners.

Plaatsgebonden overstromingskans

Waarom is de plaatsgebonden overstromingskans van belang?

De kans op een overstroming is niet overal even groot. Dit verschilt per gebied. Daarom verschilt ook de noodzaak om maatregelen te nemen per gebied.

Wat zie ik op de kaart?

De kaart toont de totale overstromingskans per gebied in 2050. Aan de linkerzijde van de schuifbalk staat de kans op meer dan 50cm water. En aan de rechterzijde van de schuifbalk de kans op meer dan 200cm water.

Meer achtergrondinformatie?

Voor meer achtergrondinformatie over deze kaarten klik  hier .

Getroffen inwoners bij overstroming

Wat zie ik op de kaart?

Deze kaart toont een schatting van het aantal getroffen inwoners per hectare. Het gaat hierbij om de inwoners van het overstroomde gebied. De invloed van de overstroming op getroffenen is afhankelijk van de waterhoogte.

Meer achtergrondinformatie?

Deze kaart is afkomstig van  Risicokaart.nl.  De Risicokaart informeert over mogelijke risicosituaties in de omgeving, waaronder overstromingsrisico's.

Disclaimer: Hoewel aan de totstandkoming van de klimaatatlas de uiterste zorg en aandacht is besteed, is het mogelijk dat de inhoud onvolledig en/of onjuist is. Het is een modelberekening. Indien er nieuwe informatie beschikbaar komt, zal deze worden toegevoegd. Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten en/of aansprakelijkheid worden ontleend.

De kaart geeft aan in welke gebieden het op warme dagen extra heet aanvoelt, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van veel bebouwing en verharding. Ook zijn de koelere plekken in de omgeving zichtbaar, zoals wegen met laanbeplanting, parken en bosgebieden. 

Bron: KNMI

De linkerkant van de kaart geeft een indicatie van het aantal tropische nachten voor het huidige klimaat voor stedelijke gebieden. Aan de rechterkant kijk je naar het aantal tropische nachten (>20°) in 2050. Je kunt de schuifbalk met de muis heen en weer bewegen.

De verschillen in de hoeveelheid groen en verharding per buurt zijn groot. De linkerkaart geeft het percentage verharding per buurt voor stedelijke gebieden weer. De rechterkaart geeft het percentage groen per buurt weer. Het is geen verrassing dat de twee kaarten sterk met elkaar samenhangen: in buurten met veel verharding is meestal weinig groen en omgekeerd.

De kaart geeft aan hoeveel dagen achter elkaar het water boven de 20 graden Celsius kan komen. Hoe langer die periode, hoe groter het risico op problemen voor de waterkwaliteit. Links van de verschuifbare balk toont de huidige situatie. Rechts toont de situatie in 2050 door klimaatverandering. De bestaande locaties met riooloverstorten van gemengde riolen zijn in de kaart weergegeven. Van water dat blauw blijft ontbreekt informatie over de opwarming.

De kaart laat zien hoe diep het grondwater in een gemiddelde zomer weg kan zakken. Links van de verschuifbare balk toont de huidige situatie. Rechts toont de gemiddelde situatie in 2050 door klimaatverandering.

De kaart toont de droogtegevoeligheid van verschillende bodemtypen bij een lage grondwaterstand. Links van de verschuifbare balk toont de huidige situatie in een normaal jaar. Rechts toont de situatie in een normaal jaar rond 2050.

De kaart laat watergangen met afvoer, stilstaand water en droogval zien. Links van de verschuifbare balk toont de gemiddelde huidige situatie in de zomer. Rechts toont een extreem droge situatie, zoals in 2018. Deze extreme situaties zullen door klimaatverandering in 2050 vaker optreden.

De linkerzijde van de kaart toont de waterhoogte als ergens een dijk van de IJssel of de Rijn bezwijkt.

De rechterzijde van de kaart toont de gebouwen die veilig zijn voor overstromingen. Bij een groen puntje is er minimaal één droge verdieping binnen het gebouw. Een rood puntje geeft aan dat het gebouw geen verdieping heeft die droog blijft bij een overstroming.

De kaart toont de totale overstromingskans per gebied in 2050. Aan de linkerzijde van de schuifbalk staat de kans op meer dan 50cm water. En aan de rechterzijde van de schuifbalk de kans op meer dan 200cm water.

Deze kaart toont een schatting van het aantal getroffen inwoners per hectare. Het gaat hierbij om de inwoners van het overstroomde gebied. De invloed van de overstroming op getroffenen is afhankelijk van de waterhoogte.