
Hoe gaan we de gemeente Bladel duurzaam verwarmen?
Transitievisie Warmte gemeente Bladel
Introductie
In 2021 heeft de gemeente Bladel samen met vele anderen een Transitievisie Warmte opgesteld met daarin plannen om de gemeente Bladel duurzaam te verwarmen.
De warmtetransitie houdt in dat in 2050 alle gebouwen op een duurzame manier verwarmd moeten worden. Dit betekent dat we overal in Nederland stoppen met het gebruik van aardgas voor de verwarming. Daar komen andere technieken zoals warmtenetten en warmtepompen voor in de plaats. Ook koken op aardgas zal verdwijnen. Zoals u in de reacties hieronder kunt zien, is niet iedereen het erover eens hoe we dit moeten aanpakken. Daarom zijn wij als gemeente met de verschillende mensen en partijen in gesprek gegaan en hebben we voor deze veranderingen een plan opgesteld. Dit plan is de Transitievisie Warmte. Deze Transitievisie Warmte is bedoeld voor alle inwoners, bedrijven en instellingen in onze gemeente.
Wilt u meer weten over de Transitievisie Warmte en antwoorden op vragen zoals ‘Waarom is een warmtetransitie nodig?’ Klik dan hier:
Wilt u meer weten over wat het duurzaam verwarmen van uw woning u op kan leveren? Of duurzame verwarming net zo goed en comfortabel is als het verwarmen met aardgas? Of het een kostenbesparing op kan leveren? Klik dan hier:
Door naar beneden te scrollen, kunt u meer informatie vinden over maatregelen die u zelf kunt nemen, informatie over uw buurt en de warmtetransitie, hoe en waar wij gaan starten, met wie we samen hebben gewerkt en welke data er zijn gebruikt.
Isoleren? Altijd doen!
Het is verstandig om nu al uw woning of bedrijfsgebouw te isoleren. Het resultaat van isoleren is een lagere energierekening, meer wooncomfort en een gezonder gebouw. Zelfs monumentale panden zijn te isoleren, al is dit minder eenvoudig. Let er bij het isoleren wel op dat ook de ventilatie goed geregeld is. Het binnenlaten van verse lucht zorgt voor een gezond binnenklimaat en voorkomt schimmel en vochtplekken. Het isoleren kunt u het beste uitvoeren als onderdeel van een pakket van drie maatregelen:
- Isoleren
- Naden en kieren dichten
- Ventileren
Bent u benieuwd of u ook nog kan isoleren? Doe dan de isolatiecheck.
Naast het isoleren zijn er nog twee maatregelen die u in veel gevallen kunt treffen om uw woning of bedrijfsgebouw te verduurzamen:
- Het plaatsen van zonnepanelen
- Overgaan naar elektrisch koken
Advies over isoleren en andere maatregelen kunt u vinden via Milieucentraal of via KempenEnergie .
Hoe gaan we starten?
Het uitgangspunt is een generieke gemeentebrede aanpak voor het isoleren en aardgasvrij maken van alle gebouwen. Uit deze aanpak worden ambassadeurs gegenereerd om vervolgens in hun directe omgeving een wijkgerichte aanpak op te zetten.
Deze wijkgerichte aanpak gaat voornamelijk tot een collectieve aanpak leiden om gezamenlijk met een groep betrokkenen te gaan isoleren of gezamenlijke een warmtepomp in te kopen. We zien minder kansen voor een collectieve warmtevoorziening zoals een warmtenet. We zoeken naar wijken met eenduidige bebouwing waarin een gezamenlijke informatievoorziening en ontzorging van de inwoners opgezet kan worden. Denk aan het realiseren van een voorbeeldwoning (van één of meerdere ambassadeurs), gezamenlijke inkoopacties en gerichte informatie hoe de inwoners en bedrijven kunnen isoleren en de laatste stap naar aardgasvrij kunnen zetten.
In de onderstaande kaarten beschrijven we de kansen voor het ontwikkelen van een collectieve aanpak (naast gemeentebrede aanpak). Een collectieve aanpak kan opgedeeld worden in 3 categorieën:
- Wijken met eenduidige bebouwing waar de laatste stap naar aardgasvrij gezet kan worden;
- Wijken met eenduidige bebouwing waar nog geïsoleerd kan worden;
- Wijken met een isolatieopgave én lage inkomens.
Op de onderstaande kaarten ziet u waar de verschillende wijken (zoals die hierboven beschreven worden) liggen.
Om toch een focus aan te brengen, is er gekeken waar de kansen voor het aardgasvrij maken van woningen en bedrijfsgebouwen het hoogst zijn. Hoe geschikt een buurt is om van het aardgas af te gaan, hebben we bepaald aan de hand van verschillende criteria, waaronder: het bouwjaar, het draagvlak en de aanwezigheid van een duurzame warmtebron. Op de onderstaande kaart ziet u de planning van buurten die hieruit volgen. Als u op het pijltje rechts klikt ziet u de criteria die zijn gebruikt om deze planning op te stellen.
De planning is onderverdeeld in drie groepen: buurten waar we voor 2030 onderzoeken hoe ze aardgasvrij kunnen worden, buurten waar we dit onderzoek pas na 2030 gaan doen en buurten die op eigen tempo aardgasvrij worden. In de laatste groep kan iedereen in zijn of haar eigen tempo de isolatiemaatregelen treffen en de stap naar aardgasvrij zetten. In deze buurten is geen gezamenlijke aanpak mogelijk. Kijk onder 'Mijn buurt' voor de waarschijnlijke warmtetechniek in uw buurt.
Mijn buurt
Voor 2050 moeten alle gebouwen in onze gemeente op een duurzame manier worden verwarmd. Met alle gebouwen bedoelen we alle woningen, maar dus ook alle bedrijfsgebouwen en alle gebouwen van andere organisaties (kerken, scholen, etc.). We gaan niet in één keer onze hele gemeente aardgasvrij maken. Dit doen we per buurt. Vóór 2030 starten we met een aantal buurten (de kansrijke buurten), waar we stap voor stap aan de slag gaan.
U kunt zelf echter ook al veel doen, zelfs als u niet in één van de kansrijke buurten woont of er een bedrijf heeft. Bent u benieuwd wat er in uw buurt gaat gebeuren en welke stappen u zelf al kunt zetten? Kijk op onderstaande kaart en klik op uw buurt om meer te lezen over de aanpak.
Warmtekoers
De potentie voor energiebesparing is groot in de gemeente Bladel. Dit komt omdat het merendeel van de gebouwen naoorlogs is. Voor deze gebouwen zijn er vaak nog veel isolatiemaatregelen toe te passen.
Voor de kern Bladel is mogelijk een collectieve warmtevoorziening toe te passen, in de vorm van warmte van de RWZI (rioolwaterzuiveringsinstallatie te Hapert). Het is goed om de RWZI als potentiële warmtebron te onderzoeken. Naast de kansen voor een warmtenet met de RWZI als bron, zijn er mogelijk ook kansen voor warmtenetten op zonthermie vanuit de bedrijfsdaken van industrieterrein Bladel en industrieterrein Hapert en wellicht ook voor geothermie.
Voor het grootste deel van de gemeente Bladel voorzien we een individuele warmteoplossing als beste alternatief. Met de huidige stand van de techniek moet voornamelijk gedacht worden aan elektrische lucht- of bodemwarmtepompen (ook klein-collectief mogelijk). Een mogelijke tussenstap is een hybride warmtepomp waarmee 70-80% van het aardgasgebruik gereduceerd kan worden. Ook zijn er verspreid over de gemeente gebieden waar mogelijk een hybride warmtepomp en/of groen gas/waterstof nodig is (vanwege de relatief oude bebouwing). Deze gebouwen kunnen mogelijk onvoldoende geïsoleerd worden om volledig elektrisch te gaan verwarmen. Een aantal straten zijn al aardgasvrij, mogelijk kunnen deze gebieden uitgebreid worden.
Met wie werken we samen?
Gemeenten hebben een regierol als het gaat om de warmtetransitie van gebouwen. Maar zij kunnen deze grote verandering niet zonder andere partijen bereiken. Samenwerking is dan ook heel belangrijk. Daarom heeft de gemeente Bladel de Transitievisie Warmte samen met woningcorporaties, inwoners, bedrijven, verenigingen, dorpsraden, het GBOH (Georganiseerd BurgerOverleg Hapert), de netbeheerder en het waterschap gemaakt. We gaan het ook samen uitvoeren. Op de afbeelding links ziet u een overzicht van alle samenwerkingspartners.
Wilt u in de toekomst ook betrokken zijn bij de warmtetransitie in Bladel? Mail dan naar info@bladel.nl o.v.v. warmtetransitie.
Wilt u verdere uitleg over de partijen met wie we samen de Transitievisie Warmte hebben gemaakt? Klik dan hier:
Wilt u meer uitleg over hoe wij de verschillende partijen hebben betrokken in het maken van de warmtetransitie? Klik dan hier:
In samenwerking met de verschillende partijen (vooral de inwoners) kwamen een aantal vragen naar boven. Klik op onderstaande knop voor de veel gestelde vragen inclusief antwoorden:
Welke data is gebruikt?
Om te komen tot een planning van de buurten en de beschrijving van een alternatieve warmtevoorziening per buurt, is er een data-analyse uitgevoerd. Hierbij zijn technische data (bijvoorbeeld bouwjaren) gecombineerd met ruimtelijke data (bijvoorbeeld beschikbaarheid van duurzame warmtebronnen) en sociale data (bijvoorbeeld het verwachte draagvlak). De gemeente is op drie verschillende niveaus bekeken: buurtniveau, postcode6-niveau (volledige postcode) en clusterniveau (een groep woningen). De Transitievisie Warmte moet in principe op buurtniveau worden opgesteld, maar het is niet waarschijnlijk dat onze gemeente daadwerkelijk buurt voor buurt aardgasvrij wordt gemaakt. Een kleinschalige gebiedsgerichte aanpak per straat of zelfs per cluster is geschikter. Zo sluiten we beter aan bij de lokale situatie, zoals het soort woningen en de behoeften van inwoners en bedrijven.